Годування папуг | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Основні правила харчування папуг

Годування хвилястих папуг

Вітаміни та добавки в раціоні папуг

Харчування папуг – на що звернути увагу

Папуги – популярні домашні вихованці. Хвилястих папужок, корел, розел часто заводять дітям як першого улюбленця. Величезною любов’ю в Україні користуються нерозлучники, какарики, лорикети, ожерелові папуги. Великі папуги, наприклад жако, ара, какаду, амазон, також викликають велику цікавість у любителів птахів, але зустрічаються рідше, тому що і ціна на них висока, і умови утримання потрібні особливі. Але так чи інакше, в оселях українців мешкають понад 10 видів різних папуг.

Харчування папуг відіграє ключову роль у збереженні їхнього здоров'я, яскравого блискучого оперення і прекрасного настрою. У какаду, хвилястого папуги та німфи різні потреби та уподобання при виборі корму, тому єдиного для всіх папуг універсального меню не існує. Раціон папуги залежить від його видових особливостей і тих умов, в яких його предки мешкали в природі, тобто в кожному випадку вам необхідно підбирати меню папуги відповідно до його породи, віку та смакових уподобань.

Перед тим, як купувати папугу, заздалегідь проконсультуйтеся з фахівцем, щоб уникнути помилок у догляді за улюбленцем. Чим годують папуг, як їх доглядати, вам розповість ветеринарний лікар-орнітолог, також він допоможе скласти правильний раціон для вашого папуги, вибрати корм і дозування. Але, на жаль, не в кожній ветеринарній клініці є орнітолог, а папуги живуть практично у кожному місті, селищі та селі. Щоб допомогти всім власникам папужок правильно організувати харчування пернатого красеня, ми звернулися за консультацією до досвідчених орнітологів Києва та Харкова. Вони розповіли про основні принципи правильного харчування папуг, особливості годування найпопулярніших папуг – хвилястих, а також про продукти, які в жодному разі не можна пропонувати птахам.

роздільник 1| Зоомагазин MasterZoo

Основні правила харчування папуг

Щоб пернатий улюбленець був гарним, здоровим та щасливим, забезпечте йому повноцінне харчування. Чим годувати папуг? Це питання виникає у всіх власників пернатих, незалежно від виду папуги. Насамперед, беріть до уваги специфіку харчування птахів у природі, від цього залежить, в якій пропорції пропонувати папузі різні види кормів. Одні пташки, приміром хвилясті папуги, їдять в основному насіння та зерна, інші віддають перевагу фруктам та ягодам, але й у тих та інших у раціоні повинні постійно бути:

  • спеціально підібрана зернова суміш;
  • свіжі фрукти, овочі, ягоди, зелень;
  • гілки дерев та чагарників;
  • каші чи пророщені зерна;
  • джерела білка: відварені яйця, нежирний сир, відварні креветки, комахи…

Зернові суміші – основа повноцінного харчування папуг

Зернові суміші складають від 50% до 70% денного раціону папуг. Звичайно, ви можете створити для вихованця зерновий корм самостійно, але це не так легко, як здається на перший погляд. У кожного виду папуг особливі потреби в поживних речовинах, що містяться в різних компонентах корму, насінні та зерна. Зазвичай до складу зернового корму для папуг входять: просо (жовте, червоне, чорне), овес, вівсяні пластівці, насіння канаркове, насіння соняшника, гречка, ріпак, пшениця, ячмінь, насіння льону, сорго, насіння конопель та ін.

Самому підібрати кількість та співвідношення інгредієнтів складно, а нестача чи надлишок того чи іншого компонента неминуче призведе до порушення здоров'я, погіршення оперення, проблем з поведінкою папуги. Ветеринари рекомендують купувати у зоомагазинах спеціалізований зерновий корм, створений для конкретних видів папуг: хвилястих, середніх, великих. Деякі виробники пропонують спеціальні меню для певних порід папуг: німф, жако, ара та ін.

Вибрати збалансований зерновий корм для крилатого підопічного легко та зручно в інтернет-магазині «Мастерзоо», де представлено понад 50 видів корму для папуг – на будь-який смак та бюджет. Також в каталозі запропоновані корисні фруктово-зернові ласощі для папуг, які стануть приємним доповненням щоденного раціону і збагатять корм вітамінами, мінералами, біологічно активними речовинами. Ветеринари радять періодично пропонувати папугам пророщені чи пропарені зерна.
Чим годувати папуг | Зоомагазин MasterZoo

Соковитий корм у повсякденному харчуванні папуг

До раціону папуги обов'язково повинні входити соковиті корми: сезонні ягоди, фрукти та овочі, трави. Пернаті красені дуже люблять ці ласощі, вони вносять різноманітність у меню та приносять величезну користь. Така їжа – природне джерело вітамінів А, С, Е, групи В, РР, К та мінеральних речовин, у тому числі: калію, магнію, заліза, кальцію, нікелю, міді, йоду, цинку, молібдену та ін.

Ці речовини необхідні нормально розвитку організму, зміцнення опорно-рухового апарату, поліпшення оперення, здоров'я серця, органів травлення, щитовидної залози, печінки, підвищення опірності організму захворюванням і стресам.

Пропонуйте пернатим улюбленцям лише сезонні овочі, трави та фрукти, у тепличних продуктах міститься багато хімічних сполук, які папужкам не корисні. Щоб побалувати пернатого ласуна взимку, коли свіжих продуктів дуже мало, давайте власноруч виготовлені сухі фрукти та овочі – папуга буде у захваті. Тільки враховуйте, що це досить калорійні продукти, тому відповідним чином коригуйте кількість корму та інших ласощів, щоб пташка не почала набирати зайву вагу.

Який соковитий корм можна давати папугам? До списку рекомендованих продуктів ветеринари внесли: моркву, кабачки, гарбуз, стручкову квасолю, огірки, кукурудзу молочної стиглості, листовий салат, яблука, банани, персики, абрикоси, груші, малину, смородину, обліпиху, полуницю, кавуни та дині, вишні та черешні без кісточок…

роздільник птахи | Зоомагазин MasterZoo

Гілковий корм у раціоні папуги

Навіть ті люди, у кого папуга живе в будинку не перший рік, не завжди знають, що вихованцю потрібні гілочки дерев. Це не просто іграшка чи спосіб сточувати дзьоб, це справді цінна добавка до раціону, необхідний продукт харчування. Молоді гілки дерев є джерелом клітковини, мікроелементів, корисних для травлення, імунітету, оперення. Таким чином, гілковий корм – важливий компонент повноцінного харчування папуг.

Для вашого папужка підійдуть гілки: яблуні, груші, сливи, вишні, калини, горобини, липи, осики, берези, верби, смородини та ін.

Збираючи гілковий корм для папуги дотримуйтесь простих правил. Не беріть гілки у дерев, що ростуть уздовж доріг, поруч із промисловими підприємствами та звалищами. Не варто брати гілочки у фруктових дерев, які обробляються інсектицидами. Не можна давати птахам гілки зі смолою. Перед тим, як запропонувати папузі гілкове харчування, гілочки слід замочити в холодній воді на кілька годин, потім прополоскати (без використання миючих засобів!) і обдати окропом. Адже на деревах зазвичай сидять дикі птахи і вони не завжди здорові, а ретельне промивання та термообробка дозволять знищити патогенні мікроорганізми та усунути біологічні забруднення.

Не можна давати папугам гілки:

  • дуба;
  • хвойних дерев;
  • бузку;
  • акації;
  • тополі;
  • черемхи…

Білкові продукти в раціоні папуги

Повноцінне харчування папуги включає і продукти тваринного походження. Вони не є основою раціону, але додавати їх у меню потрібно не менше двох разів на місяць, а в період гніздування та пташенятам під час активного зростання – 2-3 рази на тиждень. Ці продукти забезпечують папужок поживними речовинами, яких немає в зерні, овочах та фруктах у достатній кількості.

Як доповнення до звичайного харчування ветеринари радять використовувати зварені круто курячі або перепелині яйця (можна змішувати з тертими овочами або пропонувати в чистому вигляді), нежирний сир, борошняних черв'яків, риб'ячий жир, гамарус, відварених креветок. Зверніть увагу, ці продукти швидко псуються, тому їх не слід тримати в годівниці більше 2-3 годин, а влітку – не більше години, щоб ваш папуга не отруївся зіпсованою їжею.

Як та чим годувати папуг | Зоомагазин MasterZoo

Годування хвилястих папуг

Хвилясті папуги – найпопулярніші домашні вихованці, тому ми вирішили розповісти про те, чим годувати хвилястого папугу, детальніше. Хвилястики – пташки зерноїдні, тобто основа їхнього раціону – зернова суміш. На день дорослий папуга з'їдає близько 2 чайних ложок корму. Щоб папужка отримував збалансоване харчування, не варто експериментувати з крупами та насінням, краще купити спеціальний корм для хвилястих папуг. Зверніть увагу на склад корму. Його основу має становити просто, у складі має бути овес, а також різноманітне насіння та зерна: соняшник, ріпак, канаркове насіння, пшениця, ячмінь, льон, коноплі та ін.

Свіжі та сушені фрукти, овочі, трави хвилястим папугам можна пропонувати як ласощі. Вони із задоволенням їдять усі перераховані раніше овочі та фрукти, а також із задоволенням ласують зеленню подорожника, кульбаби, конюшини, пирію, морквяним бадиллям, паростками пшениці, проса, вівса, гороху.

Годування хвилястих папуг – не проблема. Достатньо вранці насипати в годівницю половину добової порції зернової суміші, а ввечері замінити її на нову і протягом дня пропонувати зелень, шматочки фруктів та овочів. Пам'ятайте, що годівницю необхідно мити щодня, а зерновий корм та соковите харчування розкладати у різні годівниці. Також слідкуйте, щоб папуга завжди мав чисту свіжу воду. Мийте напувалку і замінюйте воду щодня.

Як правильно годувати хвилястих папуг, щоб не нашкодити? По-перше, завжди дотримуйтесь дозування корму. Перегодовувати і хвилястого, і іншого папугу не слід. По-друге, не давайте продуктів, що містять шкідливі для папуг речовини. Які продукти заборонено давати хвилястим папугам? Цей список потрібно запам'ятати, тому що навіть невеликої кількості шкідливого або небезпечного корму викликають у папуг серйозні проблеми зі здоров'ям. Не можна давати птахам:

  • трави: чистотіл, пижму, звіробій, польовий хвощ, жовтець, деревій, ісоп, кінзу, базилік, кріп, петрушку;
  • фрукти: черемху, хурму, манго, авокадо та інші екзотичні фрукти;
  • овочі: цибулю, часник, редьку, баклажани, картоплю, редис, а також гриби.

Ці продукти не можна давати не лише хвилястим папугам, але й іншим видам птахів, тому будьте уважні, складаючи меню улюбленця.

Вітаміни та добавки в раціоні папуг

При правильному повноцінному харчуванні папуги отримують усі необхідні поживні речовини з корму та спеціальних ласощів. Однак взимку, коли організм більш схильний до хвороб, а імунітет ослаблений, в період линяння і гніздування папугам потрібні додаткові поживні речовини. Вітаміни потрібні для збільшення опірності інфекціям і застудам, поліпшення якості оперення, зміцнення кісток і суглобів, нормальної роботи внутрішніх органів.

У «Мастерзоо» представлені різноманітні вітамінні та мінеральні добавки для папуг: спеціальні зерносуміші, мультивітаміни, мінерали. А крейду для папуг рекомендується тримати в клітці постійно - це джерело кальцію і одночасно відмінний спосіб сточувати тканини дзьоба, що відростають.

Харчування папуг | Зоомагазин MasterZoo

Харчування папуг – на що звернути увагу

Питанням харчування папуги варто зайнятися ще до того, як птах з'явиться в будинку. Визначтеся, якого папужку ви хочете: хвилястого, корелу, какарика або, можливо, жако. І відразу ж купуйте зернову суміш, призначену саме для цього виду папуг, а також з'ясуйте, які продукти можна давати вашому крилатому підопічному, а які суворо заборонені. Про все це ми розповіли, але варто звернути увагу на ще один момент – домашні рослини.

Будь-якого папугу рекомендується щодня випускати політати кімнатою – хоч би на 15-20 хвилин, а краще на півгодини-годину. Під час цієї прогулянки у папуг зазвичай викликають інтерес рослини, адже вони звикли жити на гілках дерев і кущів. Однак тут таїться небезпека, тому що деякі домашні рослини містять речовини, отруйні для папуг, і якщо пташка почне дзьобати листя або стебла, то може отруїтися. Тому з приміщення, де живе птах, краще прибрати алое, амариліс, антуріум, дифенбахію, гортензію, гіацинти та інші цибулинні, драцену, монстеру, каланхое, рододендрон, спатифілум, плющ, епіпренум.

Ще один важливий момент – папугу не можна годувати їжею зі своєї тарілки. Як би не цікавився пернатий печивом, хоч би як не поглядав на сир, їх не можна давати птахові в жодному разі. У кращому випадку справа закінчиться розладом травлення, але нехарактерні для папуги продукти іноді провокують запалення печінки, нирок та інші серйозні хвороби. Хочете побалувати чи порадувати вихованця? Купуйте спеціальні ласощі для птахів!

Правильне харчування – це запорука здоров'я та довгого життя вашого папуги, тому постарайтеся надати вихованцю збалансований раціон і не пропонуйте продукти, які можуть зашкодити.

 

FAQ
  • Що дуже люблять їсти папуги?

    В принципі, здоровий активний папуга із задоволенням їсть всі види корму. Основу меню складає зернова суміш, а доповнюють раціон фрукти, овочі, трави, зелень, пророщені зерна та білковий корм. Не забудьте запропонувати папужці мінеральний камінь, який допоможе йому підтримувати в порядку дзьоб і буде джерелом кальцію.

  • Чим можна пригостити папугу?

    Як ласощі або для заохочення під час навчання ви можете використовувати насіння соняшника, горіхи, шматочки фруктів та спеціальні ласощі, що продаються у зоомагазинах. Пригощати папугу цукерками, випічкою та будь-якою іншою людською їжею не можна!

  • Що можна дати папузі замість корму?

    Іноді буває так, що упаковка зернової суміші закінчилася, а ви забули чи не встигли купити нову пачку. Що робити? Чим годувати папугу? У такій ситуації можете запропонувати вихованцю:

    • пшеничну, перлову, ячну, пшоняну кашу на воді (без солі, цукру, олії, молока);

    • свіжі чи сушені фрукти чи овочі: капусту, моркву, буряк, груші, яблука, абрикоси та ін.;

    • шматочок горіха або кілька насіннин соняшника (несмажені, без солі або іншого панірування).

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі