Австралійська вівчарка| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Зовнішній вигляд та характер австралійської вівчарки

Здоров'я та догляд за австралійською вівчаркою

Дресирування та виховання австралійської вівчарки

Чи підходить вам австралійська вівчарка?

 

Якщо ви вважаєте, що австралійська вівчарка родом з Австралії, то помиляєтесь. Насправді ця порода була виведена в Сполучених Штатах Америки. Про те, як потрапив собака до Америки та звідки у нього така назва, єдиної думки немає досі. За однією версією в Сполучені Штати з Австралії привезли предків ауссі, шотландських колі (за іншою інформацією – баскських вівчарок), які в процесі схрещування з бернським зенненхундом, піренейською вівчаркою, іншими породистими та не дуже пастушими собаками дали в  результаті породу, що отримала назву «австралійська вівчарка».

За іншою версією назва породи з'явилася тому, що собаки використовувалися для випасу овець, привезених з Австралії, а самі ауссі родом із Піренеїв, де активно використовувалися пастухами в горах для охорони стад овець та корів і звідти були завезені до США. Але так чи інакше, в середині XIX століття ця порода собак з'явилася в Америці та набула величезної популярності.

розделитель собака | Зоомагазин MasterZoo

Собака ауссі став справжнім помічником фермерів завдяки високій працездатності, кмітливості, витривалості та приязності. Вівчарка невибаглива, добре витримує несприятливі погодні умови, чудово розуміє людину і завжди готова допомогти їй. Ці якості зробили з австралійської вівчарки чудового пастуха. Австралійська вівчарка і зараз вважається однією з найвитриваліших і найрозумніших пастуших собак.

Під час Другої світової війни популяція скоротилася, оскільки кмітлива та спритна ауссі вівчарка активно використовувалася як кур'єр, розвідник та рятувальник. Після закінчення війни селекціонери відновили популяцію собак, і 1957 року у Сполучених Штатах з'явився перший клуб любителів австралійських вівчарок.

Зовнішній вигляд та характер австралійської вівчарки

Порода собаки ауссі поєднала найкращі якості пастуших та службових псів, тому вівчарок часто називають ейнштейнами собачого світу та справжніми красенями. 

Основні ознаки породи  можна охарактеризувати так.

Походження

Вівчарка родом з Австралії

Розмір

Середній,самці 54-57 см ,самки 47-51 см.

Вага 

Від 17 до 32 кг, залежно від статі та комплекції.

Зовнішній вигляд

Помірно видовжене тіло, широкі груди і спина, мускулисті лапи. Голова пропорційна тілу, морда конусоподібна. Вуха трикутні, пухнасті.

Очі

Великі, мигдалеподібної форми, красивого кольору (коричневі, бурштинові, блакитні).

Шерсть

Помірно довга, середньої жорсткості, пряма або хвиляста. Різноманітність кольорів: триколірний, чорний, червоний, мармурово-блакитний, мармурово-червоний.

Характер

Розумні, граціозні, витривалі.

 

Якщо вам потрібен доброзичливий активний вихованець, який стане вірним компаньйоном всім членам родини, охоче наглядатиме за дитиною й уважно вислуховуватиме літню людину, а також надаватиме всім послуги, то австралійська вівчарка – ідеальний варіант. Австралійська вівчарка характер має дійсно чудовий! Собака відрізняється рідкісною відданістю і готовністю служити господареві, іноді навіть здається, що він може вгадувати бажання.

Вівчарка має дивовижний дар розряджати напружену атмосферу в будинку, заспокоювати і втішати. Здатність співпереживати, розділяти сум і радість особливо важлива для собаки-компаньона, і ауссі дуже цінують за ці якості. Австралійська вівчарка має розвинений інтелект, швидко вчить різноманітні команди, обожнює процес навчання, природно із заохоченням смаколиками, активні ігри та тривалі прогулянки.

У австралійської вівчарки дуже виражений інстинкт пастуха. Вона обов'язково повинна відчувати себе частиною сім'ї, бути поруч із господарем та надавати йому допомогу. З цим собакою ви зможете ходити в походи, подорожувати, їздити у відрядження – улюбленець буде щасливий. Однак як серйозного охоронця використовувати австралійську вівчарку не варто – вона надто доброзичлива. До незнайомців вона ставитиметься насторожено і здатна попередити про наближення чужого, але кидатися на нього, коли він відкрито не виражає агресію, ауссі не стане.

Якщо спробувати коротко охарактеризувати австралійську вівчарку, їй властиві такі якості:

🐾 високий інтелект: швидко навчається та здатна засвоювати нові команди та навички протягом усього життя;

🐾 відданість: вівчарка сильно прив'язується до своєї сім'ї, завжди готова надати допомогу і потребує заохочення та уваги;

🐾 відповідальність: є прекрасною нянькою для дітей та інших домашніх вихованців, може доглядати літню людину, допомагати їй розв’язувати деякі побутові питання;

🐾 позитивний настрій, приязність: вівчарка не агресивна, до незнайомих людей та тварин ставиться нейтрально, а при зустрічі зі знайомими виявляє бурхливу радість;

🐾 спостережливість: вона стежить за діями господаря і може повторити деякі з них, наприклад, відчиняти двері, носити сумку, качати коляску та ін.

🐾 фізична витривалість: собака створена для активного руху, легко долає великі відстані й для підтримки гарної форми потребує тривалих прогулянок – не менш ніж годиниу на день. Шерсть австралійських вівчарок густа й тепла, тому прогулянки взимку з ауссі будуть не менш тривалими, ніж влітку.

 

 

Фахівці зазначають, що потреба у русі, постійному спілкуванні, навчанні – характерна особливість породи. Якщо не займатися вихованням вівчарки, не приділяти уваги та не надавати можливість проводити багато часу на повітрі, у собаки виникають проблеми з поведінкою. Австралійська вівчарка стане ідеальним вихованцем для активних сімей, любителів подорожувати, спортсменів, фермерів. Утримувати вівчарку бажано у приватному будинку, а не у квартирі.

 

Зовнішній вигляд та характер австралійської вівчарки| Зоомагазин MasterZoo

Здоров'я та догляд за австралійською вівчаркою

Кожна австралійська вівчарка характер має особливий і неповторний, але всі хвостики потребують догляду й турботи. Завдяки ретельній селекції вівчарки мають міцне здоров'я. При збалансованому харчуванні та своєчасній профілактиці поширених хвороб особливих проблем із вихованцем не буде. Найбільшу небезпеку являють захворювання, до яких у собак є генетична схильність. До них відносяться:

🐾 дисплазія тазостегнових та ліктьових суглобів;

🐾 глухота;

🐾 епілепсія;

🐾 дерматит;

🐾 остеохондроз;

🐾 алергія (на деякі продукти та знеболювальні препарати);

🐾 онкологія;

🐾 аномалія ока колі.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Більшість цих хвороб є спадковими, тому перед покупкою цуценя цікавтеся станом здоров'я його батьків та наявністю тих чи інших проблем зі здоров'ям. Визначити чи є аномалії у цуценяти практично неможливо.

Для збереження міцного здоров'я та прекрасної фізичної форми вівчарки потребують якісного повноцінного харчування з переважанням тваринних білків. З сухих кормів бажано вибирати раціони суперпреміум класу для активних собак середніх порід. Перед тим, як визначитися із вибором корму, проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем.

 

Годуйте собаку не рідше двох разів на день, а якщо бачите, що хвостик має проблеми з травленням або страждає від метеоризму, то варто зменшити порції, але годувати вівчарку частіше, 3-4 рази на день. В улюбленця завжди має бути свіжа чиста вода в мисці. Ласощі австралійські вівчарки дуже люблять, зі смаколиками вивчення команд йде набагато швидше та успішніше, та й просто погодувати підопічного ласим шматочком приємно - ауссі радіє частуванню, як дитина. Ласощі краще брати натуральні, вони стануть додатковим джерелом білків, мікроелементів, амінокислот та допоможуть очищати зуби.

Зберегти здоров'я та красу собаки допоможуть регулярні гігієнічні процедури. Промивайте очі вихованцю щодня, очищайте вуха за допомогою спеціального засобу раз на тиждень, а шерсть вичісуйте не рідше двох разів на тиждень. У період линяння, особливо навесні, вичісувати вівчарку доведеться щодня. А от часто купати її не потрібно, достатньо робити це раз на два місяці з використанням спеціального гігієнічного засобу. Звичайно, якщо вівчарка забруднилася в багнюці, то мити її доведеться. Постарайтеся робити це максимально акуратно та користуйтеся лише шампунями для собак, щоб не спровокувати появу лупи, дерматит та інші проблеми зі шкірою та шерстю.

 

Собака| Зоомагазин MasterZoo

Дресирування та виховання австралійської вівчарки

Для підтримки здоров'я порода собаки ауссі потребує постійних фізичних навантажень, адже це собаки, які більшу частину часу звикли проводити на повітрі в активному русі. Щоденні прогулянки повинні тривати не менше півтори години, а в приватному будинку випускайте хвостика на вулицю на кілька годин, щоб він повеселився у дворі. Щоб вівчарці було цікавіше, дайте їй м'ячик та інші іграшки та не забувайте пограти з нею самі, ви отримаєте від спілкування з улюбленцем масу задоволення. До речі, багато вівчарок люблять музику і вправи з музичним супроводом викликають у них непідробний ентузіазм. Вони із задоволенням робитимуть разом із вами зарядку, займатимуться фітнесом або ходитимуть на пробіжку під ритмічні мелодії.

Дресирування ауссі слід розпочинати з раннього віку. Відразу ж поясніть цуценяті, хто в домі головний, покажіть його місце відпочинку, де стоїть миска та вода. Якщо дозволяти малюкові дуже багато, кмітливе щеня спробує зайняти місце глави сім'ї.

разделител пес| Зоомагазин MasterZoo

Найпростіші команди можна починати відпрацьовувати вдома після того, як вихованець освоїться і звикне до нового середовища. Пізніше переносьте заняття надвір. Перед тим, як почати урок, дайте вівчарці погуляти, ознайомитися з навколишнім оточенням і адаптуватися, так собаці буде простіше сконцентруватися на виконанні команд. Австралійські вівчарки – великі ласуни, тому смаколики за виконану команду роблять навчання ефективнішим.

Різкість і грубість у поводженні з вихованцем неприпустимі - вівчарка стає полохливою і боязкою, можливі навіть проблеми зі здоров'ям. Якщо ви бачите, що собака не слухається, то швидше за все ви щось робите не так. У цьому випадку найкраще звернутися до досвідченого кінолога та під його керівництвом пройти курс навчання.

Чи підходить вам австралійська вівчарка?

Австралійські вівчарки - дивовижні собаки, розумні, віддані, гарні. Проте порода ауссі має особливості, які слід враховувати господарям, якщо вони хочуть, щоб підопічний був здоровий і щасливий. Що знадобиться для цього?

🐾 Ваша увага. Собаці потрібно відчувати себе частиною «зграї», отримувати увагу та схвалення «ватажка».

🐾 Рух. Собака – пастух, вона потребує фізичних навантажень, це невіддільна частина його життя. Неможливість виплеснути енергію призводить до проблем з поведінкою та розрухою в домі. Гуляти з собакою потрібно за будь-якої погоди не менше як годину двічі на день, а в ідеалі – дві-три години.

🐾 Спілкування. Австралійські вівчарки дуже доброзичливі й потребують спілкування, як з подібними собі, так і з людьми. Бажано, щоб вона більшу частину дня проводила з кимось із членів сім'ї.

🐾 Повноцінне харчування. Раціон має бути збалансований з урахуванням фізичного навантаження та потреб собаки.

🐾 Гігієна та профілактика поширених хвороб.

Якщо ви розумієте, що зможете забезпечити вихованцю такі умови життя, потребуєте розумного і відданого хвостатого компаньона, австралійська вівчарка стане вам вірним другом.

 

FAQ
  • У чому різниця між бордер коллі та ауссі?

    Зовні австралійські вівчарки та бордер-коллі дуже схожі. Ауссі трохи більше і має довшу шерсть. Головна відмінність порід – у характері. Вівчарки соціальніші, із задоволенням проводять час з людьми, тоді як для бордер-коллі важливіше виконати свою роботу, ніж спілкуватися з господарем. Бордери менш прив'язані до людей і люблять бути зайняті якоюсь справою, від неробства вони занудьгують швидше, ніж від відсутності уваги з боку людини. Австралійські вівчарки готові відкласти виконання роботи заради спілкування та гри з господарем.

  • Навіщо обрізають хвіст австралійській вівчарці?

    Довгі роки вважалося, що довгий хвіст заважає вівчаркам виконувати роботу пастуха, тому зазвичай їх відрізали. Можливо, це стало однією з причин того, що ауссі почали народжуватись з короткими хвостами або без них. Стандарт породи не вказує певну довжину хвоста, він може бути як довгим, так і коротким. Обрізати хвіст чи ні – вибір людини, але в останні роки в багатьох країнах існує заборона на обрізання вихованцям хвостів.

  • Скільки потрібно гуляти з австралійською вівчаркою?

    Австралійська вівчарка – вівчарський собака, який потребує тривалих прогулянок. Гуляти з нею необхідно вранці та ввечері мінімум по годині. У приватному будинку улюбленця можна випускати у двір на весь день, забезпечивши іграшками, свіжою водою та перекусом.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі