Зміст

Розуміння потреб у теплі різних видів тварин

Створення теплого притулку для улюбленця

Використання грілок та альтернативних джерел тепла

Контроль та догляд за станом тварини

В осінньо-зимовий період домашні улюбленці потребують особливої уваги. Це пов’язано з тим, що в будинку або квартирі може падати температура повітря. Самостійно адаптуватись до таких змін тварина часто не в змозі. Відповідальність власника — створити всі умови для того, щоб вихованець не отримав переохолодження та залишався здоровим.

Яких саме заходів уживати, залежить від виду тварини. Котам та собакам потрібні одні умови, гризунам та птахам — інші. Важливо розуміти, що негативно впливає на здоров’я вихованців не тільки низька температура повітря, а й протяги в приміщенні, підвищена вологість при холоді. Деякі тварини настільки чутливі до цих факторів, що навіть незначні зміни можуть викликати захворювання вух, носа, очей і навіть легень. Розглянемо це питання для того, щоб вберегти улюбленців від переохолодження.

роздільник лапк | Зоомагазин MasterZoo

Розуміння потреб у теплі різних видів тварин

Потреби домашніх улюбленців в теплі відрізняються. На здатність переносити похолодання без шкоди для здоров’я у котів та собак впливають такі фактори:

  • довжина шерсті;

  • умови утримання (чи буває вихованець на вулиці);

  • вік;

  • стан здоров’я.

Маленькі кошенята та цуценята мають більшу потребу в теплі, ніж дорослі.

Коти. Зима — найскладніший період для цих теплолюбних домашніх тварин. Особливо сильно холод відчувають короткошерсті породи: абісинці, сфінкси, сіамці. Комфортна температура повітря для котів становить 15-20°C. Якщо показники опускаються нижче цього діапазону, улюбленець починає мерзнути.

Собаки. Представники великих порід здатні витримувати ширший діапазон температур. Це пов’язано з тим, що вони повільніше втрачають тепло. Маленькі ж собаки, навпаки, швидко мерзнуть. Саме тому власники таких тварин восени та взимку купують їм спеціальний одяг для прогулянок. Так, чихуахуа відчує похолодання при температурі 15°C, коли ж, наприклад, лабрадор може почувати себе доволі комфортно при 10°C.

Кролики. Ці тварини краще переносять похолодання, ніж духоту. Оптимальною температурою для них буде 18-25°C. Кролики дуже чутливі до різких перепадів температур. Зрозуміти, що улюбленець змерз, можна по його вухах: вони будуть холодними.

Хом’яки та декоративні щури. Ознаки того, що температура повітря для гризуна надто низька, — дрижання та зниження активності. Домашні пацюки також можуть звертатися «в комочок» у своєму будиночку, намагаючись зігріти себе теплом власного тіла. Комфортним діапазоном температур для щура вважається 18-25°C, для хом’яка — 20-25°C.

Важливо знати! Хом’якам властиве таке фізіологічне явище як факультативна сплячка. При замерзанні організм тварини ціпеніє: дихання сповільнюється та стає малопомітним, тіло і кінцівки не рухаються, холодіють. Цей процес запускається для того, щоб гризун міг вижити при низькій температурі, зекономивши таким чином енергію. Раз на тиждень він «прокидається», щоб поїсти. Небезпека полягає в тому, що часто власники не знають про таку особливість, і думають, що тварина померла.

В цілому, температура в приміщенні в 18°C та нижче — сигнал до того, щоб терміново вжити заходів. Деякі тварини відчувають дискомфорт від зміни умов середовища. Тому попіклуватися про улюбленця варто завчасно, не чекаючи похолодання.

Створення теплого притулку для улюбленця

Коти. Не дати тварині замерзнути допоможе облаштування теплого місця для сну та відпочинку. Можна обрати будь-який варіант з товстим дном:

Також в пригоді стане плед. Важливо облаштовувати спальне місце там, де немає протягів.

Собаки. Якщо собака дрібної або середньої породи, їй також допоможе не замерзнути облаштування спеціального місця. Зручним варіантом буде лежак-трансформер із щільних матеріалів. При необхідності його можна скласти так, щоб утворились «бортики», що сприятиме збереженню тепла. Великим породам підійдуть потовщені матраци. Також не варто нехтувати й спеціальним одягом для тварин.

Кролики. Найперше, що потрібно зробити, щоб не дати улюбленцю змерзнути, — покласти товстий шар підстилки з сіна та наповнювача. Далі він сам облаштує собі «рельєф», який сприятиме його зігріванню. Також при зниженій температурі в кімнаті рекомендують наливати в поїлку теплу воду.

Хом’яки та декоративні щури. Товстий шар підстилки з тирси допоможе гризунам почувати себе більш комфортно. Також варто подбати про обладнання, де улюбленець зможе сам організувати собі «гніздо» з доступних матеріалів. Краще за все обирати будиночки із натуральної сировини, наприклад, деревини.

Отже, температурний комфорт вихованця багато в чому залежить від того, наскільки правильно облаштоване його місце відпочинку чи утримання. Лежаки, пледи, спеціальне обладнання, яке відповідає потребам того чи іншого виду, не дадуть тварині змерзнути. Також в холодний період не варто уникати фізичного контакту з улюбленцем. Коти та собаки зазвичай з задоволенням гріються біля господаря, а гризуни — залюбки йдуть у руки.

роздільник песик | Зоомагазин MasterZoo

Використання грілок та альтернативних джерел тепла

Хорошим джерелом тепла в осінньо-зимовий період може стати звичайна гумова грілка з водою. Головне, дотримуватись правил її використання. Ось пункти, які забезпечать безпеку та ефективність процесу:

  1. Не слід застосовувати надмірно гарячу воду (понад 40 градусів).

  2. Заповнювати обсяг ємності потрібно на 2/3.

  3. Важливо щільно закрити кришку, щоб запобігти протіканню рідини.

  4. Перед застосуванням аксесуар треба обгорнути рушником.

  5. Не залишайте резервуар на ніч.

Останній пункт пов’язаний з тим, що після охолодження води, гума стане забирати на себе тепло тіла, а не віддавати його.

Також можна використовувати спеціальні електричні моделі, призначені для домашніх улюбленців. Вони забезпечують такий самий ефект, але мають додаткові переваги. Так, наприклад, вони мають функції безпеки (автоматичне вимкнення). Також можна регулювати режими, враховуючи чутливість вихованця. Пристрій працює від розетки чи від батарейок.

Головне правило використання класичних та сучасних рішень — пильно слідкувати за процесом та самопочуттям тварини. При ознаках перегріву (занепокоєння, утруднення дихання), потрібно одразу припинити процедуру. 

Контроль та догляд за станом тварини

При перших ознаках переохолодження варто звернутись до ветеринара. Сигналом про це можуть бути такі симптоми:

  • з’явилось дрижання;

  • шкіра стала блідою або синьою;

  • змінився ритм серцебиття;

  • відмова від їжі;

  • в’ялість та апатія.

Також візит до спеціаліста потрібен при нежиті, утрудненому диханні.

Стан здоров’я при навіть незначному переохолодженні може погіршитись дуже швидко. Якщо у квартирі зимно, слідкувати за самопочуттям потрібно постійно та пильно.

FAQ
  • Як зрозуміти що коту холодно?

    Основні ознаки:

            дрижання;

            сон на батареї чи під пледом;

            звертання в «клубок» частіше, ніж зазвичай;

    Компанійські улюбленці можуть проситись під ковдру до господаря, щоб зігрітись теплом його тіла. 

  • Яку температуру переносить кіт?

    Вважається, що критичний показник для вуличних кішок становить -15 градусів. У домашніх улюбленців цей поріг буде значно вищим.

  • Яку температуру може витримати собака?

    Деякі нормально себе почувають навіть в -20 градусів. Для інших нульова позначка на термометрі буде вже критичною. В основному, здатність витримувати морози залежить від породи та дуже різниться.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі