Зміст

Нашийник частіше можна побачити на собаці, ніж на кішці, адже багато людей не розуміють, навіщо вусатій особистості нашийник. Особливо, якщо кішка домашня і на вулицю не виходить. Деякі бачать у ньому лише декоративне значення, зовсім забуваючи, що нашийник також має практичні функції. Однак наявність подібного аксесуару дуже важлива для таких самостійних і норовливих тварин, як коти.

роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Навіщо коту нашийник

Навіть спокійний і вірний кіт може випасти з вікна або вибігти у відчинені двері. У такій ситуації тільки нашийник дає зрозуміти, що улюбленець домашній. Завдяки нашийнику ви можете розраховувати, що вусатого вам повернуть. Без такого аксесуара улюбленець, що загубився, в кращому випадку опиниться в притулку.

Це найяскравіший приклад того, навіщо кішці нашийник. Але й крім нього в нашийника є й інші функції. За його допомогою можна:

  • зрозуміти, що тварина домашня;
  • ідентифікувати свого улюбленця;
  • залишити свої контактні дані на той випадок, якщо кішка загубиться;
  • вказати інформацію про алергію або захворювання;
  • захистити кота від бліх та інших паразитів;
  • витягнути з бійки чи утримати;
  • простіше й швидше викупати;
  • підкреслити близькість улюбленця та його господаря;
  • зробити кішку помітнішою в сутінках і на дорозі.

Як бачите, функцій у котячого нашийника досить багато. Також нашийник необхідний, якщо кіт бере участь у конкурсі чи виставці. Зазвичай, це одне з основних правил заходу.

Вибирати різновид нашийника слід виходячи з особливостей утримання улюбленця та ваших планів. Наприклад, якщо бажаєте вийти з котом надвір, то рекомендуємо використовувати шлейку. Шлейка краще тримається на тілі, не заважає при різких рухах улюбленця, не травмує тендітні хребці шиї.

Вибір нашийника для кота – справа відповідальна і потребує серйозного підходу. Щоб не помилитись, слід спочатку розібратися, які види нашийників існують.

Види нашийників для котів

Нашийник для кота має різне призначення. Часом муркотику знадобиться навіть не один, а кілька нашийників. Як зрозуміти, який з них потрібен вашому улюбленцю?

Антипаразитарний нашийник

Цей нашийник актуальний для котів, які гуляють вулицею та живуть на першому поверсі будинку, а також виключно домашнім улюбленцям. Але його не можна носити постійно. Термін дії нашийника виробник вказує на пакуванні – від кількох тижнів до кількох місяців. Після цього виріб потрібно зняти, він втрачає свої властивості.

Рекомендується носити такий нашийник як мінімум у період активності зовнішніх паразитів, а саме з весни до осені. Ця модель призначена для профілактики та боротьби з паразитами. Матеріал нашийника просочений особливим розчином, запах якого відлякує комах, а хімічні речовини препарату проникають у шкіру тварини, потрапляють на шерсть та вбивають паразитів.

Ветеринари рекомендують поєднувати носіння протипаразитарного нашийника з використанням крапель на загривку та спеціальних спреїв – у комплексі профілактика та лікування більш ефективні.

Вибираючи нашийник від паразитів, зверніть увагу на склад. Коти мають алергію на деякі препарати, тому при покупці прочитайте склад і переконайтеся, що в ньому немає алергенів. Також рекомендуємо проконсультуватись з ветеринарним лікарем.

Декоративний нашийник

Декоративний нашийник - це просто прикраса, яка підкреслить красу улюбленця і ваш смак або статус. Такі моделі для кішок виготовляються з м'якої натуральної або штучної шкіри, тканини, нейлонових ниток, можуть бути прикрашені намистами, вишивкою, напівдорогоцінним камінням, стразами тощо. І якщо улюбленець загубиться, нашийник буде прикметою, що запам'ятовується, і дозволить швидко знайти тварину. Зазвичай кішки в подібних нашийниках не залишаються довго поза увагою, їх швидко підбирають.

роздільник2 | Зоомагазин MasterZoo

Іменний або адресний нашийник

На нашийник рекомендується повісити медальйон з ім'ям кота, адресою та телефоном його власників, щоб за потреби з господарем тварини можна було зв'язатися. Особливо це корисно, якщо улюбленець любить втекти на вулицю або полювати з балкона за пташками.

Можна придбати GPS-нашийник і завжди знати, де знаходиться ваш кіт. Такий аксесуар оснащений маячком, який постійно надсилає сигнал супутникові. Та в мобільному додатку завжди видно, де знаходиться улюбленець. Навіть якщо він буде в іншому місті чи країні. Прилад мініатюрний, тому не завдає кішці незручностей. Перед кожною прогулянкою перевіряйте, чи заряджено пристрій.

Нашийник, що світиться або світловідбивний

Нашийники зі світловідбиваючою стрічкою або виготовлені зі світловідбиваючого матеріалу роблять кішку помітнішою в темний час доби та знижують ризик аварії на дорозі. Такий нашийник добре видно у світлі фар, і водій може встигнути загальмувати, якщо тварина вибіжить на проїжджу частину. Нашийники, що світяться, не відбивають світло, а самі випромінюють його, роблячи улюбленця видимим у повній темряві. Хоча найкращий спосіб вберегти коханого котика від неприємностей – не випускати на вулицю.

Нашийник з дзвіночком

Якщо ви страждаєте від того, що ваш хвостатий мисливець постійно приносить додому здобич: мишей, горобців, голубів та іншу живність, придбайте йому спеціальний нашийник «стоп-полювання». Це нашийник, з дзвіночками, бубонцями та іншими елементами, які видають характерні звуки та відлякують тварин, на яких ваш кіт полює.

Враховуйте, що хитрі маленькі хижаки швидко вчаться ходити безшумно навіть у таких «гучних» нашийниках, тому купіть кілька різних моделей і змінюйте їх, щоб улюбленець не встигав пристосуватися.

Заспокійливий нашийник

Для котів, які відрізняються свавільним характером і люблять відстояти свою територію за допомогою бійки з іншими тваринами, існують спеціальні заспокійливі ремінці на шию. Вони насичені особливою речовиною, що містить феромони, які сприятливо впливають на нервову систему тварини та знижують її активність. Також такий нашийник мінімізує нервозність та стрес улюбленця. Однак перед покупкою подібної моделі варто порадитись із ветеринаром.

Як вибрати нашийник для кота

Нашийник кішки в жодному разі не повинен завдавати їй дискомфорту. Найкращим вибором буде нашийник з м'якого матеріалу, із закругленими краями, щоб ремінець не натирав шию улюбленцю. З тієї ж причини внутрішня сторона нашийника має бути гладкою.

Крім матеріалу, вибираючи нашийник, обов'язково зверніть увагу на його конструкцію, чи безпечна вона для улюбленця, якщо раптом він опиниться без вашого нагляду, чи надійні кріплення, і, звичайно ж, правильно підберіть розмір.

Безпечні нашийники для котів

Майте на увазі, що собачий нашийник не підійде для кота, навіть якщо розмір у них однаковий. Коти більш рухливі, люблять дертися по деревах, прослизати під парканами, ховатися в кущах, і можуть ненароком зачепитися нашийником за гілку або інший виступ. Спроби звільнитися можуть закінчитися травмами. Тому для котів розроблені спеціальні моделі нашийників із застібкою, яка розстібається при підвищеному навантаженні та звільняє улюбленця.

Також є варіанти зі спеціальними еластичними вставками, при сильному натяжінні вони розтягуються і дозволяють коту вислизнути.

Як підібрати потрібний розмір нашийника?

Пам'ятайте, що занадто щільний нашийник може завдати тварині дискомфорт і травму навіть коли улюбленець спокійний. Занадто вільний теж не підійде, оскільки кіт легко вислизне з нього. Правильний розмір підібрати дуже важливо. Як це зробити?

Виміряйте м'якою сантиметровою стрічкою шию кота і додайте 1,5-2 см. Ця цифра дозволить вам легше орієнтуватися в моделях.

Усі нашийники мають функцію регулювання довжини. Між шиєю та нашийником повинна залишатися відстань 1,5 см. Зазвичай у такий проміжок проходить один-два пальці. Поспостерігайте за кішкою після того, як надягнете нашийник. Якщо він не впивається в шию, не заважає рухатися і кішка не знімає його самостійно, розмір обраний правильно.

роздільник 3 | Зоомагазин MasterZoo

З якого віку краще привчати кота до нашийника?

Привчати кота до нашийника можна з 6 місяців. У маленьких кошенят дуже тендітні кістки, особливо хребет. Під час ігор пухнаста дитина може сама випадково зачепити нашийник або зачепитися за щось і травмуватися. Зволікати з привчанням до такого аксесуара теж не варто. Чим старший кіт, тим складніше навчити його ходити в новому «вбранні».

Процес привчання кошеня може тривати кілька тижнів, а дорослого кота – кілька місяців. Дослідження показали, що понад 70% кішок вдалося за один-два місяці привчити до нашийника. Головне, виявляти терпіння і наполегливість, не поступатися капризам муркотика і хвалити за слухняність.

Як привчити кішку до нашийника

  1. Принісши новий аксесуар додому, не поспішайте відразу надягати його на кішку. Дайте їй його обнюхати, залиште нашийник на кілька днів на видному місці, щоб тварина звикла до його наявності, підходила до нього, оглядала чи навіть грала.
  2. Коли кішка звикне до нашийника і перестане обходити його стороною, одягніть його на неї. Спершу на кілька хвилин. Улюбленець постарається зняти його. Не сваріть улюбленця, не кричіть за це і не тримайте силою. Не треба робити так, щоб нашийник викликав страх у кішки. Допоможіть улюбленцю зняти його та заспокойте, показуючи, що ремінець не несе небезпеки.
  3. Переконайтеся, що нашийник пасує кішці за розміром, не стискає її шию і не завдає неприємних відчуттів. Якщо ж нашийник пропитаний якимось засобом або має антипаразитарний ефект, простежте, чи у тварини немає алергічних симптомів.
  4. Якщо все гаразд, поступово збільшуйте час носіння нашийника, хваліть кішку за сміливість та слухняність.

Чи не шкідливо кішці носити нашийник

Нашийник не шкодить кішці, якщо він якісний та безпечний, тобто має відповідну конструкцію та застібки. У випадку з нашийниками від паразитів або заспокійливими моделями важливо спочатку перевірити кота на алергічну реакцію, та вибирати ті ремінці, для обробки яких використовуються натуральні компоненти. Це значно знизить ризик алергії.

Звичайно ж, не рекомендується відпускати кішку на самовигул. Це небезпечно через безліч причин, а не тільки тому, що тварина може зачепитися нашийником за щось і застрягти або завдати собі шкоди. Для прогулянок на повідці безпечніше використовувати шлейку, а не нашийник, щоб уникнути травм у разі різких рухів тварини.

Протипоказання для носіння нашийника:

  • маленький вік тварини;
  • вагітність та лактація кішки;
  • алергії, хронічні захворювання;
  • тривалий стрес та агресія улюбленця через нашийник.
  • роздільник 4 | Зоомагазин MasterZoo

Поради, рекомендації, лайфхаки

Які підсумки можна підбити щодо того, як вибрати нашийник для кота і як до нього привчити?

  • Вибирайте нашийники із закругленими краями, такі моделі не псуватимуть шерсть і не натиратимуть шкіру.
  • Дайте спочатку кішці пограти з новим предметом, обнюхати його, «познайомитися», і тільки після цього надягайте.
  • Перші примірки проводьте перед їжею, коли кішка голодна. Почуття голоду відверне увагу від ваших маніпуляцій. Якщо ви в процесі дасте кілька шматочків корму, то їжа після одягання аксесуара сприйматиметься як заохочення. Так швидше сформується позитивне ставлення до нашийника.

Тренуйте улюбленця носити нашийник поступово. Перші сеанси мають відбуватися лише під вашим наглядом. Тільки коли ви переконаєтеся, що тварина звикла до нового предмета одягу, і спокійно знаходиться в ньому кілька годин, можете залишати нашийник для постійного носіння.

 

FAQ
  • Коли кішку можна привчати до нашийника?

    Це багато в чому залежить від віку та характеру улюбленця. Кошенята звикають до нашийника швидше, ніж дорослі коти. Їм на це може знадобитися від 2-х тижнів, тоді як доросла кішка звикає до нашийника кілька місяців. Важливу роль у процесі привчання до нашийника також відіграє терпіння та ласка господаря, відсутність агресії та заохочення улюбленця.
  • Як довго кіт звикає до нашийника?

    Це багато в чому залежить від віку та характеру улюбленця. Кошенята звикають до нашийника швидше, ніж дорослі коти. Їм на це може знадобитися від 2-х тижнів, тоді як доросла кішка звикає до нашийника кілька місяців. Важливу роль у процесі привчання до нашийника також відіграє терпіння та ласка господаря, відсутність агресії та заохочення улюбленця.

  • Чи потрібно знімати нашийник кішці?

    Деякі моделі нашийників зовсім не призначені для постійного носіння, наприклад, проти бліх та кліщів. Нашийник можна знімати з кішки під час купання або якщо виключено варіанти її втечі на вулицю. Також не рекомендується постійно носити декоративний нашийник, якщо він не несе жодних практичних функцій. Або якщо нашийник завдає дискомфорту тварині. У разі прояву алергічної реакції або випадання шерсті на шиї у кота нашийник слід негайно зняти.

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі