Кішка в лотку | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Причини виникнення циститу в котів

Симптоми циститу в котів

Як правильно діагностувати цистит у котів

Методи лікування та профілактики циститу в котів

Цистит у кота: лікування вдома

Іноді акуратна охайна кішка, яка ніколи не мала проблем з лотком, раптом починає залишати калюжі в недозволених місцях. Особливо часто страждають дивани, крісла, пледи, капці, ковдри. Господарі лають мурчика або намагаються задобрити смаколиками, вважаючи, що улюбленець на щось образився і так висловлює своє невдоволення. Насправді така поведінка кота – привід звернутися до ветеринара, адже порушення сечовипускання є одним із синдромів циститу. Цистит також супроводжується сильним болем у ділянці живота, особливо при спробах справити потребу. Дискомфорт призводить до того, що сечовиділення відбувається неконтрольовано. Кіт намагається знайти теплу м'яку місцинку в будинку, зігріти живіт, щоб біль трохи вщух, і в результаті забруднює дивани, подушки, ковдри та крісла. Також буває, що біль при сечовипусканні зв'язується у вихованця з лотком і кіт уникає його, сподіваючись, що неприємні відчуття зникнуть, якщо справити потребу в іншому місці. Будьте уважні до вихованця, і якщо кіт раптом почав уникати лотка або залишати всюди невеликі калюжі, йому потрібна термінова ветеринарна допомога. Цистит у кота – небезпечне захворювання, яке потребує серйозного лікування.

роздільник коти | Зоомагазин MasterZoo

Існує кілька видів циститу, які відрізняються за етіологією, але мають схожі ознаки. Основні симптоми циститу у котів: часте відвідування лотка, явний дискомфорт у процесі сечовипускання, виділення сечі у невеликих кількостях, зміни у поведінці. Циститом хворіють кошенята, дорослі та літні коти, але через особливу будову сечовивідних органів захворювання реєструється у котів частіше, ніж у кішок. Якщо бачите, що вихованець хвилюється при кожному поході в лоток, залишає сюрпризи по всьому будинку і явно почувається дискомфортно, відразу звертайтеся до клініки.

Причини виникнення циститу в котів

Цистит – це запалення слизової оболонки сечового міхура та сечовивідних шляхів. Цистит у кошенят і дорослих котів з'являється з різних причин. Найчастіше запальний процес виникає при:

• порушення питного режиму та затримці діурезу;

• ослабленні імунітету;

• бактеріальній інфекції, занесеній ззовні при поганій гігієні котів;

• запаленні статевих органів;

• утворенні каменів у сечовому міхурі;

• травмах черевної порожнини;

• хворобах нирок;

• ураженні гельмінтами;

• переохолодженні;

• алергії;

• стресі (ідіопатичний цистит).

Ідіопатичний цистит - особливо складний випадок, тому що конкретну причину недуги назвати неможливо. Цистит у кота виникає при стресі, наприклад, при появі в будинку нової людини або вихованця, від'їзді господаря, зміні місця проживання, тривалому переїзді, перестановці миски з кормом або навіть просто як реакція на ваш крик або покарання. В результаті стресу починається запалення сечового міхура та сечовивідних шляхів, що супроводжується сильним болем. При такому виді циститу улюбленець потребує особливої уваги й турботи, тому що успіх лікування залежить не тільки від медичних препаратів, але й від вашого ставлення до кота.

Як бачите, цистит у кішок причини має дуже різні, тому не дивно, що близько 50% мурчиків рано чи пізно стикаються з цією проблемою. Навіть якщо лікування циститу пройшло успішно, вихованець повністю одужав, він все одно залишається у групі ризику – цистит характеризується частими рецидивами

 

Кішка| Зоомагазин MasterZoo

Симптоми циститу в котів

Цистит може протікати у гострій чи хронічній формі. Якщо запалення розвивається повільно, то кіт поводитиметься як завжди та не проявлятиме занепокоєння, відчувати біль він починає, коли хвороба вже в розпалі. При хронічному перебігу циститу можливі незначні відхилення у поведінці та самопочутті вихованця. Іноді хронічний цистит проходить безсимптомно, і виявити його можна лише за допомогою аналізів. Гострий цистит проявляється одразу і не помітити, що з котом щось не так, неможливо.

Ознаки циститу в кота однакові незалежно від того, що викликало недугу:

 

Кішка  | Зоомагазин MasterZoo

 

Симптоми циститу нагадують інше захворювання котів – сечокам'яну хворобу. При ній теж відзначається сильний біль у нижній частині живота, утруднене виділення сечі, відзначається наявність у ній крові. При сечокам'яній хворобі каміння травмує стінки сечового міхура, сечовивідні шляхи, іноді викликаючи повну обструкцію уретри. Це небезпечний стан, у якому можливий розрив сечового міхура. Щоб зрозуміти цистит чи сечокам'яна хвороба у кішки, слід звернутися до ветеринара.

роздільник кошка | Зоомагазин MasterZoo

Геморагічний цистит у кішки – не менш небезпечне захворювання. Це важка стадія циститу, коли судини сечового міхура стоншуються, лопаються і з'являється кров у сечі. Лікування цієї стадії циститу довготривале та складне. За тривалої відсутності медичної допомоги розвивається гнійний цистит у котів. У цьому випадку вихованцю знадобиться перебування в стаціонарі. Будьте уважні до вихованця і за наявності найменших проблем звертайтеся до лікаря. Чим раніше буде виявлено захворювання та почнеться лікування, тим швидше вдасться відновити гарне самопочуття котика.

Як правильно діагностувати цистит у котів

Діагноз «цистит» може поставити лише лікар ветеринарної медицини на основі аналізів та досліджень. Зазвичай після візуального огляду та пальпації ділянки сечового міхура для підтвердження діагнозу призначаються аналізи та УЗД.

• Аналіз сечі. З його допомогою виявляється наявність у виділеннях білка, лейкоцитів, клітин епітелію, крові, кристалів солі, а також щільність і кислотність, що дозволяє скласти уявлення про тип та стадію циститу, розробити оптимальну стратегію лікування. Існує кілька способів збору матеріалу для аналізу, якщо коту не вдається помочитися самостійно. Перший – натискання на сечовий міхур. Однак робити це можна тільки в присутності ветеринара в клініці, оскільки траплялися випадки розриву сечового міхура за подібних обставин.

Другий спосіб теж призначений для клінічних умов і передбачає введення катетера через сечовивідний канал у сечовий міхур. Зазвичай, процедура проводиться під повним або частковим наркозом.

 

 

Третій спосіб збирання сечі виконується ветеринаром за допомогою шприца – це пряма пункція сечового міхура. Даний метод отримання сечі для аналізу дає найточніший результат.

• Ультразвукова діагностика. УЗД є обов'язковою процедурою під час постановки діагнозу «цистит». Дослідження ультразвуком показує рівень заповнення сечового міхура, якість вмісту (однорідність сечі), наявність каменів, що дозволяє оцінити товщину стінок, наявність пошкоджень, а також дає можливість виключити сечокам'яну хворобу, запалення матки та нирок, який дають схожі з циститом симптоми.

• Аналіз крові. Цистит іноді є супутнім захворюванням інших внутрішніх органів, для виявлення запальних процесів та місця їхньої локалізації ветеринар призначає загальний та біохімічний аналіз крові.

• Бактеріальний посів сечі. Цей аналіз необхідний для вибору найбільш дієвих антибіотиків для лікування циститу.

 

Кошка| Зоомагазин MasterZoo

Методи лікування та профілактики циститу в котів

Лікування циститу у кота самостійно проводити не рекомендується, тому що може з’ясуватися, що ви лікуєте не те, що потрібно. Ознаки циститу схожі на симптоми сечокам'яної хвороби, запалення нирок, матки, онкології чи інших недуг. Тільки в умовах клініки можна поставити правильний діагноз і призначити адекватне лікування.

Як правило, ветеринар призначає при циститі:

• знеболювальне – щоб усунути джерело постійного стресу;

• спазмалітики – для легшого сечовипускання;

• антибіотики – для знищення патогенної мікрофлори, що спричиняє запалення, та попередження рецидивів;

• імуномодулятори – для зміцнення захисних сил організму кота;

• крапельниці – для відновлення гідробалансу організму, при інтоксикації.

роздільник котики2 | Зоомагазин MasterZoo

Усі ці препарати має виписувати лікар ветеринарної медицини після вивчення результатів аналізів. Ви самостійно не зможете підібрати відповідний антибіотик або визначити тривалість курсу. Занадто тривале застосування шкідливе для ШКТ та печінки, а маленькі дози або короткий курс стануть причиною постійних рецидивів циститу через те, що патогенні мікроорганізми не будуть знищені повністю. Та ж ситуація і з самостійним використанням знеболювального та спазмолітиків при циститі. Передозування деяких засобів, наприклад, но-шпи, загрожує важким отруєнням і навіть загибеллю улюбленця.

Якщо причиною запалення сечового міхура стали пісок або каміння, то, ймовірно, знадобиться хірургічне втручання, а також уколи та крапельниці.

Цистит у кота: лікування вдома

Гострий цистит у кішки лікування вдома не передбачає, а от якщо він хронічний або на початковій стадії, то цілком можливо впоратися із хворобою в домашніх умовах. Потрібно давати вихованцю ліки, які призначить ветеринар, а також приділити увагу питному режиму, харчуванню та домашньому середовищу.

При циститі коту необхідно збільшити споживання води. Слідкуйте, щоб вода в його мисці завжди була чистою і свіжою, розставте миски в різних приміщеннях, щоб вихованцю було зручніше пити, коли виникне бажання. Деякі кішки з недовірою ставляться до «стоячої» води в мисках, але із задоволенням облизують кран і намагаються напитися з нього. Хвостатим любителям проточної води доведеться купити спеціальний питний фонтанчик. Також для підтримки рівня вологи в організмі ветеринари часто пропонують перевести кота на вологий корм.

До речі про корм. Залежно від причин циститу та ступеня розвитку хвороби кішкам призначається спеціальне дієтичне харчування – на певний період чи на все життя. У «Мастерзоо» представлений великий вибір спеціальних кормів українських та іноземних брендів для котів із захворюваннями сечовивідних шляхів та нирок. У дієтичних раціонах знижено кількість деяких мінералів: кальцію, фосфору, магнію, - які стимулюють утворення каменів у сечовивідних органах.

Дуже важливо контролювати рівень стресу кота, особливо при ідіопатичному циститі. Постарайтеся проводити з мурчиком більше часу, стежте, щоб у нього було достатньо іграшок і він не нудьгував за вашої відсутності, постарайтеся захистити його від стресових ситуацій, а якщо це неможливо, використовуйте седативні препарати за призначенням ветеринара.

Комплекс цих заходів дозволить прискорити відновлення вихованця та повернути йому здоров'я. Цистит небезпечний рецидивами. Щоб уникнути їх, слід регулярно проводити профілактику. Профілактичні заходи при ризику розвитку циститу дуже прості:

• забезпечте улюбленцю вдосталь рідини для пиття;

• приділяйте увагу, грайте, щоб він не почував себе самотнім;

• періодично пропонуйте спеціальні добавки до корму, які сприяють зниженню кислотності сечі;

• додайте до раціону вітаміни для зміцнення імунітету;

• стимулюйте активність мурчика, адже при малорухливому способі життя застійні явища виникають частіше.

Попередження!
Будь ласка, перед лікуванням зверніться до ветеринарного лікаря за рекомендаціями! Ми не надаємо консультації щодо вибору препаратів і не несемо відповідальності за їх застосування без призначення лікаря, оскільки це може завдати шкоди вашому вихованцю!

 

 
FAQ
  • Як відрізнити цистит від сечокам'яної хвороби у кішки?

    Зовнішні прояви циститу та сечокам'яної хвороби у котів дуже схожі. Поставити правильний діагноз можна лише після аналізів та ультразвукового дослідження.

  • Скільки днів лікувати цистит у кішки?

    Тривалість лікування циститу залежить від того, на якій стадії знаходиться хвороба, а також від віку та загального самопочуття улюбленця. Курс антибіотиків зазвичай розрахований на 7-10 днів. Після курсу можливо знадобиться допоміжна терапія.

  • Що буде, якщо не лікувати цистит у кішки?

    Цистит – небезпечна хвороба котів. Без своєчасного та правильного лікування запальний процес у сечовому міхурі стає гнійним, переходить на інші органи черевної порожнини та стає причиною перитоніту. Також за відсутності лікування можлива повна обструкція уретри та розрив сечового міхура.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі