Собаки | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Види та механізм дії нашийників від бліх

Переваги використання нашийників від бліх

Як правильно вибрати та використовувати нашийник

Як правильно одягнути нашийник на вихованця

Нашийник від бліх: побічні ефекти та протипоказання

 

Чому необхідна профілактика бліх та інших ектопаразитів? У власників собак це питання не виникає, оскільки щоденні прогулянки з вихованцем – це завжди ризик «підчепити» паразитів при контакті з іншими тваринами, з травою, ґрунтом. Але навіть ті хвостики, які не виходять на двір, не застраховані від кровососів. Блохи, волосоїди, кліщі можуть потрапити в будинок на вашому одязі та взутті, пробратися з під'їзду чи підвалу, «приїхати» на будь-яких предметах, які деякий час перебували на вулиці.

Блохи - найбільш активні ектопаразити, які проникають у будь-які щілини, тож якщо у дворі або в під'їзді живуть бездомні собаки та коти, блохи водяться напевно. Навіть якщо ви обробите спеціальними препаратами простір перед дверима, яйця комах можуть потрапити у квартиру або будинок на вашому взутті, причому будь-якої пори року.

Блошині укуси завдають вихованцям біль, викликають сильний свербіж та алергію. Крім того, блохи є переносниками значної кількості захворювань, деякі з них є небезпечними для людей. Для кота або собаки блохи - це постійний стрес, дискомфорт, які можуть перерости в нездужання або серйозну хворобу.

 

Кліщі активні в теплу погоду і вважається, що взимку хвостики в безпеці. Але це зовсім так. Зими зараз досить м'які, а кліщі стають активними вже за +6 °С, на тих ділянках, де проходять тепломережі, вони можуть чудово жити цілий рік і паразитувати на бродячих собаках та котах. Тож і взимку ваш улюбленець має шанс підчепити кліща як під час прогулянки, так і вдома (кліщі «мандрують» на одязі та взутті). Кліщі є переносниками небезпечних бактеріальних і вірусних хвороб, у тому числі ерліхіозу та піроплазмозу.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Волосоїди зазвичай передаються при безпосередньому контакті із зараженою твариною, без «господаря» вони живуть 2-4 дні – в цей період прагнуть знайти потрібну жертву. Волосоїди викликають у котиків і песиків масу неприємних відчуттів: сильний свербіж, алергію, слабкість, шерсть починає висипатися, а на шкірі з'являються ранки.

Як бачите, навіть улюбленці, які не залишають межі квартири чи будинку, можуть стати жертвами бліх та інших паразитів. Щоб не наражати на небезпеку улюбленця, не ризикувати його здоров'ям краще своєчасно зайнятися профілактикою. Нашийник від бліх – один з найпростіших та ефективних способів захистити підопічного від паразитів. Дія нашийника від бліх іноді викликає сумніви у власників домашніх тварин, тому розберемося, які види нашийників бувають і як діє протиблошиний нашийник.

 

Собаки2| Зоомагазин MasterZoo

Види та механізм дії нашийників від бліх

Нашийник від бліх як діє, яким може бути і як правильно вибрати? Існує кілька видів нашийників від бліх як для профілактики паразитів, так і для комплексного лікування. У зоомагазинах представлені такі нашийники:

🐾 репелентні;

🐾 інсектицидні;

🐾 ультразвукові;

🐾 випромінювальні. 

Два останні види зустрічаються у продажу нечасто. Ультразвукові нашийники випромінюють високочастотні імпульси, що відлякують комах у радіусі близько 3 метрів. Вони випускаються у вигляді власне нашийників або підвісок та працюють від батарейок. Випромінювальні моделі відлякують комах електромагнітними хвилями. Обидва ці види безпечні, нетоксичні для тварин і людей, але їхня дія ще недостатньо вивчена та ефективність таких нашийників у деяких ветеринарів викликає сумніви.

Набагато популярнішими у ветеринарних клініках та зоомагазинах є перевірені моделі – репелентні (натуральні) та інсектицидні (лікувальні) нашийники від бліх. Як діють нашийники від бліх? Механізм роботи цих нашийників однаковий. Вони виготовлені із пористих полімерних матеріалів, які просочуються спеціальними складами. При контакті з тілом вихованця під впливом тепла активні інгредієнти поступово виділяються з матеріалу, вступають у контакт зі шкірою тварини й таким чином відлякують або вбивають бліх та інших комах. Залежно від того, якою речовиною обробляється матеріал нашийника, вони поділяються на репелентні та інсектицидні.

Як швидко діє нашийник від бліх? Це залежить від використовуваних речовин. Репелентні починають віддавати запах через 2-4 години, після надягання нашийника з інсектицидом має пройти 24-48 годин, щоб він почав діяти, тому плануйте прогулянки вихованця з урахуванням цього моменту.

Репелентні нашийники ідеально підходять для профілактики зараження блохами та іншими комахами. Активними інгредієнтами є ефірні олії та екстракти рослин, що відлякують комах. Однак якщо у хвостика вже є паразити, нашийник не допоможе їх позбутися – «продуктивність» його обмежена. Висока леткість ефірних олій зумовлює досить короткий термін придатності нашийника: 2-3 місяці. Перевагою біонашийників є нетоксичність, безпека для улюбленців, можливість використовувати цуценят, кошенят і вагітних самок, звичайно, після консультації з ветеринаром. Однак не всі підопічні погоджуються носити такі нашийники, оскільки вони видають специфічний запах.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

В інсектицидних нашийниках активними речовинами є імідаклоприд, фіпроніл, флуметрин, діазинон, S-метопрен та ін., які знищують комах, а в ряді випадків їхніх личинок та яйця, перешкоджаючи розмноженню. Щоб зрозуміти, через скільки починає діяти нашийник від бліх, необхідно уважно вивчити інструкцію. Там же ви знайдете інформацію про тривалість використання аксесуара. Зазвичай термін дії інсектицидних нашийників – від 2 до 8 місяців, залежно від виробника та використовуваних засобів. Активні інгредієнти нашийника токсичні, але містяться в аксесуарі в невеликій кількості, нешкідливій для кота або собаки.

Такі нашийники не рекомендується надягати кошеням, цуценятам, а також самкам у період вагітності та вирощування потомства, щоб уникнути отруєння. Не використовуйте інсектицидний нашийник одночасно з іншими препаратами, це спричиняє передозування та небажані побічні ефекти. Не давайте хвостику гризти або облизувати нашийник: потрапляючи в організм активні речовини, викликають розлад травлення і негативно впливають на печінку.

При використанні інсектицидних нашийників завжди уважно вивчайте інструкцію, а при виборі враховуйте розмір, вік та стан здоров'я улюбленця. Перед покупкою такого аксесуара рекомендується проконсультуватись з ветеринаром.

Переваги використання нашийників від бліх

Нашийник від бліх як профілактичний та лікувальний засіб має масу переваг.

🐾 Зручність та практичність. Нашийник потрібно просто вдіти на шию вихованця, як зазначено в інструкції. Жодних додаткових маніпуляцій не знадобиться. Довжину нашийника можна підганяти за розмірами кота або собаки та відрізати зайву стрічку (вільний край стрічки повинен залишатися не менше 2 см).

🐾 Безпека. Нашийники відомих брендів з бездоганною репутацією гарантують безпеку вихованця при використанні аксесуарів за інструкцією. Дозування хімічних речовин у цих нашийниках суворо вивірено і не становить небезпеки для тварини та її людини. Крім того, якщо хвостик загубиться, нашийник дасть зрозуміти співробітникам комунальних служб і перехожим, що у вихованця є власник.

🐾 Водостійкість. Багато брендів пропонують нашийники від бліх, у яких котик чи собака можуть купатися у водоймах, чи гуляти під дощем без шкоди для дії аксесуара.

🐾 Гігієнічність. Інсектицидні та репелентні засоби знаходяться всередині матеріалу нашийника від бліх і не потраплять на меблі, ліжко, одяг.

🐾Доступна ціна. Нашийник від бліх – найбюджетніший спосіб захистити вихованця від комах.

Однак при всіх перевагах нашийників від бліх слід враховувати низку важливих моментів. Нашийники для відлякування не знищують вже наявних комах, тому перед тим, як одягнути нашийник, викупайте улюбленця в спеціальному шампуні або обробіть спреєм, краплями і через 4-7 днів надягайте нашийник репелентний. Аксесуари з рослинними концентратами найбільш нешкідливі, але їхня ефективність менша, ніж нашийників з хімічними інсектицидними засобами.

Зверніть увагу, багато нашийників позбавляють улюбленця від дорослих комах, але не діють на личинки та яйця. А якщо нашийник надає захист від кількох видів паразитів, обов'язково прочитайте в інструкції, як довго діє захист. Наприклад, нашийник від бліх захищає протягом 4 місяців, а від кліщів – лише 30 днів і після цього періоду коту чи собаці знадобиться додатковий захист від кліщів.

При купівлі нашийника слід враховувати особливості організму – у деяких песиків та котиків зустрічається алергія на ті чи інші активні речовини. Також алергічні прояви можливі при використанні дешевих моделей китайського виробництва.

 

песик в траві | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно вибрати та використовувати нашийник

Перед тим, як купувати нашийник від бліх чотирилапому другові, варто проконсультуватися з ветеринаром. Він допоможе підібрати оптимальний варіант з урахуванням віку, породи, ваги, схильності до алергій та загального стану здоров'я. Купувати нашийник потрібно у ветеринарних клініках чи спеціалізованих магазинах, де є можливість перевірити цілісність упаковки та подивитися термін виготовлення: чим свіжіший товар, тим краще. Віддавайте перевагу товарам відомих брендів, які гарантують якість своєї продукції.

Зважайте на розміри тварини, нашийник не повинен вільно бовтатися, тому що він починає працювати під впливом тепла тіла. Якщо він практично не стикається з тілом, не нагрівається, ефективність його буде низькою. Слідкуйте, щоб нашийник не тиснув, не обмежував рухи, не утруднював дихання.

Перед покупкою перевірте цілісність упаковки. Якщо пакет, в який упакований нашийник, пошкоджений, то купувати його не варто, оскільки значна частина активних речовин могла випаруватися за час зберігання. Завжди уважно читайте інструкцію, звертайте особливу увагу на речовини, що діють, можливі побічні ефекти та протипоказання. Також ознайомтеся з правилами надягання: деякі моделі перед початком використання рекомендується розтягнути. Уточніть, чи можна мочити нашийник, як його правильно мити, якщо він забруднився, чи можна купати в ньому вихованця або на час банних процедур краще зняти аксесуар.

 

 

Пам'ятайте, що нашийник від бліх повинен бути на хвостику завжди, тільки в цьому випадку захистить його від паразитів. Діяти протипаразитарний нашийник починає не миттєво, тому відразу випускати песика або котика на вулицю не можна, слід почекати, доки активні речовини розподіляються по всій шкірі.

У перші дні уважно стежте за улюбленцем, щоб не пропустити ознаки алергії: свербіж, висипання, почервоніння шкіри, набряки. Якщо ви бачите алергічні прояви, негайно зніміть нашийник та зверніться до ветеринара, щоб він призначив антигістамінні препарати та порадив альтернативні методи захисту підопічного. Іноді трапляється так, що вихованця дратує незвичний запах нашийника, він нервує, намагається його зняти. У цьому випадку виберіть модель із менш різким запахом. Якщо ви купили такі нашийники від бліх кільком хвостикам, а нервує лише один, доведеться замінити нашийники всім.

Не можна використовувати нашийник від бліх одночасно з іншими препаратами: краплями, спреями, пігулками. Це викликає інтоксикацію організму та серйозно шкодить здоров'ю улюбленця.

Як правильно одягнути нашийник на вихованця

Відповідальні виробники ветеринарних товарів в інструкції докладно вказують, як підготувати до використання та вдягати нашийник. Зазвичай слід діяти так:

🐾 розпакувати нашийник безпосередньо перед використанням;

🐾 розгорнути полімерну стрічку, за потреби розтягнути;

🐾 обгорнути стрічку навколо шиї кота або собаки так, щоб між нашийником і тілом вихованця вільно проходив один палець (для котів та дрібних собак) або два пальці (для середніх та великих собак);

🐾 застебнути стрічку, залишити вільний кінчик довжиною 2-2,5 см, обрізати зайве;

🐾після процедури ретельно вимити руки.

Як бачите, «установка» нашийника – справа проста, що займає мінімум часу і не потребує особливих навичок. Саме тому нашийники від бліх є одним із найпопулярніших засобів захисту улюбленців.

 

собачка в нашийник| Зоомагазин MasterZoo

Нашийник від бліх: побічні ефекти та протипоказання

При правильному використанні нашийника від бліх згідно з інструкцією побічні ефекти відсутні. Однак у деяких улюбленців зустрічається індивідуальна чутливість до активних речовин, що стає причиною побічної реакції. Як вона проявляється?

🐾 Посилена слинотеча. Відзначається, якщо вихованець дотягнувся лапою до нашийника, а потім облизав лапу або «доглядав» за другом, на якого одягли нашийник.

🐾 Дерматит. Спостерігається у місці контакту нашийника з тілом. У цьому випадку замініть нашийник або використовуйте альтернативні методи боротьби з блохами.

🐾 Порушення координації рухів, спазми. Така реакція можлива при алергії на активні речовини або передозування. Негайно зніміть нашийник з підопічного та зверніться до ветеринара.

🐾 Млявість, блювання, поганий апетит, діарея. Симптоми вказують на індивідуальну непереносимість препарату.

Протипоказання виробник завжди вказує на упаковці чи інструкції. Якщо їх немає, утримайтеся від придбання цього аксесуара. У репелентних нашийників протипоказань мінімум, основні – алергія на активні компоненти нашийника та вік.

У лікувальних протипаразитарних моделей перелік протипоказань більший:

🐾 вагітність та вирощування потомства;

🐾 гострі стадії хвороби, післяопераційний період, відновлення після тяжкого захворювання чи хірургічного втручання;

🐾 вік до вказаного в інструкції;

🐾 серцева або ниркова недостатність, захворювання печінки, нирок, епілепсія, бронхіальна астма та ін. – перелік захворювань зазвичай вказаний в інструкції виробника.

Ваша увага до підопічного, турбота про його здоров'я допоможуть песику або котику прожити довге щасливе життя у вашому домі.

 

FAQ
  • Як швидко зникають блохи після нашийника?

    Однозначну відповідь дати складно, все залежить від того, який саме нашийник ви використовуєте. Нашийники від бліх з ефірними оліями та екстрактами лише відлякують комах, а ті, які вже живуть на вихованці, нікуди не зникнуть. Перед використанням біонашийника спочатку обробіть улюбленця спреєм, шампунем, іншим препаратом, а через кілька днів надягайте нашийник. Інсектицидні нашийники починають діяти через 24-48 годин, після цього періоду дорослі комахи гинуть при контакті зі шкірою улюбленця. Зверніть увагу на активні речовини, що входять до складу нашийника. Деякі діють лише на дорослих особин, а деякі – на личинки та яйця. Обирайте варіант, який порадить ветеринар.

  • Чи можна носити нашийник від бліх постійно?

    Нашийник від бліх ПОТРІБНО носити постійно, інакше ефект від нього буде не більший ніж від декоративного нашийника. Активні речовини повинні виділятися на шкіру улюбленця постійно. Деякі моделі не обов'язково знімати навіть під час купання. Зняти нашийник слід лише після того, як закінчиться термін його використання..

  • Куди подінуться блохи після обробки?

    Якщо ви використовуєте репелентний нашийник, то блохи просто не застрибують на вихованця - їх відлякує запах. При використанні протипаразитарного нашийника блохи та інші кровососи гинуть, потрапляючи на тіло кота чи собаки.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі