Кішка  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Тривалість життя кішок: основні фактори, що впливають на здоров'я

Як впливає здоров'я на тривалість життя котів

Вплив стерилізації на тривалість життя котів

Скільки живуть кішки з епілепсією

Як продовжити життя кота

 

Котики нікого не залишають байдужими. Ці милі мурчики здатні причарувати будь-кого. У соцмережах фотографії котиків збирають тисячі вподобайок, на виставки помилуватися вихованцями різних порід і, можливо, вибрати улюбленця для себе, приходять сотні людей. Чимало котів потрапляють у дім із вулиці: люди підбирають бездомних кошенят або приймають до родини дворових кішок. І зазвичай після першої радості та веселої метушні навколо покупки лежака, іграшок, корму, виникає питання: скільки живе кіт? Адже кожна людина хоче, щоб її улюбленець залишався з нею якнайдовше. Одні вважають, що безпородні коти стійкіші до хвороб та стресу, а породисті через мутації частіше хворіють. Інші, навпаки, впевнені, що породисті коти живуть довше, а вуличні – вразливіші через погану спадковість. Розберімося, які коти живуть довше, чи впливає порода на тривалість життя і стан здоров'я, та, як допомогти коту прожити довге і щасливе життя у вашому домі.

 

Кішка на дивані  | Зоомагазин MasterZoo

Тривалість життя кішок: основні фактори, що впливають на здоров'я

Багато хто вважає, що породисті коти живуть довше, оскільки їхні предки жили в комфортних домашніх умовах, тому й потомство у них міцніше та здоровіше. Однак часто буває, що кошеня з притулку для тварин або підібраний у дворі кіт практично не хворіє і проживає набагато більше за своїх породистих однолітків. Чому так виходить?

Річ у тім, що основними факторами, що впливають на тривалість життя кота, є:

🐾 профілактика паразитів та поширених захворювань;

🐾 харчування;

🐾 спосіб життя;

🐾 рівень активності;

🐾 гігієна.

 

Ці фактори першою чергою впливають на стан здоров'я та тривалість життя кота. І всі ці моменти залежать від вас. Якщо ви вчасно зробите коту всі щеплення, підберете збалансований корм, відповідний потребам мурчика, убезпечите його від контактів з бездомними пухнастими та іншими можливими джерелами інфекції та небезпеками, що чекають на улюбленця на вулиці, будете своєчасно купати, вичісувати, доглядати за очками та вушка, ваш котик житиме з вами довго та щасливо.

 

 

Середня тривалість життя котів безумовно залежить від породи. Генетичні особливості також впливають на термін життя та самопочуття котів. Однак у цьому плані вуличні та породисті вихованці виявляються приблизно в однаковій ситуації. Чимало породистих котів мають спадкові проблеми, пов'язані з селекцією, а вуличні страждають від поганих умов життя, які часто-густо викликають в організмі незворотні зміни.

Скільки у середньому живе кіт на вулиці? На жаль, вік бездомних котиків дуже недовгий, вони живуть лише 5-7 років, деяким щасливчикам вдається дожити максимум до 10 років, але це велика рідкість. Негативними чинниками, які впливають життя бездомних хвостиків, є:

🐾 інфекційні хвороби та паразити;

🐾 харчування неякісними продуктами зі смітника або дикими тваринами, які є носіями багатьох хвороб;

🐾 несприятливі умови: холод узимку, спека влітку;

🐾 бійки з іншими котами, собаками;

🐾 транспорт: під колесами машин щодня гинуть сотні котів;

🐾 непланова вагітність;

🐾 людська жорстокість.

Коти зі спадковими хворобами в таких умовах не виживають, тому спадкових захворювань у бездомних мурчиків набагато менше, ніж у породистих. Якщо ви вирішили дати притулок бездомному кошеняті, постарайтеся з'ясувати, скільки років живуть коти в цьому дворі чи районі та чи були у них помітні якісь відхилення. Ця інформація може знадобитися під час відвідування ветеринара – до нього вихованця доведеться нести відразу ж, щоб з'ясувати вік, стан здоров'я, зробити щеплення та отримати консультацію щодо протипаразитарної обробки, харчування й догляду.

Домашня кішка тривалість життя має помітно більшу, причому незалежно від того, породиста вона чи ні. Щобільше, за останні 10-15 років завдяки розвитку ветеринарної медицини, появі нових ефективних профілактичних та лікувальних засобів, життя домашніх котів у середньому збільшилася на 3-5 років, раніше його тривалість становила 10-12 років, а тепер – близько 15 років. Однак це не межа, багато улюбленців при гарному догляді доживають до 20 років. Так звичайний рудий корт із Британії прожив 30 років, це вік відповідає 136 рокам у людей. Найстарішою кішкою Книга рекордів Гіннеса визнана Крим Пафф з Техасу, яка прожила 38 років та 3 дні. Навіть якщо ваш кіт не стане рекордсменом, ваша любов, турбота і правильний догляд зроблять його життя максимально тривалим і щасливим.

Існує думка, що напівпородисті коти менш схильні до хвороб і стресів, ніж чистокровні представники тієї чи іншої породи. Це справедливо лише частково. При порушенні правил селекції у котів можуть розвиватися спадкові хвороби, проте досвідчені заводчики не допускають до розмноження особин з відхиленнями, тому ми рекомендуємо вам брати породистих кошенят лише у перевірених розплідниках, щоб гарантовано отримати здорового малюка. Здорові породисті коти у відповідальних заводчиків зазвичай не мають уроджених дефектів і термін їхнього життя відповідає середнім показникам конкретної породи.

 

Порода котів

Середня тривалість життя

 

Шотландські

15-17 років

 

Перські

17-20 років

 

Британські

12-15 років

 

Сіамські

20-22 роки

 

Абіссінські

15-18 років

 

Сфінкси

12-14 років

 

Бенгальські

15-18 років

 

 

Як впливає здоров'я на тривалість життя котів

На запитання: скільки живуть кішки – немає однозначної відповіді. Значною мірою термін життя залежить від стану здоров'я кота, догляду, що він отримує. Якщо ви не захищаєте мурчика від паразитів, годуєте залишками свого обіду, не відвідуєте ветеринара, то житиме він не набагато більше, ніж його родичі на вулиці. Дбайливі власники котів, які хочуть, щоб вихованець був у відмінному настрої, мав чудовий вигляд, не хворів, залишався активним до старості, повинні дотримуватись кількох простих правил:

🐾 своєчасно проводити вакцинацію, щоб захистити кота від небезпечних захворювань;

🐾 регулярно відвідувати ветеринара, щоб мати можливість діагностувати хворобу на ранній стадії;

🐾 займатися профілактикою екто- та ендопаразитів;

🐾 для неплемінних котів та кішок проводити стерилізацію;

🐾 підібрати збалансоване повноцінне харчування, що відповідає віку, породі та індивідуальним потребам кота.

 

Стерилізована кішка| Зоомагазин MasterZoo

Вплив стерилізації на тривалість життя котів

Стерилізація рекомендується всім котам та кішкам, не призначеним для племінного розмноження. Вважається, що стерилізація сприяє продовженню життя вихованців. Так, стерилізовані кішки не можуть заразитися інфекцією в період спарювання, не втрачають сили на пологи та вигодовування кошенят, а в зрілому віці застраховані від злоякісних новоутворень у репродуктивних органах. Стерилізовані коти менш схильні до бійок із «конкурентами», менше виявляють бажання виходити на вулицю, таким чином знижується ризик травм, інфекцій, ураження паразитами.

З іншого боку, хірургічне втручання - це сильний стрес для організму, а після операції змінюється робота гормональної системи, що також не найкраще позначається на самопочутті кота. Після стерилізації коти стають менш активними, а ось апетит у них зростає, в результаті може розвиватися ожиріння, хвороби нирок, серця.

Останні дослідження та спостереження ветеринарів показали, що користь від стерилізації у довгостроковій перспективі значно перевищує шкоду, тому проводити операцію рекомендується тільки-но улюбленець досягне відповідного віку. Негативний вплив операції можна компенсувати гарним доглядом та покупкою спеціального раціону для стерилізованих вихованців.

 

Кішка у ветеринара | Зоомагазин MasterZoo

Скільки живуть кішки з епілепсією

Епілепсія - досить рідкісне захворювання головного мозку у котів, воно зустрічається приблизно у 2% хвостиків, і господарі мурчиків, почувши діагноз, зазвичай сприймають його як вирок. Насправді вихованець, який отримує своєчасне та правильне лікування при епілепсії, може прожити досить довго. Тривалість життя кота залежить від ступеня захворювання, його причини, загального стану здоров'я та якості лікування.

Епілепсія протікає у хронічній формі, для неї характерні раптові напади, судоми, можлива втрата свідомості. Причини епілепсії бувають вродженими, наприклад, пов'язаними із внутрішньоутробним розвитком головного мозку кошеняти, генетичними порушеннями при близькоспорідненому схрещуванні. Також проблема може виникнути у кошеня, якщо його мати під час вагітності перенесла тяжке інфекційне захворювання чи травму.

Придбана епілепсія виникає при:

🐾 черепно-мозкових травмах;

🐾 захворювання залоз внутрішньої секреції;

🐾 серйозних захворювання, викликаних бактеріями та вірусами;

🐾 ураженні гельмінтами;

🐾 сильному стресі;

🐾 нестачі вітамінів та мінералів, необхідних для нормальної роботи нервової системи;

🐾 тривалому голодуванні.

При появі симптомів епілепсії у кота негайно зверніться до клініки. Лікар проведе обстеження, з'ясує причину хвороби та призначить адекватне лікування. За сприятливих умов та гарного догляду котик проживе з вами ще кілька років.

 

Кішка в грумінг салоні | Зоомагазин MasterZoo

Як продовжити життя кота

Ветеринари стверджують, що тривалість життя кота безпосередньо залежить від харчування та умов утримання. Тобто цілком у ваших силах продовжити життя вихованця на кілька років просто приділяючи догляду за ним трохи часу щодня.

Насамперед подбайте про правильне харчування. На кожному етапі життя коти мають особливі вимоги до раціону, відрізняються і потреби котів різних порід. Вибирайте готовий корм класу не нижче преміум відповідно до віку та потреб вашого улюбленця. У жодному разі не пропонуйте коту жирні продукти, копченості, кістки, бобові, корм для собак, консерви для людей.

Для стерилізованих котів підбирайте спеціальний раціон, збагачений вітамінами та мінералами, багатий на тваринні білки, але менш калорійний.

Ветеринари наголошують, що помірні фізичні навантаження дуже важливі для підтримки здоров'я та хорошої фізичної форми кота. Подбайте, щоб вихованець цікавився активним дозвіллям: грайте з ним, пропонуйте дряпки, містечка, інші атракціони, а також інтерактивні іграшки, що вимагають не тільки фізичних, але й розумових зусиль. А от випускати кота з дому без нагляду, якщо він до цього не привчений, не варто. Якщо ви хочете прогулятися з улюбленцем у дворі або в парку, подбайте, щоб кіт мав шлею й повідець і завчасно привчіть його до цих аксесуарів.

На жаль, наші вихованці не можуть поскаржитися на погане самопочуття або сказати, що десь у них болить. Тому дуже важливо періодично відвідувати ветеринара та обстежувати кота, щоб виявити проблему зі здоров'ям, якщо вона є, якомога раніше. Усі захворювання на ранніх стадіях вилікувати легше, ніж занедбану хворобу. Тож краще регулярно витрачати невелику суму на плановий візит до лікаря та аналізи, ніж потім викладати великі кошти на медикаменти чи операцію. Не забувайте про щеплення, вони врятують вашого підопічного від багатьох небезпечних захворювань.

Давно відомо, що чистота – запорука здоров'я, і для котів це твердження також справедливе. Звичайно, котики – великі чепуруни й щодня вони приділяють кілька годин догляду за собою. Але без вашої допомоги коту не обійтися. Вам щотижня необхідно:

🐾 чистити коту зуби;

🐾 очищати вуха та очі спеціальними гігієнічними засобами;

🐾 за графіком обробляти кота протипаразитарними препаратами;

🐾 вичісувати шерсть;

🐾 пропонувати коту препарати для виведення шерсті з органів травлення.

З цим вам можуть допомогти в наших грумінг-салонах.

Разделитель девон- рекс

Старі коти потребують особливого догляду. Старим кіт, залежно від породи, вважається у 8-10 років. Для літніх тварин характерні:

🐾 уповільнення обміну речовин;

🐾 зниження рухливості;

🐾 розвиток хвороб суглобів, нирок, серця;

🐾 гіпертонія;

🐾 стоматологічні проблеми;

🐾 погіршення стану шкіри, шерсті та кігтів;

🐾 проблеми із травленням.

Щоб старий кіт відчував себе комфортніше, розмістіть миску з водою або фонтанчик ближче до місця відпочинку, організуйте простір так, щоб йому не доводилося робити великі стрибки або докладати значних зусиль, щоб забратися на улюблене крісло або підвіконня, постарайтеся захистити від стресів.

Коти старше 8 років потребують регулярного огляду ветеринара та періодичного лікування хронічних захворювань. Також організм літніх вихованців слід підтримувати за допомогою спеціальних вітамінно-мінеральних комплексів, що дозволяють зміцнити імунітет, нормалізувати травлення та знизити ризик загострення недуг.

Звичайно, мурчику знадобиться ваша турбота, ласка і любов, щоб він поряд з вами відчував себе щасливим.

 

FAQ
  • У якому віці кіт вважається старим?

    Залежно від породи кіт вважається старим у віці 8-10 років.

  • Які коти живуть довше, кастровані чи не кастровані?

    Спостереження ветеринарів та статистика показують, що стерилізовані вихованці живуть у середньому на 2-4 роки більше, ніж нестерилізовані.

  • Які породи кішок живуть найдовше?

    Серед породистих котів чимало довгожителів. При правильному догляді близько 20 років живуть сіамські, тайські та перські кішки, а також менські коти, меконгські бобтейли та американські короткошерсті коти. Трохи менше, близько 18 років, радуватимуть вас японські бобтейли, девон-рекси, бенгальські та абіссінські кішки.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі