Мурена | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Вибір мурени для домашнього акваріума

Особливості утримання мурен в акваріумі

Харчування мурен

Догляд та здоров'я мурен

Поведінка мурен у неволі

Проблеми при утриманні мурен

Мурени — риби, які мало кого залишають байдужими. Їх екзотичний зовнішній вигляд, схожість зі зміями та хижі звички привертають до себе увагу акваріумістів по всьому світу. При цьому вони досить невибагливі в утриманні та стійкі до різних захворювань.

Риба мурена, на відміну від багатьох інших підводних жителів, не має луски. Її тіло вкрите шаром слизу для захисту від пошкоджень та паразитів. Маскувальне однотонне забарвлення допомагає їй залишатися непомітною для всіх, хто може становити небезпеку.

У цій статті розповімо про все, що потрібно знати перед тим, як завести екзотичну мурену для домашнього утримання.

роздільник риба | Зоомагазин MasterZoo

Вибір мурени для домашнього акваріума

Завдяки своєму специфічному зовнішньому вигляду та особливостям поведінки, мурени мають неоднозначну славу. Так, ці хижі риби спричинили безліч травм аквалангістів у морських глибинах. Велика особина здатна завдати серйозних ушкоджень своїми зубами.

«Декоративні» риби мають набагато менші розміри тіла, ніж інші види. Але вони все одно залишаються хижаками. Тому, наприклад, погодувати їх із руки — не найбезпечніша ідея. Цікаво, що деякі акваріумні мурени здатні запам'ятовувати людину, яка найчастіше приносить їм їжу. Згодом особина звикає до свого господаря, і може його «зустрічати».

 

Наразі вченим відомо понад 120 видів мурен. Переважна більшість із них — великі та агресивні хижаки, що живуть у солоних водах.

Для домашнього утримання найкраще підходять такі види:

  • Вугор-сніжинка. Можуть рости до пів метра завдовжки. Не надто агресивні. Харчуються ракоподібними. Здатні уживатись з низкою середніх і великих риб.

  • Мурена-зебра. Зростають до 90 см завдовжки. Один з найбільш мирних різновидів. Харчуються ракоподібними та іншими морепродуктами. Мають цікаве смугасте забарвлення.

В залежності від умов утримання, домашні риби-змії можуть жити понад 10 років.

Акваріумні риби | Зоомагазин MasterZoo

Особливості утримання мурен в акваріумі

Маленька мурена хоч часто і називається прісноводною, але утримуватись все ж таки має в солоноводному акваріумі. Це відповідає природним умовам середовища її існування. На дні потрібно спорудити укриття у кілька рівнів, щоб риба почувала себе комфортно.

Основні вимоги до акваріума та створення умов для утримання екзотичних рибок:

  • для однієї дорослої особини потрібно не менше 300 л;

  • температура води — 24-34°C;

  • на 1 л потрібно близько 15 г солі для досягнення необхідних властивостей середовища;

  • вода в акваріумі має бути чистою;

  • важливо забезпечити хороше насичення киснем;

  • ємність для утримання обов'язково повинна мати кришку.

Щоб підтримувати оптимальну чистоту води, щотижня потрібно проводити заміну близько половини об’єму всієї рідини. Також знадобиться якісний та потужний фільтр, аератор.

Харчування мурен

У природному середовищі існування риби мурени харчуються нечасто. Тому режим годування дорослої особини — раз на тиждень. Робити це рекомендується в один і той самий час. Корм поміщають на дно акваріума біля нори.

У раціоні повинні бути:

  • восьминоги;

  • кальмари;

  • каракатиці;

  • дрібна риба;

  • мідії;

  • креветки.

Також у «меню» рекомендується включити спеціальні полівітаміни.

Риба Мурена | Зоомагазин MasterZoo

Догляд та здоров'я мурен

Представники видів мурен, які підходять для домашнього утримання, при правильному догляді за акваріумом не схильні до проблем зі здоров'ям. Однак риби досить чутливі до стресів, тому будь-які зміни навколишнього середовища можуть спровокувати тимчасову відмову від їжі.

Найчастіші захворювання, які зустрічаються у цих риб — шкірні та ендопаразити. Щоб уникнути хвороб, достатньо стежити за якістю корму та гігієною акваріума.

Поведінка мурен у неволі

Через свою чутливість до змін умов проживання, перші дні й навіть тижні мурени можуть відмовлятися від їжі. Для максимального комфорту риб потрібно подбати про те, щоб в акваріумі були укриття, де особина може сховатися.

Агресивна мурена здатна уживатись з не дуже широким колом підводних мешканців. Так, в акваріум можна підселяти деяких великих риб, а також губанів-чистильників, морських зірок.

Проблеми при утриманні мурен

У деяких описах мурен зустрічається інформація про те, що вони здатні розмножуватися в неволі, але це не так. Метання ікри самкою провокується особливими показниками клімату, які відтворити в домашніх умовах неможливо.

Основна складність утримання екзотичних риб у тому, щоб забезпечити їм відповідні умови проживання. Тому на перших етапах може знадобитися допомога досвідчених акваріумістів. Сформувати систему укриттів можна самостійно, проте краще замовити готові багаторівневі каркаси в спеціалізованому магазині.

 

FAQ
  • Як розмножуються мурени?

    За сприятливих кліматичних умов, у природному середовищі проживання, самки випливають на мілководдя й нерестяться. Незабаром самці хаотично запліднюють ікру. Через два тижні з'являються личинки, проте показник їх виживання — всього 1 до 100.

  • Що буде якщо вкусить мурена?

    Завдяки своїм гострим зубам, мурени легко можуть залишити досить глибокі рани. Часто у місцях укусу починається запальний процес, пов'язаний із потраплянням у кров залишків їжі та мікроорганізмів.

  • Чи можна утримувати мурену в акваріумі з іншими рибками?

    Мурени — хижаки, які знаходяться практично на верхівці харчових ланцюгів у своєму природному середовищі. Тому сусідити вони можуть далеко не з усіма. Вибираючи риб для підселення, важливо, щоб розміри нових співмешканців були більшими, ніж паща змієподібного хижака.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі