Зміст

Важливість правильної напувалки для вашого вихованця

Різні типи напувалок для котів і собак

Зручність використання та чищення напувалки

Поради щодо вибору напувалки для кошенят і цуценят

Вода необхідна собакам і котам для довгого повноцінного життя. І не лише у спекотну погоду, а цілий рік. Звичайно, у холоди вихованці втрачають менше рідини, відповідно, менше п'ють, але вода завжди має бути в зоні доступу. Особливо важливо це для хвостиків, які отримують сухий корм.

Питного режиму важливо дотримуватися, тому що зневоднення загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям. Крім рідини організм втрачає електроліти, які необхідні для нормальної роботи нервової та м'язової систем, підтримки кислотно-лужного балансу. Нестача рідини викликає у песиків задишку, пересихання слизових оболонок (вони стають вразливими для патогенних бактерій), порушення координації рухів, проблеми з м'язами, серцем.

Організм кішок працює так, що нестача вологи, протягом навіть нетривалого періоду, провокує порушення роботи нирок та сечовивідних шляхів, утворення каменів. Тому дуже важливо, щоб у вихованця завжди була чиста вода в зручній напувалці.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Важливість правильної напувалки для вашого вихованця

Здавалося б, немає нічого простішого: купив у зоомагазині миску, налив у неї води – і готово. Але вибір напувалки насправді потребує певних знань та розуміння потреб підопічного. Наприклад, чимало котів відмовляються пити з мисок. У природі представники сімейства котячих воліють пити проточну воду, а до стоячої ставляться з недовірою. Цілком можливо, що у вашого мурчика таке ж ставлення до напувалки. Таким капризулям доведеться купити питний фонтанчик, інакше проблем із нирками не уникнути.

Собакам великих порід ємність для пиття ветеринари рекомендують встановлювати на спеціальну підставку, щоб вихованцям не доводилося занадто низько нахилятись. Це незручно, створює додаткове навантаження на хребет і суглоби, що може призвести до запальних процесів сполучної тканини. Великим цуценятам теж потрібно ставити миски з водою та кормом на висоті, щоб не допустити розвитку остеохондрозу та інших проблем із хребтом.

Песикам з довгими вухами знадобиться спеціальна напувалка для собак, щоб вушка не намокали. Бульдожки, мопси, пекінеси теж мають особливості, і їм потрібно вибирати напувалку такого типу, щоб вода не потрапляла в ніс. Як бачите, підібрати зручну напувалку для кота або собачки не завжди просто, адже слід враховувати різні моменти та купувати не просто найдешевшу модель або ту, яка краще вписується в інтер'єр, а таку, яка буде зручною для вихованця. Тільки в цьому випадку він активно нею користуватиметься. Великий вибір різноманітних напувалок для котів і собак ви знайдете на сайті «Мастерзоо» та в мережі фірмових зоомагазинів.

Окремо варто розповісти про те, яку воду краще запропонувати хвостикам. Відразу скажемо – та, що тече із крана, не підійде, вона надто жорстка. Якщо в колодязі чи джерелі мінералізована вода, що дає накип на чайнику, її теж наливати в напувалку не варто. Усі мінеральні речовини потрапляють у сечовидільну систему та осідатимуть там, утворюючи каміння.

Не можна дозволяти пити хвостикам з озер, річок, морів та інших природних водойм, а також з калюж. Не дозволяйте вихованцю користуватися мисочками, які стоять у громадських місцях. З них часто п'ють бродячі коти та собаки, у миску потрапляє слина, в якій можуть опинитися патогенні мікроорганізми. Тож на прогулянку або в поїздку обов'язково беріть для свого чотирилапого друга персональну напувалку.

Краще наповнювати напувалку питною водою, столовою пляшковою або відфільтрованою, яку ви самі використовуєте для пиття та приготування їжі. Чиста вода завжди повинна бути доступна, а в жарку погоду розмістіть напувалки в декількох місцях, щоб песик або мурчик могли напитися будь-якої миті.

Різні типи напувалок для котів і собак

Виробники зоотоварів подбали, аби кожен вихованець міг користуватися зручною напувалкою, тому пропонують великий асортимент цих аксесуарів. Найпростіші напувалки - миски. У продажу представлені:

• пластикові;

• керамічні;

• металеві;

• силіконові.

Пластикові – найбільш бюджетні напувалки. Вони бувають різних об’ємів (для собак і котів різних порід), кольорів, подвійні - для корму і води або для води для двох вихованців. У продажу є широкі миски - напувалки з низькими бортиками для вихованців з пласкими мордами, і моделі з високими бортами, з яких зручно пити собакам з довгими висячими вухами. Завдяки такому розмаїттю форм і розмірів пластикові напувалки користуються великою популярністю.

Вибираючи напувалку для кота або собаки із пластику зверніть увагу на матеріал. Він не повинен мати різкого «хімічного» запаху. Ще одна особливість пластикових напувалок – легкість. Якщо ваш підопічний любить грати посудом у футбол, тягати його по приміщенню, перевертати чи гризти, то пластикова напувалка – не найкращий варіант для нього.

Керамічні миски як напувалки можна пропонувати невеликим собакам і котам. Вони стійкі, не перевертаються, не мають сторонніх запахів та не впливають на смак води. Але є недоліки в них – керамічні напувалки крихкі та важкі, їх незручно брати з собою в дорогу чи на прогулянку.

Металеві моделі дуже надійні, практичні, легко миються, не б'ються, небагато важать. Їх можна встановлювати на підлогу, а також у спеціальні підставки. Єдиний недолік - досить висока ціна.

Миски-напувалки з силікону дуже зручні: не мають запаху, легко миються, мало важать. Можна вибрати складану модель, яка поміститься навіть у невеликій дамській сумці. Така напувалка – ідеальний варіант для прогулянок та поїздок.

Дуже поширений вид «розумних» напувалок створений за принципом сполучених ємностей. Одна ємність встановлюється на іншу і в спеціальну виїмку стікає вода. Скільки б улюбленець не випив, рівень води залишається незмінним. Це дуже зручно, якщо ви цілий день проводите поза межами будинку і не маєте змоги постійно доливати воду. З такою напувалкою у чотирилапого підопічного вода завжди буде в наявності, не розіллється, до неї не потрапить корм або сміття.

Ще один варіант напувалки нагадує моделі для гризунів, тільки з ширшою трубкою. Як ємність із водою можна використовувати навіть звичайну пластикову пляшку. Собаки та коти швидко розбираються, як користуватися такою конструкцією. Вона особливо зручна для вихованців з довгою шерстю, тому що в процесі пиття шерсть не потраплятиме в миску і намокатиме.

Багато котів і собак люблять пити проточну воду. Для таких вихованців виробники розробили спеціальні автоматичні напувалки. Невелика помпа постійно прокачує воду, вона витікає із трубки у резервуар. Вихованець зможе ловити струмочки або напитися з ємності, куди вони стікають. Така напувалка для котів та собак обладнана фільтром для очищення води. Прозоре віконце в резервуарі з водою дозволяє легко контролювати її кількість. Багато моделей автоматичних напувалок мають регулювання потужності подачі води. Поїлка - фонтан при необхідності легко розбирається і миється: всі деталі можна обробляти нейтральним милом або мийними засобом для посуду, а потім ретельно прополоскати.

Окремо варто відзначити, що в дорогу та на прогулянку зручно брати з собою спеціальну похідну напувалку -пляшку. Це пластикова ємність із пластиковою або силіконовою накладкою, яка виконує роль миски. Якщо вихованець хоче напитися, потрібно просто відкинути накладку, підняти пляшку дном вгору і трохи натиснути – вода витече в накладку. Така напувалка має безліч переваг:

• компактна;

• проста у використанні;

• легко миється;

• є різні обсяги та кольори;

• деякі моделі доповнені карабінами та петлями для переноски.

Впевнені, що ви зможете підібрати з цієї різноманітності напувалок варіант для вашого вихованця.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Зручність використання та чищення напувалки

Всі напувалки відзначаються простотою догляду та використання. Причина проста: складні конструкції з дрібними деталями, шорсткими поверхнями та недоступними місцями швидко стають непридатними через мікроорганізми, які там з'являються. Тому виробники створюють максимально прості у догляді напувалки, які зручно мити та полоскати, легко використовувати.

Воду в напувалці слід міняти не рідше одного разу на день. Якщо в неї потрапив корм чи інші предмети, потрібно замінити воду одразу. Вихованцям, які люблять кидати в напувалки їжу або іграшки, рекомендується пропонувати моделі з металевим носиком або автоматичні - так ви будете впевнені, що вода у вихованця завжди чиста.

Мити напувалку будь-якого типу також слід щодня. Для догляду за напувалкою використовуйте неагресивні миючі засоби, а потім ретельно прополіскуйте у проточній воді.

Поради щодо вибору напувалки для кошенят і цуценят

Напувалку для кошенят і цуценят вибирайте з урахуванням особливостей малюків: розміру, породи, характеру. Об'єм напувалки можна вибрати «з запасом», а ось вид ємності для води краще продумати заздалегідь, щоб потім не виникло проблем із переучуванням.

Поїлка-миска для пухнастих крихіток повинна мати невисокі борти, щоб під час пиття край напувалки не тиснув на шию. Якщо шерсть довга або вушка потрапляють у воду, використовуйте підставки під напувалки - верхній край підставки (і, відповідно, миски) повинен знаходитися на середині груди вихованця. При виборі підставки для дорослого улюбленця також дотримуйтесь цього правила.

Активним малюкам, які люблять грати посудом, а встановлювати підставку ви з якоїсь причини не хочете, краще відразу пропонуйте крапельну або автоматичну напувалку. При покупці фонтанчика враховуйте рівень шуму, тому що деякі малюки лякаються, якщо помпа працює гучно. Також ці напувалки відмінно підійдуть малюкам з довгими вушками та шерстю.

Висновки

Кожен власник чотирилапого друга повинен забезпечити вихованця питною водою у достатній кількості. Для цього знадобиться напувалка. У зоомагазинах представлені різні моделі напувалок:

• миски (з підставками чи без них);

• краплинні;

• «розумні», які підтримують однаковий рівень води в ємності для пиття (діють за принципом ємностей, що сполучаються);

• автоматичні;

• дорожні.

Купуючи напувалку, орієнтуйтеся на вік, породу, темпераменту вихованця. У «Мастерзоо» ви можете звернутися за порадою до консультанта, фахівець допоможе підібрати оптимальний варіант напувалки з урахуванням індивідуальних особливостей вашого підопічного. Бажано купити ту напувалку, яка сподобається вашому хвостику і буде для нього зручною. Це запорука того, що питний режим не порушиться, а отже, і проблем зі здоров'ям, спричинених нестачею води в організмі, не буде.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі