Догляд за ставком влітку | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Підготовка ставка до літа

Вплив високих температур на ставок та його мешканців

Як врятувати ставок від пересихання

Як профілактувати ставок від водоростей

Профілактика хвороб ставкових риб

Як годувати ставкову рибу у весняно-літній період

 

Влітку кліматичні умови помітно змінюються. Через підвищення температури у воді активно розмножуються бактерії та водорості. Якщо залишати ці процеси поза увагою, ставок не лише втратить свою естетичність, а й стане небезпечним для його мешканців. Тому влітку така водойма вимагає від власника більше зусиль.

На що важливо звернути увагу, щоб зберегти якість води у ставку? Які заходи вжити для профілактики хвороб риб у спеку? Сьогодні поговоримо саме про це.

 

Водорості у ставку: що робити і як вивести | Зоомагазин MasterZoo

Підготовка ставка до літа

Щоб забезпечити правильні мікрокліматичні умови у ставку влітку, важливо провести своєчасну підготовку водойми до спеки. Перший етап такого комплексу заходів — очищення. За кілька тижнів до підвищення температури повітря усуньте з води все сміття, залишки листя, гілки. Важливо видалити все, що може піддаватися гниттю або стати джерелом розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

Варто приділити увагу й очищенню дна. Це можна зробити самостійно або ж звернутися до спеціальної компанії. У другому випадку працівники приїдуть на територію з професійним обладнанням та усунуть бруд та мул із дна. Підготовлені співробітники знають, як це зробити правильно, не пошкодивши місця зимівлі підводних жителів.

При підготовці ставка до літнього сезону не забудьте провести ревізію флори. Важливо видалити хворі рослини. Саме вони за значного підвищення температури повітря стануть джерелом розмноження небажаних бактерій.

Перед початком літнього сезону перевірте справність обладнання для ставка. У спеку воно, як правило, несе велике навантаження, тому потребує ретельного та своєчасного обслуговування. Вийміть фільтри, компресори та фонтанчики. Перевірте їхню цілісність і проведіть очищення від забруднень. Видаліть наліт, залишки сміття, водорості.

 

Якщо ваша водойма влітку сильно схильна до цвітіння, рекомендується перевірити якість води в ставку. Можливо, потрібне коригування pH, рівня нітратів та нітритів. Для перевірки використовують спеціальні аналізатори, тести для виявлення змін у характеристиках води — крапельні та тестові смужки. 

Можливо, ці дії здаються трудомісткими. Проте кожен з етапів дуже важливий. Саме комплексна підготовка ставка до літа — основа профілактики широкого спектра проблем із водою та захворювань мешканців водойми. Тому при настанні спеки ваші зусилля окупляться з надлишком. Ставок радуватиме вас і ваших близьких своєю красою, а рибки залишатимуться здоровими.

разделитель риба | Зоомагазин MasterZoo

Вплив високих температур на ставок та його мешканців

Температура повітря впливає на якість води набагато сильніше, ніж може здатися на перший погляд. Зміни мікроклімату призводять до цілого ланцюжка наслідків, таких як:

  • Стрімкий ріст водоростей. Цей процес не тільки псує вигляд ставка, а й несе серйозну небезпеку для риб. Неконтрольоване розмноження водоростей позбавляє підводних жителів кисню і може навіть призвести до отруєння.

  • Зниження кількості кисню. Висока температура сприяє гіршому розчиненню кисню. Рибам буквально не вистачає повітря. Це може мати наслідки: погіршення їхнього загального стану та задушення.

  • Зміна pH. У спеку такі процеси як фотосинтез, розкладання органічних сполук та розмноження патогенних бактерій відбуваються інтенсивніше, ніж зазвичай. Усе це неминуче призводить до порушення кислотно-лужного балансу. У риб це викликає проблеми у роботі нервової системи, ослаблення імунітету.

Крім того, підводні жителі влітку зазнають теплового стресу. Так, наприклад, риби належать до класу холоднокровних тварин. Це означає, що їхнє тіло підтримує такі ж показники температури, які має середовище. Відповідно, при надмірному нагріванні води риби відчувають значний стрес на фізіологічному рівні. Всі процеси в їх організмі протікають швидше, у тому числі й розвиток хвороб. Через прискорений метаболізм перетравлення їжі відбувається стрімкіше, тож риби потребують частішого годування. В таких умовах вода забруднюється інтенсивніше, ніж в інші пори року. 

 

Як врятувати ставок від пересихання| Зоомагазин MasterZoo

Як врятувати ставок від пересихання

Ще одна проблема, з якою може стикатися власник ставка влітку, — пересихання. За високої температури повітря вода випаровується швидше. Якщо вчасно не звернути увагу на проблему, водоймище може зовсім пересохнути. Запобігти цьому допоможуть такі заходи:

  1. Встановлення навісу або висаджування дерев для створення тіні над частиною водойми.

  2. Розташування навколо ставка соломи чи кори (мульчування) для того, щоб знизити випаровування.

  3. Поліпшення гідроізоляції дна та бічних поверхонь водойми.

При необхідності додайте в ставок теплу воду. Однак варто пам'ятати, що доливати звичайну рідину у великій кількості категорично заборонено. Це погано позначиться на вразливому біологічному балансі водойми. Використовуйте відстояну на вулиці воду тієї ж температури, яка підтримується у ставку. За один раз рекомендується додавати або замінювати не більше, ніж 10-20% всього обсягу.

 

Як профілактувати ставок від водоростей| Зоомагазин MasterZoo

Як профілактувати ставок від водоростей

У теплу пору року у воді неминуче починають розмножуватися водорості. Однак, якщо цей процес не контролювати, їх надмірна кількість погано позначиться на здоров'ї підводних мешканців. Якщо в природних водоймах у риб є можливість зміни локації, пошуку оптимальних умов, то в невеликому декоративному ставку такий «спалах» може стати фатальним.

Великі скупчення водоростей не пропускають світло. Підводні жителі та інші рослини страждають від затінку. У воді падає, і без того знижений через спеку, рівень кисню. У ставку накопичуються продукти відмирання рослин, швидко розмножуються патогенні бактерії, а також збільшується вміст аміаку, нітритів і нітратів, які є добривом для флори. Всі ці процеси можуть супроводжуватися так званим "цвітінням", появою неприємного запаху, погіршенням якості води та її прозорості.

При швидкому розмноженні деяких видів водоростей вода починає цвісти. Рідина набуває бурого, зеленого або червоного відтінку. Небезпека цього явища полягає у тому, що воно може супроводжуватися виділенням низки токсичних органічних сполук.

 

 

Захистити ставок від водоростей допоможуть такі заходи:

  1. Своєчасне очищення водоймища від листя та гілок.

  2. Правильне годування риб, яке не супроводжується накопиченням залишків їжі.

  3. Створення затінення в окремих зонах водойми.

  4. Використання помпи з фонтаном для циркуляції води та аератора для насичення киснем.

  5. Контроль кислотно-лужного балансу і рівня азотовмісних сполук.

Також у ряді випадків доречним буде використання спеціальних хімічних засобів для контролю процесу розмноження водоростей. Деякі види риб та зоопланктон теж можуть допомоги у регулюванні чисельності флори. Наприклад, товстолобик та білий амур харчуються колоніями дрібних водоростей, тим самим контролюючи їх кількість. У боротьбі з євгленою зеленою, яка спричиняє цвітіння, допоможуть ультрафіолетові стерилізатори для дезінфекції води. При комплексному, але при цьому поетапному підході, ваш ставок збереже естетику і залишиться безпечним для рибок навіть у найспекотніші літні періоди.

 

 Профілактика хвороб ставкових риб| Зоомагазин MasterZoo

Профілактика хвороб ставкових риб

Складність догляду за рибами та підтриманню здоров'я полягає в тому, що їхній стан дуже залежить від якості води. І не завжди можна «на око» визначити, чи достатньо підводним мешканцям кисню, чи нормальний у ставку кислотно-лужний баланс і чи не багато накопичується азотовмісних сполук. Тому важливо мати в арсеналі своє вимірювальне обладнання та регулярно контролювати всі ці параметри. Але, мабуть, найкращим рішенням буде звернення до лабораторії для перевірки якості води.

Особливо непросто стежити за якістю води у весняно-літній період, коли існує ризик перегріву. Тому для профілактики хвороб ставкових риб варто використовувати спеціальне обладнання. Придбайте продукцію, яка ефективно допомагає контролювати якість води.

Стерилізатор води для ставка Aquael Sterilizer UV PS-9W

Використовується на фінальному етапі очищення води. Знищує патогенні бактерії та небажані водорості, допомагаючи підтримувати біологічну рівновагу у водоймі.

Проточний фільтр Maxi 1 для очищення води у водоймах об'ємом до 10000 л

Ефективно та безперервно забезпечує біомеханічну фільтрацію, зберігаючи чистоту та прозорість води. Має чотири фільтраційні шари.

Фонтанна помпа Aquael для перекачування води

Забезпечує постійний рух води, не даючи їй застоюватись. Сприяє більш ефективному насиченню рідини киснем.

Компресор Tetra Pond APK 400 з двома виходами для ставка

Ще сильніше насичує воду киснем, створюючи контрольований потік повітря.

 

Це товари, які чудово зарекомендували себе серед тих, хто облаштовує та утримує ставок. З якісним обладнанням можна не хвилюватися про низку базових процесів, необхідні для підтримки життєдіяльності та профілактики хвороб підводних жителів.

Для збереження здоров'я риб у ставку також важливо не забувати витримувати карантинний період. Перед тим, як помістити нових мешканців у водоймище, необхідно на 2 тижні поселити їх в окремий акваріум.

 

Як годувати ставкову рибу у весняно-літній період| Зоомагазин MasterZoo

Як годувати ставкову рибу у весняно-літній період

Весняно-літній період — це не лише час підвищеного ризику, а й період розмноження багатьох риб. Тому при складанні раціону потрібно враховувати обидва ці процеси. З одного боку, корм має бути таким, що не порушить хитку біологічну рівновагу. З іншого — їжа повинна бути достатньо поживною та збалансованою, щоб підводні жителі могли безпечно пройти етап розмноження.

Для годування ставкових риб у весняно-літній період краще використовувати готові раціони. Така продукція за дотримання правильних розмірів порцій не накопичуватиметься у воді й не гнитиме, провокуючи розмноження хвороботворних бактерій. Рекомендуємо звернути увагу на сухий корм для ставкових риб Tetra KOI Sticks у паличках.

Так, догляд за ставком у спекотний період вимагає більше уваги власника, ніж зазвичай. Важливо стежити, щоб водоймище не пересихало. Також потрібно подбати про підтримку біологічної рівноваги для запобігання цвітінню та інших проблем з водою. Хоча й звучать ці кроки досить трудомістко, сучасне обладнання та засоби догляду за рибами допомагають значно полегшити цей процес.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі