як обрізати кішкі нігті | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Важливість обрізання кігтів у кішок

Вибір відповідного інструменту для обрізання кігтів

Підготовка до обрізання кігтів

Покрокова інструкція з обрізання кігтів

Розв’язання проблем при обрізанні кігтів

Поради щодо підтримки здоров'я кігтів між процедурами обрізання

 

Обрізання кігтів коту — одна з основних процедур у догляді за вихованцем. Але далеко не всі пухнастики спокійно переносять цей процес. А власники не завжди знають, як зрізати кігті правильно та безпечно. Сьогодні поговоримо про те, як організувати процедуру так, щоб вона не завдавала стресу ні власнику, ні вихованцеві. Розглянемо покроковий алгоритм стрижки.

Важливість обрізання кігтів у кішок

У природних умовах кігті у котика сточувалися б про тверді поверхні. Однак у квартирах і будинках, як правило, немає таких шорстких і твердих покриттів. Тому важливо раз на два тижні приділяти час стрижці на передніх лапах і раз на місяць — на задніх.

Довгі кігті доставляють вихованцю значний дискомфорт, тому що заважають йому нормально рухатися. Вони також часто спричиняють травми. Котики зривають кігті об диван, що завдає їм біль і призводить до кровотечі. Відсутність стрижки також підвищує ризик розвитку хвороб суглобів через порушення природного положення лап під час ходьби.

Однак є категорії котиків, яким стригти кігті не рекомендується:

🐾 дуже дрібні кошенята до 3-х місяців;

🐾 вагітні улюбленці (якщо процедура спричиняє стрес);

🐾 пухнастики з травмами лап;

🐾  вихованці, які страждають від хвороб серця або від діабету.

В інших випадках обрізати кігті коту необхідно. І робити це потрібно правильно. При недотриманні власником загальних рекомендацій пухнастик ризикує отримати травму.

 

Кішка якій обрізають нігті  | Зоомагазин MasterZoo

Вибір відповідного інструменту для обрізання кігтів

Підстригти кігті коту допоможе спеціальний інструмент — кігтеріз. Завдяки своїй ефективності, він значно знижує рівень занепокоєння пухнастика під час процедури. Крім того, кігтеріз робить процес набагато безпечнішим.

 

Спеціальна конструкція аксесуара створена з урахуванням анатомії та особливостей кігтя. Інструмент забезпечує точний та рівний зріз в один рух. Він захоплює лише потрібну частину кігтя, запобігаючи пошкодженню пульпи та появі кровотечі.

 

Кішка  | Зоомагазин MasterZoo

Підготовка до обрізання кігтів

Якщо вихованець виявляє занепокоєння під час процедури, підготовку до догляду за кігтями варто розпочинати заздалегідь. Важливо створити спокійну атмосферу і самому прийти у такий стан. Якщо пухнастик схвильований чи не в настрої, процедуру варто перенести.

Виявляйте терпіння та ніжність. Запросіть вихованця провести разом час, гладьте його та говоріть спокійним голосом. Не зайвим буде пригостити чотирилапого його улюбленими ласощами.

Важливо, щоб усі інструменти та засоби були підготовлені заздалегідь та перебували під рукою. Складіть в одному місці кігтеріз, пилочку. Візьміть запас ласощів, щоб заохочувати улюбленця в процесі за хорошу поведінку. Для вихованців, які виявляють агресію під час процедури, слід підготувати захисний комір.

Стригти кігті коту варто вже з трьох місяців його життя. Так вихованець звикає до процедури та не виявляє занепокоєння.

 

Кіт  | Зоомагазин MasterZoo

Покрокова інструкція з обрізання кігтів

Враховуйте, що кігті на передніх і задніх лапках вихованця відрізняються за довжиною та ступенем скручування. Це важливо, щоб мати можливість зробити правильний зріз без пошкодження судин.

Перед тим, як обрізати кігті кота, варто вивчити правила та ознайомитися з порадами. І, звичайно, освоїти алгоритм процедури.

Як стригти кігті коту:

  1. Візьміть вихованця на руки, погладьте його і почастуйте улюбленими ласощами.

  2. Акуратно зафіксуйте пухнастика, щоб він не міг різко рухатися.

  3. Візьміть у свою руку лапку і трохи натисніть на подушечку, щоб розкрити пальці.

  4. Розгляньте кіготь і знайдіть пульпу, щоб визначити місце зрізу і не зачепити її.

  5. За допомогою кігтеріза видаліть зайву довжину.

Якщо кішка в процесі стрижки виривається, перервіть процедуру та постарайтеся її заспокоїти. Відкладіть інструмент, погладьте улюбленця. Коли стрес стихне, дайте йому ласощі. Після цього повільно повертайтеся до процедури.

Разделитель девон- рекс

Розв’язання проблем при обрізанні кігтів

Якщо під час стрижки кігтів коту з'явилася кров, зупиніть процес. Вихованець може відчувати біль. Також існує ризик потрапляння інфекції в організм. Відразу після того, як ви помітили пошкодження, обробіть його ветеринарним знезаражувальним засобом. Якщо такого в домашній аптечці немає, можна використати хлоргексидин.

Кігті кішок при несвоєчасній стрижці можуть вростати в шкіру. Для вихованця, як правило, це болісно. Не намагайтеся дістати кіготь самостійно, це може нашкодити пухнастику. Обробіть запалене місце антибактеріальним засобом і якнайшвидше зверніться до ветеринара.

 

Кішка у ветеренара  | Зоомагазин MasterZoo

Поради щодо підтримки здоров'я кігтів між процедурами обрізання

Здоров'я кігтів — важлива складова гарного самопочуття та фізичної активності улюбленця. Тому власнику потрібно докласти всіх зусиль, щоб пухнастик не мав проблем. Найголовніше — це знання та навички про те, як правильно стригти кігті коту самостійно, щоб не нашкодити йому. Але є ще низка заходів, які можна і потрібно вжити між процедурами обрізання.

По-перше, для підтримки здоров'я кігтів слід проаналізувати харчування пухнастика. Переконайтеся, що в ньому є необхідна кількість білка і мікроелементів. При недостатньо збалансованому раціоні, кігті стають слабкими та ламкими. Підвищується ризик їхнього випадкового обриву, що призводить до кровотечі та часто — до потрапляння інфекцій в організм.

 

 

По-друге, придбайте кігтеточку. Вихованець за потреби сточуватиме гострі краї, щоб забезпечити собі комфорт. По-третє, регулярно проводьте огляд лапок на наявність пошкоджень. Видаляйте зайвий бруд з шерсті та між пальцями.

І пам'ятайте, що завжди є можливість звернутись у грумінг-салон для підстригання кігтів. Якщо процедура приносить вам занадто багато стресу, або вихованець поводиться агресивно під час стрижки, не варто зайвий раз хвилюватись. У таких випадках краще довірити обрізання кігтів професійним грумерам. Фахівці швидко та безболісно зроблять улюбленцю безпечний «лапокюр».

Так, ми поговорили про те, як обрізати кігті коту в домашніх умовах. Виконуйте процедуру з урахуванням цих рекомендацій і вона не стане джерелом стресу ні для вас, ні для пухнастика.

 

FAQ
  • Що буде, якщо не стригти кігті кішці?

    Довгі кігті заважають повноцінній фізичній активності. Вони можуть стати причиною проблем із суглобами, оскільки порушується природне положення лап під час руху. Відсутність стрижки підвищує ризик травмування: кішка може зачепитися і зірвати кіготь.

  • Як часто потрібно обрізати кігті коту?

    На передніх лапах стригти кігті рекомендується раз на два тижні. На задніх — раз на місяць.

  • Як зрозуміти, що коту потрібно стригти кігті?

    Зрозуміти, що час стригти кігті, можна за візуальними ознаками. Вони надто відростають, завертаються, тріскаються. Ще одна ознака — поява стуку кігтів підлоги під час руху.

  • Як привчити кота до стрижки кігтів?

    Привчати кота до стрижки кігтів найкраще з перших місяців життя. Вихованець повинен навчитися спокійно реагувати на дотик до лап і на маніпуляції з інструментами.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі