криса | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як приручити щура – створення оптимальних умов життя

Основні правила домашнього приручення щура

Основні правила приручення домашнього щура

Покрокова інструкція з приручення щура

Чому щур постійно лиже або кусає руку

 

Спритні, грайливі, кумедні та дуже розумні гризуни стають відмінними компаньйонами для дітей і дорослих, дарують масу позитиву та не вимагають складного догляду чи специфічних умов утримання. Все це робить щурів дуже популярними домашніми вихованцями.

Однак до домашнього щура, як і до інших улюбленців, потрібно знайти підхід. Адже кожна хвостата особистість має свій характер і темперамент. Одні люблять спілкуватися і грати з людиною, інші воліють розважатися самостійно, треті дуже полохливі й визнають лише одну людину в сім'ї, четверті - справжні мандрівники, які за першої ж нагоді намагаються втекти та вирушити в «турне» по дому, а то і за його межами. Тож до кожного хвостатого малюка або дорослого щура знадобиться особливий підхід. Якщо ви зумієте «домовитися» з гризуном, то отримаєте найвірнішого  люблячого вихованця, якого тільки можна уявити.

Як приручати щура - це питання, яке виникає з першого ж дня. Зазвичай щур відразу забивається в куток або ховається в будь-яке наявне укриття і відмовляється виходити з нього. Приручити щура у віці до трьох місяців легше, ніж дорослого щура, але і це цілком можливо. Ми проконсультувалися з ветеринаром-ратологом та зоопсихологом і готові розповісти вам, як приручити домашніх щурів, причому незалежно від віку та породи. Головне, що вам знадобиться, - це терпіння, увага та любов.

 

Kak priuchit' shchura k rukam | Зоомагазин MasterZoo

Як приручити щура – створення оптимальних умов життя

Перед тим як розбиратися, як приручити щура до рук, потрібно зрозуміти, як створити йому комфортні умови життя. Якщо щур у вашому будинку почуватиметься добре, то і на контакт з вами піде більш охоче.

Що потрібно щуру для щасливого життя?

• Простора клітка з укриттям.

• Збалансоване харчування.

Драбинки, гамачки, гойдалки та інші атракціони для фізичних вправ.

• Підтримка чистоти та гігієни.

• Правильно обране місце для клітки.

Останньому пункту приділіть особливу увагу, оскільки щур, з одного боку, не повинен перебувати в ізоляції, має бачити рух за межами свого житла, людей, які мешкають у будинку. З іншого боку, шум, перепади температури, різкі запахи, грюкання дверима негативно відбиваються на самопочутті щура. У такому середовищі він не почувається в безпеці, тож не захоче контактувати з недружнім зовнішнім світом, до якого належите і ви.

Встановіть клітку щура в помірно жвавому місці вашої оселі, але якомога далі від опалювальних приладів та протягів. При цьому вихованець повинен бачити вас та інших людей, чути голоси, мати можливість спостерігати за вами. Дуже корисно розмовляти телефоном поряд із кліткою щура. Він чутиме ваш голос, звикатиме до нього і спокійніше реагуватиме на ваше звернення безпосередньо до нього.

Від контактів з іншими домашніми вихованцями, особливо котами та собаками, щура слід захистити. Річ у тім, що в природі коти та собаки часто полюють на щурів і сусідство з такою «небезпечною твариною», навіть якщо це втілення добродушності та доброзичливості буде потужним стресом для щура. Знайомити вихованців можна, коли щур трохи освоїться, перейметься до вас довірою і зрозуміє, що у вашому будинку він у безпеці.

Щур боїться не лише хижаків, його лякають шарудіння паперу, гучні різкі звуки, дзижчання електроприладів. Постарайтеся розмістити клітку щура так, щоб подібні звуки турбували його якомога рідше.

 

shchur| Зоомагазин MasterZoo

Основні правила домашнього приручення щура

Заздалегідь з'ясовуючи, як приручити щурів до рук, враховуйте, що багато залежить від того, де ви купили улюбленця. У власників невеликих розплідників, у багатьох зоомагазинах та в сім'ях щури з народження тісно контактують з людьми, відрізняються дружністю й питання як приручити щура просто не виникає – малюки охоче йдуть на контакт. А ось якщо ви купуєте щура у великому розпліднику або у людей, які розводять гризунів на корм для хижаків, ви ризикуєте купити зовсім дику тварину. І тоді турбота про те, як швидко приручити щура, повністю лягає на вас. Залежно від характеру вихованця та умов, які ви створите для нього, процес може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Якщо ви будете займатися з щуром регулярно, то безумовно зможете досягти успіху в прирученні.

Розберемося, як приручити дорослого щура та малюка. В цілому, принципи приручення однакові, просто дорослому щуру доведеться приділяти більше часу та уваги. Щурята до трьох місяців, навіть якщо їх не брали на руки раніше, звикнуть до вас за кілька тижнів.

 

 

Основні правила приручення домашнього щура

Привчати щура до рук потрібно поступово. Будьте терплячі. Відразу зазначимо, що фізично карати щура не можна – у цьому випадку він ніколи не стане ручним. Також заборонено підіймати щура за хвіст – це може призвести до серйозних травм, іноді навіть доводиться ампутувати хвіст. Єдиний спосіб показати щуру, що вам не подобається те, що він робить, це легкий скрик, окрик - так ви дасте зрозуміти улюбленцю, що він чинить неправильно.

Важливо підготувати житло та корм для щура заздалегідь, щоб гризун відразу потрапив у комфортно облаштований простір, в якому є все необхідне. Це налаштує звірятко на позитивний лад, навіть якщо воно не почне одразу їсти, пити, гратися. Зазвичай щур, опинившись у новому місці, поспішає сховатися. Подбайте, щоб у нього в клітці був будиночок, гніздечко, навіс, куди хвостик міг би сховатися та відпочити.

Не намагайтеся з перших хвилин в домі приручати щура. Переїзд, нове місце для щура – сильний стрес, і якщо ви відразу почнете брати його на руки, грати, малюк може вважати таке ставлення вкрай ворожим, вкусити та відмовитися від будь-якого контакту. Першу добу дайте щуру на адаптацію. Підходьте до клітки, розмовляйте з ним, дивіться на нього, підкладайте корм, але не намагайтеся доторкнутися, погладити, нагодувати. Звірятку треба роздивитися, зрозуміти, куди воно потрапило і які небезпеки можуть йому тут загрожувати.

роздыльник3  |masterzoo

Щодня проводьте кілька хвилин біля клітки, спостерігайте за щуром, особливо під час їжі – це дозволить зрозуміти, що йому подобається найбільше, а потім використовувати ці ласощі у процесі приручення. Частування можна періодично міняти, щур - звірятко допитливе, якщо він зрозуміє, що ви часто приносите нові смаколики, йому буде цікавіше спілкуватися з вами. Найбільший інтерес викликають у щурів:

• фундук, волоські горіхи;

• насіння гарбуза та соняшника;

• галетне печиво без солі та ароматизаторів;

• фрукти, ягоди та овочі: яблуко, абрикоси, морква, гарбуз, полуниця, суниця, чорниця, диня та ін.

• нежирний сир, варені яйця, натуральний несолодкий йогурт.

Зустрічаються серед щурів любителі морепродуктів, відвареного рису, відвареного курячого м'яса, печінки, сердець. Все це можна потроху пропонувати гризуну відповідно до графіка харчування. Пам'ятайте, що білкові продукти щур повинен отримувати не частіше 1-2 разів на тиждень по 15-20 г за один прийом.

Пропонуйте частування з рук – ласощі дозволять привчити гризуна до тіснішого контакту, до вашого запаху. Швидше за все, щур буде чинити опір будь-яким дотикам і насторожено ставитися до вашої руки, до спроб доторкнутися до нього, погладити. Не наполягайте, дайте щуру можливість звикнути до вас і дотиків і заохочуйте будь-яке досягнення вихованця ласощами. Коли щур зрозуміє, що дотик супроводжується частуванням, він стане спокійнішим. До речі, зоопсихологи помітили, що більше задоволення щур отримує від тривалого погладжування та чухання, тому постарайтеся щодня збільшувати тривалість пещення улюбленця.

Ще один безвідмовний спосіб - посадити щура до себе під одяг. Надягніть на звичайний домашній одяг м'який халат, кофту, сорочку з поясом, аби щур не вивалився, і посадіть його за пазуху. Не забудьте погодувати чимось смачним. Щурики люблять дертися по одягу, залазити в рукави, кишені. Для гризуна це буде захопливий атракціон, що дозволяє одночасно звикнути до вас, зрозуміти, що поруч із вами безпечно та цікаво.

 

Як привчити щура до рук| Зоомагазин MasterZoo

Покрокова інструкція з приручення щура

Використовуючи ці рекомендації, ви дізнаєтеся як приручити дорослого щура і щуреня, навіть якщо до того, як вони потрапили до вас у дім, не були привчені до рук. Щури, які вже контактували з людьми, завдяки цим порадам стануть вам вірними друзями та компаньйонами вже за кілька днів. Пам'ятайте, що кожен щур - індивідуальність, і в кожному випадку необхідний особливий підхід до домашнього вихованця, а також ласка і терпіння.

Відразу після того, як щур опинився у вашому домі, пересадіть його в клітку, встановлену у відповідному приміщенні, і дайте спокій. У середньому щурові потрібна доба, щоб адаптуватися в новому середовищі. Ви можете стояти біля клітки, розмовляти, але не намагайтеся взяти гризуна на руки, погладити чи погодувати. Переляканий щур, швидше за все, вкусить вас і втратить довіру. Після цього "домовитися" з ним буде непросто. У відповідний час замініть в клітці корм і воду - цього буде цілком достатньо. Якщо на другий день вихованець починає виглядати з укриття та виявляти цікавість, переходьте до наступного етапу – спілкування із частуванням.

Можливо, ваш щур буде готовий до спілкування з вами не через 1-2 дні, а через тиждень, все залежить від особливостей характеру домашнього улюбленця та його життєвого досвіду. Однак починати спілкуватися з щуром потрібно вже з другого-третього дня. Підходьте до клітки, розмовляйте з щуром тихим лагідним голосом і пропонуйте через прути шматочок ласощів: горішок, скибочку яблука або малинку. Коли щур підійде та візьме частування, можете вважати це величезним кроком вперед. Якщо щур боїться підходити за пригощанням, не засмучуйтеся, залиште ласощі в клітці та відійдіть. Головне, щоби гризун бачив, що цю смакоту принесли саме ви.

Після того, як щур почне брати ласощі через прути, переходьте до наступного кроку - давайте ласощі тільки з рук. Спочатку відкривайте дверцята клітки та пропонуйте улюбленцю підійти до неї, щоб узяти ласий шматочок. Потім кладіть смаколик на долоню і просовуйте її в клітку, щоб щуру довелося доторкнутися до вашої руки або забратися на неї, щоб поласувати улюбленою стравою.

раздыльник 2 |masterzoo

Зазвичай щур хапає частування і тягне його до себе в нірку, щоб з'їсти там, тому для даного етапу варто використовувати продукти, які він не зможе забрати: фруктове пюре, несолодкий йогурт, проварений м'ясний фарш або трохи вологого корму для собак. У цьому випадку щуру доведеться змиритися з присутністю вашої долоні в клітці, терпіти ваш запах. Згодом виникне зв'язок між вами та різними приємними подіями в його житті, і щур чекатиме спілкування і сам проситиметься на ручки.

Коли щур буде спокійно їсти з вашої руки, можете спробувати погладити його. Звичайно, спочатку він тікатиме, тому обмежтеся одним погладжуванням і обов'язково запропонуйте ласощі за терпіння. Потім кількість дотиків потрібно збільшувати – чим більше щура гладять, тим більше йому це подобається. Гладьте вихованця якнайчастіше, пригощати при цьому потрібно не щоразу, а через раз. Можливо, щур виявлятиме деяке занепокоєння чи невдоволення – у цьому випадку будьте наполегливими. Але якщо улюбленець сильно кричить від страху і намагатися вкусити, дайте спокій і скоротіть тривалість погладжування. Якщо щур вкусив вас, скрикніть, пищіть - дайте зрозуміти, що він вчинив неправильно і вам це не подобається. Карати щура фізично не можна!

Протягом дня відвідуйте щурика у в клітці частіше, коли приносите ласощі, обов'язково погладьте та поговоріть із ним, давайте обнюхати руки. Перед тим, як погладити або запропонувати ласощі переконайтеся, що вихованець не спить і усвідомлює вашу присутність - сонний щур може злякатися раптового вторгнення в його «будинок».

Тепер можна привчити щура виходити до вас. Відчиняйте дверцята клітки та трясіть мискою з кормом або підносьте до відкритих дверцят ласощі, аби щур підійшов і висунувся з клітки за ними. Поступово відсувайте руку від дверцят так, щоб щуру довелося виходити за межі клітки. Робіть це поступово, аби щоразу вихованець робив лише на один-два кроки більше. Одночасно можете кликати щура на ім'я – так він швидше засвоїть прізвисько. Успішне завершення цього етапу приручення: щур виходить із клітки та забирається до вас на руку, щоб поласувати смачним.

роздільник гризуни |masterzoo

Звичайно, звірятко захоче вивчити місцевість навколо клітки - дозвольте йому зробити це. Не робіть різких рухів, не видавайте звуків, а просто спостерігайте, як щур вибрався з клітки та обнюхує все довкола. Дозволяйте йому повертатися до його будиночка тоді, коли він забажає – це його територія, де він почувається впевнено та безпечно. Можливо, щур почне дертися по вашому одягу або спробує залізти під нього - не заважайте вихованцю знайомитися з вами, вивчати ваш запах. Коли щур буде без проблем виходити до вас із клітки, залазити на долоню, брати частування, можете з власної ініціативи брати його до рук. На цьому етапі багато власників щурів припускаються помилки, через яку потім доводиться заново привчати до себе вихованця. Не можна брати щура зверху, зі спини. Зазвичай так на гризуна нападають хижаки, і захоплення зі спини асоціюється у щура зі смертельною небезпекою, від переляку звірятко може навіть випорожнитися.

Як правильно брати щура на руки? Акуратно відсуньте щура в кут клітки, складіть руки човниками й з двох боків зробіть рух, начебто набираєте воду. Щур буде бачити ваші руки, розуміти наміри та спокійніше діятиме. Деякі щури пручаються, навіть якщо ви зробили все правильно. Не хвилюйтеся, це інстинктивна реакція звірятка, йому знадобиться час для звикання. Але якщо щур сильно кричить і намагається вкусити, відпустіть його і дайте заспокоїтись, а через деякий час повторіть спробу. Якщо щур на руках пищить і намагається втекти, не відпускайте його відразу - розумна тварина зрозуміє, що в такий спосіб можна звільнитися, і поводитиметься так постійно. Випускайте щура тільки коли він заспокоїться, поступово збільшуючи час на руках. Не забувайте, що за терпіння щура потрібно заохотити смачненьким.

Брати щура на руки потрібно регулярно, щоб звірятко не відвикло від спілкування. Щодня він повинен проводити у вас на руках щонайменше 20 хвилин, а краще більше. Це не означає, що щур повинен сидіти на колінах або в руках, дозвольте йому залазити до вас на плечі, під одяг. Головне, щоб щуру було комфортно і безпечно з вами, тоді він із задоволенням чекатиме вашої появи.

Для зміцнення дружби та довірчих стосунків грайте зі звірятком, проводьте час разом. Бажано організувати вихованцю за межами клітки невеликий ігровий простір з драбинками, тунелями, гамаками й різними іграшками та грати з ним разом. Спільне дозвілля, будь-який час, проведений з підопічним, зміцнює ваш зв'язок і зроблять щура вашим вірним другом.

Як приручити щура дамбо до рук, чи має ця порода особливості? Загалом способи приручення щура дамбо ті ж, але з безшерстими улюбленцями потрібно бути акуратнішими. У безшерстих дамбо дуже ніжна шкіра, торкатися їх слід обережно. Слідкуйте, щоб руки були чистими, тому що деякі косметичні засоби викликають подразнення у цих ніжних улюбленців.

 

 щур| Зоомагазин MasterZoo

Чому щур постійно лиже або кусає руку

Господарі щурів відзначають, що вихованці часто облизують або покусують руки та пов'язують цю поведінку з тим, що руки пахнуть їжею. Звичайно, щур облизуватиме руку, якщо вона пахне його улюбленими ласощами, але чому навіть після ретельного миття щур облизує та кусає пальці? В цьому випадку справа точно не в запаху їжі.

Річ у тім, що щури дуже соціальні, вони в природі живуть групами та звикли вилизувати своїх родичів. Якщо гризун вилизує вам руки, то він піклується про вас, доглядає, виявляючи таким чином свою прихильність. Адже ви його захисник, годувальник і найближча істота. Легке покусування – це найвищий прояв кохання та турботи з боку щура. Особливо велелюбні щури лизатимуть і покусуватимуть не тільки руки, а й одяг, вуха, навіть дужки окулярів.

Якщо ваш щур не облизує вас, це не означає, що він погано до вас ставиться. Просто подібні прояви кохання характерні не для всіх вихованців. Спосіб прояву симпатії залежить від темпераменту, характеру щура, частоти вашого спілкування. Чим більше ви приділятимете хвостатій особистості уваги, тим більше кохання отримаєте натомість.

 

FAQ
  • Що робити, якщо щур боїться йти на руки?

    Головне, виявити терпіння та увагу до хвостатого друга. Пам'ятайте, що щур потрапив у нове незнайоме місце, це стрес для нього. Спочатку вихованцю треба освоїтися, обжитися у своєму «будинку», а потім він з цікавістю буде знайомитися з новим господарем. Привчання до рук відбувається у кілька етапів. Для початку спробуйте пригощати щура ласощами через ґрати клітки. Коли він братиме їх, відкривайте клітку і просовуйте руку з частуванням всередину, щоб улюбленець звикав до вашої руки, вашого запаху. Потім можете пропонувати щуру підійти до відкритих дверцят клітки, пропонуючи частування за межами його житла. І тільки після того, як гризун виходитиме до вас із клітки та їстиме з руки, ви можете обережно пробувати брати його на руки, ні в якому разі не за спинку! Не забувайте кожен успіх підопічного підкріплювати його улюбленими ласощами.

  • Як привчити щура спокійно сидіти на руках?

    Перший час щур чинитиме опір, відмовлятиметься сидіти на руках. Це природна поведінка, і ваше завдання зробити так, щоб інтерес переважив почуття страху. Беріть щура на руки та пропонуйте смаколик або нову іграшку. Тоді цікавий ласун не поспішатиме тікати, захоче вивчити нові предмети або перекусити улюбленою стравою. З часом перебування на руках у свідомості щура зв'яжеться з різними приємними подіями та звірятко саме виявлятиме до вас інтерес.

  • Як правильно брати щура на руки?

    Щоб спілкування з вами не викликало у щура негативних емоцій, беріть його на руки правильно. Брати улюбленця зверху за спину не можна – так щурів зазвичай хапають хижаки, і звірятко лякається. Щоб взяти на руки щура без стресу, відсуньте його в кут або до стіни, складіть руки так, ніби збираєтеся зачерпнути воду, і візьміть улюбленця в «човник».

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі