Утримання дегу | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Утримання дегу вдома

Чим годувати дегу

Особливості утримання дегу

Ці кумедні звірята одночасно нагадують пацючка і тушканчика, а м'якістю шерсті можуть не поступаються шиншилами. Це й не дивно, адже дегу, як і шиншили, родом із гірських регіонів Центральної та Південної Америки.

Дегу, або чилійська білка - невеликий гризун, довжина тіла в середньому становить 14-20 см, хвоста - 7-8 см, а вага - близько 200-300 г. Шерсть дегу в природі сіро-коричневого або сіро-жовтого кольору, але нині виведені нові породи гризунів цього виду з білою, чорною, бежевою і навіть блакитною шерстю.

Хвіст у дегу особливий - якщо хижак хапає за нього, гризун скидає з хвоста шкіру і тікає. Пошкоджений залишок хвоста дегу відгризає самостійно, але на відміну від ящірок, новий у нього не виростає.

Ще одна унікальна особливість білки дегу – досить великий «словниковий запас». Ця маленька пухнаста особистість здатна видавати понад 15 різних звуків, які в тій чи іншій комбінації вказують на настрій, самопочуття чи потребу звірятка. Великі опуклі очі дозволяють гризуну бачити місцевість практично на 360° навіть не повертаючи голову. При цьому гризун здатний бачити ультрафіолетове випромінювання. Річ у тім, що сеча дегу має флуоресцентні властивості, її вони використовують для позначення території. Спеціальний зір дозволяє їм краще стежити за своїм «царством» і не порушувати межі сусідніх сімейств.

Усі люди, які зважилися завести вдома дегу, відзначають дивовижну кмітливість цієї хвостатої особистості. Гризун за необхідності може дістати заховані ласощі з іграшки, причому використовувати для цього підручні засоби - палички, соломини та ін. Також вони вміють розташовувати предмети за розміром, риють великі мережі тунелів і відмінно орієнтуються в просторі, швидко починають впізнавати господаря по запаху та голосу.

Якщо вам хочеться, щоб вдома жило таке кумедне, безжурне і доброзичливе звірятко, постарайтеся створити для нього оптимальні умови. При хорошому утриманні та повноцінному харчуванні дегу живе у неволі 6-10 років, але зустрічаються серед білок дегу довгожителі, які радували господарів 12-15 років. У природі лише половина цих звірят доживає до року, і лише 1% дегу досягає віку 2 років у природному середовищі.

Годування дегу | Зоомагазин MasterZoo

Утримання дегу вдома

Великим плюсом дегу є їхній денний спосіб життя. Вночі вони сплять. Вдень години неспання та активності перемежовуються з недовгими «сієстами», коли звірята збираються до купки та сплять. Піки активності припадають на ранок та ранній вечір. Дегу досить швидко пристосовується до режиму дня господаря і в період вашого неспання гратиме і розважатиметься, а коли ви ляжете спати - не турбуватиме гучними звуками та метушнею.

Ще одна важлива особливість дегу – відсутність запаху. В природі звірятка мешкають у досить посушливих регіонах, тож споживають мало рідини та виробляють мало виділень. Часто вони поїдають власні екскременти – це не патологія, а нормальна природна поведінка для гризуна, тому якщо ви помітили таке, хвилюватися не потрібно.

Доглядати дегу нескладно, це можна доручити навіть дитині. Головне - не смикати звірятко за хвіст, це його «слабке місце».

 

Як вибрати «будиночок» для дегу

При виборі потрібно пам'ятати, що дегу – гризуни та великі любителі пізнавати світ «на зуб», тобто гризуть вони все підряд. Тому клітки з дерев'яними елементами не підходять - звірятко швидко згризе їх і вибереться на волю. Чому гуляти по вашій оселі для дегу небезпечно, ми розповімо трохи згодом.

Оптимальним варіантом клітки для дегу є конструкція зі сталевими прутами та металевим або пластиковим піддоном, а також кількома ярусами. Шустра пухнаста особистість не зможе перегризти сталеві прути, піддон у неї рідше викликає цікавість і його досить легко замінити, якщо улюбленець таки почне його гризти. Також клітка забезпечує гарну вентиляцію, що важливо для дегу. Саме через слабку вентиляцію для утримання цих вихованців не підходять акваріуми та тераріуми.

Що сказати про розмір клітки для дегу? Чим більше, тим краще! Це дуже рухливі та активні вихованці, постійні ігри та біганина – це не просто забавка, активність необхідна для підтримки здоров'я гризуна. У тісному просторі дегу страждають від ожиріння, порушення обміну речовин, травлення, у результаті тривалість життя помітно скорочується. Мінімальний розмір клітки для одного дегу 60х40 см в основі та 50-60 см заввишки, для двох-трьох звіряток – 100х60х100 см. Якщо хочете, аби вихованець був щасливий, придбайте відразу 2-3 дегу, адже в природі вони живуть великими групами та дуже потребують спілкування. Ви не завжди зможете приділити вихованцю багато уваги, та щоб він не нудьгував на самоті, купуйте одразу кілька звірят.

У клітці дегу обов'язково розмістіть кілька ярусів з драбинками або тунелями, бігове колесо, гамак або гойдалку, інтерактивні іграшки, у тому числі з ласощами. Дерев'яні та пластикові іграшки дегу дуже подобаються, але термін служби у них невеликий. Періодично пухнастику доведеться купувати нові іграшки замість «з'їдених».

Чим більше рухатиметься звірятко, тим краще буде його самопочуття та настрій. Тож якщо є можливість придбати клітку більшу, а іграшки – різноманітніше, скористайтеся нею. Пухнастий малюк буде вам вдячний!

Обладнання

Як ми вже зазначили, у клітці дегу має бути багато аксесуарів для активних розваг – великий вибір іграшок представлений у каталозі інтернет-магазину «Мастерзоо» та мережі зоомаркетів по всій Україні. Але пухнастому малюкові потрібні не лише іграшки. В обов'язковому порядку в клітці дегу необхідні:

Найпрактичніші й довговічніші годівниці для дегу – керамічні або металеві миски з широкою основою, щоб гризун не міг їх перевернути. Пластикові миски вам доведеться періодично міняти, оскільки дегу не обмежиться кормом і обов'язково спробує на зуб посуд.

Напувалку слід використовувати автоматичну. Дегу не зможе пошкодити металеву трубочку, тому вона прослужить довго, і вода в ній залишається чистою цілий день. У напувалці-мисці вода швидко забруднюється їжею та наповнювачем і пити такий «настій» для здоров'я дегу некорисно.

Майже всім гризунам необхідний затишний куточок, щоб відпочити та поспати. Дегу - не виняток, тому подбайте, щоб у нього був досить просторий будиночок. Найцікавіший та найпривабливіший вигляд в клітці мають керамічні, дерев'яні та пластикові конструкції, але дерев'яні та пластмасові будиночки доведеться періодично оновлювати.

Дегу - травоїдні тварини, 50-60% щоденного раціону складають трави та квіти, відповідно, вам слід забезпечити вихованця травою та сіном у достатній кількості, а вони займають чималий обсяг клітки. Сінник - зручне пристосування, яке дозволить розміщувати сіно в клітці дегу і при цьому не займає місце.

Не забудьте прокласти гігієнічний наповнювач на дно клітки. До вибору наповнювача потрібно підійти відповідально, оскільки на деякі види натуральних підстилок у дегу буває алергія. Оптимальний варіант – гранульований деревинний чи кукурудзяний наповнювач, з ним проблем практично не буває.

Чим годувати дегу

Білочки дегу - звірята травоїдні, але при цьому люблять різноманітність, тому в їх щоденному раціоні повинні бути:

  • сіно та трава;
  • коріння;
  • листя та квіти;
  • насіння та зерна;
  • свіжі овочі та фрукти;
  • горіхи – в обмеженій кількості.

Основа меню - це якісне сіно і свіжі трави: люцерна, злакові, подорожник, конюшина, спориш, мучниця, морквяне бадилля, петрушка, кріп, мишачий горошок, м'ята, кропива, меліса та ін. Для доповнення раціону і сточування зубів, що постійно ростуть, пропонуйте дегу гілочки яблуні, вишні, обліпихи, абрикоси, сливи, глоду, тополі, горобини, верби, малини, смородини, у теплу пору року – разом із листочками.

З усієї різноманітності квітів дегу полюбляють календулу, ромашку, волошки, чорнобривці, квіти шипшини та чайної троянди, липи, суниці. Пропонуючи свіжі овочі та фрукти пам'ятайте, що дегу мають схильність до діабету, тож обирайте несолодкі сорти яблук та груш, вишні, ягоди шипшини, кабачки, огірки, моркву, капусту, цукіні, салат та ін.

Горіхи білочки дегу люблять понад усе на світі! Ви можете завоювати повну довіру та приязнь хвостатого ласуна, пропонуючи йому горішки. Однак через схильність до діабету вживання цих ласощів потрібно обмежувати. 1-2 рази на тиждень ви можете давати пухнастику горіхи або насіння. Підійдуть фундук, мигдаль, волоський горіх, кеш’ю, насіння соняшнику та гарбуза. Сухофрукти через високий вміст цукру дегу пропонувати не слід!

Суміш насіння та зерен ви можете зробити самі, проте підібрати їх у правильному співвідношенні, щоб забезпечити білку дегу необхідною кількістю поживних речовин, досить складно. Простіше та зручніше купити готовий корм для дегу зі збалансованим та різноманітним складом. У «Мастерзоо» ви знайдете корм для дегу різних виробників і можете вибрати найкращий варіант.

Дегу | Зоомагазин MasterZoo

Особливості утримання дегу

Дегу виключно охайні. Але це не означає, що їх не треба купати. Дегу люблять купатися, але роблять це не у воді, а у спеціальному дрібному піску для шиншил, такий пісок також продається у зоомагазинах. Пісочні ванни звірятка приймають щодня. Важливо правильно облаштувати місце купання дегу. Пісок насипають у керамічну або пластикову купалку відповідного розміру, яка ставиться до клітки. Після того, як звірятко прийняло ванну, купальню слід прибрати з клітки, інакше дегу використовуватиме пісок як туалет.

На вільну прогулянку звірятка по квартирі можна зважитися за наявності міцних нервів та постійного спостереження за твариною. Завдяки своїй вродженій цікавості, дегу може потрапити в неприємні ситуації. Наприклад, спробувати на зуб електродріт, стіл, шпалери, впасти в ємність із водою, несподівано кинутися під ноги... Загалом, людське житло сповнене небезпек для маленької чилійської білки, і зайвий раз наражати її на ризик не варто. Краще придбайте досить простору клітку та більше іграшок.

До речі, про клітку. Хоч дегу дуже охайні та дають небагато відходів, прибирати її потрібно. Підстилку слід міняти раз на тиждень, залишаючи невелику чисту ділянку, щоб білочка відчувала свій запах. Також щодня перевіряйте «запаси» дегу та прибирайте з них соковиті продукти, які швидко псуються і можуть стати причиною отруєння улюбленця.

Привіт, людино! Якщо ти любиш ігри та забави так само як і я, ми можемо грати разом! Я із задоволенням вивчу своє ім'я, танцюватиму і кружлятиму на місці або стрибатиму з коліна на коліно. Головне, добре поясни мені, чим ми сьогодні займаємося. Ну і запасися смаколиками, без них я буду вередувати та навіть можу не захотіти гратися.

Подбай, щоб смакота була мені на користь. На жаль, хоч я і великий ласун і любитель солоденького, мені його їсти не можна. Тому можеш використовувати такі смаколики:

  • коріння лопуха, цикорію, кульбаби, вимите та нарізане шматочками;
  • скибочки моркви та яблука;
  • насіння соняшника, кабачків та гарбуза;
  • горішки;
  • чорноплідну горобину, лохину, смородину, чорницю, малину, квіти кульбаби та шипшини.

Домогтися від улюбленця послуху та виконання команд можна лише ласкою, терпінням та ласощами. Згодом ви зможете розучити досить багато трюків. Однак пам'ятайте, що дорослі улюбленці гірше піддаються дресируванню, тому починайте навчати дегу якомога раніше.

Дегу зачаровують своєю потішною поведінкою, і ви, одного разу познайомившись із цим звірятком, назавжди залишитеся його шанувальником.

 

FAQ
  • Білка дегу скільки живе?

    У домашніх умовах за хорошого утримання та харчування дегу може прожити 6-10 років, а деякі особини радують господарів 12 і навіть 15 років. У природі тривалість життя білки – 1-2 роки.

  • Чому дегу пищить?

    Дегу видають понад 15 різних звуків. Таким чином вони повідомляють про свої потреби, проблеми та бажання. Щоб приблизно розуміти, що означають ті чи інші звуки, спостерігайте за хвостатим улюбленцем. Згодом ви зрозумієте, коли він просить їжу, коли - ласощі, коли радий вас бачити, а в яких випадках незадоволений.

  • Чи можна годувати дегу кормом для шиншил?

    Щоб зберегти здоров'я дегу та забезпечити спритну чилійську білочку всіма поживними речовинами та вітамінами, рекомендується використовувати спеціальний раціон для дегу. Однак якщо його не виявилося в наявності, ви можете один-два рази запропонувати йому корм для шиншил. Зверніть увагу, корм має бути преміум або суперпреміум класу!

  • Чи можна дегу свіжу траву?

    Так, білочка дегу із задоволенням їсть свіжу траву та листя. Особливо приваблюють улюбленця:

    • тимофіївка, пшениця та інші злакові культури;

    • конюшина;

    • люцерна;

    • подорожник;

    • спориш;

    • м'ята;

    • кріп;

    • петрушка;

    • листовий салат та ін.

    Врахуйте, що садова зелень для дегу повинна вирощуватися без використання азотних та інших хімічних добрив, а дикорослі трави слід збирати якомога далі від доріг, промислових підприємств, звалищ, бажано вдалині від населених пунктів. Трави можна також сушити та заготовлювати про запас.

  • Як визначити стать білки дегу?

    По зовнішньому вигляду відрізнити дегу «хлопчика» від дегу «дівчинки»  неможливо. Колір, розмір, активність не залежать від статі. Єдиний спосіб визначити стать – оглянути органи виділення. Для цього не слід хапати білочку і перевертати животом догори. Дегу розцінює це як напад, починає кусатися та дряпатися. Що ж робити? Приманіть вихованця на руки, запропонувавши ласощі, а потім поверніть до себе задом і обережно – дуже обережно! - підніміть хвостик. Ви побачите клоаку та конусоподібний сечівник. Оцініть відстань між ними. Якщо вони розташовані зовсім поруч, майже впритул - це дівчинка. Якщо відстань між ними 1 см і більше – хлопчик.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі