Черепаха їсть водорослі | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Чим можна годувати водну черепаху

Види прісноводних черепах та особливості їхнього харчування

Як часто годувати водну черепаху і якого розміру має бути порція

Поширені помилки під час годування водних черепах

 

Черепахи - дуже цікаві домашні вихованці, причому однаковою популярністю у любителів рептилій користуються і сухопутні, і водні черепахи. Сухопутні трохи простіші в утриманні, їх тераріум легше доглядати, проте водні мають більш ефектний вигляд, спостерігати, як вони плавають, пірнають і вибираються на сушу погрітися під лампою – суцільне задоволення. Крім того, існують водні черепахи кількох видів, серед яких ви можете вибрати вихованця. Найбільш популярними домашніми тваринами серед водних черепах вважаються:

• червоновуха;

• трионікс китайський;

• європейська болотна;

• мускусна.

Якщо сухопутні черепахи вегетаріанці або всеїдні, то водні види – хижаки. Цей факт іноді викликає занепокоєння у потенційних власників водної черепахи, бо незрозуміло, як годувати такого вихованця. Насправді скласти раціон для водяних черепах нескладно. Харчування черепахи, що мешкає в прісноводній водоймі, на 70% складається з тваринної їжі. Але урізноманітнити їхній раціон рослинами важливо – це джерело клітковини, вітамінів та мінералів, які необхідні рептиліям для нормальної роботи внутрішніх органів.

Отже, якщо ви вирішили поселити у себе вдома симпатичну водну черепашку, то крім тераріуму з усім необхідним обладнанням вам знадобиться корм для вихованця. У продажу є готові сухі корми, але їхній вибір не завжди широкий, при цьому деякі види сухого корму не забезпечують черепах повним комплексом поживних речовин. Фахівці рекомендують поєднувати свіжу їжу та сухі гранули, а також доповнювати раціон черепахи листям, плодами, спеціальними мінерально-вітамінними добавками.

Розібратися, чим харчуються черепахи, як скласти правильний раціон для конкретного виду рептилій, ми постараємося в цій статті. Відразу зазначимо: якщо вам подобається водна черепаха, чим годувати її ви легко знайдете в найближчому магазині та зоомаркеті. Проблем не буде.

 

черепаха  | Зоомагазин MasterZoo

Чим можна годувати водну черепаху

У власників рептилій одним із перших виникає питання: річкова черепаха - чим годувати, морською рибою чи річковою, чи можна морепродукти, які рослини підходять як гарнір? Розберемося із загальними правилами годівлі водної черепахи.

Зазвичай у зоомагазинах продаються маленькі черепашки, дитинчата, які потребують повноцінного харчування для правильного зростання та розвитку. Молодняк прісноводних черепах – хижаки, 90% їхнього раціону в природних умовах становлять дрібні рибки, молюски, рачки, черв'яки, комахи. У домашніх умовах маленьким черепашкам потрібно пропонувати схожу їжу: рибу, ракоподібних, комах, черв'яків та спеціалізований сухий корм, багатий не лише на тваринні білки, а й на мінерали. Цей період триває перші два-три роки, поки йде процес активного зростання. Згодом він сповільнюється, і черепахи починають виявляти велику цікавість до рослинної їжі. Додавайте трави, овочі та фрукти в меню поступово. У нормі в дорослої водної черепахи їжа рослинного походження складає близько 30% щоденного раціону.

 

Черепахи чим харчуються? Ветеринари-герпетологи пропонують перелік основних продуктів, що становлять раціон водної черепахи.

• Риба. Це основне харчування черепахи. Для годування підходить нежирна річкова та морська риба: окунь, хек, лящ, карась, мінтай, тріска. Пропонуйте рибку з кістками, плавцями та лускою, це джерело кальцію та інших мінералів для черепах. Великі риб'ячі кістки перед годуванням подрібнюйте, дрібно рубайте. Із задоволенням черепахи будуть їсти дрібних гупі, мальків мечоносців та інших акваріумних рибок.

• Молюски та ракоподібні. Черепахи їдять гаммарус та дафнію, равлики для них – особливий делікатес. Можете розводити равликів в окремій ємності спеціально на корм черепасі. В одному водоймищі з нею вони можуть просто не встигати розмножуватися. Як корм для черепахи підійдуть котушки, ампулярі, фізи, маризи, виноградні равлики, маленькі ахатини розміром 1-1,5 см. Рачків і креветок давайте черепасі сирими, відварені морепродукти не підуть їм на користь. Зрідка урізноманітнюйте меню рептилії мідіями без панцира та восьминогами. Кальмарів черепашкам давати не рекомендується.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

• М'ясо та субпродукти. Це не характерна для черепахи їжа, тому часто пропонувати вихованцю такі продукти не варто. Іноді урізноманітнити меню черепашки можна курячим філе, серцями, печінкою, серцями та печінкою індички, деякі види черепах із задоволенням їдять яловиче серце. Жирне м'ясо, особливо качку, свинину та баранину, черепахам пропонувати не можна. Категорично заборонені ковбаси, сосиски, копченості, паштети, консерви та інші готові м'ясні продукти для людей, а також сухий та вологий корм для собак і котів.

• Трави, овочі, фрукти, ягоди. До трьох років черепашки віддають перевагу тваринним продуктам, але згодом стають всеїдними. Близько 30% раціону дорослої черепахи мають становити продукти рослинного походження. Побалуйте свого вихованця огірками, кабачками, гарбузом, листовим салатом, грушами та яблуками без кісточок, морквою, полуницею, кавуном та динею, листям конюшини, кульбаби, осоту, пшениці, ячменю та інших злакових культур. Із задоволенням ласують черепахи водними рослинами: пістією, кабомбою, кресом водяним, апоногетоном та ін.

• Комахи. У природному середовищі комахи є частиною раціону водних черепах, тому при домашньому утриманні корисно пропонувати рептилії комах та личинок. Купуйте їх у зоомагазинах або вирощуйте вдома, тому що «дикі» комахи часто є носіями інфекцій або паразитів і можуть заразити вашого підопічного. Для годування черепах підійдуть сарана, цвіркуни, дощові черв'яки, коники, борошняні черв'яки, туркменські таргани тощо.

Молочними продуктами годувати черепах не можна! Як джерело кальцію пропонуйте спеціальний сухий корм для черепах або мінеральне підгодовування для рептилій. Іноді в корм можете додавати подрібнену шкаралупу відварених яєць, самі яйця черепахам давати небажано.

У жодному разі не годуйте черепаху:

• термічно обробленими продуктами;

• хлібом та іншими борошняними виробами;

• кашами;

• ковбасою, сосисками, копченостями, консервами, крабовими паличками;

• комахами та молюсками з дикої природи;

• деякими рослинами: цитрусовими, картоплею, капустою, бобовими, авокадо та ін.

 

черепаха в тераріумі | Зоомагазин MasterZoo

Види прісноводних черепах та особливості їхнього харчування

У кожного виду водних черепах є свої гастрономічні уподобання, зумовлені тим, в яких природних умовах вони мешкають. При покупці можете уточнити в зоомагазині їхні черепахи, чим харчуються і які добавки та вітаміни буде необхідно купити.

Червоновухі черепахи чудово почуваються і в акваріумах, і у відкритих водоймах України. Її природний ареал проживання – південні регіони США та Центральна Америка. Зазвичай у зоомагазинах продають маленьких черепашок діаметром до 7 см, але при правильному догляді та годівлі вони за 5 років виростають до 30 см завдовжки.

Червоновухі черепахи виглядають дуже привабливо: зелений панцир із візерунком, червона або жовта пляма за очима, тіло у жовто-зелену смужку. Рептилії досить активні та погано уживаються з рибками, земноводними й молюсками - для черепах інші жителі акваріума становлять винятково гастрономічний інтерес. Якщо вам потрібна саме червоновуха черепаха, як годувати її правильно?

Для годування червоновухої черепахи знадобляться мальки, дрібна рибка з кістками, підійде морська риба, але кістки їй доведеться подрібнювати. Також пропонуйте вихованцю куряче філе, личинок комах, креветок та гамарус, а також сухі корми для водоплавних черепах. Улюблені вітамінні добавки черепахи – листя салату та кульбаби, скибочки огірків, гарбуза, кавуна та кабачків, морква, іноді пропонуйте яблука та груші без зернят.

 

 

Тріонікс китайський (далекосхідна черепаха) – м'якотіла черепаха, що мешкає в Китаї, Японії та інших країнах Азії. Тріонікс цікавий тим, що його панцир покритий шкірою, а морда закінчується коротким хоботком. Хоча, на перший погляд, черепаха здається незграбною, насправді вона дуже спритна, чудовий мисливець, а щелепи у неї потужні, тож не підставляйте пальці – укус буде болючим.

Харчується далекосхідна черепаха нежирною річковою та морською рибкою, мальками, пуголовками, із задоволенням їсть яловичу печінку та серце, можна пропонувати курячі серця. З овочів і зелені тріонікс віддає перевагу огіркам, крес-салату, листю кульбаби, конюшині, морквяному бадиллю, листю подорожника, осоту, пшениці, ячменю та інших злаків.

Європейська болотяна черепаха мешкає в озерах, болотах, ставках і річках з повільною течією майже по всій Європі, зустрічається на Кавказі та на півночі Казахстану. Болотяна черепаха виростає до 35 см завдовжки та відрізняється від інших черепашок довгим хвостом, іноді його довжина становить 3/4 довжини панцира. Якщо у вас болотяна черепаха чим годувати вихованця? Вона із задоволенням їсть нежирну курятину, річкову та морську рибу, мальків, молюсків. Рептилія любить ласувати різноманітною зеленню, у тому числі й водними рослинами, а також морквою, огірками, гарбузом, кабачками, кавунами, полуницею, динею та ін.

Мускусна черепаха отримала назву за здатність при появі небезпеки виділяти речовину, що різко пахне, із залоз, розташованих ззаду і на боках під панциром. Тож зненацька хапати черепашку не варто – відмивати руки доведеться довго. У природі мускусна черепаха мешкає у східних та південно-східних регіонах Північної Америки. Раціон черепахи повинен складатися переважно з рибки, мальків, комах та їхніх личинок. Доповнити меню можна свіжою зеленню, водними рослинами, нешкідливими для черепах, свіжим огірком та кабачками.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Як часто годувати водну черепаху і якого розміру має бути порція

Водяні черепахи звикли їсти у воді, а риба, м'ясо, субпродукти, що потрапили у воду, спричиняють неприємний запах. Що робити? Найпростіше виділити для годування вихованця невеликий таз, набирати в нього трохи води та годувати черепаху натуральним кормом у цій ємності, а потім пересаджувати назад у тераріум.

Незалежно від того, болотна, мускусна, червоновуха черепаха скільки годувати потрібно визначати індивідуально. Розмір порції корму, риби чи м'яса легко з’ясувати за швидкістю поїдання: за 30 хвилин черепаха з'їдає стільки, скільки їй потрібно. Зазвичай молодим черепахам вистачає 2-3 шматочків м'яса чи риби розміром 1 см3, дорослим рептиліям давайте скибочки більші. Якщо через 30 хвилин у воді залишилися недоїдені шматки корму, розмір порції слід зменшити. Сухий корм насипайте безпосередньо в тераріум потроху і стежте, скільки гранул з'їдає улюбленець. Приблизно так ви зможете визначити оптимальну порцію готового корму для вашої черепахи.

При годуванні водних черепах будь-якого виду дотримуйтесь кількох простих правил:

• давайте їжу кімнатної температури, холодна або підігріта викликає проблеми із травленням;

• комбінуйте натуральну їжу та готовий корм;

• суворо дозуйте порції корму, щоб рептилія не переїдала;

• погоджуйте частоту годування із сезоном.

Зазвичай молодих черепах до двох-трьох років годують щодня, а дорослих – 2-3 рази на тиждень. Однак у теплу пору року черепахи їдять частіше, а в холодну – рідше, і це слід враховувати при складанні графіка годування.

 

черепаха в акваріумі  | Зоомагазин MasterZoo

Поширені помилки під час годування водних черепах

Власники водних черепах, які нещодавно придбали улюбленця, нерідко помиляються, складаючи раціон вихованця і вибираючи корм, а це негативно позначається на його здоров'я і тривалості життя. Насамперед не можна пригощати черепашку їжею зі своєї тарілки. Раціон повинен бути різноманітним, включати рибу, молюсків, комах, дозволені види м'яса та субпродуктів, а також овочі, трави та фрукти у кількості, що відповідає віку. Не забувайте раз на 7-10 днів доповнювати раціон рептилій спеціальними мінеральними добавками.

Якщо ви бачите, що у черепашки порушена координація рухів, вона в'яла, менше рухається, відмовляється від їжі – зверніться до ветеринара. Така поведінка часто вказує на проблеми із харчуванням. Фахівець огляне улюбленця, виключить можливі захворювання та підкаже, як скоригувати меню, щоб черепаха почувала себе добре та мала гарний вигляд.

Причинами відмови від їжі можуть бути порушення роботи ШКТ, регулярне переїдання, хвороба, стрес, у тому числі від переїзду в новий дім, неправильний догляд, наприклад, невідповідна температура або брудна вода, шлюбний сезон.

Правильне харчування, увага та гарний догляд – це головні умови щасливого життя водної черепахи!

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі