Зміст

Потенційні загрози святкових прикрас

Новорічна ялинка

Іграшки: чим небезпечні для вихованців

Електроприлади та гірлянди

Новорічні рослини: стильний декор чи небезпека для вихованців?

Основні правила безпеки у новорічні свята

Наші партнери та консультанти, ветеринари харківських і київських клінік, неодноразово наголошували, що новорічні свята — один із найнебезпечніших періодів для вихованців, в основному для собак і котів, але з гризунами, птахами та навіть акваріумними рибками проблеми теж виникають частіше, ніж в інший час. Найпоширеніші причини звернень до лікаря: гострі отруєння, електротравми, порізи, непрохідність кишківника, опіки, отруєння тютюновим димом, миючими засобами. Зимові урочистості вже дуже близько, тому ми вирішили написати окрему статтю, присвячену безпеці вихованців під час святкування Різдва та Нового року. Сподіваємося, що ця інформація допоможе вам уберегти хвостиків від неприємностей та урочистості пройдуть радісно і без неприємних подій.

роздільник 1 | Зоомагазин MasterZoo

Потенційні загрози святкових прикрас

Для вас зимові свята — це приємний клопіт: вибір подарунків, прикраса будинку, вибір страв до святкового столу та продумування вбрання. Але для ваших песика, кішечки, кролика, морської свинки, папужки та інших вихованців — це грандіозний стрес. Насамперед змінюється атмосфера в будинку, господарі поводяться не так, як завжди, — і це лякає вихованців, змушує їх нервувати. Зазвичай у період підготовки до свят — новорічні не виняток — люди приділяють менше уваги хвостатим, пернатим та пухнастим вихованцям, а це теж не викликає у них захоплення.

У будинку з’являється ялинка, жива чи штучна, гірлянди та інші електроприлади, різноманітні іграшки, у тому числі скляні, дощі, серпантин, мішура… Все це, безумовно, привертає увагу чотирилапих друзів, але водночас становить для них реальну небезпеку.

Про новорічний стіл варто згадати окремо. Жоден продукт на ньому не є корисним для вихованців. Численні салати, м’ясо, копченості, сири та інші делікатеси в найкращому випадку викликають розлад травлення. А в найгіршому — якщо ваш вихованець проковтне гостру рибну або курячу кісточку, скибочка шоколаду або сьорбне з келиха з шампанського — вашому підопічному знадобиться невідкладна медична допомога.

Безпека домашніх улюбленців у новорічні свята — це важливо! І ми постараємося розповісти вам, як зробити урочистості для вашого песика, котика, папужки чи хом’ячка приємними і як уникнути поширених проблем.

Новорічна ялинка

Як не дивно, але безпека вихованців у новорічні свята — це відсутність ялинки або максимально утруднений доступ до неї. Ялинка є серйозним джерелом небезпеки: вихованці часто «приземлюють» її, коти вилазять на верхівку і падають разом із деревом, при цьому плутаючись у гірляндах та дощику і жахливо лякаючись. Також вихованець може наїстися хвої (як справжньої, так і пластикової) і в результаті отримати травми органів травлення або заробити кишкову непрохідність. Регулярно прибирайте голки з підлоги, щоб ваш вихованець не травмував лапки і не наївся хвої.

Щоб уникнути травматизму, надійно закріплюйте ялинку, щоб її не можна було звалити; на додаток по можливості огородіть її чимось. Не встановлюйте новорічне дерево поруч із меблями, з якими вихованець зможе на нього зістрибнути. Якщо дерево стоїть у ємності з водою або піском, прикрийте її, щоб хвостик не міг напитися води або розкидати пісок по всій кімнаті.

Відбити інтерес до ялинки цілком реально: оббризкайте її розчином ефірної олії лимона чи апельсина, тому що коти та собаки не люблять цей запах і не вважають предмети з цитрусовим ароматом їстівними. Як бачите, захист ялинки від вихованця, а вихованця від ялинки — одна з обов’язкових умов спокійних та радісних новорічних свят для всіх.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Іграшки: чим небезпечні для вихованців

Яскраві блискучі скляні кульки — найбажаніша забава. Коти та песики дуже хочуть ударити кульку лапкою або спробувати на зуб! І закінчуються ці ігри сумно… Якщо ви хочете нарядити ялинку, використовуйте пластикові або м’які іграшки, що не б’ються, причому такого розміру, щоб ваш допитливий підопічний не зміг їх проковтнути.

Не використовуйте в якості прикрас пряники, цукерки та інші ласощі — вони неодмінно викликають інтерес у чотирилапих, а їм солодощі точно не на користь, тим більше в обгортці. Сміливо розвішуйте на гілках мандаринки — вони не тільки не збудять апетиту, а й допоможуть зменшити інтерес до ялинки в цілому.

Електроприлади та гірлянди

Миготливі новорічні вогники притягують вихованців, як магніт. Вони здаються надзвичайно привабливими і викликають бажання зловити за всяку ціну. мережа. Улюбленець, напевно, зацікавиться вогниками, проводами, і чим це закінчиться, краще не думати.

Чи не уявляєте новорічний вечір без мерехтливих вогників? Не проблема — купіть світлодіодну гірлянду, яка працює на батарейках або від USB. У гіршому випадку ви втратите гірлянди, а вихованець відбудеться легким переляком. Але навіть зі світлодіодними гірляндами потрібно бути уважними та розміщувати їх, щоб ваш непосида не міг у них заплутатися та пошкодити проводами тіло чи кінцівки. Коли вмикаєте гірлянду, завжди будьте поблизу і спостерігайте за вихованцем. Якщо м’яко, але наполегливо пояснювати йому, що гірлянду не можна чіпати, то через кілька днів він звикне до лампочок і реагуватиме на них спокійніше. Хоча розслаблятися ми вам не радимо, навіть якщо хвостик вдає, що вогники його зовсім не цікавлять.

Новорічні рослини: стильний декор чи небезпека для вихованців?

Один із найпопулярніших подарунків на Різдво та Новий рік — пуансеттія, яку ще називають «різдвяна зірка». Це приваблива рослина, верхнє листя якої пофарбоване в пурпуровий або золотисто-жовтий колір. Воно дуже ефектно виглядає на святковому столі, на полиці, на вікні та привертає увагу не лише ваших гостей, а й улюбленців. Однак варто врахувати, що пуансеттія відноситься до сімейства молочайних, її сік при контакті зі шкірою викликає свербіж і роздратування, а якщо собака, кіт, папуга або гризун примудриться з’їсти листок рослини, це загрожує блювотою і розладом травлення.

Часто люди вирощують взимку цибулинні рослини – вони роблять свято яскравішим, дарують відчуття швидкої весни. Найбільшою популярністю користуються гіацинти, нарциси, тюльпани, гіпоаструми. Однак у цибулинах, стеблах і листі цих рослин містяться речовини, отруйні для домашніх тварин. Якщо в будинку з’явилася квітка, поставте її в недоступному місці.

Взимку розквітає цикламен перський, його великі білі, рожеві, бузкові, малинові, пурпурові квіти створюють у будинку атмосферу свята. Але й ці ошатні красені небезпечні для собак, кішок та інших вихованців — у кореневищі та насінні містяться небезпечні токсини. Якщо кіт або собака перекинуть горщик, погризуть бульбу або пожують відцвілі квітки, в яких почало утворюватися насіння, то наслідками стануть блювання, діарея, порушення роботи нирок, судоми тощо.

Ще один досить популярний елемент декору — вінок із білої омели над дверима. Він і вигляд має стильний, і вважається чудовим приводом поцілувати симпатичну вам людину. Тільки уважно стежте, щоб листочки та ягоди омели не опинилися на підлозі. Цікаві вихованці, напевно, спробують їх на зуб. Хоча омела і не вважається смертельно отруйною для котів та собак, її поїдання викликає задишку, порушення поведінки, різке зниження артеріального тиску, розлади роботи шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

У вінках, новорічних букетах і флористичних композиціях часто використовується падуб — гілки з блискучим темно-зеленим або біло-зеленим листям і яскраво-червоними ягідками. При цьому в листі та насінні рослини містяться сапоніни, теобромін, глікозид абоцин та інші токсичні речовини, що викликають у вихованців симптоми отруєння: розлад травлення, блювання, аритмію, судоми, а за несприятливих обставин і більш сумні наслідки.

Прикрашаючи будинок до зимових свят, заздалегідь з’ясуйте, чи немає серед елементів декору небезпечних для вашого підопічного рослин і зробіть усе можливе, щоб захистити собаку, котика, гризуна чи пташку від контакту з такими прикрасами.

Основні правила безпеки у новорічні свята

Підсумуємо все, що ми дізналися від фахівців та складемо короткий список рекомендацій усім власникам вихованців:

• надійно закріплюйте ялинку та інші новорічні прикраси, щоб вихованці не могли ними травмуватися;

• не використовуйте гірлянди та електричні прилади, що працюють від мережі, ховайте дроти і завжди знаходитеся в приміщенні, де гуляє вихованець та включена гірлянда;

• не запалюйте свічки або постійно перебувайте поруч із ними, не підпускайте вихованця близько до відкритого вогню;

• не використовуйте як прикраси скляні кульки, фігурки та ласощі;

• не залишайте в зоні досяжності хвостатих, крилатих та пухнастих декоративні рослини, які можуть спричинити отруєння;

• у жодному разі не давайте домашнім улюбленцям їжу зі святкового столу.

роздільник 3| Зоомагазин MasterZoo

Висновки: як зробити новорічні свята для вихованців щасливими

Щоб ваша улюблена собачка або котик, морська свинка або хвилістик раділи святам разом з вами, подбайте про їх здоров’я, комфорт, хороший настрій і корисні частування.

Якщо ви плануєте прихід гостей, розташуйте вихованців у тихому куточку чи окремому приміщенні, забезпечте всім необхідним: їжею, водою, іграшками, ласощами та регулярно відвідуйте, щоб вони не нудьгували. Якщо ваш улюбленець не заперечує проти певної дози загальної уваги та захоплення, можете на деякий час вивести його, так би мовити, у світ. До речі, спеціально для різдвяної вечірки у «МастерЗоо» є чудові костюми та аксесуари для вихованців. У нас ви знайдете і гідні частування для підопічних: апетитний корм і корисні смаколики, які порадують і не зашкодять здоров’ю.

Попередьте гостей, щоб вони не курили в приміщенні, де знаходиться вихованець, не намагалися пригостити його зі своєї тарілки і тим більше напоїти алкоголем. У цьому плані в безпеці не перебувають навіть рибки, тому що ветеринари розповідали про випадки, коли гості наливали в акваріум шампанське.

Але найголовніша умова щасливих новорічних свят для всіх без винятку свійських тварин –— ваша увага та турбота. У кругообігу турбот не забувайте приділяти улюбленцю час, гуляти з ним, грати, проводити всі необхідні процедури.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі