Зміст

Активність паразитів у різні сезони

Важливість осінньої та зимової профілактики паразитів у вихованців

Протипаразитарні засоби: види та правила використання взимку

Догляд за вихованцем та загальні правила профілактики паразитів взимку

Це питання часто виникає у власників котів і собак. Адже здається, що взимку комахи гинуть або впадають у сплячку і безпечні для чотирилапих друзів. Але насправді виявляється, що все не так просто. Ветеринарні лікарі харківських та київських клінік підтвердили, що проблеми з бліхами та гельмінтами у вихованців – всесезонні, а останні роки, коли зими стали теплими і температура періодично піднімається вище +5 °С, то небезпеку становлять і кліщі. Тому профілактика паразитів взимку необхідна така сама, як і в інші пори року.

Чому це відбувається? Які можливі зимові проблеми з паразитами у вихованців? Які заходи щодо боротьби з глистами та комахами рекомендується використовувати? Давайте розберемося у цих питаннях.

роздільник собака| Зоомагазин MasterZoo

Активність паразитів у різні сезони

Цілком природною, що в теплу пору року комахи та гельмінти активізуються. Здавалося б, з настанням холодів небезпека має зникнути, але нічого подібного. Яйця глист у ґрунті залишаються життєздатними в холод і легко потрапляють у будинок на взутті, одязі, інших предметах, що стояли на землі: сумками, пакетами, паличками-гілочками, які часто приносять діти, рибальським знаряддям тощо. Оскільки кожен вихованець вважає своїм обов'язком вивчити ваше вуличне взуття, одяг, сумки, то з мікрочастинками ґрунту він, можливо, злизне і яйця глистів. До ветеринарних клінік регулярно звертаються власники домашніх котів із запитанням: мурчик ніколи за двері не виходить, де він міг «підчепити» глистів? До речі, причиною ураження також є погано зварена або проморожена риба чи м'ясо, і якщо ваш вихованець на «натуралці», завжди приділяйте увагу термообробці цих продуктів.

Для бліх мінусова температура є смертельною, тому під час прогулянки з вихованцем у зимовому лісі боятися нема чого. Але не в місті чи селі. Тут зимові проблеми з паразитами у вихованців цілком реальні.

Але є й загальні правила складання аптечки для вихованців, про які ми докладно розповімо. Аптечка для собаки та аптечка для кота в цілому ідентичні, хвостикам в аналогічних ситуаціях знадобляться одні й ті самі препарати, відрізнятиметься лише дозування.

По-перше, кровососи продовжують жити взимку на безпритульних тваринах, і навіть нетривалого контакту з ними достатньо, щоб ваш песик або котик заразилися. По-друге, у місцях, де прокладено теплотраси, блішки чудово почуваються і в мороз. До речі, там до вашого вихованця здатний «причепитися» і кліщ. По-третє, з настанням холодів кровососи намагаються знайти для себе теплі укриття та заселяють підвали, під'їзди, підсобні приміщення, звідки на взутті, одязі або своїм ходом пробираються у ваше житло. Тому восени та взимку потрібно приділяти увагу не тільки протипаразитарній профілактиці вихованця, але й регулярно протирати інсектицидами підлогу в коридорі, перед квартирою, мити сходинки, щоб не допустити появи кровососів будинку.

Кліщі, як уже згадувалося, цілий рік активні у ґрунті й траві біля теплотрас, а також «оживають» у відлигу за температури +5-7 °С. Тож прогулянки з вихованцем у теплу погодку, коли морози відступили, іноді закінчуються неприємними сюрпризами та візитом у ветклініку. Виходячи з цього, ветеринарні лікарі дуже рекомендують обробляти вихованців від ендо- та ектопаразитів цілий рік.

Важливість осінньої та зимової профілактики паразитів у вихованців

Обробка від паразитів узимку для вихованців необхідна. Тим більше, що в холодну пору року захисні сили організму знижуються, а паразити – це нищівний удар по імунітету вихованця. Наявність гельмінтів або зовнішніх паразитів загрожує розвитком алергії, захворювань шкіри, розладів травлення, порушенням метаболізму, анемією, хворобами печінки, нирок, серця. Деякі види глистів живуть навіть у легенях та головному мозку! У сезон, коли холодно, сонячного світла мало, хвороби, спровоковані паразитами, протікають ще важче.

Крім того, кровососні комахи здатні переносити деякі види глистів та інфекційні хвороби, приміром,  чумку, бруцельоз, дипілідіоз. Кліщі становлять небезпеку як переносники смертельно небезпечних для вихованців захворювань – піроплазмозу та ерліхіозу. Якщо ви помітили, що після укусу кліща собака став млявим, відмовляється від їжі, змінився колір сечі, терміново звертайтеся до клініки, зволікання може коштувати вашому хвостику життя! Тільки своєчасне звернення до фахівця та правильне лікування дозволять уникнути серйозних проблем.

Профілактика – найпростіший, найбезпечніший чи надійний спосіб захистити вихованців від безлічі неприємностей, пов'язаних з паразитами, зберегти здоров'я та гарний настрій у будь-який сезон.

Протипаразитарні засоби: види та правила використання взимку

В онлайн-каталозі та фірмових магазинах «Мастерзоо» представлені десятки видів профілактичних препаратів для вихованців, які підходять для обробки взимку від паразитів. Перед покупкою та використанням обов'язково проконсультуйтеся з ветеринаром. Річ у тім, що деякі вихованці мають вроджену або набуту непереносимість певних хімічних сполук, і невідповідний протипаразитарний засіб викликає алергію та інші неприємні симптоми.

Важливо правильно розрахувати дозування з огляду на вік, вагу, стан здоров'я хвостика та інші фактори. Застосування протипаразитарних препаратів для цуценят, кошенят, самок у період вагітності та вирощування потомства можливе лише за призначенням лікаря ветеринарної медицини! Пам'ятайте, що ці засоби містять токсичні речовини в незначній кількості, безпечній для ваших вихованців, але передозування або використання для обробки ослаблених тварин часто призводить до негативних наслідків.

Перед використанням уважно прочитайте інструкцію та суворо дотримуйтесь її – у різних виробників та в різних медикаментах правила застосування відрізняються.

Засоби від гельмінтів, бліх та кліщів для вихованців випускаються у вигляді:

крапель на холку;

пігулок;

спреїв;

суспензій;

шампунів;

нашийників.

 

Таблетки та суспензії призначені для перорального застосування. Зазвичай виробники надають їм апетитний смак та запах, і нагодувати вихованця ліками досить просто. Можна додати таблетки чи суспензію до корму. Для особливо незговірливих хвостиків використовуйте таблеткодавач, який продається у ветеринарних аптеках.

Краплі на холку - дуже популярний профілактичний засіб і взимку, і влітку. Він захищає і від внутрішніх, і зовнішніх паразитів, легко наноситься і діє щонайменше 4 тижні. У кожному випадку час дії препарату вказується в інструкції, а частоту профілактичних заходів краще обговорити з фахівцем. Собакам невеликих порід і котам достатньо нанести крапельки на холку, великим вихованцям рекомендується видавлювати їх у кількох точках уздовж хребта, щоб захист був повним.

Зверніть увагу, при використанні крапель на загривку не рекомендується купати вихованця три дні до і три дні після профілактики. Також відразу після нанесення не дозволяйте грати з вихованцем маленьким дітям та літнім людям.

Оббризкувати спеціальним спреєм вихованця потрібно безпосередньо перед прогулянкою. Зазвичай ці засоби використовують улітку, взимку мочити шерсть перед виходом надвір небажано. Але якщо ви все-таки користуєтеся спреєм взимку, стежте, аби бризки не потрапили в очі, ніс і рота вихованця і постарайтеся не гладити його, поки рідина не висохне.

Спеціальний шампунь дозволяє не лише позбутися зовнішніх паразитів, а й на деякий час захистити хвостик від повторного зараження. Протиблошний нашийник зазвичай використовується як додатковий захист вихованця в комплексі з іншими препаратами.

Догляд за вихованцем та загальні правила профілактики паразитів взимку

Якщо у ваше житло пробралися блохи, але вихованець оброблений, кровососи без вагань почнуть кусати людей. Укуси не є небезпечними, але вкрай неприємні, ранка довго болить, пече, постійно свербить... Для попередження появи в будинку небажаних гостей, використовуйте кілька корисних порад наших консультантів-ветеринарів.

Пам'ятайте, що на тілі тварин мешкає небагато комах, основна їхня частина знаходить притулок: у лежаку або будиночку чотирилапого друга, в його м'яких іграшках, під плінтусами, під диванами, за меблями або навіть у шафі. Щоб захистити вихованця, себе та членів сім'ї:

• пилососьте всі кімнати, робіть вологе прибирання (таким чином ви приберете яйця та личинки бліх), оббризкуйте спеціальним спреєм підлоги, плінтуси та інші поверхні, які є притулком паразитів;

• регулярно періть та обробляйте спреєм лежаки та іграшки вихованця;

• витрушуйте і періть килимок перед дверима, непогано побризкати його спреєм від бліх теж;

• якщо не хочете використовувати хімічні інсектициди, скористайтеся екстрактами та ефірними оліями рослин, які відлякують та знищують бліх: евкаліпт, лаванда, гвоздика, полин.

роздільник котик| Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Обробка від паразитів взимку необхідна вихованцям так само, як і в теплу пору року. Гельмінти та блохи являють небезпеку для собак і котів у будь-який сезон, а у відлигу можуть виникнути проблеми і з кліщами. Тому обробка спеціальними медикаментами необхідна цілий рік.

Який препарат використовувати і як часто, вам підкаже ветеринар. У продажу представлені десятки різних профілактичних засобів з різними активними компонентами, і порада фахівця буде не зайвою. Адже у деяких вихованців можлива алергія на ту чи іншу речовину, і профілактика невідповідним препаратом спричинить порушення здоров'я.

Перед початком профілактичного заходу уважно вивчайте інструкцію. У ній вказано:

• склад;

• вік, з якого можна використовувати;

• рекомендації щодо застосування;

• рекомендована частота обробки;

• протипоказання.

Всі ці дані допоможуть вам визначити, чи підходить препарат улюбленцю, та правильно проводити профілактику, щоб не спровокувати алергію та ефективно захистити від паразитів. Подбайте, аби комахи не проникли у ваш будинок і не доставили занепокоєння не тільки вихованцю, але також вам і членам родини.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі