Хом'як | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Ознаки стресу у хом'яків

Типові події та ситуації, що викликають стрес у хом'яків

Правильне харчування як профілактика стресу

Заняття для зменшення стресу в хом'яків

Висновки

Стрес не найкращим чином позначається на стані здоров'я, зовнішньому вигляді та тривалості життя домашніх вихованців, зокрема, хом'ячків. Стрес у хом'яка вкрай небажаний, адже ці тендітні малюки і без того живуть не так вже й довго, до 3 років, тому зайвий раз псувати їм нерви не варто.

Звичайно, захистити вихованця від усіх стресових ситуацій не вдасться. Навіть власне покупка та переїзд до вас додому, на нове місце проживання, – це вже сильне потрясіння для хом'яка. Викликати переляк чи знервованість у хом'яка можуть й інші обставини, на які ви не в змозі вплинути: грім під час грози, переїзд у нове житло, спека влітку. Навіть раптове зникнення з полиць зоомагазину звичного корму стане для хом'яка неприємним сюрпризом. Однак від більшості неприємностей ви здатні захистити улюбленця. Зробити це нескладно, потрібно просто виявляти увагу до пухнастого малюка і постійно дбати про його комфорт.

Ознаки стресу у хом'яків

Як зрозуміти, що хом'як нервується, боїться, незадоволений, чимось засмучений? Потрібно уважно спостерігати за вихованцем і не робити поспішних висновків. Пам'ятайте, що хом'яки ведуть сутінковий чи нічний спосіб життя, тож якщо ваш підопічний цілий день спить – це нормально. У природі хом'яки часто добувають собі корм із землі, риють нірки, роблять комори, тому якщо малюк весь час копається в підстилці – це цілком природна поведінка для нього. У хом'яків дуже швидкий обмін речовин, тому енергійним звіряткам потрібно часто їсти. Так що хом'як, що постійно жує, – це чудово, значить він здоровий і в доброму гуморі. Якщо з ранку або ближче до вечора хом'як починає бігати по клітці, в колесі, в лабіринтах, забиратися в гамак і вистрибувати з нього - це нормальна поведінка і немає підстав для хвилювання.

А от якщо гризун млявий цілий день, не виявляє інтересу до їжі та води або, навпаки, при спробі погодувати або погладити кидається на руку і намагається вкусити, якщо при появі поблизу людини хом'як притискає вушка, показує зуби, починає шипіти та хрюкати, потрібно терміново щось робити. Також проявом стресу є тремтіння, часте сечовипускання, пронос, гіперактивність, у тому числі вдень (хаотичні пересування по клітці або тривалий біг у колесі, метушливість), постійне повторення нехарактерних для вихованця рухів або дій. Позапланове випадання шерсті також свідчить про сильний стрес чи хворобу. Важливо вчасно помітити цей стан і якнайшвидше допомогти хом'якові заспокоїтися. Як це зробити? Насамперед усунути причину, яка викликала у пухнастика шок. Поговоримо про це детальніше, тому що люди часто навіть не здогадуються, що їхні дії негативно впливають на улюбленця.

Ознаки стресу у хом'яка | Зоомагазин MasterZoo

Типові події та ситуації, що викликають стрес у хом'яків

Стрес у хом'яків можуть викликати різні події. Знайомство та переїзд у ваш будинок коштуватимуть малюкові великих нервів. Щоб максимально знизити негативний вплив від зміни житла, заздалегідь підготуйте для хом'яка простору клітку з кількома ярусами, іграшками, годівницями та напувалкою (до моменту появи вихованця в клітці, вони повинні бути наповнені). У клітці обов'язково має бути одне або кілька укриттів: будиночків, тунелів, куренів, гніздечок, де хом'як зможе усамітнитися та заспокоїтися. Спочатку після переїзду не турбуйте хом'яка, дайте йому освоїтися в новому житлі, вивчити його, а потім починайте знайомитися. Найпростіше привернути увагу хом'яка смаколиком. Спочатку запропонуйте йому взяти ласощі з рук, потім обережно погладьте і лише після цього спробуйте взяти на руки. Різко хапати хом'ячка в руки не можна - від переляку він може рвонути та травмуватися або боляче вкусити вас. Намагайтеся при спілкуванні з гризуном не робити різких рухів – вони дуже лякають малюка.

Проблемою можуть стати маленькі діти та інші домашні улюбленці, особливо собаки та кішки. Діти не вміють акуратно тримати хом'ячків, вони можуть стиснути руки занадто сильно і травмувати звірятко або, навпаки, не втримати в руках і впустити на підлогу, а падіння небезпечні для здоров'я та життя хом'яків. Найкращий варіант – пропонувати дитині гладити хом'яка у вас на руках чи давати грати лише під вашим наглядом.

Кішки та собаки – це величезний стрес для хом'яка. У природному середовищі гризуни часто стають здобиччю хижаків, і постійне сусідство з таким «страшним звіром» вкрай негативно відбивається на психологічному стані хом'яка, його самопочутті й тривалості життя. Якщо в будинку крім хом'яка є кішки-собаки, захистіть гризуна від контакту з ними.

Нервовість і погане самопочуття може виникати від перегріву в спеку влітку або від перебування поряд з опалювальними приладами в холодну пору року. Спека погано впливає на гризуна, хом'як стає млявим, апатичним, через особливості фізіології може порушитись травлення чи кровообіг, а це вже небезпечно. Щоб уникнути стресу, не ставте клітку в місце, освітлене прямим сонячним промінням, поруч із батареями, обігрівачами, під кондиціонером. До речі, протяги теж не корисні хом'ячкам, вони можуть застудитися. Підберіть для клітки вихованця тихе, освітлене розсіяним світлом місце, якомога далі від вікон, дверей та опалювальних приладів.

роздільник гризуни | Зоомагазин MasterZoo

Дуже бояться хом'яки гучних звуків, тож постарайтеся знайти в будинку місце тихе, що розташоване якомога далі від телевізора, музичного центру, колонки, міксера, пилососа та інших «гучних» побутових приладів. Гучно грюкати дверима, кричати, працювати дрилем, молотком в одному приміщенні з хом'ячком також не варто. Якщо необхідно зробити ремонт, краще на якийсь час перенести гризуна в інше приміщення, але не на кухню. Підвищена вологість, сильні запахи від різних продуктів, дзвін посуду – все це створює стресову ситуацію і погано відбивається на здоров'ї та настрої улюбленця.

У природному середовищі проживання хом'яки пробігають на день кілька кілометрів у пошуках їжі, і нестача фізичної активності негативно позначається на їхньому самопочутті. У тісній клітці без іграшок і можливості активно рухатися гризун починає нудьгувати, набирати зайву вагу, псувати клітку, обгризаючи покриття з ґрат. За відсутності розваг у клітці хом'як шукатиме спосіб вибратися за її межі, і, з великою ймовірністю, втече. А подорожі по будинку для пухнастих малюків дуже небезпечні! Щоб уникнути стресу і створити для підопічного комфортне середовище, потрібно підібрати простору клітку, з кількома ярусами, драбинками, будиночками, лабіринтами, гойдалками та біговим колесом. Ці атракціони дозволять хом'якові підтримувати відмінну фізичну форму, знімати нервову напругу за допомогою іграшок, а ще - і запобігають спробам втечі.

Справжній шок у хом'яка викликає… неправильне прибирання клітки. У кожного хом'ячка, що поважає себе, є комора з запасами. Якщо ви регулярно знищуватимете його запаси в процесі прибирання, хом'як стане агресивним, відлюдькуватим і здатним навіть вкусити, захищаючи своє добро. Тому якщо в будиночку або гніздечку ви помітили склад насіння і зернят, не чіпайте його. Забирайте з комори тільки соковиті продукти, що швидко псуються, щоб ваш підопічний не отруївся ними.

Неправильно підібраний раціон або різка його зміна є причиною стресу. Забезпечте хом'яку повноцінне харчування, в якому буде зерно та насіння, соковиті овочі, фрукти, трави та ягоди, а також, у невеликій кількості, тваринні білки. Не забувайте регулярно мити напувалку і доливати в неї свіжу воду! Якщо ви хочете змінити корм гризуну, то робіть це поступово, протягом тижня замінюючи невелику частину звичного раціону на новий. Таким чином ви без стресу переведете підопічного на новий корм.

Стрес у хом'яка | Зоомагазин MasterZoo

Правильне харчування як профілактика стресу

Як відомо, здоровий організм краще переносить стресові ситуації, ніж ослаблений. Одним із головних факторів підтримки хорошого самопочуття та високої опірності негативному впливу навколишнього середовища є збалансоване харчування. Один раз приділіть час і увагу складанню зразкового раціону для хом'яка, і надалі це допоможе запобігти безлічі проблем.

У природі основною їжею хом'яків є насіння та зерна рослин, листя, ягоди, а також, при нагоді, комахи, їхні личинки, пташині яйця. При домашньому утриманні як основну страву пропонуйте вихованцю спеціальну зерносуміш для хом'яків. Ветеринари рекомендують купувати готовий корм, розроблений спеціально для цього виду гризунів, тому що він має певний склад та калорійність, які оптимально підходять саме хом'якам.

Джерелом вітамінів та мікроелементів є свіжі овочі, фрукти, трави, ягоди. Пропонуйте вихованцю лише сезонні продукти, оскільки «зимові» огірки, помідори та зелень містять надто багато хімічних сполук, шкідливих для здоров'я хом'яків. У холодну пору року вашому підопічному буде цілком достатньо моркви, яблук, груш, кореня петрушки або селери.

Два рази на тиждень пропонуйте вихованцю білкові продукти тваринного походження: нежирний сир, шматочок відвареної курки (без солі та приправ), круто зварений яєчний білок або половинку вареного перепелиного яєчка.

Не забудьте про ласощі - це не тільки можливість порадувати підопічного, зміцнити дружні стосунки, а й спосіб зниження стресу. Річ у тім, що багато компонентів ласощів, а також свіжі ягоди, фрукти, трави, містять речовини, що дозволяють швидко впоратися зі стресовою ситуацією і запобігти проблемам зі здоров'ям. Так, жирні кислоти омега-3 та омега-6 зміцнюють нервову систему та дозволяють знизити стрес. Антиоксиданти, що містяться в багатьох травах, фруктах та ягодах, нормалізують стан нервової системи та сприяють виробленню дофаміну, гормону задоволення. В екстрених ситуаціях організм втрачає значну кількість калію, магнію, вітамінів В, D. І саме ласощі дозволять швидко заповнити їхній дефіцит. Тому не забувайте балувати хом'яка ласощами:

  • насінням соняшника, гарбуза, льону;
  • волоськими горіхами, арахісом, фундуком;
  • чорницями, суницями, грушами;
  • коренем селери;
  • шматочками гарбуза;
  • зеленню шпинату та ін.

Всі ці продукти корисні для зниження стресу, усунення його наслідків і підтримки здоров'я та відмінного настрою хом'яка.

Заняття для зменшення стресу в хом'яків

На різні неприємні ситуації хом'ячки реагують по-різному, одні стають войовничими та агресивними, інші забиваються в нірку і тремтять. Але в будь-якому випадку малюк потребує вашої допомоги, адже чим швидше вдасться подолати наслідки стресу, тим менше шкоди він принесе здоров'ю. Для початку усуньте джерело проблеми або убезпечте від нього вихованця. Потім спробуйте налагодити контакт: запропонуйте улюблені ласощі, нову іграшку, обережно погладьте - потрібно відвернути увагу малюка від переживань.

Потім можна взяти його на руки, погладити, щоб вихованець відчув себе в безпеці. Листок шпинату або гарбузове насіння буде додатковим аргументом на користь того, що нічого страшного не сталося і хвилюватися не варто. Багато хом'ячків люблять іграшки, тож сміливо пропонуйте новий тунель, гамачок, курінь, карусельку, канатик або іншу розвагу - активні ігри чудово допомагають впоратися зі страхом, роздратуванням або невдоволенням.

 Хом'яки | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Декоративні хом'яки - тендітні створіння, яким для довгого та щасливого життя потрібні ваша любов і турбота. Стреси негативно впливають на їхнє фізичне та психологічне здоров'я, тому постарайтеся максимально захищати маленьких підопічних від неприємностей.

Причини стресу бувають різні, іноді несподівані для вас, тому уважно стежте за самопочуттям улюбленця, щоб вчасно помітити прояви занепокоєння, страху або невдоволення та допомогти хом'якові. Антистресові заходи - це ігри з пухнастиком, частування улюбленими смаколиками, нові іграшки, і, звичайно ж, потрібно усунути причину занепокоєння.

Бажаємо вам і вашим вихованцям отримувати від спілкування лише позитивні емоції!

 

FAQ
  • Які події та ситуації можуть викликати стрес у хом'яків?

    Хом'ячки – ніжні та полохливі створіння, тому їхнє здоров'я потрібно берегти та намагатися не допускати стресових ситуацій. Чимало власників хом'яків навіть не здогадуються, що їхні дії завдають гризунам непоправної шкоди. Тому уважно ознайомтеся з цим списком найбільш характерних ситуацій, які викликають стрес у хом'яка, і намагайтеся уникати їх:

    • гучні звуки;

    • різкі рухи;

    • перегрів;

    • контакт із собаками, котами, дуже маленькими дітьми;

    • сильні запахи;

    • руйнування комори;

    • невідповідний корм, незбалансований раціон;

    • відсутність води;

    • протяг;

    • відсутність можливості активно рухатися, бігати та грати.

  • Як я можу визначити, що мій хом'як відчуває стрес?

    На стрес в улюбленця вказують: апатичність, відсутність апетиту, відмова від їжі та води, але це можуть бути симптоми хвороби, тому в цьому випадку обов'язково проконсультуйтеся з ветеринаром-ратологом. Часто екстрені ситуації викликають агресію у хом'яка, тож якщо гризун намагається напасти на вас і вкусити, не лайте його, а розберіться, що злякало або шокувало малюка. Також показниками стресу є:

    • нехарактерні повторювані рухи;

    • тривалий біг у колесі або по клітці, особливо вдень;

    • випадіння шерсті;

    • розлад травлення;

    • нехарактерні звуки, схожі на схлипування чи рохкання.

  • Як знизити стрес у мого хом'яка?

    Якщо ви зрозуміли, що у вашого улюбленця стрес, перш за все, усуньте його причину. Без цього подальші дії не мають сенсу. Потім дайте вихованцю трохи заспокоїтися, відчути себе у безпеці. Щоб втішити, порадувати малюка, відвернути його увагу, можете запропонувати улюблені ласощі, нову іграшку, погладити, а потім взяти на руки, але обережно, без різких рухів.

  • Яку роль відіграє харчування в управлінні стресом у хом'яків?

    Збалансоване повноцінне харчування є одним із найважливіших факторів збереження здоров'я вихованця, зміцнення його імунітету. А здоровий організм, як відомо, набагато менше схильний до стресів і легше їх переносить. Тому правильно підібраний корм, наявність у раціоні свіжих фруктів, овочів, зелені та білкових продуктів - дозволять вихованцю набагато легше переносити різні неприємності без ризику для здоров'я. Якщо стресу уникнути не вдалося, обов'язково доповніть раціон хом'яка продуктами, що сприяють зниженню стресу та зміцненню нервової системи. Це горішки, насіння, ягоди чорниці, полуниці, суниці, корінь селери, шпинат тощо.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі