Кролик | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як зрозуміти «мову» кролика

Активна поведінка та допитливість

Відсутність агресивної поведінки

Здоровий апетит та регулярне оновлення зубів

Мова тіла кролика: пози щастя

Чиста і доглянута шерсть

Висновки

Декоративні кролики – не просто пухнасті малята з вушками, це тямущі створіння, які вміють демонструвати свій стан і ставлення до тих чи інших подій. Кожен кролик - пухнаста особистість, і характери у них дуже різні. Але «мову» для передачі настрою та стану вони використовують одну й ту саму. Якщо звернути увагу на поведінку вихованця, можна легко визначити, що він відчуває, чи щасливий він поруч із вами.

Про настрій і самопочуття вихованця можна судити зі:

  • звуків – кролики дуже «балакучі», видають масу різноманітних звуків, які означають роздратування, невдоволення, радість, агресію, блаженство та ін.щ;
  • поведінки – декоративний кролик своєю поведінкою дає зрозуміти, як він почувається, задоволений він чи скривджений;
  • мови тіла – кожна поза пухнастика має своє значення, спостерігаючи за улюбленцем, можна зрозуміти, що він відчуває;
  • апетиту - ставлення кролика до їжі є чітким показником його стану;
  • вигляду шкіри та шерсті – це показник здоров'я та психологічного комфорту вухастика, найменші зміни у стані шерсті, часте чухання або спроби кролика вищипувати «шубку» є сигналом, що з улюбленцем щось не так.
  • Спираючись на власні спостереження та інформацію, якою з нами поділилися досвідчені ветеринари-ратологи та заводчики, ви легко зрозумієте свого пухнастого підопічного і зможете зробити його по-справжньому щасливим.

Як зрозуміти «мову» кролика

За виглядом пухнастої мордочки визначити настрій кролика практично неможливо, улюбленець повинен бути вкрай незадоволений або дуже щасливий, щоб це позначилося на його «обличчі». А ось розповісти про своє ставлення до вас і того, що відбувається, він може.

Декоративні кролики видають різні звуки, що вказують на їхній стан і настрій. До них слід прислухатися дуже уважно, оскільки в природі кролики – здобич, і вони набагато більше слухають, ніж «розмовляють». Якщо кролик вважає за потрібне «поговорити», значить, це важливо. Тому зверніть увагу на звуки, які видає ваш вухастик, кожен із них щось означає. Використовуючи відомості, отримані від ветеринарів та заводчиків, ми склали короткий «тлумачний словник» для власників кроликів:

  • кректання, бурчання – кролик чимось незадоволений;
  • тихе бурчання, трохи схоже на муркотіння, клацання зубами чи сопіння – кролик задоволений, найчастіше ці звуки він видає, коли йому чухають за вушком, гладять бік чи шию під мордочкою;
  • гучний скрегіт зубами – часто вказує на біль, агресію або сильний переляк, якщо кролик при цьому напружений, терміново звертайтеся до ветеринара;
  • гучне гарчання чи рохкання – прояв агресії, якщо кролик гарчить, то і до бійки недалеко, розлючений вухастик може запросто вкусити вас за будь-яку частину тіла, до якої зможе дотягнутися;
  • тихе рохкання (часто разом із бігом по колу навколо іншого кролика або, наприклад, ваших ніг) – вихованець виявляє готовність до спарювання і таким чином прагне привернути до себе увагу «об'єкта пристрасті», яким може виявитися, у тому числі ваша нога, капці, іграшка тощо;
  • гучний крик, схожий на крик дитини – щиро бажаємо вам ніколи не чути цього звуку від свого кролика, він означає смертельний жах чи нестерпний біль.
  • Кролики можуть подавати інші сигнали. Поспостерігайте за вихованцем, запам'ятайте, що він «каже» в різних ситуаціях: під час їжі, отримання ласощів, чухання носика і спинки, неприємних для нього процедур, візиту до ветеринара або в іншій стресовій ситуації. Зовсім скоро ви зможете самі скласти «словник» свого кролика і легко розуміти, що хоче повідомити вам пухнастик.
 

Звісно, кожен господар хоче, щоб його підопічний був щасливим. Визначити ступінь задоволеності кролика можна не лише за звуками, адже вони часто передають настрій у даний конкретний момент. Оцінити рівень щастя загалом можна за критеріями, про які ми вже згадували:

  • поведінка;
  • відсутність відхилень при спілкуванні з вами та іншими членами сім'ї;
  • апетит і стан зубів;
  • мова тіла;
  • стан шерсті.
  • Розкажемо про кожну ознаку щастя декоративного кролика докладніше.

Активна поведінка та допитливість

У природі кролики протягом дня намагаються не вибиратися на відкрите місце, щоб не стати здобиччю хижаків. Декоративні кролики успадкували цю схильність, тому вони активні зазвичай вранці та ввечері. Якщо протягом дня кролик тихо сидить у своїй клітці чи будиночку і час від часу жує травичку та інші ласощі – у нього все нормально. Однак буває і по-іншому: кролик починає носитися по дому або вольєру, підстрибувати, виписувати в повітрі «фігури вищого пілотажу», перекидатися, бігати по колу і при цьому поглядати на вас. Сприймайте це як комплімент – ваш вихованець здоровий і бадьорий, а така поведінка – вірна ознака його безмежного щастя.

Вранці та ввечері кролики стають активнішими, із задоволенням гуляють вольєром або по будинку, вивчаючи всі куточки та ретельно обнюхуючи предмети. Щоб така «мандрівка» була комфортнішою для улюбленця, розмістіть всюди невеликі укриття, можна просто зробити курінь з картону. Тоді вухатий мандрівник почуватиметься на прогулянці впевненіше. Пам'ятайте, що кролики не люблять гучних звуків. Увімкнений телевізор, гучна музика чи грюкання дверима викликають паніку та спроби втекти кудись від потенційної небезпеки. Якщо в полі зору кролика опиняться 1-2 «нірки», він буде набагато спокійнішим.

Про спокій та впевненість у власній безпеці свідчить бажання потертися мордочкою об навколишні предмети, ваші ноги-руки та інші частини тіла. У такий спосіб кролик хоче позначити предмети, показати, що вони належать йому, тобто ви його улюблена людина, і вухастик прагне всім це продемонструвати.

Декоративний кролик раптово плюхнувся на бік, витягнув лапи та вдає, що спить, але при цьому стежить за вашою реакцією? Хвилюватися не потрібно, плюхання на підлогу - ознака того, що вихованець почувається у вашому будинку комфортно і безпечно і може дозволити собі валятися на підлозі, нічого не боячись. А от якщо кролик лежить, підтягнувши лапки та опустивши голову, млявий, сонливий, не виявляє цікавості до їжі та іграшок, значить, у вихованця проблеми та його слід показати ветеринару.

Декоративний кролик | Зоомагазин MasterZoo

Відсутність агресивної поведінки

Невдоволений, скривджений, нещасливий кролик може бути агресивним. Ознаки агресії виявляються, якщо у вихованця був негативний досвід спілкування з людьми або він сильно наляканий і готовий захищатися щосили. Ознаками агресії є:

  • гарчання, шипіння;
  • напружена поза;
  • постукування по підлозі задньою лапою;
  • вуха розгорнуті внутрішньою стороною назад і притиснуті до спини.

Якщо ви помітили, що ваш кролик поводиться саме так, не кидайтеся заспокоювати його, не намагайтеся погладити – він здатний сильно вкусити. Дайте вихованцю заспокоїтися, не підходите близько, приберіть джерело роздратування, покладіть неподалік смаколик. Кролики незлобиві вихованці, що швидко відходять, заспокоївшись, вони охоче спілкуватимуться з вами.

Щоб не викликати агресію кролика, уникайте таких дій:

  • не підіймайте різко з підлоги;
  • не підвищуйте голос, не кричіть на нього;
  • не використовуйте у приміщенні, де живе кролик, парфуми, освіжувачі повітря, поліроль та інші речовини з різкими чи сильними запахами, не куріть;
  • не вмикайте гучно будь-яку апаратуру;
  • не забувайте погодувати та забезпечити іграшками – від нудьги кролик впадає у депресію.

Якщо хочете налагодити довірчі стосунки з кроликом, дозвольте йому більше гуляти та досліджувати всі куточки будинку, лежати на сонечку і засипати в найнесподіваніших місцях. Кролики дуже цінують свій особистий простір - загін або клітку, тому небажано вдиратися туди без попередження. До планового чищення підстилки, збирання старого корму та наповнення миски вухасті улюбленці ставляться з розумінням, бажано робити всі ці маніпуляції приблизно в один час, щоб кролик звик до графіка.

Кролик любить, коли йому приділяють увагу, гладять, чухають за вушком, хвалять і проводять із ним час. Він готовий сидіти поруч з вами на дивані, поки ви читаєте книгу або дивіться телевізор, залізти на коліна, коли розмовляєте телефоном або лягти на ноги, якщо ви працюєте вдома. Масу задоволення кролику подарують іграшки: тунелі, м'ячики, смачні забавки: колоски, пончики, а також барабани, м'ячики чи підвіски з ласощами.

Здоровий апетит та регулярне оновлення зубів

Один із безпомилкових способів переконатися в тому, що кролик здоровий і щасливий – спостерігати, як він їсть. Задоволений життям вухастик любить щось погризти, причому цікавить його різноманітна їжа. Якщо вихованець не їсть, значить, він скривджений або погано почувається.

До речі, причиною поганого самопочуття чи настрою може виявитися невідповідний корм. Врахуйте, що основу раціону декоративного кролика складає сіно – близько 60% його щоденного меню. Також не забудьте про суху зерносуміш, в ній містяться рослинні білки, амінокислоти, величезна кількість вітамінів і мінералів, які необхідні улюбленцеві для гарного самопочуття. Крім сухих продуктів, пропонуйте соковитий корм, але потроху, щоб не спровокувати порушення травлення. Кролики дуже люблять:

  • моркву;
  • огірки;
  • яблука;
  • груші;
  • солодкий перець;
  • вишню;
  • чорниці;
  • малину.

Всупереч поширеному переконанню, кролики не дуже люблять капусту, вона викликає розлад травлення, метеоризм та захворювання ШКТ.

Щасливий кролик дуже любить гризти гілочки дерев – це необхідно для сточування зубів, що відростають. Якщо цього не робити, пухнастик відчуватиме дискомфорт під час їжі, а надалі з'являться серйозніші проблеми зі здоров'ям. Не забувайте пропонувати своєму кролику гілочки осики, яблуні, вишні, тополі, акації, верби, ліщини, смородини, липи, шовковиці. Вони повинні бути в клітці в будь-яку пору року.

При такому раціоні, а також наявності ласощів, наприклад, колосків або соняшникового насіння (частувати можна пару разів на тиждень), ваш вихованець напевно почуватиметься найщасливішим кроликом на світі!

Догляд за кроликом | Зоомагазин MasterZoo

Мова тіла кролика: пози щастя

Мова тіла кроликів досить багата. Фахівці лише за розташуванням вух можуть досить точно визначити емоційний стан гризуна. Кожен рух пухнастих вух щось означає, тому що в природі кролики часто покладаються саме на слух. Чи можна зрозуміти з пози кролика, що він задоволений життям? Звичайно, можна. Ваш підопічний щасливий якщо:

  • лежить на животі, передні лапки витягнуті вперед, вушка розслаблені;
  • валяється на підлозі на боці, перекочуючись з одного боку на інший;
  • лежить, відкинувши лапки та вдає, що жує щось;
  • укладається до вас на ноги;
  • засинає у найнесподіваніших місцях: посеред кімнати, перед телевізором, під вашим стільцем чи кріслом.

Чиста і доглянута шерсть

Щасливий кролик – здоровий кролик, це навіть не обговорюється. І шубка вихованця служить показником його гарного самопочуття. Кролики приділяють достатньо часу гігієні, тому шерсть у них зазвичай чиста та блискуча. Але довгошерсті вихованці потребуватимуть вашої допомоги: шерсть доведеться регулярно розчісувати, видаляти відмерлі волоски та підшерстя.

Якщо ваш улюбленець почувається добре, то шерсть по блиску і кольору відповідає особливостям породи, не сплутується, без лисин, а шкіра – без ранок і подряпин. Очі ясні, чисті, блискучі, без виділень.

Висновки

Кролики милі, привабливі та дуже емоційні створіння, що вимагають уваги й турботи. У природі їх на кожному кроці чатує небезпека, тому пухнастики дуже обережні, полохливі, і знадобиться час, аби завоювати довіру свого підопічного. Зате щасливий кролик - це чудове видовище! Він має чудовий апетит, гарний вигляд, грайливий, допитливий, довірливий, любить повеселити та посидіти поряд із вами.

Завдяки різноманітним звукам, положенню вух та тіла кролик може розповісти, що він відчуває і чого хоче. Вам просто слід звертати увагу на поведінку малюка, і ви легко зрозумієте, чи задоволений ваш вихованець.

 

FAQ
  • Як ознака активності та грайливості вказує на щасливого кролика?

    Допитливий, веселий, грайливий кролик – це, безперечно, задоволений життям вихованець. Така поведінка свідчить про відсутність страху, необхідність тікати та ховатися, тобто кролик почувається в повній безпеці та може дозволити собі будь-які витівки. А для нього це є щастя!

  • Який апетит у щасливого кролика?

    Вдень кролики зазвичай дрімають, а вранці та ввечері стають активнішими та виявляють інтерес до їжі. Вночі вони теж не проти пожувати. Про апетит підопічного можна судити за кількістю корму, що залишився в клітці. Здорові та щасливі кролики відрізняються відмінним апетитом і підвищеним інтересом до ласощів, особливо, якщо їх потрібно «добувати» - дотягуватися до підвішеного колоска або катати іграшку, щоб з неї випало улюблене насіння або ягідки.

  • Яка соціальна поведінка свідчить про щастя кролика?

    Кролики - товариські вихованці, на самоті вони нудьгують, можуть образитися на вас за недостатню увагу і навіть впасти в депресію. Тому намагайтеся приділяти вухастику якомога більше часу. Навіть якщо в цей момент ви не можете його гладити, грати з ним або тримати на руках, посадіть поряд із собою - так кролик не почуватиметься самотнім. Про те, що кролик задоволений, свідчить така поведінка:

    • охоче дозволяє себе погладити та взяти на руки;

    • тикає носом і облизує руку чи ногу;

    • бігає зигзагами, виробляючи у повітрі різноманітні трюки;

    • лежить на боці, розслабившись чи прикидаючись сплячим;

    • хоче сидіти поруч із вами.

  • Які ознаки здоров'я шерсті та шкіри вказують на щасливого кролика?

    У здорового кролика шерсть м'яка, колір і ступінь блиску відповідають стандартам породи, немає безшерстих ділянок шкіри, а сама шкіра чиста, без подряпин, подразнень, ранок, лупи.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі