Песик | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Чому в собаки виникає депресія

Як проявляється стрес у собак

Як допомогти вихованцеві впоратися зі стресом

 

На жаль, з початком повномасштабного вторгнення чимало родин розділилися: хтось виїхав, хтось пішов служити, а хтось пішов назавжди. Так, це дуже важко переживати людям, але й вихованцям також. Почастішали запити: що робити з собакою, який тужить за своєю людиною, бо собаки можуть впасти у депресію, як і люди.

Чому в собаки виникає депресія

Взагалі будь-які зміни собаки переживають достатньо гостро, бо вони люблять передбачуваність та розклад. Це дуже соціальні та емпатичні створіння. Саме тому навіть незначні порушення розкладу прогулянок або харчуванні, а тим паче більш значущі зміни, приміром, переїзд, відсутність одного чи кількох членів родини, постійні емоційні потрясіння в господаря, можуть дуже сильно вплинути на чотирилапих.

В нинішній ситуації стресових факторів особливо багато. Одні родини розділилися, хтось виїхав, і песик засумував. Надзвичайно важко бачити улюбленців, які втратили господарів назавжди. На превеликий жаль, дуже багато людей, покидаючи своє житло, просто випустили собаку на вулицю, залишивши напризволяще. Нині притулки для бездомних тварин переповнені породистими та безпородними пухнастими, які несподівано для себе опинилися сам на сам із невідомим та жорстоким світом, не уявляючи, як жити в ньому без людини. Це надзвичайно сильне потрясіння для собаки, після якого психічний стан песика змінюється. Часом безповоротно.

Навіть ті улюбленці, які залишилися з господарями, не уникли стресу. Одним довелося пережити важкий переїзд, звикати до нової домівки, адаптуватися до незнайомих обставин, їжі, компанії. Якщо ви думаєте, що собаки, господарі яких нікуди не поїхали, які живуть вдома без змін у розкладі та харчуванні, змогли уникнути стресу, це не так. Ми вже казали, що собаки – емпати, і якщо ви нервуєте, читаючи новини, отримуючи звістки від близьких та рідних, що живуть у прифронтових регіонах, то вони хвилюються разом із вами. Не кажучи вже про сигнали повітряної тривоги, до яких ні ми, ні наші улюбленці не зможуть звикнути ніколи.

 

Як проявляється стрес у собак

Відомий американський психіатр та психотерапевт Ірвін Девід Ялом стверджує, що людина не обирає хворобу, вона обирає стрес, який і стає причиною того чи іншого захворювання. Це твердження цілком справедливе і для собак. У більшості випадків стрес викликає в улюбленців загострення наявних порушень фізичного або психологічного здоров'я. Якщо раніше у собаки спостерігалися відхилення у поведінці, але вони були опрацьовані, у стресовій ситуації вони з великою ймовірністю повернуться.

Буває, що у песиків з’являється тривожність, вони починають тягнути повідець, гавкати, підбирати щось із землі тощо. Можливо з цього списку раніше нічого не турбувало, але зʼявилось, бо собаки відчувають та відтворюють наші емоції, а тому досить гостро реагують, часто стресовими реакціями.

Які симптоми притаманні стресу? Як він проявляється у собак? Різкі зміни у житті улюбленця стають причиною як поведінкових відхилень, так і зміни фізичного стану.

При стресі можливі:

🐾 агресія у бік оточення й проти себе (самотравмування);

🐾 занепокоєння, збуджений стан або, навпаки, апатія, сонливість, відсутність апетиту;

🐾 непередбачувана реакція у звичних ситуаціях;

🐾 спроби помиритися, хоча конфлікту не було;

🐾 часте виття, гавкотіння, скиглення без причини;

🐾 постійне струшування, вилизування, чухання;

🐾 задишка, важке дихання;

🐾 пошкодження меблів, взуття та інших речей;

🐾 безсоння;

🐾 часте сечовипускання, розлад травлення;

🐾 ослаблення концентрації уваги;

🐾 прояви алергії на шкірі (лупа, свербіж, випадання шерсті), зміна кольору очей.

Можливі й інші симптоми, адже кожен вихованець – особистість, і прояви стресу в кожного індивідуальні. Визначити чим викликані проблеми зі здоров'ям у собаки, стресом чи іншою причиною, буває дуже складно. Щоб переконатися в тому, що улюбленець не має серйозних проблем зі здоров'ям, слід відвідати ветеринара. Якщо стане ясно, що симптоми – результат стресу, слід вжити заходів, аби послабити його вплив і допомогти відновити підопічному емоційну рівновагу.

Собаки покладаються на звичку – якщо у них немає рутини чи передбачуваної послідовності подій, їхня поведінка може бути такою ж непередбачуваною, як і навколишнє середовище. Годування, прогулянки, сон та інші основні моменти, які відбуваються щодня в один і той самий час, допоможуть песикові адаптуватися до змін. Однак, якщо ці основні елементи постійно змінюються, це може бути проблемою.

Коли собака не почувається в безпеці у своєму оточенні та відчуває, що його потреби не задовольняються, його поведінка відображатиме це, і він намагатиметься задовольнити їх сам. Це може проявлятися у неприємних моментах.

 

Собака | Зоомагазин MasterZoo

Як допомогти вихованцеві впоратися зі стресом

Одна з перших порад: максимально зберігати звичний розклад життя, щоб у житті пухнастика була певна стабільність. Також бажано не змінювати раціон, розклад харчування, місце сну, годину прогулянки, якщо це дозволяє ситуація.

Але способів допомогти вихованцю впоратися зі стресом набагато більше. Розглянемо базовий комплекс заходів, що дозволяють покращити психологічний та фізичний стан хвостика у стресовій ситуації.

🐾 Дотримуйтесь режиму дня. По можливості дотримуйтесь певного розкладу, так песику буде простіше пристосуватися до змін. Собаки люблять передбачуваність, тому щоразу намагайтеся якнайточніше дати зрозуміти хвостику, що ви збираєтеся робити. Так ви усунете ефект раптовості та зможете знизити рівень стресу в підопічного.

🐾 Вносьте зміни поступово. Звичайно, це не завжди можливо, але якщо ви знаєте про майбутні зміни, готуйте до них улюбленця заздалегідь: поступово змінюйте режим прогулянок, ігор і годівлі, привчайте, що ви раніше виходите з дому та ін.

🐾 Зберігайте спокій та позитив. Деколи це дуже важко, але заради свого вихованця постарайтеся взяти себе в руки. Собаки - емпати, вони тонко відчувають зміни вашого емоційного стану, але, на відміну від вас, не розуміють причини. Намагайтеся бути спокійним і лагідним з вихованцем, уникайте бурхливих проявів емоцій у його присутності, тоді собака буде спокійнішим.

🐾 Займайтеся з улюбленцем спортом. Ендорфіни від фізичних вправ сприятливо впливають на психологічний стан і людей, і собак. Забезпечте хвостику можливість виплеснути енергію: побігати, пострибати, пограти з м'ячем, іграшкою чи фрісбі. Але в цьому питанні головне не переборщити - занадто активні ігри викликають перезбудження, після якого собаці буде важко заспокоїтися.

🐾 Забезпечте вихованцю розумове навантаження. Ігри для розвитку когнітивних здібностей дуже корисні для зменшення рівня стресу. Собака, захоплений певною справою, відволікається від того, що його турбує, таким чином вплив стресу вдається пом'якшити. Фахівці рекомендують пропонувати вихованцям різноманітні інтерактивні іграшки, якими вони зможуть грати як з вами, так і самостійно. Можна залишити вдома хвостика з іграшкою з ласощами або розкласти кілька іграшок з різними смаколиками в різних кінцях будинку чи двору. Особливий інтерес викликають м'ячики, всередину яких закладаються ласощі, а також жувальні частування, що дозволяють гризти їх тривалий час.

🐾 Створіть безпечний особистий простір для собаки. Іноді вихованцю, щоб заспокоїтися, треба забратися в затишну місцинку, сховатися від усіх і відпочити. Це знайоме місце, де ваш підопічний почувається у безпеці. Таким куточком може стати крісло, подушка, лежак, простір під столом чи стільцем. Щоб допомогти собаці, створити ще комфортніші умови, покладіть поряд його улюблену іграшку або якусь свою річ, щоб він відчував ваш запах.

🐾 Постійно контролюйте стан собаки. Якщо ви довго відсутні й змушені доручити догляд за вихованцем іншій людині, постійно перевіряйте, як почувається ваш улюбленець. Сучасні технології дозволяють спостерігати за вихованцем вдома і розмовляти з ним. Якщо немає можливості купити такий пристрій, то заздалегідь познайомте песика з людиною, яка доглядатиме за ним, і переконайтеся, що улюбленець не боїться її, не виявляє негативних емоцій.

🐾 Заохочуйте потрібну поведінку. Будь-яка зміна викликає у чотирилапих друзів хвилювання і занепокоєння, вони не розуміють, що робити і як поводитися. Намагайтеся пояснити вихованцю, чого від нього чекаєте, а коли він усе зробить правильно, обов'язково пригостить ласощами. Це дозволить швидше виробити нові корисні навички.

🐾 Будьте терплячі. Заради вас собака готовий пристосуватися до будь-яких змін, але йому знадобиться час. Одним вихованцям простіше звикати до нової обстановки та розкладу, іншим на це знадобиться кілька тижнів. Ставтеся з розумінням до проблем хвостика, допомагайте освоюватися в нових умовах, регулярно приділяйте час спілкуванню та прогулянкам. Разом ви впораєтеся з будь-якими проблемами!

Якщо ви бачите, що ваш собака дуже гостро сприймає зміни, то зверніться до фахівця, який допоможе вам визначити шляхи допомоги та розв’язання проблеми.  В жодному разі не сваріть собаку за прояви стресу, бо цим ви тільки погіршите емоційний стан песика. Звісно, усі собаки різні. Не обов’язково зміна звичного середовища буде сильним стрес-фактором. Таким чином, якщо ви спостерігаєте поведінку, що не є притаманною вашому песику, краще проконсультуйтеся з фахівцем.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі