Чим годувати равликів| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Чим можна годувати равликів ахатинів?

Що не можна давати равликам ахатинам?

Як правильно годувати равликів ахатинів?

Раціон равликів ахатинів

Чим годувати равликів ахатинів у домашніх умовах?

Вплив харчування на здоров'я равликів

 

Якщо ще 5 років тому равлики ахатини були рідкістю, то зараз їх все частіше обирають для домашнього утримання. Ці незвичайні улюбленці неймовірно милі та приносять багато радості всім членам родини. Однак утримання молюска — це завдання, яке вимагає підготовки. Тому що їхні потреби значно відрізняються від потреб більш звичних для нас домашніх улюбленців.

Основа здорового та тривалого життя равликів ахатин — харчування. Без збалансованого раціону екзотичний улюбленець швидко втрачає свою активність та красу. Малюки стають вразливими до різних захворювань. А їхня раковина втрачає міцність і може деформуватися. Тому до організації харчування такого улюбленця варто підходити дуже уважно та відповідально. Сьогодні поговоримо про те, чим годувати равлика ахатину для підтримки та зміцнення його здоров'я.

Чим можна годувати равликів ахатинів?

Ахатини — всеїдні молюски. Проте їх організм найкраще пристосований до обробки та перетравлення продуктів рослинного походження. Замість зубів у цих незвичайних улюбленців так звана радула — м'язи з невеликими зубчиками з хітину. Завдяки цьому, равлики можуть знаходити їжу навіть у, здавалося б, недоступних місцях. Але обробляти занадто жорсткі продукти їм складно.

У зв'язку з цим основна частина раціону — м'які та соковиті продукти рослинного походження. Домашнім молюскам їх легко споживати і перетравлювати, крім цього, вони дійсно насолоджуються їх смаком. Рідко коли равлики відмовляються пригоститися, наприклад, очищеними від шкірки яблуками або свіжим листям салату. Це і є частково відповіддю на одне з найпоширеніших питань — «Чим годувати ахатинів?».

Зрозуміло, не варто забувати й про наявність у раціоні білка, а також продуктів з високим вмістом кальцію. Молюски потребують білкових компонентів не менше, ніж чотирилапі улюбленці. Вони виступають основними факторами для нормального розвитку та зростання равлика. Кальцій же необхідний насамперед для правильного формування раковини та підтримки її жорсткості.

 

 

Основні продукти раціону равликів ахатинів

Збалансоване харчування для ахатина — це раціон, в якому містяться:

  • овочі;

  • фрукти;

  • зелень;

  • зернові суміші;

  • білок тваринного походження;

  • різні добавки.

З переліку того, що можна равликам ахатинам з овочів, особливу увагу варто приділити огіркам, моркві, помідорам, гарбузам, салату. Також слід час від часу додавати в меню цвітну капусту, броколі, кабачки. З фруктів найкраще підходять яблука, груші, персики. Ахатини будуть раді поласувати й авокадо, гарбузом, кавуном або виноградом.

Пам'ятайте, що ці продукти потрібно давати їм у сирому вигляді. Перед годуванням варто ретельно промити овочі та фрукти, розрізати їх на зручні шматочки. Збалансована кількість цих продуктів у раціоні стане необхідним джерелом мікро- та макроелементів. В овочах та фруктах також містяться вітаміни: A, B, E.

 

Ще один важливий компонент, який споживають ахатини в домашніх умовах, — це зелень. Вона не тільки корисна, а й неймовірно смачна для молюсків. У зелені міститься вітамін D, необхідний для правильного засвоєння кальцію. Тому обов’язково додайте до раціону листя салату, петрушку та кріп. У сезон можна пригощати равликів кульбабою та подорожником. На холодну пору року листя кропиви та подорожника можна засушити. Вони стануть чудовою альтернативою несезонним овочам. 

Роздвльник 1 | Зоомагазин MasterZoo

У зимовий період також рекомендується додавати у меню молюска зернові суміші. Деякі експерти радять використовувати перемелений у порошок корм для, наприклад, морських свинок. Все тому, що магазинні крупи та злаки очищені від оболонки. А саме в ній міститься найбільша кількість корисних та поживних речовин для ахатинів.

Обов'язковою частиною раціону для равликів є білок тваринного походження. Його не повинно бути багато, проте важливо, щоб він був присутній на постійній основі. Оскільки молюски всеїдні, можна спробувати дати улюбленцю невеликий шмат птиці або червоного м'яса. Однак не всі малюки люблять цю «страву». У такому випадку можна використовувати готовий корм Дафнія та Гаммарус. Ця продукція для декоративних рибок добре засвоюється домашніми молюсками.

Підкормка для здоров'я равликів ахатинів

І остання важлива частина раціону кожного домашнього равлика — різні добавки. Навіть якщо ви забезпечуєте своєму улюбленцю максимально збалансоване харчування, не варто ігнорувати необхідність використання підкормок. Вони допомагають подбати про здоров'я равлика і запобігають низці проблем.

Раковина молюсків складається з кальцію. Для її правильного формування у раціоні улюбленця має бути достатня кількість цього мінералу. Особливо це важливо для малюків. Однак не можна ігнорувати важливість кальцію та інших мінералів для дорослих равликів. Пам'ятайте, що мушля равлика росте протягом усього його життя. Просто в перший рік це відбувається найактивніше.

Без кальцію ані опорно-руховий апарат, ані раковинка равлика не можуть правильно сформуватись. У цьому разі скелетна оболонка не буде достатньо міцною, щоб виконувати свої функції. А їх у неї чимало:

  • захист від впливів довкілля;

  • зниження ризиків для здоров'я при механічних ушкодженнях;

  • підтримка внутрішніх органів;

  • участь у процесах терморегуляції;

  • допомога у пересуванні у просторі.

Приготувати якісну кальцієву підкормку для свого равлика можна самостійно. Для цього знадобиться шкаралупа від варених яєць. Її необхідно добре вимити, очистивши від плівки та інших забруднень. Потім — залишити до повного висихання всіх шматочків.

Після цього яєчну шкаралупу потрібно перемолоти на порошок. Для цього можна використовувати блендер чи подрібнювач кавових зерен. Однак маленькі порції найзручніше буде готувати за допомогою звичайної ступки. Готовий порошок потрібно додавати в щоденний раціон або кілька разів на тиждень насипати його невелику кількість у тераріум.

Для виготовлення комплексного мінерального підживлення до яєчного порошку можна додати подрібнену крейду та вівсяні пластівці. Вийде корисне та смачне для равлика частування, яке стане потужним джерелом необхідних компонентів. Цей рецепт можна використовувати у разі, якщо ви не розміщуєте в тераріумі шматок крейди для вільного вживання.

Роздыльник листячко | Зоомагазин MasterZoo

Щоб підтримувати досить високий рівень кальцію в організмі ахатини, можна використовувати спеціальні готові підкормки. Це відмінний варіант для тих людей, які не мають часу або бажання готувати порошок зі шкаралупи яєць самотужки. Так, ви можете купити мінеральну добавку у готовому вигляді. Залишиться тільки додавати її в їжу свого улюбленця. .

Як правило, до складу кальцієвої підкормки входять інші важливі для здоров'я молюска компоненти. Найчастіше це: фосфор, магній, а також вітаміни B12 та D3. Більшість добавок виготовляється у формі порошку, що робить їх максимально зручними для застосування. Використання таких продуктів — відмінний і досить простий спосіб подбати про здоров'я свого равлика.

Як корисну та живильну підкормку для свого домашнього равлика можна також використовувати гаммарус. Це натуральний готовий корм, який виготовляється із річкових рачків. Такий продукт містить неймовірно велику кількість білка, необхідних мікроелементів, а також хітин. Саме тому він такий корисний для улюбленців. У ньому є все, що потрібно для здорового формування та зміцнення мушлі. Крім того, такий спосіб збагачення раціону, як правило, дуже подобається малечі.

Вживання в їжу кальцієвої підкормки в готовому вигляді або самостійного приготування допоможе запобігти проблемам з опорно-руховим апаратом та раковиною равлика. Це — запорука довгого та здорового життя екзотичного улюбленця. При нестачі кальцію в організмі равликів, вони не тільки втрачають свою красу і рухливість, але й починають відчувають серйозні труднощі та погано почуватися.

 

Що не можна давати равликам ахатина | Зоомагазин MasterZoo

Що не можна давати равликам ахатинам?

Хоча раціон ахатинів і досить різноманітний, є продукти, які вживати молюскам категорично не можна. Вони можуть спричинити стрімке погіршення здоров'я. А деякі — навіть призвести до загибелі равлика. Тому, якщо ви хочете завести домашніх молюсків, варто відповідально поставитися до списку заборонених продуктів.

Так, з меню равлика ахатина потрібно повністю виключити такі продукти як:

  • цибуля;

  • часник;

  • хрін;

  • риба;

  • хліб;

  • макарони;

  • шоколад;

  • цукерки;

  • цитрусові;

  • копчену та солону їжу.

Зверніть увагу, що равликам не можна вживати сіль, перець та інші прянощі. Сіль може призвести до зневоднення в організмі та отруєння. Спеції ж погано впливають на роботу системи травлення, викликаючи сильні подразнення. Також із меню молюска потрібно повністю виключити цукор у доданому вигляді. Він може призводити до захворювань травної системи.

 

Равлики дуже чутливі до хімічних речовин. З цієї причини рекомендується ретельно мити овочі та фрукти перед годуванням. Нітрати, мідь, свинець можуть призводити до серйозних отруєнь. Уникайте контакту улюбленця з квітковим ґрунтом і в жодному разі не використовуйте його як субстрат. Речовини, що містяться в ньому, можуть бути для молюска токсичними. Зіпсовані продукти зі слідами плісняви ​​також небезпечні для малюків.

Щоб уникнути помилок у годуванні, дотримуйтесь простих рекомендацій:

  1. Ретельно вивчіть список заборонених для равликів продуктів.

  2. Складіть меню для улюбленця на основі того, що їдять ахатини.

  3. Купуйте нові продукти, на яких відсутні сліди гниття.

  4. Ретельно мийте овочі та фрукти перед тим, як пригостити улюбленця.

  5. Уважно слідкуйте за реакцією малюка на нові продукти.

Ці прості правила допоможуть уникнути проблем із травленням молюска та погіршення його здоров'я.

         роздыльник сердечка | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно годувати равликів ахатинів?

Регулярність годування — ще один важливий аспект у складанні здорового раціону для равлика. У молодих і дорослих ахатинів потреби в частоті приймання їжі відрізняються. Так, юні равлики потребують щоденного годування, оскільки організм, що росте, повинен отримувати всі необхідні речовини з їжі. Дорослі ахатини добре почуваються при годуванні 2-3 рази на тиждень.

Порції для улюбленців слід розраховувати індивідуально. Однією з особливостей цих незвичайних молюсків є відсутність схильності до переїдання: вони їдять рівно стільки, скільки потрібно їхньому організму. Тому при підборі оптимального розміру порцій спостерігайте за харчовими звичками свого равлика. Чи з’їдає він всю порцію під час годування, чи в тераріумі залишаються залишки? У першому випадку можна спробувати збільшити порцію, у другому — трохи скоротити її кількість.

Давати їжу равлику варто в другій половині дня, оскільки саме цей час є піком активності ахатин через їхні біологічні особливості. Якщо після годування в тераріумі залишаються рештки їжі, їх обов'язково слід прибрати протягом 12 годин, оскільки несвіжі продукти можуть зашкодити улюбленцю.

І, звісно, не забувайте про воду. Вважається, що ахатинам не обов’язково ставити ємність із рідиною — вони отримують воду з їжі. Однак краще все ж таки розмістити мисочку в тераріумі: равлик зможе не лише втамувати спрагу, а й викупатися. Але будьте готові до того, що ємність часто перевертатиметься, адже равлики не настільки акуратні, як чотирилапі улюбленці. За потреби вологий субстрат слід видаляти з тераріуму.

Раціон равликів ахатинів

Вашій увазі — таблиця «Чим годувати ахатинів?». Завантажте або надрукуйте цю інформацію, щоб вона завжди залишалася у вас під рукою.

 

Категорія продуктів

Дозволено

Заборонено

Овочі

Огірок, помідор, кабачок, гарбуз, морква, броколі, цвітна капуста, авокадо, болгарський перець

Картопля, часник, цибуля, редиска

Фрукти та ягоди

Яблука, груші, кавун, диня, банан, абрикос, малина, полуниця, виноград

Грейпфрут, апельсин, лимон, мандарин

Зелень

Подорожник, кульбаба, засушене листя кропиви, кріп, петрушка, м'ята

Рослини, які є отруйними для людини

Інше

Мелені злакові суміші, мелена яєчна шкаралупа, крейда, насіння, сепія

Хлібобулочні вироби, солодощі та шоколад, кава, алкоголь, сіль та спеції, цукор, макарони, сир

 

Пам'ятайте, що продукти з високим вмістом білка сприяють росту равликів. Тому молодим улюбленцям слід давати більше такої їжі, ніж дорослим.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Чим годувати равликів ахатинів у домашніх умовах? 

Ви завжди можете порадувати свого улюбленця смачним і водночас корисним салатом. Багато малюків також люблять фруктові та овочеві пюре. Не відмовиться улюбленець і від порції вівсяних пластівців.

Ось, наприклад, один із найулюбленіших рецептів салату багатьох домашніх равликів:

  1. Наріжте маленькими кубиками огірок та помідор.

  2. Натріть яблуко та моркву.

  3. Подрібніть лист салату та кріп.

  4. Додайте порошок яєчної шкаралупи.

  5. Перемішайте.

Поживна та смачна страва готова до подачі.

Правила зберігання готовних страв такі ж, як і для нас з вами. Слідкуйте, щоб салат не зіпсувався до наступного прийому їжі. Не допускайте обвітрювання продуктів.

 

Вплив харчування на равлика| Зоомагазин MasterZoo

Вплив харчування на здоров'я равликів

Організм равлика потребує корисних речовин не менше, ніж будь-який інший. Правильне збалансоване харчування ахатини — це запорука:

  • гармонійного зростання;

  • міцності раковини;

  • нормального функціонування внутрішніх органів;

  • відсутності специфічних захворювань.

Для активного зростання дитинчатам ахатинів  потрібно багато енергії. Основне джерело її надходження — це їжа. Продукти з високим вмістом білка забезпечують гармонійний розвиток та ріст равлика. Не забувайте, що дорослий молюск за нормального розвитку може досягати 30 сантиметрів у висоту. Тому енергія та поживні речовини просто необхідні.

Якість харчування впливає і стан раковини. Тому в раціоні обов'язково повинні бути продукти, багаті кальцієм. Крейда, перемелена в порошок яєчна шкаралупа, овочі, зелень — це обов'язкові компоненти меню. При дефіциті кальцію раковина у молюска може деформуватися і кришитися. І це неминуче вплине на загальний стан здоров'я равлика.

Тож відповідь на запитання «Що їдять равлики ахатини?» водночас проста й складна. З одного боку, основу раціону таких підопічних складають досить прості та доступні продукти. З іншого боку, потрібно ретельно продумати меню для свого улюбленця. Раціон равлика обов'язково має бути збалансованим, оскільки від цього залежить загальний стан здоров'я, темпи зростання та якість мушлі екзотичного улюбленця.

 

FAQ
  • Що люблять їсти равлики ахатини?

    Ахатини — доволі невибагливі улюбленці. Равлик із задоволенням поласує шматочками яблука, груші, огірка. Також малюк не відмовиться від свіжої моркви, дині, листя салату. Загалом вони дуже полюбляють соковиті продукти: овочі, фрукти, зелень. Тому порадувати свого равлика смачненьким буде нескладно.

  • Чи потрібно давати воду ахатинам?

    У деяких джерелах можна знайти інформацію, що давати ахатинам воду не потрібно. Однак все ж таки краще розмістити в тераріумі невелику ємність. Так равлик зможе попити, якщо не отримав достатньої кількості рідини з їжею, і освіжитися.

  • Які крупи можна давати равликам ахатинам?

    До раціону равлика можна додавати вівсяні пластівці, гречку, перловку, пшоно. У звичайних магазинах зернові постачаються в очищеному від верхнього шару вигляді. Тому як джерела вуглеводів і клітковини найкраще купити зерновий корм для середніх гризунів і подрібнити його в кавомолці.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі