Часто господарі собак і ті, хто тільки планує придбати чотириногого друга, вдаються питанням: навіщо потрібні клітки для собак; чи можна обійтися без неї, якщо є пластикова переноска; в чому переваги переносних кліток.

Для чого потрібна клітка?

Домашня клітка - це велика металева конструкція, яка служить своєрідною «персональною кімнатою» собаки. Це місце, де чотириногий друг буде відчувати себе захищеним, зможе відпочити, поспати, усамітнитися. Перебування в ній не повинно бути покаранням, але собака зобов'язана розуміти, що господар може вимагати, щоб вона перебувала в клітці певний час.

Клітка у квартиру для собаки може знадобитися під час ремонту, прибирання, приходу гостей з маленькими дітьми або в інших ситуаціях, коли вихованець може відчувати стрес, травмуватися або доставити незручність господарям і гостям. Весь час перебування в «будиночку» улюбленець повинен відчувати себе комфортно. Для цього на дно слід покласти матрац, ганчір'я, гігієнічну пелюшку, щоб собаці було веселіше - дати їй улюблену іграшку або смаколик. Однак регулярно годувати собаку в клітці не варто.

Для цуценят привчання до клітки слід робити неодмінним елементом виховання, таким же, як їжа в певному місці, надягання нашийника і повідця, миття лап після прогулянки. До речі, один зі способів привчання - знімати нашийник або шлею перед входом в неї. Улюбленцю це дає відчуття свободи.

Собача клітка повинна розташовуватися в зручному місці, яке подобається вихованцеві та відповідає його темпераменту. Собакам, які люблять усамітнення, краще поставити її у віддаленій кімнаті або затишному куточку, товариським улюбленцям «будиночок» краще ставити неподалік від місця, де ви та ваші близькі проводите більше часу.

Клітка при цьому не повинна перебувати на протязі, щоб улюбленець не застудився, але в задушливому непровітрюваному кутку розташовувати її теж не слід. Наявність свіжого повітря важливо для собак, а для таких порід як французький бульдог, мопс - критично.

Для цуценят з мамою краще купувати невеликі вольєри, щоб малюки могли бігати та грати, і водночас не потрапити під ноги або не залізти в небажані місця.

Переносні клітки необхідні для транспортування собак. Для поїздки в поїзді, автобусі, літаку вона необхідна - без переноски вас мають право просто не впустити. Клітка для перевезення невелика і компактно складається, що дуже зручно. Зібрати переноску можна буквально за 5 хвилин, тобто скласти конструкцію і помістити в переноску вихованця можна безпосередньо перед посадкою в поїзд або на літак.

Для поїздок в автомобілі клітка також буде корисна. Однак можна обійтися і без неї - в нашому магазині ви можете купити спеціальні автомобільні підстилки для багажника і салону авто, завдяки яким собакам буде комфортно, а сидіння не доведеться чистити від бруду і шерсті. Але для дрібних порід переноски все-таки краще - улюбленцю в ній затишніше.
 

Критерії вибору клітки для собак

Найважливіша вимога до клітки - оптимальний розмір. Для того, щоб собака не зненавиділа клітку і могла в ній спокійно перебувати, вибирайте простору модель. Висота повинна бути така, щоб вихованець міг сидіти, чи не пригинаючи голову, а основа повинна дозволяти собаці лягти, витягнутися і вільно міняти позу. Занадто маленька клітка або переноска буде не тільки некомфортною - тривале перебування собаки в ній може викликати проблеми зі здоров'ям.

Щоб з розмірами було простіше визначитися, приведемо приблизні параметри клітки і переноски для різних порід:
64 x 54 x 48 см - переноска для карликових і дрібних порід: тієї тер'єра, мальтезе, чихуахуа, йоркширського тер'єра, померанського шпіца, японського хіна та ін.
78 x 62 x 55 см - переноска або клітка для невеликої собаки: пекінеса, такси, фокстер'єра, французького бульдога та ін.
93 x 69 x 62 см - переноска для середньої собаки: спанієль, бульдог, стаффордширський тер'єр, коргі та ін.
109 x 79 x 71 см - для великих порід: боксер, коллі, вівчарка, ірландський сетер
116 x 86 x 77 см - для гігантських порід: дог, сенбернар, неаполітанський мастиф і подібних.

Ціна переносної клітки залежить від розміру, типу піддону і виробника.