Птах Ківі | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Особливості птахів ківі

Де мешкає птах ківі

Розмноження та вирощування потомства

Цікаві факти про ківі

Захист популяції ківі

Слово «ківі» знайоме більшості з нас як назва великої ягоди з приємною кисло-солодкою зеленою м'якоттю. Багато хто вважає, що назва птаха походить саме від неї. Насправді все навпаки, назву «ківі» ягодам дав новозеландський садівник-селекціонер А. Еллісон. Китайську ліану він придбав через гарні квіти, але в середині XX століття в результаті селекції зумів отримати рослину з великими смачними плодами, вкритими бурими волосками, що нагадують оперення птахів ківі. Саме тому він і дав ягоді таку назву.

Взагалі пташка ківі є символом Нової Зеландії. Її зображують на монетах, марках, емблемах, силует ківі - розпізнавальний знак ВПС Нової Зеландії, та й самі новозеландці жартома називають себе ківі.

Існують п'ять видів цих птахів:

• великий сірий ківі;

• малий сірий ківі;

• рові;

• північний ківі;

• південний ківі.

Чим же чудовий ківі, птах, наділений унікальними якостями, за які зоологи називають його «почесним ссавцем»?

Птаха Ківі | Зоомагазин MasterZoo

Особливості птахів ківі

Ківі – птахи-ендеміки, всі п'ять видів ківі мешкають у Новій Зеландії та на найближчих островах. І з'явилися вони тут набагато раніше за людей, розкопки та аналізи ДНК свідчать, що ківі жили на цих територіях вже 30 мільйонів років тому. Тож пташки по праву можуть вважатися одними із найдавніших корінних мешканців островів.

Ківі - дивовижний безкрилий птах, пір'я якого, сіре або сіро-буре, більше нагадує шерсть ссавців, ніж пташине оперення. Власне, крила у ківі птаха є, але в довжину вони сягають не більше 5 см і під довгими пір'їнками практично непомітні. Однак ківі це не бентежить, він, як й інші птахи, під час відпочинку любить засовувати дзьоб під крило, це досить кумедно. Хвоста у пташок ківі немає.

Розміром ківі з курку, вага коливається від 1,3 кг до 4 кг, при цьому самочки набагато більші за самців. Тіло птаха грушоподібної форми, голова невелика, шия коротка, а ось дзьоб довгий (10-12 см), тонкий, гострий і має дивовижні властивості. По-перше, ніздрі ківі розташовані на кінчику дзьоба, а не біля основи, як у всіх інших птахів. Річ у тім, що ківі птахи нічні та їжу вони шукають, покладаючись не так на зір, як на нюх і слух. По-друге, у птахів на дзьобі є орган, який ми звикли бачити у котів, собак та інших тварин – вібриси. Вібриси розташовані біля основи дзьоба і допомагають ківі шукати у темряві здобич та вчасно виявляти ворогів.

Крил у ківі немає, зате є дуже потужні ноги, які становлять приблизно третину ваги птаха. З їхньою допомогою ківі видобуває із землі черв'яків, копає нори, та й бігає він досить швидко.

роздільник пташка| Зоомагазин MasterZoo

Де мешкає птах ківі

Батьківщина ківі - Нова Зеландія, це ендемічний вид, який не зустрічається більше ніде на планеті. Де мешкає птах ківі? Середовище проживання – вологі ліси, береги водойм та болотиста місцевість. Лапи ківі влаштовані так, що він може спокійно пересуватися в'язким вологим ґрунтом і не провалитися.

Ківі зазвичай живуть сімейними парами та займають певну територію. Якщо на неї забирається чужинець, птахи мужньо захищають свої угіддя, але до серйозних бійок справа доходить рідко, бо межі володінь вони відзначають криком – його чути на кілька кілометрів. До речі, ті, хто чув крики птахів: «Кііі-вііі», одразу розуміють, чому їм дали таку назву. Крім того, на межах своєї території ківі залишають мітку – послід з різким запахом. У кормових угіддях пари можуть жити лише їхні пташенята, і то до певного віку. Кормові території пари птахів зазвичай становлять від 2 до 80 гектарів, інколи більше.

За ніч самець і самка ківі повністю обходять свої володіння і постійно спілкуються криками, але зустрічаються лише раз на 2-3 дні у гнізді. Гнізда ківі влаштовують у норах, які риють самі, під корінням, у порожніх стволах повалених дерев. В однієї пари може бути до 50 «будинків», а великий сірий ківі викопує справжні лабіринти з кількома входами-виходами. Птахи ведуть нічний спосіб життя, а вдень ховаються в норах, з яких виходять лише у разі небезпеки.

Ківі всеїдні. Вони із задоволенням ласують плодами та ягодами, полюють на дощових черв'яків, молюсків, комах, а якщо пощастить, то й на дрібних рачків та амфібій. Самі ж ківі до появи на островах європейців майже не мали природних ворогів, жили та розмножувалися без обмежень. Полювала на них лише сова, яка зараз вимерла. Але коли в Нову Зеландію завезли котів, собак, ласок, популяція ківі стала швидко скорочуватися. Сприяло вимиранню птахів вирубування лісів – їхнього місця проживання. Через скритність птахів ця проблема довго залишалася непоміченою, але зараз влада Нової Зеландії приділяє особливу увагу підтримці популяції птахів та її збільшенню.

Розмноження та вирощування потомства

Ківі – птах, який віддає перевагу довгостроковим стосункам. Самець та самка залишаються разом кілька сезонів, а іноді й усе життя. Шлюбний сезон триває всю зиму, весну та початок літа. У гніздовій норі самка зносить яйце. Про яйця ківі розмова особлива. Ківі – рекордсмени за розмірами яєць відносно тіла самого птаха. Так одне яйце південного ківі важить 400-450 г, а це 20% маси тіла самочки. Не дивно, що в останні дні виношування яйця вона не їсть – яйце займає дуже багато місця та здавлює органи травлення. Потім яйце із зеленуватою або білою шкаралупою висиджує самець ківі. Висиджування триває 75-85 днів, весь цей час самець знаходиться в гнізді й залишає його тільки щоб поїсти. Іноді його замінює самка. Буває, що через деякий час самка ківі повертається в гніздо і зносить ще одне яйце, тоді самцю доводиться залишатися «на господарстві» ще довше.

Процес вилуплювання пташеня ківі з яйця займає 2-3 дні. Оскільки жовток у яйцях ківі теж найбільший і займає 65% обсягу яйця (в інших птахів 35-45%), пташенята виходять на світ повністю сформованими та нагадують мініатюрну копію батьків. Перші дні вони залишаються в гнізді та набираються сили під наглядом батька, а потім вибираються назовні та починають шукати корм. Іноді батько опікується потомством, але часто батьки полишають дітей самих себе. До речі, саме в цей період відзначається найвища смертність пташенят – за перші пів року життя гине близько 90% молодих ківі. На території батьків пташенята залишаються від кількох місяців до кількох років.

Статева зрілість у пташенят ківі настає з 18 місяців у самців і з 2-3 років у самочок, але розміру дорослих птахів вони досягають у п'ять років. Дорослі ківі витривалі, не хворіють, швидко пристосовуються до змін довкілля та за сприятливих умов живуть 50-60 років.

Ківі | Зоомагазин MasterZoo

Цікаві факти про ківі

Ківі птах незвичайний, що відрізняється від усіх інших, у тому числі нелетючих. Навіть із найближчими родичами, ему та казуарами, у них дуже багато відмінностей. Чим унікальні ківі?

• Температура тіла у ківі 38 °C, і вона характерна для ссавців. У птахів температура 40-42 ° C, інколи й вище.

• Оперення ківі має специфічний запах… грибів. Довгий час такий запах рятував їх, допомагав ховатися від ворогів, але згодом хижаки навчилися відрізняти його та знаходити ківі за запахом.

• На своїй ділянці у ківі може бути до 50 гнізд та нір. Однак, викопавши чергову нірку, пташка не поспішає поселятися в ній. Вона чекає кілька тижнів, щоб вхід заріс травою і став непомітним. Іноді ківі самі маскують нірки, прикриваючи їх гілками та листям.

• Самці різних видів птахів красиво залицяються до самочок у шлюбний період: приваблюють розкішним вбранням, танцюють, співають. Ківі «кавалери» не обтяжують себе складними ритуалами, вони просто ходять за самочкою, що сподобалася, муркотять і крекчуть, поки «дама» не зверне на них прихильний погляд. Пари поєднуються на два-три сезони. Якщо навколо багато одноплемінників, самка може через деякий час «піти до іншого». Траплялися випадки, коли самець ківі не виправдовував очікувань «дружини» і вона виганяла його зі своєї території.

• Протягом життя самка ківі зносить близько 100 яєць.

• Завдяки сильним лапам із потужними кігтями ківі розгрібають землю, розколюють трухляві стволи дерев у пошуках здобичі. Допомагає в цьому і дзьоб - ківі засовують його в землю і винюхують здобич, а завдяки особливим сенсорам на кінчику дзьоба птахи здатні ловити комах у польоті.

Птахи | Зоомагазин MasterZoo

Захист популяції ківі

На жаль, сусідство з людиною не пішло на користь ківі. За підрахунками орнітологів, 1000 років тому, коли острови Нової Зеландії були мало заселені людьми, тут мешкало понад 12 мільйонів ківі. Зараз великий ківі та південний ківі внесені до списку вимирущих видів, а малий ківі під загрозою зникнення.

Коли в Нову Зеландію прибули племена маорі (приблизно 1300 рік), вони почали прикрашати пір'ям ківі одяг і використовувати їхнє м'ясо в їжу. Ще через 500 років на островах з'явилися переселенці з Європи, які привезли з собою котів, собак, щурів, ласок, тхорів, що почали знищувати птахів та їхні яйця. Люди також не гидували м'ясом ківі, а рибалки почали використовувати пір'я птахів для поплавців. Ліси, де мешкали ківі, активно вирубувалися. Усе це призвело до різкого скорочення чисельності пташок.

Вже на початку ХХ століття місцева влада заборонила полювання на ківі, але штраф за вбивство птаха був мізерним і закон не дав очікуваного ефекту. У результаті на островах залишилося близько 68 тисяч ківі і їх оголосили «птахом, що абсолютно охороняється». Була прийнята державна програма захисту ківі та відновлення їхньої популяції, і вона дала плоди. За 7 років кількість пташенят, які вижили у перші роки життя, збільшилася з 5% до 60%. Також було вжито заходів щодо контролю над хижаками, що знищують пташок. Не обійшлося без курйозів: один із професорів університету повідомив, що планує створити спеціальний дезодорант для ківі, який маскуватиме їхній специфічний запах і таким чином захищатиме від нападів хижих тварин.

Зараз популяція ківі налічує близько 70 тисяч птахів і є надія, що вона збільшуватиметься.

 

FAQ
  • Скільки залишилось птахів ківі?

    На цей час вчені повідомляють про приблизно 70 тисяч особин ківі, що мешкають на островах Нової Зеландії.

  • Чому птах ківі не має крил?

    У процесі еволюції крила ківі перетворилися на крихітні крильця довжиною 5 см. Це пов'язано з тим, що птах століттями вів наземний спосіб життя. У нього не було ворогів на землі, їжі вистачало і необхідність у польотах зникла. Зміни зазнали не лише крила, а й кістяка. Кіль, характерний для летючих птахів, зник, проте кістки стали щільними та важкими, а ноги – потужними. Ноги становлять приблизно 30% маси тіла і дозволяють долати ківі великі відстані, розкопувати землю в пошуках їжі, подрібнювати трухляву деревину та рити нори.

  • Чому птах ківі так називається?

    Ківі отримали свою назву завдяки характерним крикам, які вони видають. Ягода ківі, яку всі чудово знають, названа так за пухнасту коричневу шкірку, що нагадує оперення пташки ківі.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі