Голчата мишка | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Зовнішній вигляд голчастої миші

Можливість утримання голчастої миші як домашнього вихованця

Тривалість життя голчастих мишей

Характер і звички голчастих мишей

Вибір житла для голчастої миші: клітина або тераріум

Раціон харчування голчастої миші

Необхідність води в житті голчастих мишей

Що люблять гризти голчасті мишки

Особливості вагітності у голчастих мишей та догляд за потомством

Хвороби голчастих мишей

Не завжди характер пухнастої особистості ховається за широким хвостом, що виляє, або за царськими котячими звичками. Іноді вона ховається за розумними очима-ґудзиками та чіпкими пальчиками. Як, наприклад, у голчастої миші. Яка нарівні з багатьма іншими тваринами може стати вам вірним другом. Тому давайте розглянемо докладніше те, як містити мишу голчасту та які її особливості потрібно врахувати.

Зовнішній вигляд голчастої миші

Акоміси, вони ж голчасті миші, отримали свою назву завдяки жорстким шерстинкам на спині, які виступають наззовні. Та й забарвлення шерсті загалом трохи нагадує голки, оскільки її кінчики часто пофарбовані в чорний, світлий чи рудий відтінок. Шерсть інших ділянках тіла світла і м'яка.

У голчастої миші гостра вузька мордочка з великими виразними вічками. Ніс та вуса довгі. Вушка великі круглі вертикально посаджені.

Тіло голчастої миші невелике, до 13 см завдовжки. Важить вона від 30 до 90 г. Самці трохи більші, ніж самки. Також у самців на шиї довша шерсть, і чимось вона нагадує гриву. Задні лапки закороткі, стопа широка.

Незвичайно, що досі достеменно невідомо, навіщо голчастим мишам потрібні їхні колючки. Звірята не використовують їх для захисту. А також, за наявності досить жорстких шерстинок, хвіст у цих гризунів дуже чутливий і може зламатися, якщо тварина впаде або якщо її неправильно взяти до рук.

У природі голчасті миші мешкають у Північній Африці та Південній Європі. Вони звикли до спекотного клімату саван і самостійно вижити в наших погодних умовах не можуть. Але при домашньому утриманні почуваються добре і дуже швидко прив'язуються до людей, з якими живуть, стаючи їм близьким компаньйоном.

Миша голчаста домашня

Можливість утримання голчастої миші як домашнього вихованця

Зараз не рідкість зустріти у міській квартирі різних, кумедних та незвичайних тварин. А в зоомагазині можна купити таку екзотичну тварину, про яку ви раніше навіть не чули. Але, купуючи вихованця, дуже важливо уважно поставитися до особливостей утримання кожного окремого виду, отримати максимум інформації від кваліфікованих консультантів. Тому ми хочемо вам розповісти про те, чим відрізняється утримання голчастої миші.

Насправді голчасті миші вважаються ідеальними домашніми вихованцями. Вони охайні, від них немає запаху і за ними досить легко доглядати. Вони не шумлять і чудово ладнають з усіма членами сім'ї. Окремо можна сказати про їхній приємний характер і допитливість, завдяки чому ви полюбите їх ще сильніше.

Тривалість життя голчастих мишей

Голчасті миші відрізняються міцним здоров'ям та витривалістю. Вони рідко хворіють. Найчастіше за умов домашнього утримання живуть близько 3 років. Середня тривалість життя голчастих мишей становить від 6 до 8 років. Щоб вихованець прожив довге і щасливе життя, забезпечте його всім необхідним, підберіть хороший раціон і подбайте про те, щоб він не нудьгував. Приділяйте йому багато уваги і даруйте своє кохання.

Характер і звички голчастих мишей

Голчасті миші дуже розумні та кмітливі. З ними легко налагодити контакт. Звірятка розпізнають різні звуки та їх значення, а якщо з ними періодично займатись, виконуватимуть нескладні трюки.

Вихованці, яким не вистачає уваги, не стають дикими чи агресивними. Навпаки, брак людського спілкування впливає на них таким чином, що активні мишки соромляться, лякаються та відрізняються нерішучістю. Вони стають настільки полохливими, що можуть навіть померти від переляку, якщо їх вперше взяти до рук після тривалого буття наодинці. Тому контакт з вами буде необхідний голчастим мишам, якщо ви вирішите поселити їх вдома.

Голчасті миші – соціальні тварини. Їх можна тримати великими групами, головне, щоб в одній клітці не знаходилося більше одного дорослого самця, інакше це може призвести до плачевних наслідків.

Голчасті мишки більш активні вночі та на світанку. Вони люблять шарудіти підстилкою та гризти різні предмети. Свої потреби мишки справлятимуть в одному місці, зазвичай у якомусь кутку акваріума чи клітини.

Цікаво, що голчасті миші у разі небезпеки можуть скинути шкіру. Вона у них менш еластична, ніж у інших гризунів. І якщо вони скидають шкіру, то відновлюють повноцінний новий епітелій, без ран і шрамів.

Відрізняються також голчасті миші й видатними фізичними здібностями. Вони чудові стрибуни та скелелази. Можуть пробігти тривалу дистанцію та люблять досліджувати все навколо. Тому там, де миші житимуть, варто поставити іграшки та тренажери для них.

Голчасті миші | Зоомагазин MasterZoo

Вибір житла для голчастої миші: клітина або тераріум

Утримувати голчастих мишей можна в тераріумах, акваріумах, накривши їх кришкою, і в клітинах для гризунів. Відмінні варіанти житла для гризунів ви знайдете в каталозі зоомагазину MasterZoo.

Якщо ви хочете утримувати голчастих мишей у клітці, підберіть модель з частими прутами. Для того, щоб улюбленець не нудьгував, помістіть у клітку різні іграшки, гілки, сходи, колесо. Тварини досить охайні та, що приємно вас порадує, не мають специфічного "мишачого" запаху, але прибирати клітину і міняти воду в напувалці слід регулярно. Як підстилку можна використовувати пресовану тирсу, або спеціальні наповнювачі для гризунів.

Не можна використовувати у клітці пластикові аксесуари, бо голчасті миші охоче їх гризуть. Колесо для гризунів використовуйте з твердим дном: з одного боку колесо має бути відчинене, а з іншого - повністю закрите. Голчасті мишки, як і тхори, люблять спати в гамаках. Декорації та обладнання для клітин можна купити в магазині або на сайті MasterZoo.

Також підійде для утримання голчастих мишей тераріуми та акваріуми. Враховуючи рухливий і допитливий характер, даний варіант навіть може бути кращим і безпечнішим за клітину. Просто варто вибрати варіант з дном, що висувається, щоб полегшити догляд за житлом голчастих мишей.

Для утримання двох гризунів достатньо акваріума об'ємом 40-50 літрів. Краще вибирати акваріуми прямокутної чи квадратної форми. Оскільки голчасті миші звикли до жаркого клімату, оптимальною температурою утримання цих гризунів вважається 26-27°C. Температуру слід підтримувати обігрівачем із терморегулятором для рептилій.

роздільник собаки | Зоомагазин MasterZoo

Раціон харчування голчастої миші

У харчуванні голчасті миші невибагливі. Основним кормом для цих гризунів є різні рослинні кормові суміші, які можна купити на нашому сайті, насіння, горіхи, овочі, фрукти, зелень. У сирому вигляді можна давати їм яблука, виноград, фініки, груші, сливи, броколі, інжир, кукурудзу, моркву.

Також можна підгодовувати тваринним кормом 1-2 рази на тиждень, таким як молоко, сир, варені яйця, м'ясо або фарш. Рекомендується додавати до раціону голчастих мишей живих комах та черв'яків, але в невеликій кількості. Але не можна згодовувати голчастим мишкам корми для морських свинок та кроликів!

Обов'язково у клітці має бути свіжа вода, міняти воду потрібно щодня. Кальцій дуже важливий для нормального розвитку цього гризуна, додайте до корму трохи яєчної шкаралупи або придбайте в зоомагазині спеціальний мінерал для гризунів, він також необхідний для сточування зубів, які у гризунів ростуть протягом усього життя.

Необхідність води в житті голчастих мишей

Через те, що голчасті миші звикли до жаркого клімату і досить суворих умов проживання, великої кількості води вони не потребують. У природі часто вони живуть далеко від джерела питної води та необхідну вологу одержують із соковитих натуральних кормів, а також злизуючи росу з рослин.

Але за умови утримання будинку та годування сухими зерновими сумішами мишам необхідний цілодобовий доступ до питної води. Міняти її потрібно щодня. Найбільш зручним способом організувати питво для вихованця - закріпити напувалку на клітину зовні.

Миша декоративна | Зоомагазин MasterZoo

Що люблять гризти голчасті мишки

Ці звірята можуть згризти все, що менш міцне, ніж їхні зуби. Тому посуд і декор у їхньому будиночку, та й сама клітина, мають бути якісними та важкими. Пластикові аксесуари та елементи тут не підійдуть.

Купуйте голчастим мишам мінеральний камінь, крейду для папуг або панцир каракатиці. Це стане для них джерелом кальцію і надасть можливість із задоволенням щось погризти. І задоволення, і користь. Також підійдуть гілочки дерев: липи, верби, яблуні, цілі волоські горіхи, хлібні сухарі.

Особливості вагітності у голчастих мишей та догляд за потомством

Якщо ви хочете розводити голчастих мишей, то краще купувати їх у різних місцях. Так ви виключите можливість спорідненості між мишами. Це важливий момент, адже потомство від родичів відрізняється слабким здоров'ям.

У домашніх умовах голчасті миші успішно розмножуються. Врахуйте цей момент, якщо хочете купити різностатевих мишей. Будьте готові подбати про потомство, або вибирайте двох самок.

Статева зрілість у голчастих мишей настає у віці 2-3 місяців. Приблизно тоді ж м'яка шерсть на спині трансформується в голочки.

Вагітність у голчастих мишей триває довше, ніж у більшості інших гризунів, від 38 до 45 днів. За один раз голчаста миша може народити до 5 мишенят. Завагітніти знову голчаста миша може практично відразу після пологів. Усього вагітність у цих звірків може відбуватися до 4 разів на рік.

Цікавою особливістю голчастих мишей є те, що мишенята у них народжуються цілком самостійними маленькими звірятами, мишки можуть самостійно пересуватися, вони вкриті м'якою сірою шерстю, і очі у них відкриваються в перший же день. На другий день діткам можна вже давати сухий корм.

Але це не означає, що їм не потрібна мама - як усі малюки, вони годуються материнським молоком і потребують обігріву з боку дорослих тварин. Дбають про потомство як батьки, так і мами. Самки голчастих мишей також можуть взяти під опіку прийомних мишенят або вирощують потомство разом з іншими жіночими особинами мишей.

Якщо ви регулярно, з перших днів появи мишеня вдома братимете його на руки, воно швидко прив'яжеться до вас і охоче буде сам дертися по вашій руці. Але пам'ятайте, що вони дуже тендітні, та поводитися з ними треба дуже дбайливо і акуратно.

роздільник сердечко | Зоомагазин MasterZoo

Хвороби голчастих мишей

Голчасті миші вважаються здоровими та витривалими. Однак багато в чому на їх здоров'я і тривалість життя впливає якість догляду, що надається їм.

На відміну від інших гризунів, у них рідко виникають пухлини. Голчасті миші не схильні переїдати, але через неправильне харчування у них може виникнути ожиріння та діабет. Наприклад, варто уникати кормів з високим вмістом горіхів та соняшникового насіння, а також їжі з високим вмістом цукру та жиру.

З інших хвороб у голчастих мишей зустрічається отит та авітаміноз. Не розташовуйте клітину на протязі та підтримуйте оптимальну для голчастих мишей температуру, інакше вони страждають від риніту, бронхіту та пневмонії. Якщо не прибирати в клітці та не проводити профілактики від паразитів, то готуйтеся лікувати вихованця від шкірних захворювань, які вони викличуть.

 

FAQ
  • Як голчаста миша скидає шкіру?

    Деякі види голчастих мишей можуть скидати шкіру. Відбувається це через сильний переляк. При цьому в місці оновлення шкіри не виникає шраму, а відростає нова повноцінна шкіра.

  • Як приручити голчастих мишей?

    Приручення голчастих мишей вимагає терпіння та поступового підходу. Важливо створити умови, за яких вони відчують себе комфортно та безпечно. Почніть повільно підгодовувати їх із руки, пропонуючи їм смачні частування. Поступово збільшуйте час взаємодії та надайте місце для укриття. Пам'ятайте, кожна миша унікальна, і процес приручення може зажадати часу залежно від своїх індивідуальних характерів. Якщо у вас виникли питання або вам потрібна додаткова інформація, не соромтеся зв'язатися з нами. Ми завжди готові допомогти у забезпеченні турботи та комфорту для ваших вихованців.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі