Засоби спілкування людини з котом | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Вокалізація

Розмова вухами

Очі – дзеркало котячої душі

Про що розповідає котячий хвіст?

Спілкування через запахи

Особливості поведінки в різних ситуаціях

 

Котики – дуже соціальні створіння, які потребують уваги, піклування, а також розуміння. Так-так, саме розуміння стану та настрою пухнастиків сприяє їхньому розвитку та щасливому життю. 

Протягом століть котів вважали загадковими, не соціальними та непередбачуваними, можливо, тому, що людям було важко їх зрозуміти. Котяча мова, вокалізація та невербальні повідомлення, іноді незрозуміла людям. Якщо ми комунікуємо усною мовою, то киці спілкуються переважно мовчки. Вони висловлюють свої почуття, бажання, переживання, використовуючи складні комбінації мови тіла, вокалізації та запахових сигналів. Як розпізнавати основи котячої мови, щоб зрозуміти, що ваша пухнаста особистість каже вам та іншим улюбленцям у вашій родині?

 

Інфографіка  | Зоомагазин MasterZoo

Вокалізація

Насправді котики теж використовують голос для вираження емоцій. Нявкання, муркотіння, сичання, гарчання та багато інших звуків складають котячий «репертуар», і кожен звук має особливе значення залежно від контексту. Хоча дорослі муркотики зазвичай не нявкають одне на одного, одомашнені котики навчилися нявкати до людей. Деякі вчені вважають, що це маніпулятивна поведінка, яку використовують пухнастики, щоб отримати бажане. 

 

Розмова вухами

Чимало почуттів коти виражають за допомогою вух. Повернуті вперед вушка вказують на зацікавленість. Чим більше котик повертає вуха в бік чи назад, тим сильніше він знервований, занепокоєний, у стресі. Відведені назад вуха, шипіння, випущені кігті – є вірною ознакою того, що ваш мурчик відчуває загрозу або йому не подобається те, що ви робите.

Очі – дзеркало котячої душі

Котики можуть передавати інформацію за допомогою повік, розплющуючи або заплющуючи очі, а також за допомогою розширення зіниці. Раптове збільшення зіниці відбувається через несподіванку, приємну або не дуже. Це може бути несподівана загроза, поява у полі зору цікавого предмета чи істоти, неочікувана радість тощо. Широко розплющені очі демонструють довіру, а перетворення очей на вузькі щілинки є ознакою страху чи агресії. Якщо у вашої кішки опущені сонні повіки, це значить, що вона розслаблена і цілком задоволена, не відчуває жодної небезпеки або дискомфорту. Спробуйте повільно моргнути та подивіться, чи моргне ваш кіт у відповідь, показуючи прихильність, «котячий поцілунок». Якщо він дивиться на іншого не моргаючи, це ознака домінування чи агресії.

роздільник 3 | Зоомагазин MasterZoo

Про що розповідає котячий хвіст? 

Хвіст котика може розповісти чимало, певні рухи – означають цікавість, прихильність, збудження та багато іншого. Те, наскільки високо піднятий хвіст, як він рухається, вказує на певний стан пухнастика. Кішки підіймають хвіст, коли хочуть, щоб ви наблизилися до них, це означає, що вони не проти поспілкуватися. Різкі рухи хвостом з боку в бік зазвичай є сигналом того, що потрібно тримати дистанцію. Розмахування хвостом уперед і назад може бути ознакою гри або того, що котик засмучений. Коли хвостик притиснутий до ніг, то скоріш за все котик дуже переляканий. Якщо шерсть на хвості стає дибки, це вказує на готовність захищатися чи нападати. До речі, про шерсть. Зазвичай коти дуже ретельно доглядають свою шубку, вона в них охайна та чистенька. Якщо шерсть брудна, скуйовджена, недоглянута, це сигналізує про погане самопочуття улюбленця. Якщо спостерігаєте таке явище деякий час, то ознака того, що слід звернути увагу на його поведінку та відвідати ветеринара.

Спілкування через запахи

Люди не завжди можуть зрозуміти запахові сигнали, які залишають пухнастики. Іноді коти використовують сечу та фекалії як засоби для створення ароматичних міток. Це допомагає їм позначати свою територію та передавати інформацію іншим улюбленцям.

 

 

Тертя мордочкою об ноги чи інші частини тіла, дряпання предметів – знаки, які, здавалося б, не несуть інформації. Проте під час цих дій котики залишають «пахучі» повідомлення, які вельми інформативні. Це пов’язано з тим, що на їхніх лапках знаходяться залози, які виділяють феромони. Коли котик дряпає різні предмети, ці феромони залишаються на поверхні, служачи засобом спілкування пухнастих. Таким чином, вони можуть передавати інформацію про свій емоційний стан, територіальні права або ідентифікацію, дають зрозуміти, що «ця територія моя», попереджаючи про наслідки потенційних порушників їхнього особистого простору. 

Ароматичні мітки дуже значущі для котів. Навіть маленькі кошенята, в яких ще не відкрилися очі, можуть залишати їх та отримувати «повідомлення» від мами та інших кошенят.

 

Поведінка котика | Зоомагазин MasterZoo

Особливості поведінки в різних ситуаціях

Повідомлення, які створюють для нас котики, також залежать від навколишнього середовища та самопочуття улюбленців. Всі способи спілкування, від мови тіла до вокалізації, потрібно розглядати в комплексі. Зважайте, що в кожного котика можуть бути особливі способи повідомлення певної інформації зумовлені темпераментом, характером, особливостями будови тіла або стану здоров’я. Тож пропонуємо вам узагальнену інформацію щодо знаків, які подають нам мурчики в тих чи інших станах, а ви, під час спостереження за улюбленцями, зможете вловити нюанси та краще зрозуміти, про що кажуть ваші пухнастики.

 

Щастя та спокій

Коли ваш кіт розслаблений і щасливий, він має трохи сонний вигляд: м’язи розслаблені, голова нерухома, очі прикриті. У такі моменти котик може тулитися до вас, просити його погладити, взяти на руки, почухати. Вуха кота під час відпочинку розслаблені, іноді смикаються у відповідь на якісь звуки, проте не напружені постійно. Про 100% релакс свідчить поза на боці або спині з відкритим животиком – кіт цілком впевнений у своїй безпеці. Хвіст кота під час відпочинку не рухається, лежить спокійно. Іноді, коли котик до нас приходить, то він просто хоче побути поруч, не отримуючи жодного контакту, тому не забувайте про їх кордони. 

Бажання гратися

Коли ваш котик хоче грати, він буде дуже енергійним: бігатиме за вами, стрибатиме, лізтиме під руки, почне гратися улюбленою іграшкою чи принесе її вам. Вуха грайливого котика зазвичай підняті й повернуті вперед, очі розплющені та спрямовані на вас або на іграшку. Під час гри вони можуть мати дещо нестримний вираз, коли мурчик захоплений гонитвою за «здобиччю». Тіло кота буде напруженим, хвіст – піднятим, наче він готовий кинутися вперед. Готовність стрибнути – це ознака гри.

 

Стурбованість кота | Зоомагазин MasterZoo

Стурбованість або переляк

Наляканий котик – дійсно може вас збентежити та навіть налякати. В цей момент спина пухнастика вигинається дугою, хвіст стирчить, шерсть здиблена, через що він здається більшим. Іноді котик навпаки, притискає хвіст до тіла, аби вберегти його від травм під час сутички. Все його тіло напружене і готове до стрибка. Вуха швидко ворушаться, прислухаючись до загрози, або опущені, притиснуті до голови. Очі відкриті, зіниці розширені. Кіт може шипіти, сичати, показувати ікла. Така поведінка свідчить, що кіт  наляканий чи стурбований і готовий до активних дій. Але інколи небезпека видається йому такою, якій він не може протистояти. Тоді кіт притискається до підлоги, ховається у якийсь затишний куточок, сичить, дряпається й дістати його звідти неможливо.

Деякі дії котики роблять лише для того, щоб спілкуватися з людьми. Так, вони майже не нявкають один на одного, але постійно нявчать поруч із людьми, привертаючи до себе увагу, повідомляючи про те, що хочуть їсти або щоб їх погладили. Часто коти труться об ноги, шию, плече, руки, інші частини тіла, непомітно для нас залишаючи пахучі мітки. Таким чином улюбленці демонструють свою прихильність і водночас повідомляють іншим котам, що ця людина або певний предмет вже зайняті.

Роздільник 1 | Зоомагазин MasterZoo

Дуже подобається багатьом, як котик перебирає передніми лапками, сидячи на руках, на вашій спині, на подушці чи лежаку. Таке розминання – це залишки поведінки кошенят, які лапками натискають на живіт матері, щоб добути молоко. У дорослих котів цей рух асоціюється зі спокоєм та комфортом.

Незвична поведінка, нетипова поза, тьмяні або скляні очі, опущена голова та вуха вказують на проблеми зі здоров’ям. Якщо такі ознаки поєднуються з відмовою від їжі та води, проблемами з відвідуванням лотка, то негайно покажіть улюбленця ветеринарному лікарю.

Котики заслужили репутацію улюбленців, яких важко зрозуміти, але це зовсім не так – вони просто спілкуються інакше, ніж люди. Так само як і собаки, своєю позою, хвостом, вухами, очима та голосом показують вам, комфортно їм чи ні. Мову тіла і поведінку мурчиків слід розглядати як частину єдиної великої картини. Використовуючи контекст ситуації, намагаючись зрозуміти її з погляду пухнастика і шукаючи тонкі підказки в мові його тіла. І тоді ви матимете чудовий шанс зрозуміти своїх улюбленців.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі