Зміст

Вибір акваріума та його розміщення

Догляд та обслуговування акваріума

Основні помилки у догляді за акваріумом

Акваріум у будинку - це не лише прикраса, це ще й чудовий спосіб відпочити, відволіктися від проблем, розслабитися. Останні дослідження показали, що регулярне спостереження за мешканцями акваріума дозволяє позбавитися головного болю, стрибків артеріального тиску, спазмів, покращує пам'ять, когнітивні здібності, дозволяє швидше концентрувати увагу на важливих питаннях. Акваріум - це чудовий спосіб зняти нервову напругу та дієва профілактика стресу. Якщо ви вирішили встановити таку оригінальну прикрасу інтер'єру вдома або в офісі, ми постараємося допомогти вам зробити це без проблем і уникнути помилок, які часто роблять акваріумісти-початківці.

Акваріумістика - це справді містика! Ви своїми руками створюєте маленький відокремлений світ, в якому мешкають рибки та інші істоти, і вони знаходяться у вашій владі. Від того, наскільки ви будете уважні та старанні, залежить їхнє щастя, здоров'я і навіть життя. Акваріум дасть вам відчути себе добрим чарівником, що дарує маленьким істотам почуття спокою та благополуччя.

Перші згадки про розведення риб у штучних водоймах відносяться до IX ст. до н. е. - у мармурових чашах, басейнах фараонів і ставках вавилонських царів розводили декоративних рибок.

Зараз акваріум доступний кожному, а акваріумістика приваблює все більше людей. Для початківців вона може здатися складною, але насправді для того, щоб завести перший акваріум, не потрібно тижнями просиджувати в спеціальних блогах і студіювати десятки книжок. Ми хочемо запропонувати невелику пам'ятку для акваріумістів-початківців, яка дозволить кожному без особливих труднощів правильно вибрати, обладнати і запустити акваріум та підібрати улюбленцыв.

роздільник риба | Зоомагазин MasterZoo

Вибір акваріума та його розміщення

Що таке акваріумістика? Це справді наука - комплекс знань про те, як організувати штучне водоймище з унікальною екосистемою. Основи акваріумістики для початківців дозволять вам створити власне підводне царство. Однак не потрібно думати, що ви відразу зможете впоратися з величезною водоймою 400-500 л або нано-акваріумом, догляд за яким теж потребує певного досвіду. Не варто відразу заводити складних в утриманні рибок, наприклад, дискусів, африканських цихлід, лабео біколор, астронотусів. Цим рибкам потрібні дуже специфічні умови, щоб створити та підтримувати їх, потрібні знання йа досвід, а також спеціальне обладнання.

Можливо, згодом, ви облаштуєте водоймище з екзотичними підводними жителями, але для початку вам слід зрозуміти, як створювати збалансовану екосистему в акваріумі, як її підтримувати. На початку шляху помилки неминучі, тому акваріумістам-початківцям рекомендується заводити невибагливих рибок, які «прощають» чимало помилок. Невибагливі не означає негарні чи нецікаві. Сотні видів рибок для акваріума витримують коливання параметрів води, не потребують особливого освітлення або спеціального корму, при цьому вони яскраві, активні, а спостереження за ними подарує вам багато приємних хвилин.

Отже, розбираємося, що таке акваріумістика, з чого починати. Початківцям слід приділити увагу насамперед:

• обсягу акваріума;

• формі;

• місцю встановлення;

• характеристикам води;

обладнанню та аксесуарам;

• вибору рибок та інших мешканців водойми.

Вибираємо об'єм акваріума

Заняття акваріумістикою не вимагатиме багато клопоту, якщо ви правильно виберете об'єм акваріума. Моделі до 60 л вважаються невеликими. Найменші коливання температури, посилення чи посилення  освітлення та інші зміни в навколишньому середовищі негайно відбиваються на стані води та самопочутті рибок. В акваріумах об'ємом 10-60 л важко підтримувати біобаланс, тому початківцям не рекомендується розпочинати знайомство з акваріумістикою з водойм невеликого розміру. Єдина вигідна відмінність маленьких акваріумів - необхідність відстоювати менший об'єм води і простіша процедура заміни. Однак проводити її доведеться часто, тож "перевагою" це назвати важко.

Великі акваріуми об'ємом 300 л і більше також потребують кваліфікованого догляду. У великих водоймах необхідно стежити, щоб не було різких коливань освітлення, температури, якості води, для цього потрібне потужне і дороге обладнання, а далеко не кожен початківець наважиться відразу вкладати у хобі такі солідні кошти. Та й оформлення великого акваріума потребує спеціальних знань і значних витрат.

Оптимальний варіант для новачків в акваріумістиці - акваріум об'ємом 120-200 л. Він порівняно недорогий, йому потрібне стандартне обладнання, в нього можна поселити чимало рибок, знайдеться місце для оригінального декору, можна без проблем висадити будь-які водорості. При правильному запуску створюється стабільна екосистема, яку досить легко підтримувати. Якщо місця для акваріума не дуже багато, обирайте моделі 80-100 л, вони компактні й досить великі, щоб зміни навколишнього середовища не викликали різких змін у складі та якості води.

роздільник булька | Зоомагазин MasterZoo

Форма акваріума: яка краще

Форму акваріума можете вибирати на власний розсуд. У продажу представлені різні варіанти:

прямокутні;

овальні;

кутові;

шестикутні;

• кубічні;

сфери та циліндри.

Прямокутні та кубічні - найбільш популярні та практичні моделі, які легко встановити на стіл, полицю, тумбу, спеціальну підставку. Овальні з опуклим переднім склом виглядають оригінально і незвичайно, риби здаються крупнішими, а глибина акваріума - більшою, хоча зображення дещо спотворюється. Шестикутні акваріуми виглядають цікаво, трохи нагадують формою кристал і є гідною прикрасою інтер'єру. Кутові чудово підійдуть для невеликих приміщень. Їх можна компактно розмістити на розі столу, тумби, полиці, при цьому вид на підводний світ відкривається майже з будь-якої точки кімнати.

Круглі та циліндричні акваріуми досвідчені акваріумісти не рекомендують використовувати для утримання рибок. По-перше, у сферичній стінці світло заломлюється неприродно і створює дискомфорт для риб. По-друге, у такому водоймищі важко встановити відповідне обладнання (за винятком готових акваріумних комплектів). По-третє, в ньому немає затишних куточків, де рибки зможуть сховатися, а це негативно відбивається на їхньому самопочутті й тривалості життя. Як правило, акваріуми круглої форми використовуються для рослин, молюсків чи креветок, адже їхній об’єм рідко перевищує 30 л.

Як правильно розмістити акваріум

Щоб ваше підводне царство мало чудовий вигляд, а догляд за ним не вимагав багато часу та сил, для нього слід підібрати відповідне місце. Насамперед, на акваріум не повинні падати прямі сонячні промені. Це викликає нерівномірне прогрівання води і стимулює зростання мікроскопічних зелених водоростей, які покривають скло, декорації, ґрунт... Позбутися їх дуже важко.

Не рекомендується розміщувати акваріум під кондиціонером, поруч із опалювальними приладами та на протягах – це негативно впливає на стабільність температури води та, як результат, на самопочуття рибок.

Встановлюйте акваріум на плоску горизонтальну поверхню без нахилу та нерівностей. Якщо ви не впевнені, що ваш стіл або тумба стоять ідеально рівно, придбайте спеціальну підставку під акваріум. Вона дозволить рівномірно розподілити вагу по всій поверхні, уникнути нерівномірного навантаження на дно.

Важливо, щоб акваріум повністю знаходився на столі або тумбі, його краї не повинні звисати навіть на кілька міліметрів. Чому це важливо? Якщо акваріум не спирається повністю на поверхню, то навантаження на стінки і дно розподіляється нерівномірно, а це - розгерметизація швів, тріщини у склі, "потоп" у будинку... Тож рекомендуємо перед покупкою ретельно виміряти поверхню, на якій стоятиме акваріум ,або купувати водойму разом із тумбою, яка виготовлена спеціально за розмірами обраної вами моделі.

роздільник3| Зоомагазин MasterZoo

Характеристики води

Кислотність і жорсткість води - важливі властивості, які грають вирішальну роль виборі мешканців акваріума. Або навпаки, якщо у вас немає можливості або бажання створювати у водоймищі певну "атмосферу", ви можете з'ясувати якість води, яка вам доступна, і вибирати вихованців, які добре переносять такі умови.

За кислотністю вода ділиться на кислу, лужну та нейтральну. Найвищий показник кислотності pH – 0, найбільш лужна позначається pH -14, а нейтральна pH-7. Відповідно, відхилення у той чи інший бік показує ступінь кислотності води. Коли ви визначите рівень pH у вашому акваріумі, можете підбирати відповідних рибок.

Зважайте на жорсткість води, різним видам риб потрібна різна жорсткість. Показники d 0-5вказують на дуже м'яку воду, якщо d 6-10 - це м'яка вода, нейтральний показник 11-16, d 17-25 - жорстка, а якщо цифра більша, то мінерали в ній містяться високої концентрації і не кожна рибка зможе там жити.

Кислотність та жорсткість води – це одні з найважливіших показників, від яких залежить здоров'я, тривалість життя та зовнішній вигляд ваших рибок. Проте й інші характеристики, на які слід звертати увагу.

Обладнання та аксесуари для акваріума

Якого б розміру та форми не виявився ваш акваріум, вам знадобиться:

фільтр;

аерація;

освітлення;

• термометр;

нагрівач;

• кришка.

Фільтр – прилад, який робить воду в акваріумі чистою, прозорою та підтримує її в такому стані. Різні моделі фільтрів забезпечують механічне, хімічне та біологічне чищення. Залежно від ваших можливостей та бажання, ви можете купити будь-яку модель. У «Мастерзоо» представлені внутрішні та зовнішні фільтри відомих виробників, а також змінні комплектуючі до них. Фільтри, в яких подача очищеної води відбувається зверху у вигляді невеликого водоспаду, частково замінюють компресор.

 

Однак у досить великих акваріумах компресор необхідний, адже для більшості рибок вміст кисню у воді є життєво важливим. Тільки лабіринтові риби здатні дихати атмосферним повітрям, решті кисень необхідний у воді, і компресор збагачує «атмосферу» акваріума повітрям для дихання.

Всім рибкам і рослинам потрібне освітлення, але й тут важливо не упустити деталі, тому що одним вихованцям необхідне яскраве світло, другим – розсіяне, третім – приглушене освітлення. Намагайтеся підібрати рибок для акваріума, які потребують приблизно однакового освітлення або не вимогливі до цього параметра.

Для комфортного життя рибок вода в акваріумі має бути приблизно однієї температури весь час, різкі перепади викликають хвороби, а то й загибель вихованців. Щоб стежити за температурою та підтримувати її, знадобляться термометр і нагрівач. Ці прості прилади дозволять стежити за температурою та нагрівати її до потрібного рівня в холодну погоду. Якщо влітку в приміщенні спекотно і у вас немає кондиціонера, то корисно купити охолоджувач для акваріума, оскільки занадто висока температура для рибок не менш небезпечна ніж низька.

Не забудьте вибрати підходящий ґрунт та декорації, які не тільки будуть прикрасою акваріума, але й стануть затишним притулком для його мешканців. Також знадобляться помпа для «прибирання» дна, сачок, ножиці, годівниця та спеціальні скребки для очищення скла.

роздільник 4| Зоомагазин MasterZoo

Вибір рибок та інших мешканців акваріуму

Здавалося б, що може бути простіше: прийшов до зоомагазину та купив рибок, які сподобалися. Але насправді питання набагато складніше. По-перше, акваріум не може бути перенаселений. Перед покупкою з'ясуйте, яких рибок вам хотілося б завести, чи живуть вони на самоті або зграйкою і скільки літрів води знадобиться на одну рибку. Виходячи з цього можна розрахувати, яких і скільки риб ви можете поселити у своє водоймище. Краще їх виявиться менше, ніж більше – це зменшить ймовірність хвороб та конфліктів між ними.

По-друге, всі риби, молюски та водорості мають потребувати приблизно однакових характеристик води, температури та освітлення, інакше вони почнуть хворіти.

По-третє, не можна в одному акваріумі утримувати хижаків та мирних рибок, бо другі неминуче стануть здобиччю для перших. Більші та активніші риби обов'язково «підгризуть» плавці і хвостики дрібним сусідам, тому селити гурамі разом із гупі не завжди бажано, хлопчики-гупі дуже швидко втратять свої гарні хвостики. В інтернеті та на сайтах акваріумістів можна знайти таблиці поєднання рибок і по них підбирати улюбленців. Так у вашому підводному світі пануватимуть спокій і гармонія, обійдеться без бійок і відкушених хвостиків. Зверніть увагу, що конфліктувати можуть і мирні рибки, що живуть в одному шарі води. Постарайтеся підбирати вихованців, що мешкають у різних шарах, наприклад, таракатумів, що живуть на дні, гупі, даніо, мечоносців або молінезій для верхнього шару води, та расбір, тетр, гурамі, ляліусів – для середніх шарів.

Акваріумістам-початківцям рекомендується заводити невибагливих рибок, які невимогливі до умов утримання і «прощають» невеликі помилки. До таких рибок належать:

  • гупі;
  • молінезії;
  • мечоносці;
  • пецілії;
  • гурамі;
  • таракатуми;
  • коридораси;
  • барбуси;
  • тернеції;
  • півники…
 

Догляд та обслуговування акваріума

Щоб ваше підводне царство завжди мало чарівний вигляд і спостереження за акваріумом приносило задоволення, періодично проводите в ньому «прибирання». Частота залежить від розмірів акваріума. У водоймах до 40-50 л прибирати потрібно 1-2 рази на тиждень, у ємностях 100-200 літрів 1 раз на 10-14 днів, у великих акваріумах - ще рідше.

Що мається на увазі під «прибиранням»? Насамперед, підміна води. Щоразу необхідно замінювати 20-30% води в акваріумі на свіжу. Воду для заміни необхідно завчасно відстояти і підготувати або скористатися спеціальним засобом швидкої обробки води.

Не забудьте за допомогою помпи ретельно очистити дно від залишків корму та результатів життєдіяльності рибок та інших мешканців водойми. Якщо в акваріумі є живі рослини, зіпсовані листки зрізайте ножицями і видаляйте. Пам'ятайте, що необхідно чистити фільтр, а за необхідності замінювати картридж.

Якщо ви побачили, що рибка захворіла, не можна залишати її в акваріум, слід відсадити в карантин і лікувати, одночасно спостерігаючи за іншими вихованцями. Можливо, доведеться провести загальну профілактику всім мешканцям акваріума.

роздільник 5| Зоомагазин MasterZoo

Основні помилки у догляді за акваріумом

Щоб акваріум із місця для релаксу не перетворився на постійне джерело стресу, досвідчені акваріумісти радять не купувати для початку маленький акваріум до 40-50 літрів. За ним важко доглядати, підтримувати баланс води, зазвичай в ньому живе дуже багато рибок, а значить, вони будуть битися і хворіти. Купуйте відразу водоймище близько 100 л, воно простіше у догляді й дозволяє заселити більше рибок.

Що ще не потрібно робити:

• купувати рибок разом з акваріумом: спочатку акваріум слід відмити, очистити, «запустити» за всіма правилами і тільки після цього заселяти рибками;

• перенаселяти акваріум, краще риб менше, але вони почуватимуться комфортніше і виглядатимуть краще;

• вибирати риб без урахування сумісності;

• регулярно повністю міняти воду і кип'ятити ґрунт – це робиться тільки якщо вихованці небезпечно захворіли та почали гинути, в інших випадках достатньо чистити дно сифоном та підміняти 25-30% води;

• купувати хворих рибок: як би вам не подобалася риба, якщо вона має ознаки хвороби, ні в якому разі не купуйте її;

• залишати акваріум без кришки: активні рибки часто вистрибують із нього.

Висновки

Акваріум – це прикраса вашої оселі та чудовий спосіб відпочити від рутини. Щоб клопоту з доглядом за акваріумом було менше, дотримуйтесь простих правил:

• не купуйте маленьку водойму, найпростіші у догляді акваріуми 100-200 л;

• вибирайте якісне обладнання, розраховане на потрібний обсяг;

• не купуйте рибок одночасно з акваріумом: потрібний мінімум тиждень, щоб підготувати його для прийому «мешканців»;

• підбирайте рибок з урахуванням умов у водоймі та сумісності, не заселяйте занадто багато риб, це призводить до конфліктів та поширення захворювань;

• не забувайте регулярно доглядати акваріум: підміняти воду, чистити ґрунт і скло, очищати фільтр;

• приділяйте увагу рибкам, стежте за їхнім здоров'ям та настроєм.

Нехай спостереження за життям акваріума дасть вам багато приємних хвилин!

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі