Агресія собаки  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Базові потреби та їх вплив на психологічний стан та поведінку собаки

Розуміння мови тіла собак та її значення у виявленні агресії

Причини агресивної поведінки собак

Розділення між нормальною комунікацією та агресією у собак

 

Собаки є миролюбними та соціальними створіннями. Саме тому їхнє спілкування, зазвичай, зведене до того, щоб уникати конфліктів.

Тож зазначимо, що не існує агресивних порід. Існують агресивні представники своєї породи. Так само як і люди – собаки усі різні. Досвід, життєві обставини, підходи до виховання, середовище — все це формує та накладає свої відбитки. 

Нормальна комунікація собак складається з того, щоб показати один одному, що вони безпечні, зблизитись та комунікувати вже ближче, якщо є таке бажання. 

Базові потреби та їх вплив на психологічний стан та поведінку собаки 

Існує багато різних видів агресії, наприклад, територіальна, статева, захисна, агресія страху, болі тощо. Методи вирішення кожної з них відрізняються, але є спільне – це перший крок: забезпечення базових потреб та свобод собаки. Тільки після цього вже можна працювати над конкретним випадком. 

Базові потреби це: 

  • повноцінне та збалансоване харчування, яке собака має регулярно та своєчасно отримувати, а не “заслужувати”;

  • постійний доступ до чистої води;

  • повноцінний сон: норма сну для дорослих собак 12-14 годин на день;

  • місце для сну, де її не будуть чіпати (інші тварини, члени родини, діти); 

  • можливість змінювати позу під час відпочинку, переходити з місця на місце тощо;

  • здоровʼя: повні обробки від паразитів, щеплення, регулярні чекапи для виявлення та запобігання проблемам; 

  • повноцінні прогулянки з забезпеченням видотипової поведінки.  

 

Не існує єдиної схеми того, що робити, якщо собака проявляє агресію, кожен випадок дуже індивідуальний, але головна порада - не використовувати аверсив та фізичне чи психологічне покарання, бо від цього буде тільки гірше. 

У дресуванні собак аверсив - це те, що людина використовує, щоб показати собаці, що поведінка була небажаною, ця методика не є гуманною і не використовується у сучасному побутовому тренінгу. Сюди входять речі, які є неприємними для собаки та чинять шкоду фізичному та психологічному здоровʼю, наприклад, парфорс або у народі строгач, електрошоковий нашийник, петля, смикання, биття, ляпанці, крики, хватання, трясіння, кидання гучних предметів поруч та інше, що лякає собаку.

 

Сердта собака| Зоомагазин MasterZoo

Розуміння мови тіла собак та її значення у виявленні агресії

Також у будь-якому випадку, а особливо, якщо ваш собака проявляє агресивну поведінку, важливо вивчити та зрозуміти мову тіла улюбленця, щоб правильно інтерпретувати його сигнали. 

Часто до зоопсихологів звертаються господарі чотирилапих, які помітили прояви агресії. Мовляв, собака раптово кинулась чи вкусила когось. Але ж якщо ретельно розглянути ситуацію, то у більшості випадків це трапляється внаслідок систематичного ігнорування сигналів дистанції та дискомфорту. Песику не залишається нічого іншого, як перейти до рику, випадів або укусів. Найнебезпечніше у таких ситуаціях – якщо власник не робить висновків. Якщо він не йде до спеціаліста, то він продовжує закріплювати патерн, що сигнали ігноруються, а для вихованця це значить – можна відразу переходити до дії, бо тільки тоді ви зупинитесь.

Сходинки агресії у собак 

Існують так звані сходинки агресії представлені на зображені нижче, по яких можна подивитись розвиток сигналів. Взагалі мова тіла собак та її інтерпретація - окрема велика тема, але це база та основа розуміння для правильної комунікації з собаками. Це особливо важливо у випадках агресії: правильно трактувати сигнали собаки, щоб не погіршувати ситуацію. 

 

Сходинки агресії у собак | Зоомагазин MasterZoo

 

Ще один важливий пункт – не плутати нормальну комунікацію та реактивність з агресією. 

Ричання – це природна реакція собаки на дискомфорт, перехід кордонів з боку людини або бажання заспокоїти занадто активну іншу собаку. Так само, якщо ваш песик занадто сильно збуджується при виді інших собак, тягне, гавкає, але не намагається напасти або вкусити - це може бути просто реактивною реакцією, невмінням спілкуватись або перезбудженням. 

Причини агресивної поведінки собак

Також, у багатьох випадках агресії важливо перевірити стан здоровʼя вихованця, бо дуже часто агресія є наслідком болісних відчуттів або лікування, яке проходить песик. Якщо ви справді помітили раптові зміни поведінки собаки, то краще звернутися до ветеринара. Так само зміна способу життя, наприклад, поява в домі нових людей, зміна графіка, переїзд – може призвести собаку до стресу або підштовхнути до агресивної реакції через страх або невпевненість.

Однак, часто, коли опікуни говорять про раптову агресію, скоріш за все, вони не беруть до уваги менш наявні попереджувальні сигнали. Ми часто не помічаємо ранніх ознак собачого стресу та дискомфорту, змушуючи улюбленців переходити до більш очевидної поведінки.

Собака може демонструвати низькорівневу поведінку охорони ресурсів, наприклад, їсти їжу швидше, ніж зазвичай, і це може залишатися непоміченим, поки собака не відчуватиме, що не залишилося іншого виходу, окрім як зробити випад. Або, наприклад, на прогулянці, коли інші собаки систематично ігнорують небажання спілкуватись і опікуни також цього не помічають або не реагують, думаючи, що песики граються. Отже, в таких ситуаціях вихованцю не залишається нічого іншого, як з допомогою агресії примусити їх піти від нав’язливих друзів.

Часто люди будь-яку соціально неприйнятну реакцію називають агресією, наприклад, моя собака ричить на мопсів та французьких бульдогів, собака моїх батьків ричить на йоркширських терʼєрів і це нормально. Так само як і люди, собаки не повинні любити усіх, у них також може бути порода або конкретна собака, яка їм не подобається або один раз налякала і наш пес переніс ці враження на всю породу. 

Найголовніше у спілкуванні з агресивною собакою - утримуватися від відповіді на її агресію ще більшою агресією або покаранням.

 

Собака з іграшкою| Зоомагазин MasterZoo

Розділення між нормальною комунікацією та агресією у собак

Агресія у собак - це форма комунікації, і хоча ми не розуміємо та панікуємо стикаючись з таким способом донесення бажань та взагалі поведінки, важливо розуміти, що саме собака намагається нам сказати (тут знов повертаємось до важливості трактування мови тіла собак), щоб вирішити причину її агресії. Фізичне або психологічне покарання, таке як смикати, кричати, використання аверсиву та аверсивної амуніції в принципі, може тимчасово приборкати собаку, але не розв’яже проблему.

Негативним наслідком покарання за агресію є можливе погіршення контакту та довіри з вашою собакою. Наприклад, якщо ви кричите на собаку за гарчання, коли люди наближаються до його миски з їжею, собака може навчитися приховувати попереджувальні сигнали. Це може призвести до того, що у момент стресу вона скористається більшою реакцією, тобто перейде на ту сходинку, яка буде більш активною, наприклад, укусить.

Тож, не намагайтесь самостійно розібратись з проблемною поведінкою собаки, бо цим ви можете зробити тільки гірше. Краще одразу звертатися до спеціаліста та разом вирішувати запит. Запобігання агресії у собак вимагає ретельного менеджменту та зміни підходу до спілкування, виховання та постійних тренувань протягом усього життя. 

Найкраще звернутися за допомогою до кваліфікованого, науково обґрунтованого тренера, який допоможе вам скласти план модифікації поведінки. Існує багато способів впоратися з собачою агресією, залежно від ситуації, тригерів і конкретного собаки.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі