Догляд за лапами собаки в зимку | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Особливості зимових умов для лап собак

Підготовка до прогулянки: захист лап

Догляд за лапами після прогулянки

Лікування та запобігання тріщинам на подушечках лап

Догляд за кігтями та міжпальцевим простором

Знаки тривоги: коли звернутися до ветеринара

Зима — період, коли за здоров'ям собаки потрібно стежити ще ретельніше. Морози та солі, якими посипають дороги, можуть пошкодити лапки вихованця. Тому організація прогулянок та гігієна після вулиці вимагають від господаря додаткової уваги.

Прості дії допоможуть зберегти здоров'я домашнього улюбленця та запобігти проблемам зі шкірою. Розберімося, як доглядати за лапами собаки взимку, щоб вихованець залишався здоровим і енергійним.

Особливості зимових умов для лап собак

Деякі породи собак досить легко переживають морози. Лайки та кавказькі вівчарки, наприклад, можуть без шкоди для здоров'я гуляти при -20°C і нижче, але для більшості домашніх порід спад температури — це відчутний стрес.

Переохолодження може спричинити такі захворювання як:

  • міозит (м'язовий біль);
  • запалення нирок та сечового міхура;
  • пневмонія;
  • отит.

І, звичайно, пошкодження подушечок лап. Попри те, що шкіра в цих зонах є досить щільною, при переохолодженні вона може подразнюватись і навіть тріскатись.

При обмороженні колір лапок стає блідим, сірим, а після зігрівання шкіра починає лущитися. У дуже серйозних випадках може початися безповоротний процес відмирання тканин.

Друга зимова проблема — солі, якими посипають дороги. Ця речовина діє агресивно і при частому контакті здатна серйозно травмувати шкіру. Кристали солі ушкоджують подушечки, провокуючи появу ран та порізів.

При повторному контакті з реагентами розвивається запалення, яке часто ускладнюється інфекцією. З кожною прогулянкою дорогами, які посипані сіллю, пошкодження стають все більшими і серйознішими.

Саме тому важливо знати, як захистити лапи собаки взимку. Прості дії допоможуть уникнути проблем.

Підготовка до прогулянки: захист лап

Захистити лапи собаки взимку допоможуть черевики та спеціальні засоби. Виробники зоотоварів подбали про те, щоб створити спеціальне взуття для вихованців. Сучасні моделі мають всі необхідні якості, що забезпечують комфорт та безпеку:

  • гнучка підошва;
  • еластична основа;
  • надійні фіксатори

Як правило, використовується ребриста підошва. Вона потрібна для того, щоб вихованець не ковзав по льоду та міг займатися всіма видами активності. Найчастіше черевики виготовляються з матеріалів, які не пропускають воду, відштовхують сніг та бруд.

Сучасні моделі випускаються в різних розмірах: від XS до XL. Завдяки цьому підібрати зимове взуття можна для вихованця будь-якої породи.

Черевики для собак продаються комплектами із двох або чотирьох штук. У першому випадку підбирати потрібний варіант варто виходячи з того, що задні лапи у багатьох собак менше, ніж передні.

Привчати вихованця до аксесуарів потрібно поступово. Майже завжди на нові черевики тварини реагують з побоюванням. Важливо дати собаці час зрозуміти, як потрібно поводитися. Для цього рекомендується:

  • Спочатку використовувати взуття вдома, не виходити на вулицю.
  • Одягати черевики по одному, даючи тварині можливість звикнути.
  • Збільшувати час перебування вихованця у взутті поступово.

І тільки потім — здійснити першу прогулянку.

Ще один варіант зимових захисних засобів для лап — собачі бахіли. Від черевиків вони відрізняються підвищеною щільністю.

Догляд за лапами собаки | Зоомагазин MasterZoo

Догляд за лапами після прогулянки

Після зимової прогулянки, особливо якщо на подушечки наносився захисний віск, потрібно помити собаці лапи зі спеціальним засобом або з додаванням шампуню.

Температура води для процедури не повинна бути гарячою, щоб не було різких перепадів. Після миття можна протерти лапки м'яким рушником. Важливо оглянути шкіру на наявність пошкоджень і ознак перемерзання.

Поява на лапах помітних лущень, зміна кольору шкіри, невеликі подряпини, навіть якщо вони не доставляють занепокоєння тварині, — привід відразу розпочати лікування. Незначне пошкодження може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.

Чим мазати лапи собаці взимку? Можна використовувати, наприклад, спеціальну піну або гель для загоєння ранок. Вони допомагають:

  • додатково очистити подушечки;
  • зволожити шкіру;
  • зняти запалення;
  • прибрати подразнення.

Якщо у собаки чутливі лапи, схильні до пошкоджень та подразнень, рекомендується використовувати зволожувальні засоби на щоденній основі. Вони допоможуть зробити шкіру більш пружною, забезпечать додатковий захист від наслідків холоду.

Лікування та запобігання тріщинам на подушечках лап

Щоб запобігти обмороженню лап і проблем, пов'язаних із сольовими реагентами, важливо використовувати не лише спеціальні черевики, а й захисні засоби. Вони створюють бар'єр між шкірою та хімічними сполуками, що знаходяться в снігу та бруді. Продукти випускаються у різних формах:

  • мазі;
  • крему;
  • спрею.

Найбільш ефективними за мінусової температури вважаються засоби з воском у складі.

Наносяться вони досить легко. Потрібно розподілити невелику кількість по поверхні шкіри і почекати кілька хвилин.

Догляд за собакою в зимку | Зоомагазин MasterZoo

Догляд за кігтями та міжпальцевим простором

Взимку кігті собаці потрібно підстригати частіше, ніж у теплу пору року. Внаслідок того, що тварина бігає снігом, а не асфальтом, вони повільніше сточуються. Небезпека полягає в тому, що вихованець на прогулянці може зірвати собі кіготь, що неминуче призведе до кровотечі.

Для підстригання використовуються спеціальні кусачки (а не звичайні ножиці), після чого місця зрізів обробляються протимікробним засобом.

Щодо догляду за міжпальцевими просторами, їм теж потрібно приділяти увагу. Так, важливо ретельно промивати ці місця під час гігієнічних процедур, щоб видалити надлишки бруду, піску, сольових реагентів. Також потрібно зістригати зайву шерсть між пальцями, щоб там не утворювалися ковтуни з льодом під час прогулянок.

Знаки тривоги: коли звернутися до ветеринара

Загоїти дрібні рани на подушечках лап собаки можна вдома самостійно за допомогою спеціальних засобів. Якщо ж тварина виявляє занепокоєння, активно вилизує лапи, слід звернутися до ветеринара.

Ситуації, які потребують втручання спеціаліста:

  • рани не загоюються довше тижня;
  • собаці стало важко ходити, почала кульгати;
  • на подушечках з'явилися темні плями.

Останній симптом може вказувати на обмороження. При несвоєчасній реакції починається процес відмирання тканин. У найбільш серйозних випадках вихованцю може загрожувати ампутація.

 

 
FAQ
  • Чим мазати лапи собаці взимку?

    Перед прогулянкою подушечки лап потрібно мазати захисним засобом гелем, кремом або маззю. Після — зволожувальними та живильними продуктами. При необхідності — загоювальними.

  • Чи потрібно стригти шерсть на лапах у собаки взимку?

    Так, надлишки шерсті між пальцями, на п'ясті та зап'ястному суглобі потрібно зрізати, щоб під час прогулянки не утворювалися крижані ковтуни.

  • Чи потрібно мити лапи собаці взимку?

    Обов'язково. Після прогулянки дайте собаці зігрітися та помийте їй лапи у теплій воді з використанням шампуню. Не забувайте очищати області між пальцями.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі