Зміст

Які птахи проводять зиму у місті

Чим можна годувати птахів

Чим можна пригостити птахів

Які продукти не можна використовувати для годування птахів узимку

Узимку турбота про вуличних птахів стає особливо важливою, оскільки вони стикаються з безліччю труднощів у пошуках їжі та притулку. У холодну пору року в містах живе безліч пернатих, навіть пташки різних видів часто об’єднуються у зграйки, бо разом простіше шукати їжу та рятуватися від хижаків, зокрема котів і собак.

Дедалі частіше птахи обирають для зимівлі великі міста — тут тепліше і більше їжі, хоча далеко не всі продукти, які знаходять крилаті на вулиці, годяться їм в їжу. Однак узимку перебирати не доводиться, і деякі птахи навіть гинуть через невідповідний корм.

Яку допомогу птахам узимку ви можете надати, щоби пернаті пережили холод і зустріли нову весну? Чому так важливо? Справа в тому, що вуличні птахи — горобці, синиці, граки, ворони, голуби, дятли, трясогузки та інші — це невід’ємна частина міської екосистеми.

Наприклад, багато людей не люблять голубів, не замислюючись, що ці птахи, спустошуючи урни та сміттєві баки, «віднімають» їжу у щурів і перешкоджають розмноженню цих гризунів, які завдають колосальної шкоди як людям, що живуть у місті, так і економіці в цілому. Проте, не варто забувати, що голуби — переносники численних інфекцій, і спеціально підгодовувати їх, стимулюючи розмноження, не слід.

Граки, синиці, трясогузки, щиглі, дятли, повзики, сороки, ворони та інші птахи знищують безліч комах-шкідників, рятуючи в такий спосіб майбутній урожай і допомагаючи нам, людям. Адже більшість із вас знають історію знищення горобців у Китаї у 50-х роках минулого століття. Тоді лідер комуністичного Китаю оголосив боротьбу зі «шкідниками»: комарами, мухами, пацюками та… горобцями. Винищування майже двох мільярдів цих птахів стало однією з найбільших екологічних катастроф у світі і призвело до безконтрольного збільшення популяції сарани та інших комах, які просто з’їли більшу частину врожаю. Тоді внаслідок голоду загинули кілька десятків мільйонів людей.

Тож і горобці, і синички, і щиглі і навіть набридливі сороки приносять нам користь, тому взимку, у важкий для птахів час, допомагайте їм у міру сил. Це зовсім не складно, не потребує багато часу чи матеріальних витрат. Зате як приємно буде дивитися, як ласують вашим частуванням пташки, як радісно вони цвірінькають і щебечуть. А якщо ви виявите трохи терпіння, то пернаті швидко привчаться їсти у вас з рук, і годування перетвориться на захоплююче проведення часу не лише для дорослих, а й — особливо — для дітей. Тож допомога птахам узимку — це не лише корисно, а й дуже цікаво.

роздільник 1| Зоомагазин MasterZoo

Які птахи проводять зиму у місті

Де мешкають птахи у місті взимку? Зазвичай пернаті обирають для зимівлі парки, сади, сквери, а також місця, де можна сховатися від холоду: технічні поверхи багатоповерхівок, горища, козирки під’їздів. Вони ховаються під дахами, балконами, підвіконнями, біля витяжних труб… Коротше кажучи, скрізь, де можна сховатися від морозу та негоди та зігрітися. Якщо ви виявили під дахом або балконом птахів, що ховаються, не проганяйте, вони не завдадуть вам великої шкоди, натомість принесуть багато користі.

Які птахи зимують у місті? У дворах, між будинками, вулицях найчастіше зустрічаються голуби, горобці, ворони, граки, справжні синиці, сороки, сойки. У парках та скверах ви можете зустріти й інших пернатих, у тому числі:

• трясогузок;

• блакитних синиць;

• дроздів;

• повзиків;

• пищух;

• щиглів;

• зеленяків;

• горобців;

• шишкарів та ін.

Допомогти пернатим узимку нескладно — достатньо повісити годівницю і регулярно підсипати корм туди. Проте багато хто помилково вважає, що птахам сподобаються хліб, сухарики, смажене насіння, пшоно. Звичайно, голодні пернаті з’їдять те, що ви насипете в годівницю, але чи буде це іїм корисним? Що саме потрібно давати пташкам узимку, а які продукти не можна пропонувати в жодному разі? Пропонуємо до вашої уваги поради досвідчених орнітологів.

Чим можна годувати птахів

Перед тим як запропонувати птахам корм узимку, необхідно спорудити годівницю. У зоокрамницях продаються готові годівниці, але самостійно виготовити її теж нескладно. Зробити годівницю для птахів можна з дерев’яних планок, пластикової коробки чи пляшки, пакета з-під соку чи молока. Найпростіше і найшвидше змайструвати годівницю з пластикової пляшки. Для цього на боці пляшки зробіть розріз у формі літери Н, верхню частину відігніть назовні, як козирок над отвором, а нижню трохи підріжте і загніть всередину, щоб вийшов поріжок без гострих країв. Аби гарантовано убезпечити птахів від травм, оплавте краї розрізу запальничкою або обклейте скотчем чи ізолентою.

У дні пляшки рекомендується зробити кілька невеликих отворів, щоб волога, яка потрапить туди, стікала через них, а не замерзала в годівниці, перетворюючи корм на крижану грудку. Потім прикріпіть годівницю до стовбура дерева, стовпа, паркана або іншої опори так, щоб вона не розгойдувалася, трималася надійно і була недоступна голубам, котам і собакам.

Розмістити годівницю для птахів взимку можна на вікні, балконі, у дворі, у парку, сквері, у посадці, у лісі чи гаю. Встановлюйте її таким чином, щоб ви могли регулярно поповнювати запаси корму. Не забувайте регулярно підсипати їжу птахам, адже взимку їм потрібна наша постійна допомога. Якщо у вас не буде можливості підсипати корм регулярно, годівницю не варто встановлювати, краще віднесіть своє частування туди, де птахи звикли годуватись, наприклад у парк, і насипте його у встановлені там годівниці або на пеньки, у розгалуження дерев або інші місця, де корм буде доступний і його не здує вітром.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Чим можна пригостити птахів

Відповідально поставтеся до підбору продуктів для підгодовування, оскільки «неправильна» їжа може нашкодити більше, ніж принести користі. Пропонуємо вам перелік продуктів, якими можна сміливо пригощати пернатих узимку. Чим харчуються птахи взимку?

Злаки: взимку птахи із задоволенням ласують насінням, особливо вони полюбляють насіння злакових культур: пшеницю, просо, овес, ячмінь. Не відмовляться вони і від насіння диких рослин: кропиви, будяка, лободи тощо. Будуть корисними птахам висівки, подрібнені зерна кукурудзи, перлова крупа. Деякі пташки із задоволенням ласують маком. Зерноїдні птахи будуть задоволені таким частуванням. А ось насіння соняшника (несмажене й несолоне!) із задоволенням їдять як зерноїдні, так і комахоїдні пташки, особливо синиці, дятли, повзики. Значний вміст жиру робить насіння соняшнику чудовим джерелом енергії взимку. Також із задоволенням птахи їдять подрібнене насіння баштанових — кавуна, дині. Багато птахів із задоволенням ласують насінням клена та ясена. З апетитом пернаті поклюють і бобові, тому додавайте в годівницю подрібнений сухий горох, квасолю, сою, сочевицю. Взимку, втім, як і будь-якої іншої пори року, всім птахам необхідне різноманітне харчування, тому не полінуйтеся і зробіть для годівниці суміш насіння та зерна.

Сало та сире м’ясо, звичайно, необроблене та несолоне, також підійде для підгодовування птахів узимку; особливо люблять такий делікатес синички. Розміщуйте скибочки сала чи м’яса так, щоб до нього не могли дістатися ворони, сороки, коти та собаки. Якщо на вулиці сильний мороз, то до годівниці разом із насінням можна додати невеликий шматочок вершкового масла.

Ягоди — улюблена їжа багатьох птахів. Якщо є можливість, то посадіть перед будинком горобину, калину, глід або черемху. Вони радуватимуть вас красою, а взимку стануть справжньою їдальнею для пернатих. Для підгодовування взимку птахам підійдуть такі сухі фрукти, овочі та ягоди, як:

• горобина;

• калина;

• гарбуз;

• яблука;

• груші;

• сливи;

• абрикоси.

Із сухофруктів можна зробити особливий десерт — скатати їх у грудку, перемотати мотузкою і повісити солодкий м’ячик на гілці. Птахи будуть у захваті.

До речі, в якості годівниці й корму водночас взимку можна використовувати гарбуз. Зробіть у ній проріз — такий собі дверний отвір — і очистіть від волокон невеликий простір за нею. Птахи залітатимуть усередину і самі вибиратимуть частування — насіння або м’якоть. Гарбуз можна встановити серед галузок або підвісити до міцної гілки на мотузку за хвостик. Так само можна зробити і з яблуками, в них навіть «дверцята» прорізати не потрібно.

Чим іще харчуються птахи взимку, особливо у сильний мороз? Особливими ласощами для птахів взимку є шишки, жолуді, горіхи. Ці продукти багаті на рослинні жири і служать чудовим джерелом енергії, коли на вулиці мороз. За таким частуванням прилетять не лише птахи, інтерес він викликає й у білочок. Якщо хочете порадувати пернатих і привернути увагу пухнастої хвостатої ласунки, покладіть у годівницю жолуді, насіння шишок, колоті лісові або волоські горіхи. У жодному разі не пропонуйте арахіс, мигдаль, смажені та солоні горіхи — вони небезпечні для тварин.

Які продукти не можна використовувати для годування птахів узимку

Пам’ятайте: те, що смачно для вас, для птахів може бути зовсім неїстівним, а іноді й небезпечним для здоров’я. Тому в жодному разі не годуйте пернатих:

• сухариками;

• чіпсами;

• печивом, здобою та солодощами;

• підсмаженими, солодкими або солоними горіхами та насінням;

• копчениною;

• кашами;

• пшоном;

• хлібом.

Залишки каші, навіть найсмачнішої та найкориснішої, птахам давати небажано ні взимку, ні в будь-яку іншу пору року. Адже ви, напевно, додаєте в кашу сіль або цукор, молоко, спеції, інші добавки, які не йдуть на користь пернатим. Пшоно очищене від оболонки (яка є у проса), тому на поверхні зерен олія, що міститься в зерні, окислюється, на ній заводяться патогенні бактерії, які викликають отруєння або навіть загибель птиці.

Хліб, особливо чорний, викликає бродіння в органах травлення та серйозні розлади здоров’я птахів. Крім того, шматочки хліба набухають і іноді призводять до закупорки кишківника, а це для птаха практично вирок. Тож, незважаючи на популярність цього продукту у любителів годувати птахів, пернатим він категорично протипоказаний. Частування таким кормом — це не допомога, а непоправна шкода здоров’ю птахів.

Висновки

Найпростіший і найнадійніший спосіб допомогти птахам без проблем пережити зиму, почуватися взимку не гірше, ніж у теплу пору року, — забезпечити їх корисним різноманітним кормом. Перед тим як повісити годівницю, переконайтеся, що вона недоступна для голубів, ворон, сорок і галок, а також для котів — ваші пернаті підопічні повинні бути в безпеці під час обіду і не потерпати від посягань на їжу великих птахів. Годування має бути регулярним — поповнюйте годівницю хоча б щодня.

Уважно поставтеся до вибору меню, не пропонуйте пташкам заборонені продукти. Пернаті, безумовно, клюватимуть все, що ви покладете в годівницю, але невідповідна їжа стане причиною хвороби або навіть загибелі ваших підопічних.

Годуйте птахів весь холодний період, але з настанням тепла знімайте годівницю — в період гніздування пернаті повинні отримувати корм із природного середовища, це необхідно для їхнього власного здоров’я і здоров’я майбутнього потомства. Турбота про вуличних птахів узимку не лише допомагає їм виживати, але також сприяє зміцненню екосистеми у місті та підтриманню біологічної різноманітності.

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі