Морська свинка  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Раціон морської свинки

Що не можна морським свинкам

Ризики неправильного харчування

Морські свинки – милі, лагідні та товариські домашні вихованці, що поступаються за популярністю лише котам і собакам. Це красиві та дуже доброзичливі гризуни, які люблять сидіти на руках і розмовляти своєю дивовижною мовою. На цей момент існує понад 20 різних порід морських свинок, яких поділяють на чотири великі групи: довгошерсті, короткошерсті, жорсткошерсті та безшерсті. Морські свинки бувають різних кольорів: від білого і сріблястого до яскраво-рудого, каштанового, чорного, дуже часто зустрічаються дво- і триколірні пухнастики. Однак яку б породу ви не обрали, для щасливого та довгого життя у вашому будинку свинці необхідно створити певні умови.

Морські свинки – невибагливі вихованці, які не потребують значних витрат при утриманні, що й приваблює багатьох людей. Однак без відповідних умов свинки хворітимуть і тривалість їхнього життя значно скоротиться. Щоб ці милі створіння залишалися здоровими та веселими, добре почувалися, забезпечте їм оптимальні умови утримання. Правильне харчування морської свинки – один із найважливіших факторів збереження її здоров'я та краси. Що їдять морські свинки? Це питання незмінно виникає у людей, які купують гризуна. З'ясувати, що можна давати морським свинкам, слід ще перед покупкою та заздалегідь підготувати корм, ласощі та все необхідне для пухнастика.

роздільнк гризуни | Зоомагазин MasterZoo

Організм морської свинки має специфічні потреби, зумовлені обміном речовин, будовою ШКТ, ротової порожнини, тому для збереження здоров'я слід враховувати це і робити щоденне меню збалансованим та різноманітним. По-перше, у свинок довгий кишківник, пристосований до перетравлення їжі, багатої на клітковину, тобто сіна й трави. Солодкі фрукти та ягоди у великій кількості викликають бродіння і розлад травлення.

По-друге, в організмі свинок не виробляється вітамін С, а він необхідний для підтримки імунітету, нормального зростання та розвитку. Також вітамін С поліпшує роботу серцево-судинної системи, нормалізує кровотворення, позитивно впливає на зуби та кістки. Отримувати цей важливий мікроелемент свинки можуть лише з їжі. Відповідно, в кормі повинні бути продукти, що включають вітамін С у значній кількості. Передозування можна не боятися.

Харчування морських свинок не вимагає значних фінансових витрат, знадобиться просто приділити певну увагу вибору якісного корму та складанню щоденного меню. Розберемося, які продукти мають бути в раціоні морської свинки.

Морська свинка їсть  | Зоомагазин MasterZoo

Раціон морської свинки

Морські свинки – строгі вегетаріанці, тому в їхній раціон входять виключно продукти рослинного походження. М'ясо, риба, яйця, молочні продукти протипоказані! Розбираємось, чим годувати морську свинку. Насамперед купіть сіно. Також знадобиться сухий зерновий корм, зелень, овочі, фрукти та ягоди, а також мінеральні добавки та гілки дерев. Як бачите, все це цілком доступні продукти, які ви легко знайдете в зоомагазині, в супермаркеті або на ринку. Однак є нюанси, які всім власникам морських свинок потрібно знати. Наші експерти готові розкрити вам усі секрети правильного харчування морських свинок, щоб ваші підопічні були щасливі та завжди у чудовому настрої.

Сіно: основа харчування морських свинок

У природних умовах саме сіно є основною їжею гризунів. Їхній організм ідеально пристосований для перетравлення сухої трави, тож порушення цього важливого правила харчування призводить до розладу травлення та проблем зі здоров'ям у свинок. Тому важливо, щоб сіно в клітці у вихованців було завжди й становило щонайменше 50% добового раціону.

Оскільки сіно – основний харчовий  продукт, підходьте до вибору відповідально. При покупці сіна зверніть увагу на його якість. Хороше сіно зеленого або жовтуватого кольору, без пилу та сміття. Воно має приємний запах. Якщо в упаковці ви побачили паразитів, павутину, плісняву, сліди грибка, трава пахне прілим, пліснявою чи має інший нехарактерний запах, - не купуйте його, таким кормом свинка може отруїтися. До речі, пліснява для морських свинок смертельно небезпечна, навіть незначної кількості зіпсованого корму достатньо для тяжкого отруєння.

роздільник гризуни 2| Зоомагазин MasterZoo

Сіно можна класти в сінник, якщо він є, набивати кулю з дроту, щоб вихованець вибирав з пучка найсмачніші травинки, або просто складати у певне місце клітки. Сіно - не тільки корисний корм, а й чудова підстилка, з якої пухнасті особистості люблять влаштовувати «гніздечки» та «ліжечка» і відпочивати у них з комфортом.

Зерновий корм – джерело енергії та поживних речовин

Спеціальний зерновий корм повинен складати приблизно 25-30% щоденного раціону морської свинки. Деякі помилково вважають, що сухого корму гризуну цілком достатньо, але насправді це лише добавка до основної їжі – сіна.

Основу зернового корму для морських свинок складають овес, ячмінь, пшениця, кукурудза, сочевиця, насіння соняшнику, просо, висівки. Багато виробників додають у корм для свинок трав'яний гранулят, який збагачує раціон корисною клітковиною та мікроелементами, а також різноманітні смаколики: сухі фрукти, насіння гарбуза, горішки. Ласощів у кормі має бути небагато, бо свинки схильні до повноти, а зайва вага провокує розвиток багатьох захворювань. Саме тому зерновий корм для морських свинок суворо збалансований за калорійністю та вмістом вітамінів і мінералів. Самостійно створити таку суміш досить складно. Ветеринари та заводчики рекомендують купувати в зоомагазинах готову суміш для морських свинок. Давати свинкам корм для хом'ячків та інших дрібних гризунів не слід - він більш калорійний і сприяє розвитку ожиріння.

У каталозі «Мастерзоо» представлені різноманітні корми для морських свинок вітчизняних та іноземних брендів Vitakraft, «Природа», Special One, Cunipic та ін. З них ви напевно підберете оптимальний раціон пухнастику з урахуванням його уподобань та своїх можливостей.

Улюблені ласощі: трави, овочі, ягоди, фрукти

Якщо сіно – це основа харчування, то свіжа трава – це ласощі, заради яких свинки готові на все. Вони буду підійматися на задні лапки, цвірінькати, свистіти та навіть підстрибувати, щоб отримати трохи зеленої трави. Побалуйте свого вихованця цим корисним частуванням, адже у свіжій траві міститься безліч мікроелементів та корисних для здоров'я гризунів речовин. Яку траву можна давати морським свинкам? Свинки із задоволенням будуть їсти зелень злаків, листя кульбаби, подорожника, конюшини, лопуха, а також ромашку, деревій, морквяне бадилля, петрушку.

Однак при збиранні трави пам'ятайте, що деякі рослини для свинок є отруйними. Не можна пропонувати свинкам такі трави:

🥕 чистотіл; 🥕 берізка; 🥕 конвалія; 🥕 хвощ;
🥕 жовтець; 🥕 молочай; 🥕 паслін; 🥕 мак;

 

Збирайте трави в чистих парках або за містом, якомога далі від жвавих трас, промислових підприємств, сміттєзвалищ та полів, що обробляються інсектицидами та іншими хімічними речовинами.

Морські свнки  | Зоомагазин MasterZoo

Фрукти, овочі та ягоди свинки люблять не менше, ніж свіжу траву. Відразу зазначимо, що пухнастим особистостям можна пропонувати лише сезонні продукти. Взимку тепличні огірки, помідори, салат, зелень містять дуже багато хімічних сполук, шкідливих для гризунів, і давати їх вихованцю не варто. Краще обмежитися гарантовано безпечними продуктами: морквою, селерою, буряком, яблуками, грушами, гарбузом та ін. У сезон постарайтеся максимально урізноманітнити харчування свинки овочами, фруктами та ягодами, але пам'ятайте, що їхня кількість не повинна перевищувати 20% загального раціону.

Ваша морська свинка буде щаслива, якщо ви почастуєте її:

морквиною; огірком; кабачком; листовим салатом;
гарбузом; яблуком; сливою; абрикосою;
вишнею та черешнею без кісточок; полуницею; кольоровою капустою чи броколі; молодою кукурудзою;

 

Перед тим, як пригощати улюбленця смаколиками, переконайтеся, що овочі та фрукти не уражені грибком, не зіпсовані, добре вимийте у проточній воді. Мити овочі та фрукти потрібно, тому що в ґрунті зустрічаються яйця паразитів, патогенні бактерії, і щоб уберегти улюбленця від гельмінтозу та інших проблем зі здоров'ям, ретельно змивайте з овочів та фруктів землю та пил або зрізайте шкірку.

Вода та вітамінно-мінеральні добавки в харчуванні морських свинок

Вода в житлі свинки має бути завжди, навіть якщо здається, що звірятко не п'є. Ветеринари радять розміщувати в клітках гризунів краплинні напувалки, в яких вода довгий час залишається чистою та свіжою. У мисці вода швидко забруднюється шматочками сіна, корму, підстилки та стає непридатною для вживання.

Також у зоомагазинах продаються спеціальні крейди та мінеральні камені для гризунів, і дуже бажано, щоб вони були у клітці вашого підопічного. Мінеральний камінь служить джерелом кальцію та допомагає гризунам сточувати зуби, що постійно ростуть. Також у зоомагазинах продаються спеціальні вітамінні добавки для гризунів. Їх можна давати вихованцям взимку та ранньою весною, в період зниження імунітету, нестачі свіжих овочів та фруктів. Також вітаміни рекомендуються для годування самочок у період вагітності, маленьких морських свинок та улюбленців, які не люблять соковитий корм (хоча таких вередунів вкрай мало).

роздільник гризуни 3 | Зоомагазин MasterZoo

Ще один вид корисної добавки до раціону морської свинки – гілки дерев. Чим годувати морську свинку, якими саме гілками? Будь-які дерева пухнастикам не підійдуть. Найбільшу користь гризунам принесуть гілочки:

яблуні; груші;
верби; берези;
ясена; горобини;

 

Навесні та влітку гілочки можна давати разом із листям, просто помийте їх, підсушіть і пропонуйте вихованцям. Найбільша концентрація корисних речовин у гілках відзначається в травні-липні, в цей період можна назбирати гілок про запас, висушити їх у тіні на відкритому повітрі й потім балувати морську свинку всю зиму. Збирайте гілки дерев далеко від доріг, промзон і звалищ, не забувайте ретельно мити перед тим, як давати свинці.

Що не можна морським свинкам

Свинки харчуються виключно рослинною їжею, тому будь-які продукти тваринного походження їм давати не можна. Деякі заводчики пишуть, що в період вагітності самочкам пропонували потроху нежирний сир, але цю думку не поділяють чимало ветеринарів і не всі вихованці добре почуваються після вживання кисломолочних продуктів. Отже, перед внесенням у меню такої добавки обов'язково проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем.

роздільник сердечка| Зоомагазин MasterZoo

Що не можна морським свинкам, крім продуктів тваринного походження? Заборонені будь-які солодощі, кондитерські вироби, випічка, хліб, сухарики, чипси, консерви, яйця, спеції, гриби, кісточки та насіння фруктів, деякі горіхи. Однак, крім цих очевидних заборон, існує перелік рослин, які шкідливі свинкам, а в деяких випадках і отруйні. Категорично не можна використовувати для годування такі продукти:

• цитрусові та фініки (хоча деякі вихованці їдять очищені від плівочок та зернят скибочки мандарину без шкоди для здоров'я);

• цибулю, часник, редис, редьку, баклажани, картоплю;

• щавель, валеріану, зелень цибулинних рослин;

• гілки хвойних, цитрусових, смолистих кісточкових дерев;

• квасолю, відварений горошок;

• консервовані овочі та фрукти.

Ветеринари рекомендують спочатку скласти список або таблицю, що не можна і що можна морським свинкам. Таблиця дозволить без проблем складати щоденне меню для улюбленця, урізноманітнити його корисними ласощами та уникати шкідливих продуктів.

Ризики неправильного харчування

Хвороби морських свинок, спричинені неправильним харчуванням, найпоширеніші. На те, що раціон морської свинки слід переглянути, вказують такі симптоми:

• розлад травлення;

• тьмяна шерсть;

• надмірно відрослі зуби;

• поганий апетит;

• здуття живота.

Якщо ви помітили, що свинка погано почувається, обов'язково зверніться до ветеринара. Самолікування та різка зміна раціону призводять до погіршення самопочуття. Звичайно, не всі хвороби морських свинок викликані проблемами з харчуванням, але правильно підібраний корм зміцнює імунну систему та знижує ризик розвитку різних хвороб. Тож постарайтеся забезпечити пухнастій особистості повноцінне якісне харчування, і ваш улюбленець радуватиме вас довгі роки!

 

FAQ
  • Що морські свинки люблять найбільше?

    Морські свинки – це пухнасті особистості, і кожна має свої уподобання в їжі. Одні люблять свіжу траву, інші – яблука та волоські горіхи, треті – петрушку та морквяне бадилля, четверті із задоволенням ласують грушами та мандаринами. Але в першу чергу забезпечте улюбленця гарним сіном, якісним зерновим кормом і травою. А ласощі давайте потроху, фрукти та овочі не повинні становити понад 25% денного раціону.

  • Які гілки дерев можна давати морським свинкам?

    Гілки дерев є для свинок джерелом мікроелементів, клітковини, а також допомагають ефективно сточувати зуби. Що можна давати морським свинкам як гілковий корм:

    • грушу;

    • горобину;

    • яблуню;

    • вербу;

    • липу;

    • вільху;

    • клен;

    • березу.

    У теплу пору року гілки пропонуйте улюбленцям разом із листочками. Не забудьте помити їх та обсушити!

  • Скільки разів треба годувати морську свинку на день?

    Дорослих морських свинок можна годувати двічі на день, вранці та ввечері, бажано в той самий час. Вагітних самочок та малюків слід годувати 3-4 рази на день невеликими порціями. Перед кожним годуванням залишки сіна та соковитого корму прибирайте, годівниці мийте. Сухий зерновий корм може залишатися в мисці протягом дня.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі