Догляд за очима собаки | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Навіщо потрібна гігієна очей вихованця

Як правильно доглядати за очима вихованця

Різновиди гігієнічних засобів для очей вихованця

Як вибрати відповідний лосьйон або серветки для очей вихованця

Висновки

Очі – це показник здоров'я домашнього улюбленця. Ясні чисті очі, відсутність виділень, почервонінь, набряків, відвислих повік свідчать, що вихованець здоровий і почувається добре. А ось рясні виділення з очей, почервоніння склери, припухлі повіки вказують, що з собакою чи котом щось не так і йому потрібна ваша допомога.

Собаки не можуть доглядати очі самостійно, тому в такій важливій справі їм знадобиться ваша допомога. Очі – вразливий орган, в нього легко потрапляє пил, порошинки, шерсть, які викликають подразнення та запалення. Якщо вчасно не усунути проблему і не промити очі, у вихованця розвиваються кон'юнктивіт, кератит та інші захворювання, що погіршують якість життя і здатні викликати сліпоту. Коти - відомі чепуруни, але й у них не виходить доглядати за очима самостійно, особливо, якщо в них потрапив пил, піщинка або комаха.

Особливої уваги потребують вихованці з довгою шерстю на мордочці, собаки та коти брахіцефальних порід з опуклими очима. У першому випадку довга шерсть, потрапляючи у вічі, може викликати подразнення, тому її слід підстригати чи збирати в топ-нот. У собак і котів з пласкими мордами будова черепа обумовлює особливу форму слізних каналів, через це сльози у них течуть частіше і накопичуються в складках навколо очей і носа, стаючи сприятливим середовищем для розмноження бактерій.

Займатися гігієною очей вихованця частіше слід, якщо у вас:

  • бульдог;
  • мопс;
  • перський кіт;
  • японський хін;
  • болонка;
  • бішон фризе;
  • шарпей тощо.

Як бачите, гігієна очей вихованця – важлива частина догляду за ним, поряд зі збалансованим харчуванням, вакцинуванням, захистом від паразитів, регулярними прогулянками та загальною гігієною. Гігієнічні процедури не займають багато часу, лосьйони, серветки та інші спеціальні засоби для очищення очей цілком доступні, тому особливого клопоту промивання очей не викличе. Навіщо потрібна гігієна очей вихованця? Які засоби використовувати для догляду за очима і як зробити «вмивання» приємним та безпроблемним заняттям? Розберемося у цих питаннях.

Навіщо потрібна гігієна очей вихованця

Регулярна гігієна очей собакам та котам необхідна для профілактики інфекцій, збереження гостроти зору до старості та підтримки високої якості життя вихованця. Гігієнічні процедури проводьте систематично щонайменше раз на тиждень.

Якщо у собаки чи кота у внутрішніх куточках очей помітні невеликі скупчення прозорих чи сіруватих виділень – це нормально. Очі повинні зволожуватися, тому природне виділення сльози є ознакою нормальної роботи слізних залоз та здоров'я вихованця загалом.

Якщо у собаки або кота спостерігається активна сльозотеча, наприклад, через сильний вітер, пил, бруд, пилок рослин або через фізіологічні особливості, вмивайте вихованця за потребою. Використовуйте лише спеціальні засоби для гігієни. Розчин марганцівки, хлоргексидин, борна кислота, спиртовмісні розчини, перекис водню для цього категорично не підходять! Ви можете обпекти рогівку, кон'юнктиву, викликати серйозне подразнення слизової оболонки.

Захоплюватися промиванням соком алое, настоєм чаю теж слід, оскільки невідомо, як відреагує організм вихованця на ці речовини, дуже часто виникає алергія. Якщо хочете промити очі кота або собаки настоєм ромашки, звіробою, використовуйте стерильний посуд та аптечну сировину (не зібрану самостійно в межах населеного пункту або куплену на ринку з рук), а також спеціальні ватні диски або тампони. Якщо в гігієнічному розчині для очищення очей виявляться патогенні бактерії або «незаплановані» хімічні речовини, шкоди від процедури буде більше, ніж користі. Також не можна використовувати «Аульбуцид», «Тобрекс» та подібні антибактеріальні засоби без призначення ветеринарного лікаря.

Якщо ви помітили, що повіки собаки або кота почервоніли та припухли, виділення з очей стали жовтими, зеленими, білими, кров'яними, це вказує на серйозні проблеми зі здоров'ям. Причиною запальних процесів очей у вихованців стають:

  • бактеріальні та вірусні інфекції, у тому числі чумка;
  • травми очей;
  • гельмінти;
  • алергія;
  • захворювання печінки;
  • катаракта та ін.

У цьому випадку якнайшвидше зверніться до ветеринара, щоб він встановив причину захворювання та призначив лікування.

Як правильно доглядати за очима вихованця

Як привчити собаку чи кота до гігієни? Чим раніше ви почнете привчати пухнастого малюка до очищення очей і вушок, тим менше буде проблем із дорослим вихованцем.

Все необхідне підготуйте заздалегідь. Для очищення очей та шерсті навколо знадобляться лосьйон для очей вихованця або спеціальні серветки, ватяні диски, краплі для очей та смаколики для зняття стресу.

Щоб видалити бруд та слізні доріжки, посадіть улюбленця, зафіксуйте його голову. Обробіть ватний диск лосьйоном для очей вихованця або іншим гігієнічним засобом та проведіть від зовнішнього краю до внутрішнього. Якщо на шерсті біля ока є підсохлі скоринки, прикладіть до них мокрий диск або серветку на кілька секунд, щоб скоринки розм'якшилися, а потім акуратно видаліть. Якщо ви застосовуєте краплі, то обережно розсуньте повіки та нанесіть рідину на очне яблуко або кон'юнктивальний мішок, а потім дайте собаці поморгати, щоб засіб рівномірно розподілився по слизовій ока.

Під час умивання не робіть різких рухів, не підвищуйте голос, щоб не налякати вихованця та не сформувати негативне ставлення до гігієнічних процедур. Після закінчення очищення очей похваліть хвостату особистість, погладьте, дайте улюблені ласощі. Коли вихованець зрозуміє, що нічого жахливого ви з ним не робите, він терпляче переноситиме вмивання, чищення вух та інші гігієнічні процедури.

Як доглядати за очима собаки | Зоомагазин MasterZoo

Різновиди гігієнічних засобів для очей вихованця

Зверніть увагу, у продажу представлені засоби гігієни для тварин – безпосередньо для очей і для догляду за шкірою та шерстю навколо очей. Їх не можна плутати, оскільки засіб для очищення шерсті часто викликає подразнення слизової оболонки при потраплянні в очі. Тому при покупці уважно читайте інструкцію, запитуйте продавця-консультанта.

У «Мастерзоо» та на полицях зоомагазинів представлені такі засоби гігієни для очей:

  • краплі;
  • лосьйони;
  • спреї;
  • серветки.

Спеціальні краплі для очей вихованця дозволяють видалити бруд, зняти подразнення від вітру та пилу, а також захистити очі від неприємних відчуттів від попадання води або миючого засобу під час купання. Краплі наносяться безпосередньо на слизову, потім слід протерти око ватним диском, змоченим краплями, від зовнішнього краю до внутрішнього. Для кожного ока необхідно використовувати окремі диски. Ветеринари рекомендують проводити цю процедуру 2 рази на тиждень або за потребою. Популярними серед собаківників є краплі Beaphar Oftal та FIPROMAX БІО, проте перед покупкою такого засобу обов'язково проконсультуйтеся з ветеринаром.

Лосьйон для очей вихованця допомагає очищати від забруднень очі та шерсть навколо них. Лосьйоном рясно змочують марлевий тампон або ватяний диск і очищають око, проводячи від зовнішнього краю до внутрішнього. Така процедура знімає подразнення слизової оболонки, покращує стан шкіри навколо очей, очищає шерсть від виділень, а також дозволяє зменшити «слізні доріжки» - темні смуги біля очей у собак та котів зі світлою шерстю. Щоб повністю видалити слізні доріжки, використовувати лосьйон слід 5-6 разів на тиждень. У «Мастерзоо» представлені лосьйони для очей Sani Pet, GimDog, Trixie, Canina.

Спреї створені для улюбленців, які не люблять краплі в очі чи «вмивання» з лосьйоном. Спрей розпорошується навколо ока, а потім марлевим тампоном або ватним диском, змоченим цим же засобом, швидко протирається око від зовнішнього краю до внутрішнього. Така гігієна займає мінімум часу, і навіть непосидючі котики та собачки ставляться до неї досить спокійно. Зазвичай ветеринари радять спреї Sani Pet та «Фарматон Офтасан».

Серветки для очей вихованця зручно використовувати вдома, а також брати із собою на прогулянку або в дорогу. Адже найчастіше подразнення очей від пилу, вітру, потрапляння бруду та комах відбувається саме на вулиці. Серветки допоможуть швидко усунути проблему, очистити око та зняти подразнення слизової оболонки. У «Мастерзоо» можна придбати серветки німецького бренду Trixie.

Як доглядати за очима кота | Зоомагазин MasterZoo

Як вибрати відповідний лосьйон або серветки для очей вихованця

Перед покупкою засобів гігієни для очей вихованця переконайтеся, що до складу не входять інгредієнти, на які хвостик має алергію. Форму випуску вибирайте на власний розсуд. Можливе використання кількох засобів гігієни, наприклад, крапель для використання вдома та серветок для прогулянок і поїздок у транспорті чи на природу.

Пропонуємо вам кілька порад спеціалістів:

  • для гігієни очей використовуйте ватяні диски або марлеві тампони, також підійдуть серветки з м'якої тканини. Вату використовувати не рекомендується, оскільки її волокна часто спричиняють подразнення очей;
  • лікувальні краплі та лосьйони не є засобами гігієни, використовувати їх слід лише за призначенням лікаря;
  • протирайте очі слід лише від зовнішнього краю до внутрішнього;
  • регулярно підстригати шерсть навколо очей чи підв'язуйте її;
  • використовувати для купання тільки спеціальні шампуні, які не подразнюють очі, також можна перед купання закапати вихованцю очі краплями, що захищають слизову оболонку.

Догляд за очима кота та собаки | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Гігієна очей вихованця – один із важливих аспектів догляду. Очі – дуже вразлива частина тіла і вимагають особливої уваги, особливо у котиків і собак брахіцефальних та довгошерстих порід. Очищати очі слід регулярно, орієнтуючись на особливості вихованця. Одним досить чистити очі 1-2 рази на тиждень, іншим потрібне щоденне «вмивання».

Для гігієни очей використовуйте лише спеціальні засоби, які можна купити у ветеринарній аптеці або на сайті «Мастерзоо». Перед використанням бажано проконсультуватися з ветеринаром.

 

FAQ
  • Як часто потрібно проводити гігієну очей у вихованця?

    Частота промивання очей залежить від кількох факторів:

    • фізіологічні особливості вихованця;

    • погода на вулиці (пил, бруд, сильний вітер);

    • наявність схильності до захворювань очей;

    • умови утримання. Залежно від них гігієнічні заходи можуть проводитись і 1-2 рази на тиждень, і щодня. Для кожного вихованця це індивідуально.

  • Як правильно очищати очі вихованця?

    Для очищення очей собаки або кота слід використовувати спеціальні засоби, а також ватяні диски, марлеві тампони або серветки з м'якої тканини. Диски чи тампони необхідно змочити лосьйоном та протерти око від зовнішнього краю до внутрішнього. За наявності скоринок слід змочити цю ділянку засобом ретельніше, щоб скоринка стала м'якою і легко видалялася. Для непосидючих улюбленців рекомендується використовувати спрей або серветку.

  • Чи можу я використати звичайні серветки або ватяні палички для очищення очей вихованця?

    Ватні палички та паперові серветки використовувати для промивання очей не варто, тому що волокна та дрібні частинки часто потрапляють у вічі улюбленців і викликають подразнення. Найкращий варіант – ватяний диск, м'яка серветка з неворсистої тканини або марлевий тампон.

  • Як вибрати відповідний лосьйон чи серветки для очей вихованця?

    При виборі засобу для гігієни очей вихованця слід враховувати породу, індивідуальні особливості, спосіб життя та схильність до алергічних реакцій. Щоб не помилитися і придбати відповідний засіб вашому котику або собаці, проконсультуйтеся з ветеринаром.

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі