Зміст

Види домашніх гризунів: умови проживання в природному середовищі

Важливість підтримання оптимального температурного режиму

Температурний діапазон для декоративних гризунів різних видів

Засоби для створення оптимальних умов для гризунів

Сезонна адаптація

Купуючи кролика, хом’ячка, морську свинку, багато хто вважає, що достатньо забезпечити їх житлом і харчуванням, тобто придбати відповідну клітку і корм — і пухнастик буде щасливий. Але не все так просто. Кожен вихованець — індивідуальність, у кожного — особливі потреби та уподобання. У гризунів, як і у людей, є улюблені та нелюбі страви, вони так само радіють і ображаються, хвилюються, хворіють.

Створюючи затишну оселю для улюбленця, необхідно пам’ятати, що дикі родичі декоративних гризунів проживають у певному кліматі, і вашому підопічному знадобляться подібні умови, щоб він почував себе комфортно. Що більше атмосфера у вашій квартирі нагадує природне середовище існування гризуна, то краще він почуватиметься.

Часто власники не здогадуються, що причина поганого настрою чи самопочуття підопічного — невідповідні температурні умови для гризунів. Щоб створити гризуну оптимальні умови життя, слід з’ясувати, де і як живуть його дикі родичі. Виходячи з цього, ви зможете забезпечити комфортну температуру та вологість для гризунів.

роздільник 1 | Зоомагазин MasterZoo

Види домашніх гризунів: умови проживання в природному середовищі

В Україні найбільш популярними домашніми гризунами є:

• кролики;

• шиншили;

• хом’ячки;

• морські свинки;

• дегу;

• щури.

Кожен гризун має свої особливості утримання, з якими потрібно ознайомитися ще до того, як пухнастик з’явиться у вашому будинку. Заздалегідь з’ясуйте, якого розміру має бути клітка, яке обладнання знадобиться, які потрібні іграшки та годівниці та чим саме годувати гризуна. Але навіть найдорожчий корм і найзручніша клітка не врятують малюка від хвороб, якщо ви не створите йому в приміщенні оптимальну температуру і вологість. Щоб зрозуміти, в яких умовах гризуну комфортно, з’ясуймо, де живуть родичі наших улюбленців.

Дикі кролики — жителі живуть практично повсюдно, їх немає тільки в Антарктиді. Ці гризуни можуть жити в полях і луках, лісах і напівпустелях, у пустелях і в горах. Іншими словами, вони вміють пристосовуватися практично до будь-яких кліматичних умов, окрім сильної спеки. У природі гризуни уникають сирих місць із різкими запахами. Декоративні кролики — набагато ніжніші створення, але здатність нормально витримувати великий діапазон температур частково передалася і їм.

Шиншили живуть на високогір’ях Анд, де клімат дуже суворий. Температурні умови в тих місцях від –27 °C до +24 °C. Саме тому у шиншил така густа і красива шубка — вона рятує звіряток від холоду й вітру, що вирує в горах. Не дивно, що ці домашні гризуни погано витримують спеку і віддають перевагу прохолоді, але без протягів. Вогкість їм просто протипоказана.

Морські свинки живуть на рівнинах і передгір’ях Центральної та Південної Америки, де клімат сухий і теплий. Домашні гризуни теплолюбні, але бояться вогкості та протягів. При цьому важливо, щоб повітря в приміщенні було свіжим, не застоялося.

Ареал проживання хом’яків неймовірно широкий, ці гризуни зустрічаються по всій Європі, у Малій Азії, Сибіру, Ірані, Китаї, Кореї — у степах, пустелях, лісостепах та невисоких горах. Спритні активні гризуни долають величезні відстані в пошуках їжі, непогано витримують холод, і їхні домашні родичі також потребують активного руху та помірної температури. За таких умов ваш хом’ячок буде здоровим і щасливим.

Чилійська білка, або дегу, — гризун родом із Південної Америки. Там він мешкає на посушливих кам’янистих схилах Анд і звик до суворих умов життя. Але в природному середовищі існування гризуни рідко доживають до двох років, а при правильному догляді вдома дегу радує господарів 10–12 років. Як бачите, хороші умови життя для цього вихованця надзвичайно важливі.

Декоративні щури — близькі родичі сірих і чорних щурів, що зустрічаються в усьому світі. Гризуни невибагливі, активні, товариські, але, на жаль, тривалість життя їх невелика. Навіть у найкращих умовах щур живе не більше 3 років.

Як бачите, предки багатьох декоративних гризунів мешкають у горах, передгір’ях, степах і луках, де температура повітря не надто висока, а клімат сухий. Отже, домашнім улюбленцям для міцного здоров’я та довгого життя знадобиться помірна температура у приміщенні, гарна вентиляція та відсутність вогкості. Це основні вимоги, але є і нюанси, адже домашні вихованці з їхніми дикими родичами мають багато відмінностей.

Важливість підтримання оптимального температурного режиму

Температура повітря та його склад важливі не лише для людей, а й домашніх вихованців. Гризуни дуже чутливі до різких перепадів температури, вони погано витримують холод і ще гірше — спеку. Холод викликає у них сонливість, порушення метаболізму, млявість, проблеми з диханням, і якщо не перемістити улюбленця у тепліше приміщення, він може загинути.

Занадто висока температура ще небезпечніша. Якщо гризун отримав тепловий удар, врятувати його вдається рідко. Перегрів викликає порушення роботи серця, мозку, і навіть стабілізація температури у прийнятних межах не допоможе відновити здоров’я пухнастика.

Зверніть увагу, що для кожного виду гризунів існують індивідуальні температурні умови. В одних температурне вікно більше, в інших менше, і це слід враховувати ще до того, як ви купили гризуна. Якщо ви вивчили умови у квартирі та зрозуміли, що не зможете створити оптимальну температуру для вихованця, якого хочете придбати, краще віддати перевагу тим пухнастикам, яким такі умови комфортні.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Температурний діапазон для декоративних гризунів різних видів

Щури — надзвичайно рухливі веселі гризуни, до того ж досить витривалі. Вони добре почуваються при температурі від 18 °С до 25 °С. Клітка повинна розташовуватись у місці, захищеному від протягів і прямого сонячного світла. Одна з найважливіших умов гарного самопочуття цього гризуна — можливість багато бігати і грати, тому, що більшою буде клітка, то краще. І подбайте, щоб у ній було багато східців, тунелів, будиночків, гамаків. Використовувати як житло акваріум або пластиковий контейнер не рекомендується — там погана вентиляція, накопичуються випари та запахи, які некорисні та не до вподоби гризунам.

Дегу — жителі гір і віддають перевагу невисоким температурам. Комфортна температура для гризунів від 19 °С до 23 °С, вологість — не вище 55 %. Клітка повинна бути металевою, просторою, щоби білка мала можливість стрибати по ярусах, грати, тренуватися в біговому колесі. Ці пухнастики чутливі до сильних запахів, гучних звуків, протягів і надмірно сухого повітря, тому встановлюйте клітку якнайдалі від опалювальних приладів, кондиціонера, вікна, телевізора, приймача, колонок абощо.

Декоративні кролики мають м’яку пухнасту шубку, тому чудово витримують прохолоду і погано почуваються в спеку. Оптимальна температура для них — 17–22 °С, вологість — 50 %, не більше. Ці пухнасті особистості не люблять задуху, пряме сонячне світло, перегрів, вогкість, протяги, тому клітку з гризуном у жодному разі не можна розміщувати на кухні, на підвіконні, поруч з опалювальними пристроями та кондиціонерами, у приміщеннях, де курять чи роблять ремонт.

Морські свинки віддають перевагу теплішій «погоді» в помешканні, їм комфортно при температурі 18–24 °С та вологості до 50 %. У таких умовах гризуни бадьорі та веселі, мають чудовий апетит і розважають власників піснями та захопливими бесідами: воркують, цвірінькають, пищать і видають масу інших звуків. Вони надзвичайно товариські! Місце, де стоїть клітка, має бути світлим, із доступом свіжого повітря, але не на протягу, не поруч із батареєю та не на кухні! Особливо небезпечна для свинок висока вологість при низьких температурах.

Щаслива шиншила — радість для господаря. Здорове і веселе створіння товариське, охоче сидить на руках, гуляє помешканням, має прекрасний апетит і надзвичайно грайливе. Щоб гризун почувався комфортно, йому потрібно створити такі умови: температуру 17–23 °С і вологість до 60 %. Температура вище 26 °С небезпечна для шиншили, пухнастик може отримати тепловий удар і загинути. Також різні хвороби у шиншил викликають тривале перебування під прямим сонячним промінням і протяги.

У плані умов утримання хом’ячки — найневибагливіші вихованці. Маленькі потішні гризуни цілком задоволені, якщо температура у квартирі коливається в діапазоні 18–27 °C, а вологість не перевищує 60 %. Якщо в приміщенні прохолодніше, хом’як може серйозно захворіти. Негативно впливає на нього спека, перегрів викликає порушення роботи всього організму та може призвести до непоправних наслідків. Подбайте, щоб клітка гризуна була просторою, з іграшками, тунелями та біговим колесом, а також одним або кількома будиночками — наявність укриття та комори дуже важлива для підтримання психологічного здоров’я хом’ячка.

Засоби для створення оптимальних умов для гризунів

Якщо вам здалося, що утримувати в будинку гризуна складно, це не так. Просто при виборі місця для клітки слід враховувати три моменти. По-перше, не можна встановлювати її на кухні — там завжди підвищена вологість, сильні запахи, витяжка, що працює, або кондиціонер, а все це згубно відбивається на здоров’я пухнастиків. По-друге, не варто розміщувати клітку в приміщеннях, де курять, часто користуються ароматизаторами, освіжувачами повітря, лаками, фарбами тощо. По-третє, для гризунів не підходить підвіконня, місце під кондиціонером, поруч із батареєю або обігрівачем.

Ідеальним розташуванням клітки з гризуном стане місце біля стіни навпроти вікна чи збоку, куди не падає пряме сонячне світло, на тумбі, столі чи підставці. Клітка повинна стояти надійно; надзвичайно бажано, щоб інші домашні улюбленці, коти та собаки, не могли дістатися до неї. У природі гризуни часто стають здобиччю хижаків, і контакт навіть із надзвичайно лагідним і доброзичливим песиком чи котиком — сильний стрес для гризуна. У таких умовах він постійно нервуватиме і відмовлятиметься від спілкування, стане агресивним.

Якими способами можна користуватися для створення оптимальних умов для пухнастого малюка? У сильну спеку для охолодження приміщення підходить вентилятор або кондиціонер, щоб у приміщенні була комфортна температура для гризунів, але так, щоб на вихованця не дуло. За потреби клітку можна прикрити рушником або серветкою, щоб захистити гризуна від прохолодного потоку повітря.

Коли в будинку стає свіжо, забезпечте гризуну м’яку теплу нірку, в якій він зможе ховатися та зберігати тепло. Підійде тунель із тканини, спеціальний м’який лежачок або навіть просто згорнутий рушник чи стара шапка. Обігрівач або кондиціонер вмикати не забороняється, просто клітка не повинна бути поруч із ними. Якщо повітря в приміщенні сухе, то можете відновити нормальну вологість за допомогою зволожувача або прикрити клітку зверху вологою тканинною серветкою (не мокрою!).

роздільник 3| Зоомагазин MasterZoo

Сезонна адаптація

Зміна пори року і, відповідно, зміна температури — стрес для гризуна. Ви не можете захистити підопічного від настання зими або літа, але здатні допомогти йому адаптуватися до сезону. Насамперед постарайтеся, щоб температура в помешканні не змінювалася різко, плавне зниження або підвищення дасть можливість гризуну легше адаптуватися до нових умов.

Ще один аспект — зміцнення імунітету. Що вище опірність організму улюбленця, то легше йому витримувати будь-які стреси, у тому числі й зміну температури. Як зміцнити імунітет гризуна? Забезпечте його повноцінним збалансованим харчуванням і вітамінами. Особливо багато вітамінів і мінералів міститься у таких свіжих і підсушених овочах, фруктах і зелені, як:

• морква;

• гарбуз;

• буряк;

• груши;

• яблука;

• петрушка;

• селера тощо.

Також у зоомагазинах представлені апетитні ласощі, збагачені вітамінами та мінералами — такі смаколики не тільки порадують вашого гризуна, а й принесуть йому користь.

Висновки

Щури, хом’ячки, шиншили та інші декоративні гризуни — чарівні та невибагливі вихованці, з якими не потрібно гуляти на вулиці, робити комплекс щеплень, купувати одяг, часто купати тощо. Однак і для них потрібні певні умови, щоб пухнасті малюки були здорові та щасливі . Крім зручної клітки та повноцінного харчування, їм потрібна певна температура та вологість у приміщенні. Для кожного гризуна це різні показники, але загалом вони збігаються із температурою комфорту у людей. Необхідно правильно підібрати місце для клітки улюбленця та стежити за його самопочуттям. Бажаємо вам і вашим пухнастикам приємного спілкування!

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі