Собачки| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Причини неприємного запаху з пащі собаки

Методи усунення неприємного запаху

Профілактика запаху з рота собаки/span>

Висновок

Собаки – наші віддані друзі, які прагнуть висловити свої почуття різними способами: заглядають в очі, махають хвостом, лащаться, сідають або вкладаються поруч і обов'язково прагнуть облизати обличчя коханій людині. І під час бурхливих проявів почуттів раптом виявляється запах із рота в собаки. Причому в більшості випадків песик не має жодних відхилень у поведінці або ознак хвороби. Чому у собаки смердить з пащі? Чому навіть у цуценяти іноді смердить з рота? Як усунути амбре в домашніх умовах? Це серйозні питання, тому що у здорового собаки неприємного запаху з пащі немає. Його наявність вказує на проблеми із самопочуттям та потребує негайної реакції господаря. Розбираємось, звідки у собаки неприємний запах із рота і що з цим робити.

Собаки | Зоомагазин MasterZoo

Причини неприємного запаху з пащі собаки

Особливу увагу приділяйте свіжості дихання у щенят. Зазвичай у малюків запах із рота приємний, нейтральний, іноді пахне молоком. А от якщо запах став різким, гнильним, слід негайно звернутися до ветеринара за порадою.

Найчастіше причиною неприємного запаху у цуценят стає зміна зубок, дефектний прикус та особливості віку. При зміні зубів чи неправильному їхньому зростанні у проміжки потрапляють шматочки їжі, затримуються там, утворюють наліт, який згодом створює різкий запах. Крім того, малюки дуже допитливі й усі предмети, що трапляються на шляху, пробують на зуб, а серед них іноді виявляються не найапетитніші і ароматні, тому стежте, щоб вдома щеня не залазило у відро для сміття, а на вулиці не підбирало нічого з землі.

роздільник собачка | Зоомагазин MasterZoo

Це найневинніші причини неприємного запаху з рота у цуценяти, найчастіше причина – проблеми зі здоров'ям: запалення та виразки на яснах, стоматит, гастроентерит, кишкова чи легенева інфекція. У цих випадках крім запаху спостерігаються слабкість, розлад травлення, поганий апетит, підвищена слинотеча. Якщо ви помітили подібні симптоми, відразу звертайтеся до ветеринарної клініки.

У собаки смердить з пащі теж зазвичай через порушення нормальної роботи організму. Причому самостійно ви можете виявити лише деякі з них. Тому рекомендуємо зайвий раз відвідати ветеринара, ніж пропустити початок хвороби та приректи вихованця на страждання, а себе – на досить серйозні витрати на лікування. Чим раніше ви почнете лікування, тим краще.

Основні причини неприємного запаху з рота у собаки:

• вживання занадто м'якої чи несвіжої їжі: вологий корм та натуральні продукти мають м'яку консистенцію та частинки їжі залишаються на зубах. Вони утворюють наліт, у ньому заводяться патогенні мікроорганізми, які і є причиною запаху з рота собаки, а ще причиною запаху стають несвіжі продукти та різні відходи, підняті із землі на прогулянці;

• сторонні предмети в ротовій порожнині або стравоході: собаки часто рвуть зубами і жують все без розбору, у тому числі й неїстівні предмети. Їхні шматочки застрягають у зубних проміжках або затримуються в стравоході і стають причиною амбре;

• травми ротової порожнини собаки: у ранки потрапляють мікроорганізми, що викликають запалення та нагноєння і, природно, запах;

• зубний камінь: за відсутності гігієни ротової порожнини та профілактики стоматологічних хвороб м'який наліт мінералізується та утворює твердий камінь, який можна зняти лише в умовах клініки та найчастіше під наркозом;

• хвороби нирок;

• діабет;

• захворювання травної системи;

• хвороби органів дихання.

роздільник кості | Зоомагазин MasterZoo

Правильний діагноз собаці поставлять у клініці, однак у ряді випадків вже за ароматом можна зрозуміти, які саме проблеми у вихованця. Це допоможе лікарю у постановці діагнозу.

У собаки пахне з рота тухлятиною? Це вказує на діяльність патогенних бактерій у ротовій порожнині собаки, тобто на стоматологічні захворювання. Однак іноді такий запах є симптомом запалення верхніх дихальних шляхів або новоутворень у роті та стравоході собаки.

Якщо дихання собаки пахне уриною або аміаком, у неї проблеми з нирками та сечовивідними шляхами. У цих випадках у собаки також спостерігається зміна кількості сечі, спрага, апатичність, відсутність апетиту, нудота. Якщо від собаки пахне ацетоном, то у найкращому разі улюбленець давно не їв. Якщо і після їди різкий аромат не зникає – негайно звертайтеся до клініки. Ацетон вказує на активний розвиток діабету, запалення підшлункової залози, гіпертиреоз. Всі ці хвороби потребують негайного лікування та спеціальної дієти.

Металевий запах із рота собаки вказує на кровотечу. Якщо вона в роті, ви зможете її помітити, а от якщо в ротовій порожнині пошкоджень немає, значить кровотеча виникла в шлунку і вихованцю потрібна негайна допомога.

Тяжкий печінковий дух у собаки з пащі вказує на гельмінтоз, отруєння, при яких уражаються клітини печінки. Одночасно спостерігаються втрата апетиту, проблеми із травленням, жовтий колір очей та слизових оболонок.

Як бачите, неприємний аромат із пащі собаки зазвичай вказує на патології та є симптомом захворювання. Не відкладайте візит до ветеринара, щоб не запустити хворобу.

Маленькі собаки  |Зоомагазин MasterZoo

Методи усунення неприємного запаху

Способи усунення різкого аромату з пащі собаки поділяються на гігієнічні та медикаментозні. Якщо хвостик поводиться як завжди, добре їсть, немає проблем із походом у туалет, то, ймовірно, йому час чистити зуби. Для чищення зубів собак у зоомагазині «Мастерзоо» пропонується спеціальний гель. Його слід наносити за допомогою щітки або чохла на палець, суворо дотримуючись інструкції з використання.

Найчастіше наліт на зубах утворюється при вживанні вологого корму та м'якої натуральної їжі. Щоб очистити зуби, можна запропонувати вихованцю сухий корм, спеціальні жувальні ласощі або іграшки – їх жування очищає зуби від механічних забруднень, масажує ясна, стимулюючи кровообіг і перешкоджаючи запальним процесам у роті. Однак якщо на зубах вже утворився камінь, його слід видаляти в клініці за допомогою спеціального приладу. Процедура тривала і болісна, тому в більшості випадків її проводять під загальним наркозом.

Якщо причина різкого аромату від собаки – хвороба внутрішніх органів, знадобиться детальна діагностика та специфічне лікування. Після одужання амбре з пащі собаки зникне саме собою.

Профілактика запаху з рота собаки

Профілактика стоматологічних проблем та запаху з рота у собаки – це комплекс заходів, які слід вживати постійно. Дотримання лише однієї чи двох рекомендацій не дасть бажаного ефекту. Тільки виконання всіх умов профілактики зубного каменю дозволить зберегти вашому собаці здоров'я.

Насправді профілактика хвороб ротової порожнини нескладна і не вимагає від вас особливих зусиль або часу. До комплексу заходів щодо догляду за пащею собаки входять:

• регулярні огляди ротової порожнини собаки;

• чищення зубів зі спеціальними засобами 1-2 рази на тиждень (залежно від віку та схильності до стоматологічних захворювань);

• правильне харчування: для підтримки здоров'я зубів пропонуйте собаці не тільки м'який, а й сухий корм, який очищає зуби в процесі жування, ні в якому разі не частуйте собаку продуктами зі свого столу;

• жувальні смаколики: натуральні ласощі зі щільною текстурою не тільки доповнюють меню собаки корисними речовинами і дарують задоволення від приємного смаку, але й зчищають наліт із зубів, стимулюють приплив крові до ясен, допомагають видалити залишки їжі з проміжків між зубками;

вітаміни та спеціальні добавки: їх ви можете додавати в корм чи воду собаки згідно з інструкцією або за рекомендацією ветеринара. Такі добавки зміцнюють зубну емаль, перешкоджають розвитку патологій ротової порожнини та утворенню зубного каменю;

 

• спеціальні іграшки: багато відомих виробників пропонують собакам спеціальні м'ячики, канати та інші іграшки, які очищають зуби та покращують стан ясен. У «Мастерзоо» ви знайдете різні жувальні іграшки відомих брендів Eastland, Trixie, GimDog, Collar та ін., призначені для собак різних порід та вікових груп. Всі вони дуже привабливі для вихованців, виготовлені з безпечних матеріалів і служать довго.

Отже, від вас знадобиться лише погодити з лікарем доповнення раціону собаки спеціальними вітамінами і хоча б раз на тиждень акуратно чистити зуби. Все інше хвостик зробить сам: з'їсть миску сухого корму, поласує жилою або іншими жувальними ласощами, погризе спеціальний м'ячик або кісточку. Головне, приділяйте собаці увагу і стежте за станом здоров'я - це дозволить уникнути різних захворювань, у тому числі і запаху з рота.

Цуценя | Зоомагазин MasterZoo

Висновок

Якщо у собаки неприємний запах із рота, швидше за все, у нього проблеми і потрібна ваша допомога. Амбре з пащі є симптомом різноманітних недуг, починаючи з пародонтозу та зубного каменю закінчуючи бактеріальним ураженням органів дихання, хворобами шлунку, нирок, гельмінтозом та онкологією. Тому не ігноруйте це явище, а постарайтеся якнайшвидше показати собаку ветеринару для з'ясування причин та призначення адекватного лікування.

Як і більшість хвороб, запах із рота у собаки простіше попередити, ніж потім шукати причину та лікувати собаку. Профілактика включає кілька пунктів, які нескладно виконувати, а результат буде відмінним:

• регулярно оглядайте ротову порожнину собаки, не рідше одного разу на рік відвідуйте ветеринара для профілактичного огляду;

• хоч би раз на тиждень чистіть хвостику зубки спеціальними засобами;

• давайте собаці їсти тверду їжу та ласощі: сухий корм, сушені жили, вуха та інші натуральні ласощі з щільною текстурою;

• купіть кілька жувальних іграшок;

• за порадою ветеринара доповнюйте меню спеціальними вітамінами та засобами підтримки здоров'я зубів.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі