Той пудель | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Історія породи

Той пудель: особливості породи

Характеристика породи: зовнішній вигляд та розміри

Догляд та утримання

Як годувати той пуделя

Поширені захворювання та їхня профілактика

Навчання та дресирування той-пуделя

Як правильно вибрати здорове цуценя

Висновки

 

Популярність той пуделів в Україні зростає з кожним роком. У світі цей собака зарекомендував себе як відмінний компаньйон і прекрасний вихованець для міської квартири. Той пудель – тямущий, доброзичливий, лагідний, відданий та неймовірно привабливий пес. Він чудово підійде для сім'ї, у тому числі з дітьми віком від 5 років, одинаків та літніх людей, які потребують спілкування та приємної компанії. Особливість маленького пуделя в тому, що, прив'язавшись до людини чи родини, він із більшим задоволенням спілкується із людьми ніж з іншими собаками. Пудель безмежно любить свою людину і намагається всіляко догодити їй, тоді як з іншими собаками він може почати суперечку за територію, іграшку або просто відмовитися спілкуватися з якихось своїх міркувань.

Той пудель подарує вам все кохання, на яке він здатний, і стане відданим другом, проте перед тим, як купувати милого кучерявчика, обов'язково з'ясуйте особливості цієї породи. “Іграшкові” пуделі мають чимало специфічних потреб, які необхідно задовольняти, якщо ви хочете, щоб улюбленець був щасливий і прожив довге активне життя.

 

 

Історія породи

Пуделі з'явилися у Франції приблизно в XVI столітті в результаті схрещування пастуших і мисливських собак. Перші представники породи пуделів були високі, витривалі, надзвичайно розумні й віддані. Пуделі досягали висоти 45-60 см у холці та активно використовувалися на полюванні за водяною дичиною, бо чудово плавали, для охорони, розшукової служби, їх залучали до рятувальних операцій. Пудель мав величезну популярність, проте тримати в будинку великого собаку хотілося не всім, тому почався відбір малорослих особин і виведення пуделів невеликого розміру.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Аристократи, митці, просто заможні городяни високо оцінили маленького пуделя як компаньйона. У процесі селекції іграшковий пудель поступово набув звичного нам зовнішнього вигляду та варіантів забарвлення. На початку ХХ століття було вперше затверджено стандарт той пуделя, який потім неодноразово змінювався. Остання редакція була ухвалена у 2007 році. На відміну від інших карликових собак, той-пудель відрізняється від королівського пуделя тільки розмірами, він так само має гармонійну статуру, такий самий високий інтелект, любить грати, обожнює прогулянки та безмежно відданий своїй людині. Порода той пуделя отримала назву від німецького pudel, що означає «купатися, плескатися у воді», і toy – «іграшка». Маленькі пудельки дійсно схожі на плюшеву іграшку, але це не означає, що собака весь день лежатиме на дивані або килимку, як плюшевий ведмедик. Ця порода відзначається розумом і активністю, і якщо ви не направите здібності хвостика у добру справу, то отримаєте неконтрольованого собаку і він стане справжнім лихом у домі. Собака той пудель потребує уваги, навчання, дресування та, звичайно, вашої любові й турботи.

 

Той пудель на пругалянці | Зоомагазин MasterZoo

Той пудель: особливості породи

Той пудель – ідеальний компаньйон для мешканців великих міст. Вихованець відрізняється компактністю, дружністю, товаришує з усіма членами сім'ї та неагресивними вихованцями: котами, собаками, птахами, - але за умови, що ви вчасно зайнялися соціалізацією цуценяти. Мініатюрний пудель потребує спілкування, з перших місяців його необхідно вчити знаходити спільну мову з людьми, іншими домашніми вихованцями, привчати до прогулянок у багатолюдних місцях, шуму автомобілів та інших реалій міста, щоб він не ріс полохливим і боязким.

Собака має дуже низький рівень агресії, той пудель характер має справді золотий. Хвостик абсолютно безпечний для оточення (за дуже рідкісним винятком) і завжди готовий скласти компанію господареві на роботі, на прогулянці, в дорозі, в магазині, у відпустці. Пудель погано переживає самотність. Якщо він довго залишається один, у нього розвивається почуття тривоги, він починає гавкати, вити чи шукати способи зняти стрес, наприклад, гризти меблі, взуття та інші речі. Тому важливо, з одного боку, приділяти хвостику більше часу, з іншого – привчати з раннього віку залишатися вдома одному та спокійно чекати на господаря, який прийде та похвалить за гарну поведінку.

 

 

Особливу увагу пуделю потрібно приділяти, коли він грає з дітьми або більшими вихованцями. Дорослий той пудель залишається мініатюрним тендітним собакою, якого дитина або інший хвостик може ненароком травмувати.

Хоча той пудель розміри має невеликі, він дуже активний і потребує постійних фізичних навантажень. Гуляйте з вихованцем щонайменше двічі на день не менше 30 хвилин, а краще більше, і не забудьте взяти з собою м'ячик, фрисбі, іншу іграшку, яка зробить прогулянку цікавішою.

Собака дуже емпатичний, відчуває настрій господаря, розуміє жести та міміку. Він поспівчуває та намагатиметься втішити, якщо вам погано, порадіє з вами й буде тихо сидіти осторонь, якщо вам не до спілкування. В останньому випадку бажано відволікти улюбленця якимось заняттям, щоб він не образився і не стресував. Пуделі люблять інтерактивні ігри, тому подбайте, аби винахідливість і кмітливість улюбленця були спрямовані у мирні розваги. Щоб собака не нудьгував, поки ви на роботі або зайняті своїми справами, можете запропонувати їй інтерактивні іграшки з ласощами - така розвага займе вихованця надовго. Різні інтерактивні іграшки для собак ви знайдете в каталозі інтернет-магазину «Мастерзоо».

За бажання легко навчити мініатюрного вихованця сторожової роботи - він чудово відрізняє «своїх» і «чужих» і зможе гавканням повідомити вам про прихід сторонніх. Пуделі швидко опановують базові команди та можуть розучити досить складні трюки, адже недаремно саме ці собаки найчастіше беруть участь у шоу та циркових виставах. Але для навчання вихованця знадобиться час і, можливо, консультація досвідченого кінолога.

 

той пудель на лежанці | Зоомагазин MasterZoo

Характеристика породи: зовнішній вигляд та розміри

Відповідно до стандарту 2007 року розмір той пуделя в загривку 24-28 см, ідеальний варіант - 25 см. Для дівчинки вважається нормальною вага 3-5 кг, для хлопчика допустимі 6-7 кг. Дрібніші вихованці і той пудель міні (японський пудель або Tea Cup Toy) не визнані FCI (Міжнародною асоціацією кінологічних федерацій) тому що дуже слабкі, мають генетичну схильність до різноманітних захворювань і меншу тривалість життя в порівнянні з той пуделями стандартного розміру.

Той пудель відрізняється гармонійною статурою, такою самою як у королівського пуделя, гарною ходою і легкістю рухів. Голова пропорційна розмірам тіла, морда витягнута, але не вузька, спинка носа пряма, широка мочка чорного або коричневого кольору в залежності від забарвлення вихованця. Очі ясні, мигдалеподібні, трохи розкосі, бурштинові чи чорні. Губи щільно зімкнуті, прикус «ножиці». Вушка у пуделів висячі, прямокутні, розширюються донизу, покриті довгою кучерявою шерстю.

Тіло собаки прямокутне, ширше в грудях, до попереку звужується. Спина рівна, без вигину, шия мускулиста, живіт підтягнутий. Хвіст посаджений високо, рівний і пухнастий. Ноги рівні, помірно довгі, м'язисті, лапки невеликі, компактні.

Шерсть м'яка густа пружна і кучерява, з явно вираженими кучерями, при стисканні не деформується. Стандартним забарвленням вважається:

🐾 білий;

🐾 чорний;

🐾 сріблястий або сірий;

🐾 коричневий;

🐾 рудий (абрикосовий);

🐾 червоний.

Особи з чорно-білими плямами (арлекини) та підпалі (фантоми) не визнані міжнародними стандартами.

Пуделі линяють лише один раз, після цього сезонного линяння не трапляється та при регулярному вичісуванні шерсть практично не сиплеться. Завдяки цій особливості собака вважається гіпоалергенним. Однак кучерява шерсть вихованця схильна до утворення ковтунів і потребує щоденного розчісування, використання спеціальних спреїв та інших засобів для розчісування, регулярних грумінгових процедур, стрижки тощо.

Японський мініатюрний пудель не вважається окремою породою, це ростовий різновид той пуделя, не визнаний FCI, але популярний у японців, особливо у жителів Токіо. Дорослий японський пудель вільно вміщується у звичайній чайній чашці, вага такого пуделя- трохи більше 1,5 кг. «Пуделі в чайній чашці» - ідеальні вихованці для крихітних токійських квартир і мають величезний попит. Не дивно, що ціна на них просто космічна: один карликовий японський пудель коштує близько 5 тисяч доларів.

 

той пудель на грумінгу | Зоомагазин MasterZoo

Догляд та утримання

Той пудель - мініатюрний песик, але йому, як і будь-якому іншому собаці, необхідний повноцінний догляд. Хвостику знадобиться лежак, будиночок, матрац або інше місце відпочинку, місце для прийому їжі, де стоятимуть миски для корму та води, туалет (для щенят до закінчення карантину після щеплення та на випадок поганої погоди), різноманітні іграшки. Іграшок краще купувати більше і періодично міняти - пуделі дуже активні, вдень сплять рідко, тому потрібно займати їх чимось цікавим, щоб допитливий песик не пустував.

Пудель потребує руху та нових вражень, тож щоденні прогулянки – це обов'язково. Виводьте улюбленця на вулицю 2-3 рази хоч би на пів години, а краще на годину. Прогулянки сприяють соціалізації, розвитку когнітивних здібностей, дозволяють закріпити команди та виплеснути нестримну енергію, інакше вона виявиться спрямованою на розгризання взуття або меблів. У сиру та дощову погоду на вихованця рекомендується одягати дощовик, у мороз – теплий костюм чи комбінезон. Той пуделі схильні до інфекційних і простудних захворювань, тому важливо стежити, щоб під час прогулянки вони не мерзли.

Регулярно приділяйте увагу гігієні вихованця. Після кожної прогулянки мийте той пуделю живіт та лапки, купати повністю достатньо раз на 6-8 тижнів. Для купання використовуйте спеціальний шампунь та кондиціонер або бальзам, що перешкоджає збиванню та звалюванню шерсті. Висячі вушка потребують особливої уваги, їх слід оглядати та очищати 2-4 рази на тиждень від виділень та бруду. Декілька разів на тиждень промивайте очі, особливо важливо це для собак зі світлою шерстю, в яких помітні слізні доріжки.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

У міських умовах кігтики пуделів зазвичай сточуються самі на асфальті, тротуарній плитці та інших дорожніх покриттях, але якщо ви помітили, що улюбленець цокає кігтиками по підлозі, настав час укоротити їх за допомогою кігтерізу. Робіть це акуратно, щоб не зачепити капіляри.

Хоча б раз на тиждень чистіть собаці зубки і масажуйте ясна, використовуючи спеціальний гель і щітку. Якщо хвостик категорично проти подібних процедур, купуйте в зоомагазині спеціальні жувальні ласощі, які очищають зуби від нальоту, перешкоджають запаленню ясен та роблять дихання собаки свіжішим. Звичайно, знадобиться регулярна профілактика зовнішніх та внутрішніх паразитів. Вибирайте профілактичний засіб лише після консультації з ветеринаром!

Особливого догляду потребує шерсть пуделя. Улюбленці цієї породи практично не линяють навесні та восени, але шерсть потребує регулярного розчісування, тому що схильна до утворення ковтунів. У грудках кучерявої шерсті, що збилася, швидко заводяться паразити, патогенні бактерії, а шкіра під ними починає пріти й запалюватися. Щонайменше раз на 6-7 тижнів знадобиться стрижка. Підстригати пуделя ви можете самостійно або відводити вихованця у грумінг-салон. Існує безліч видів стрижок для той пуделів:

🐾 гігієнічна;

🐾 бішон;

🐾 ягня;

🐾 кенель;

🐾 бікіні;

🐾 модерн;

🐾 лев;

🐾 скандинавський кліп;

🐾 папі кліп.

Останні чотири варіанти стрижок використовуються під час підготовки собак до виставок.

 

той пудель їсть | Зоомагазин MasterZoo

Як годувати той пуделя

Для породи характерний дуже помірний апетит, тому не дивуйтеся, якщо ваш улюбленець мало їсть. Просто підбирайте корм з урахуванням цієї особливості або разом із ветеринаром розробіть натуральну дієту, за якої пудель отримуватиме повний комплекс поживних речовин.

 

Дорослого пуделя годуйте двічі на день, вранці та ввечері. У середньому порція готового сухого корму пропонується песику з розрахунку 20-40 г на 1 кг маси тіла, а натурального - 60-70 г на 1 кг ваги собаки.

Заводчики рекомендують купувати готовий корм класу не нижче за преміум, а краще за супрепреміум або холістик, призначений спеціально для маленьких собак. При натуральному харчуванні потрібно враховувати, деякі продукти той пуделям не рекомендуються.

 

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Нежирне м'ясо

Будь-які жирні продукти: м'ясо, сир, риба

Субпродукти

Копченості

Морська риба без кісток

Консерви для людей

Каші: гречка, рис, овес 

Смажене

Овочі та фрукти: свіжі та відварені

Борошняні страви, випічка

Свіжа зелень

Кондитерські вироби та солодощі

Кисломолочні продукти

Картопля

Рослинна олія та риб'ячий жир

Цибуля, часник

 

Бобові, виноград, капуста

 

Гриби

 

Пам'ятайте, що м'ясо, риба та субпродукти повинні складати щонайменше 50% денного раціону. Щодо овочів, фруктів, вітамінно-мінеральних комплексів слід проконсультуватися з ветеринаром, тому що надлишок вітамінів так само шкідливий, як і нестача.

При незбалансованому харчуванні у пуделя розвивається харчова алергія, дерматит, розлад травлення.

 

той пудель в вет клвнвці| Зоомагазин MasterZoo

Поширені захворювання та їхня профілактика

Збалансоване харчування, ігри та прогулянки, профілактика паразитів, своєчасне щеплення, дотримання правил гігієни – все це є умовами щасливого та довгого життя той-пуделя. При гарному догляді пухнастик живе близько 15 років, а деякі хвостики радують господарів 17-18 років. При цьому той пуделі не можуть похвалитися міцним здоров'ям, це досить тендітні собаки, які мають схильність до різних хвороб. Найчастіше у мініатюрних пуделів спостерігаються алергія, різноманітні дерматити, вивих колінної чашки та переломи внаслідок травми. Також у хвостиків відзначається схильність до таких захворювань:

🐾 гіпотиреоз;

🐾 сечокам’яна хвороба;

🐾 прогресуюча атрофія сітківки;

🐾 катаракта;

🐾 хвороба фон Віллебранда (порушення згортання крові, схильність до кровотеч з носа та ясен);

🐾 отит;

🐾 епілепсія;

🐾 цукровий діабет.

Відповідальні заводчики стежать за здоров'ям виробників та потомства і не допускають розмноження собак з генетичними хворобами, тому при покупці вихованця звертайтеся тільки до перевірених розплідників і обов'язково цікавтеся станом здоров'я батьків цуценяти.

 

той пудель в іграшках| Зоомагазин MasterZoo

Навчання та дресирування той-пуделя

Деякі люди сприймають той пуделя як живу іграшку, але насправді це дуже розумний і кмітливий собака-компаньйон, який чудово розуміє людину, здатний вивчити десятки команд, та й сам може здогадатися, що вам потрібно. Психологічне здоров'я пуделя залежить від правильної соціалізації та виховання, інакше він буде нервовим, боягузливим чи агресивним.

Вихованням та навчанням цуценяти займайтеся з перших днів його появи у вашому домі. Спочатку покажіть йому місце для сну, для їжі та для туалету, а коли малюк освоїться, починайте відпрацьовувати базові команди. У 3-4 місяці маленький пудель повинен відгукуватися на прізвисько, спати у своєму лежаку чи будиночку, не просити смачненьке, коли ви їсте, переставати гавкати по команді. Також привчіть заздалегідь цуценя до нашийника і повідця, він повинен спокійно сприймати їх ще до того, як вийде вперше з дому.

До шести місяців пудель повинен з вашою допомогою вивчити команди:

🐾 до мене;

🐾 сидіти;

🐾 лежати;

🐾 місце;

🐾 фу;

🐾 гуляти;

🐾 мовчати (пуделі дуже «балакучі» і їхній дзвінкий гавкіт не завжди доречний).

За правильно виконану команду обов'язково хваліть улюбленця, пригощайте ласощами. Процес дресування бажано проводити в ігровій формі, тоді собака охоче вивчатиме команди й краще їх запам'ятатиме. Згодом можна навчити пуделя іншим командам, і навіть реакції на певні жести.

Той пуделі навчаються із задоволенням і дуже стараються догодити людині, тож якщо щось не виходить, не лайте вихованця, швидше за все, ви неправильно пояснили йому завдання, спробуйте відпрацювати команду ще раз або зверніться за допомогою до кінолога. Карати фізично та кричати не можна! Крик і покарання призводять до того, що собака стає боягузливим, нервозним і ще гірше сприйматиме інформацію. Якщо хвостик справді нашкодив, можете відчитати його суворим голосом і не дати ласощі чи іграшку.

 

зуби той пуделя | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно вибрати здорове цуценя

Якщо ви хочете купити саме той пуделя, рекомендуємо звернутися в розплідник, де вам нададуть документи, що підтверджують породу. З рук або в маловідомих заводчиків є великий ризик придбати цуценя карликового пуделя або середнього пуделя - у віці декількох місяців недосвідчена людина не зможе їх відрізнити. Різниця у зовнішньому вигляді та розмірах стане помітною лише у дорослих собак.

Обов'язково поцікавтеся здоров'ям батьків, наявністю хронічних або спадкових хвороб, подивіться на умови утримання собак. З'ясуйте, чи є у цуценят ветеринарні паспорти та щеплення. Якщо на ці питання ви отримали задовільні відповіді, вибирайте пухнастого малюка. Здорові цуценята активні, веселі та допитливі, якщо малюк ховається, гарчить, боїться, не варто його брати. Ознаками здоров'я та добробуту цуценяти є:

🐾 блискучі очі без виділень;

🐾 густа пухнаста шерсть без лисин;

🐾 чиста шкіра;

🐾 гармонійна статура та помірна вгодованість;

🐾 м'який животик;

🐾 чисті вушка;

🐾 відсутність неприємного запаху із рота.

Не забувайте, що кожен собака – особистість, і кожному потрібен особливий підхід. Перевагу віддавайте тому малюкові, який охочіше піде на контакт, виявить до вас інтерес, спробує потоваришувати.

 

особливості той пуделя | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Той пудель – дивовижний улюбленець, який виглядає як м'яка іграшка, але при цьому розумний, відданий, кмітливий та активний. Ця порода, як і будь-яка інша, має свої переваги та недоліки. Безумовними сильними сторонами песиків є розум, спритність, швидке навчання, доброзичливість, практично повна відсутність агресії. Також той пуделі гіпоалергенні, бо майже не линяють. Вони дуже люблять грати та плескатися у воді, тому проблем з купанням зазвичай не виникає.

До недоліків можна віднести бажання багато гавкати, схильність до низки захворювань. Той пудель не переносить самотність, без уваги господаря схильний гризти та ламати все, що трапиться під лапу. Через тендітну статуру його не варто залишати без нагляду з маленькими дітьми й більшими за розміром вихованцями, тому що вони можуть серйозно травмувати кучерявого малюка. Також той пудель вимагає особливого харчування, регулярної стрижки та одягу для дощової та холодної погоди.

Підходьте до вибору собаки серйозно та відповідально, і тоді спілкування з вихованцем подарує вам радість та масу позитивних емоцій!

 

FAQ
  • Чим відрізняється карликовий пудель від той пуделя?

    Відрізнити цуценя карликового пуделя і той пуделя може лише фахівець. Дорослі собаки відрізняються будовою черепа та розмірами. Наприклад, у хлопчика той-пуделя висота в загривку близько 28 см і вага 7 кг, а карликовий пудель вищий і важчий, зріст близько 35 см і вага 8-9 кг. В іншому породи ідентичні.

  • Скільки в середньому живуть той пуделі?

    При хорошому догляді та правильному харчуванні той пудель живе 15 років.

  • Як часто потрібно стригти той пуделя?

    Кучерява шерсть пуделя схильна до сплутування і ковтунів, тому регулярно розчісуйте її та один раз на 6-7 тижнів підстригайте.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі