Догляд за ставком | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Поширені хвороби ставкових риб та їхнє лікування

Профілактичні заходи боротьби з хворобами ставкових риб

 

Всі домашні вихованці іноді хворіють, і ставкові рибки – не виняток. Риби з'явилися на планеті набагато раніше за людей, за тисячоліття вони ідеально пристосувалися до життя у воді та виробили ефективні захисні механізми. Навіть з основними паразитами симбіоз розвинувся так, що не завдає суттєвої шкоди рибі-господарю і не викликає її загибель. Причиною більшості хвороб риб є втручання людини: порушення природних умов життя риб, розвиток хімічної промисловості, порушення біобалансу у водоймах, правил утримання риб та методів селекції. В результаті захисні сили організму риб слабшають, а паразити та патогенні мікроорганізми пристосовуються до нових умов і спричиняють хвороби риб, які, на жаль, часто закінчуються загибеллю вихованців.

Зниження імунітету у риб зазвичай викликано стресом. Причини стресу різні: різкі коливання температури та складу води, невідповідний корм, перенаселення водойми, травми. Ослаблені риби втрачають здатність чинити опір інфекціям і хворіють частіше, тому подбайте про зміцнення імунітету мешканців вашого ставка, це значно знизить ризик розвитку багатьох захворювань.

Усі хвороби ставкових риб можна умовно поділити на кілька груп:

• вірусні та бактеріальні хвороби;

• мікози;

• гельмінтози;

• ураження ракоподібними;

• порушення, спричинені несприятливими умовами навколишнього середовища: надлишок газів, нестача кисню, попадання у воду токсичних речовин, декорації з гострими краями, що травмують риб.

Хвороби риб викликані різними причинами та мають специфічні симптоми, хоча на ранніх стадіях вони можуть давати схожі ознаки, характерні для порушення водно-сольового обміну: луска стовбурчиться, відстає від тіла, порушується координація рухів, очі витріщаються. Рани на тілі риб виникають не лише при краснусі, а й при ураженні рачками, після укусів п'явок, внаслідок механічних травм. Так що якщо ви помітили, що рибки мають геть інший вигляд, їхня поведінка змінилася, зверніться до фахівця-іхтіопатолога. Пам'ятайте, що хвороби риб іноді можуть бути небезпечними для людей та інших тварин, тому важливо своєчасно виявити проблему і забезпечити рибам адекватне лікування.

 

Як доглядати за ставком в лятку| Зоомагазин MasterZoo

Поширені хвороби ставкових риб та їхнє лікування

Якщо ви помітили, що рибки в ставку погано почуваються, поводяться якось інакше, на тілі з'явилися плями, нарости, важливо правильно визначити причину хвороби та зайнятися лікуванням якомога раніше. Розглянемо симптоми, причини виникнення, також з'ясуємо як лікувати рибу від найпоширеніших хвороб.

Краснуха

Краснуха – дуже заразна та небезпечна хвороба ставкових та промислових риб. Для неї характерні такі симптоми: поява червоних плям, виразок та запалень на плавцях і тілі, відстовбурчена луска, водянка.

Коропові риби, у тому числі декоративні, дуже схильні до цієї хвороби. Що стає причиною краснухи, точно встановити поки що не вдалося. Основний поштовх до розвитку хвороби є зміна температури води та кислотності: навесні у воді знижується рН та підіймається її температура, саме в цей період виникають гострі спалахи хвороби риб. Гостра хвороба розвивається 10-15 днів і у 90% випадків риба гине. Якщо у ставку відмічено випадок краснухи в однієї риби, значить, хворі вже всі. Влітку трапляються випадки хронічної краснухи, при ній гинуть близько третини рибок у ставку. Хвороба затихає, коли температура води знижується.

Лікування ставкових риб від краснухи: левоміцетинові ванни або ін'єкції, підвищення рН (слаболужна вода), осушення та обробка дна ставка дезінфікуючими засобами.

 

Захворювання прудних риб | Зоомагазин MasterZoo

Сапролегніоз

Грибкове захворювання, яке вражає ставкових риб з імунітетом, ослабленим неправильними умовами утримання, травмами, інфекційними хворобами. На тілі риби з'являється світло-сірий або бурий наліт, схожий на вату, помітні виразки на шкірі.

Збудник хвороби – грибок Saprolegnia. Без своєчасного лікування грибок вражає зябра, м'язи та внутрішні органи, риба лягає на дно і незабаром гине. Для боротьби з грибковою інфекцією використовуються соляні ванни, примочки із розчинів перманганату калію та триптофлавіну. Примочки необхідно робити двічі на день, причому вони рекомендуються як при сапролегніозі, так і при ураженні лернеєю та п'явками. Слідкуйте, щоб розчини для примочок не потрапили на зябра риби!

Сапрофіти

Симптоми ураження сапрофітними мікроорганізмами нагадують ознаки сапролегніозу - на тілі риби з'являється світло-сірий або бурий наліт, схожий на вату. Проте збудником у такому випадку є інфузорія Epistylis. За сприятливих умов життя риб ці симбіонти не завдають значної шкоди господареві, проте при ослабленні імунної системи (різкі перепади температури води, велика кількість органіки, порушення рН) мікроорганізми починають бурхливо розвиватися, утворюють спершу нарости, а потім виразки на тілі риби. Лікування риби у ставку неможливе, для лікування рекомендуються соляні ванни.

разделитель риба | Зоомагазин MasterZoo

Зябровий некроз

Встановити, що є збудником хвороби, поки що не вдалося, хоча за симптомами хвороба нагадує бранхіомікоз. Найчастіше зяброве захворювання відзначається у коропів. Симптомами хвороби є руйнування тканин зябер, риба підіймається до поверхні води та стає вертикально, відмовляється від корму і тримається біля берега. Зазвичай захворювання фіксується пізно навесні або на початку літа і згасає з похолоданням. Розвиток хвороби провокують велика кількість органіки, що розкладається, і амонійний азот у воді. Більшість риб, уражених зябровим некрозом, гинуть. Знайти ефективне лікування хвороби поки не вдалося, тому для запобігання розвитку цієї хвороби рекомендується проводити регулярну профілактику: регулярно очищати ложе ставка від органіки, обробляти дно хлорним вапном і негашеним вапном.

 

 

Бранхіомікоз

Основні симптоми хвороби – руйнація зябер, відмова від корму, вертикальне положення у воді. Причина так званої зябрової гнилі - грибок Branchimyces sanguinis, який паразитує на системі кровопостачання зябрового апарату, руйнує її та призводить до некрозу зябрової тканини. Дієвого лікування риб від зябрової гнилі на сьогодні не існує, тому варто спрямувати максимальні зусилля на профілактику цієї небезпечної хвороби риб. Необхідно стежити за складом води та кількістю рослин, при появі захворювання хворі риби підлягають знищенню, а ложе ставка двічі, навесні та восени, обробляється негашеним або хлорним вапном.

Запалення плавального міхура

Симптоми цієї хвороби важко не помітити - риба плаває на боці або головою вниз, рухається боком. Найбільш схильні до хвороб молоді рибки. Гостре запалення викликає масову загибель риб, але за підтримки хороших умов у водоймі вони виробляють імунітет і хвороба зникає сама собою. Для запобігання розвитку запалення плавального міхура необхідно підтримувати стабільні параметри води, не допускати різких коливань. Специфічного лікування хвороби немає.

 

Прудні риби  | Зоомагазин MasterZoo

Іхтіофтиріоз

Якщо на тілі риб ви помітили білі крапки та горбики, не варто ігнорувати цю тривожну ознаку. Швидше за все, у ваших риб іхтіофтіріоз і їм необхідне термінове лікування. Симптомами іхтіофтиріозу, крім білих горбків на тілі та зябрах, є пасивність, відсутність реакції на подразники, постійне перебування у верхніх шарах води.

Збудником хвороби є куляста інфузорія, яка дуже швидко поширюється у водоймах. Чим лікувати рибу в ставку від іхтіофтіріозу? При появі захворювання слід знезаразити водоймище, а риб витримати в сольовому розчині. Також можна використовувати ванни з перманганату калію і малахітового зеленого.

Роздільник риби  | Зоомагазин MasterZoo

Філометроїдоз

Філометроїдоз вражає коропових риб різного віку. Це паразитарне захворювання, яке має такі симптоми:

• малорухливість;

• відмова від корму;

• плавання на боці;

• червоні кільця в області грудних плавців та голови.

Самки паразита прикріплюються до тіла риби в області голови та грудей, а самці поселяються у стінках плавального міхура. Розвиток філометри відбувається за участю проміжного господаря – рачка-циклопа. У тілі рачка личинки живуть 7-8 днів та отримують здатність до інвазії, і коли короп поїдає циклопів, заражається філометрою.

Хворі риби мало рухаються, мальки відстають у зростанні, паразит порушує цілісність плавального міхура і повітря починає надходити безпосередньо в черевну порожнину риби. В результаті мальки не можуть їсти, плавають на боці й невдовзі гинуть.

Для боротьби з переносниками паразитів – циклопами – дно водоймища обробляють хлорофосом. Для запобігання поширення інвазії необхідно навесні повністю поміняти воду в ставку 3-4 рази до початку нересту. Також рекомендується використовувати спеціальний корм із нілвермом.

 

Профілактика хвороб | Зоомагазин MasterZoo

Аргульоз

Це паразитарне захворювання спричинене дрібними рачками, яких видно на тілі риби. У місцях ураження на шкірі утворюються виразки. Найчастіше рачки вражають молодих риб: проколюють хоботком шкіру і висмоктують кров, а в ранки, що утворилися, потім проникають патогенні мікроорганізми. Для попередження аргулезу ложе ставка обробляється хлорним вапном, можна використовувати і негашене вапно. При покупці нових рибок завжди оглядайте їх і поміщайте на карантин, щоб уникнути потрапляння паразитів у ставок. Хворих риб рекомендується опускати в хлорофосові ванни, а у воду додавати карбофос.

 

Профілактика прудних захворювань  | Зоомагазин MasterZoo

Профілактичні заходи боротьби з хворобами ставкових риб

Проводити профілактику завжди простіше, ефективніше та дешевше, ніж лікувати хворобу. Це повною мірою відноситься і до мешканців ставків. Щоб захистити риб від найпоширеніших хвороб, потрібно регулярно проводити певні заходи.

Насамперед правильно вибирайте матеріали при будівництві ставка, використовуйте екологічно чисті нетоксичні матеріали. Обов'язково встановіть у ставку фільтр, що відповідає обсягу водойми. Віддавайте перевагу моделям відомих виробників, які добре зарекомендували себе на ринку обладнання для штучних водойм. Регулярно очищайте дзеркало ставка від листя, трави, пуху, пилку та іншого сміття за допомогою скімера, таким чином вам вдасться уникнути потрапляння у воду продуктів розкладання органіки, які є живильним середовищем для хвороботворних мікроорганізмів.

 

У досить глибоких ставках варто організувати донну аерацію, тому що багато хвороб риб, а також передумови для їх розвитку викликає нестача кисню у воді. Щоб вода не зацвітала, встановіть у водоймищі УФ-лампу і не забувайте користуватися спеціальними препаратами проти водоростей.

При заселенні в ставок нових рибок чи інших вихованців потрібно виконувати низку правил і не повторювати поширених помилок.

 

 

Як правильно заселяти ставок

Чого не слід робити

Попередньо розрахувати, скільки риб і якого виду можуть жити в ставку даного об'єму

Висаджувати рибок у ставок відразу ж після покупки

Заселяти риб тільки після висадки та укорінення водних рослин

Займатися посадкою рослин після того, як у ставку з'явилися риби

 

Звертати увагу на зовнішній вигляд та поведінку риб при покупці

Перенаселяти ставок

Транспортувати рибу у спеціальних ємностях

Заселяти багато різних видів риб у невелику водойму

 

Обов'язково витримати риб на карантині не менше 10 днів, в ідеалі рекомендується 30-денний карантин

Пересаджувати у ставок без адаптації до температури та кислотності води

 

При запуску у водойму уникати різкого перепаду температури та якості води, щоб знизити стрес

Пересаджувати в ставок без адаптації до температури та кислотності води

 

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі