Зміст

У природі імператорський удав живе переважно у Центральній Америці та північній частині Південної Америки, від Мексики до Аргентини. Імператорський удав – спокійна, флегматична тварина, легко стає ручною, не кусається, якщо не голодна, не схильна виявляти агресію до людини. Ця велика неотруйна змія виростає в неволі приблизно до 2-2,5 м за 10 років, потім зростання зупиняється. При правильному облаштуванні тераріуму та нормальному харчуванні імператорський удав проживе у вашому будинку 25-30 років. У природі тривалість життя змії становить 10-15 років.

Звичайний імператорський удав користується величезною популярністю як у новачків, так і в досвідчених тераріумістів, оскільки рептилія дуже спокійна, витривала, швидко звикає до нових умов і має надзвичайно привабливий вигляд. Крім того, ці удави трохи дрібніші, ніж їхні родичі, і їхнє утримання не потребує особливих витрат. Достатньо один раз купити обладнання для тераріуму, і більше удаву нічого не знадобиться. За спокійну вдачу, яскраве забарвлення та велику тривалість життя імператорського удава часто називають ідеальним вихованцем.

Опис імператорського удава

Як ми зазначали, у неволі дорослий імператорський удав розміри має приблизно 2-2,5 м завдовжки та рідко виростає більшим. Однак у природному середовищі проживання зустрічаються особини до 6 м завдовжки. Щоб зрозуміти, якого розміру буде ваша змія, бажано «познайомитися» з його батьками або хоча б поцікавитись їхніми розмірами. Виходячи з цієї інформації, ви зможете уявити габарити вашого імператорського удава. Вага удава в залежності від розмірів коливається в межах 5-12 кг.

Тіло удава сильне і м’язисте, дуже гнучке, шия тонка, голова добре виражена, має грушоподібну форму. Імператорський удав відрізняється привабливим забарвленням, яке може бути дуже різноманітним залежно від того, в яких умовах мешкала рептилія в природі. Зазвичай тіло має світле тло, спину прикрашає сідлоподібний малюнок із темних контрастних плям. Хвіст ще яскравіший – його прикрашає візерунок із червоних та коричневих ромбів та плям. Черево змії трохи світліше, з боків голови розташовані дві темні смуги, які захоплюють очі. У центрі морди удава проходить темна смуга коричневого, чорного або темно-сірого кольору.

Морфи імператорського удава різноманітні, оскільки середовище проживання змії може бути різним. Залежно від цього тло тіла буває:

• бежевим;

• світло-сірим;

• темно-сірим;

• коричневим (відтінки варіюються);

• чорним;

• цегляно-червоним.

Boa constrictor Imperator – дуже цікава рептилія, тому часто саме їй віддають перевагу ті, хто вирішує завести екзотичного улюбленця. Пам'ятайте, що правильно облаштований тераріум – запорука здоров'я та повноцінного життя удава, а щоб створити змії оптимальні умови, потрібно мати уявлення, як воно живе у природному середовищі.

У яких природних умовах живе імператорський удав

Імператорський удав живе в Центральній Америці та північній частині Південної Америки, причому в різних біотопах: тропічні джунглі, степи, ліси, плоскогір'я, гориста місцевість до 900 м над рівнем моря. Цим пояснюється і різноманітність морфів імператорського удава. Деякі особини живуть у сухій місцевості, проте більшість імператорських удавів вважають за краще жити неподалік від водойм: озер, боліт, річок з повільною течією. Ці змії відмінно плавають і часто полюють у воді, урізноманітнюючи раціон рибою та земноводними.

Молоді удави люблять забиратися на дерева і полювати там, великі особини вважають за краще вести наземний спосіб життя. Для відпочинку рептилії вибирають укриття у сухих місцях: у дуплах дерев, під корчами, між камінням, у невеликих печерах. Враховуючи уподобання удава, ви можете створити для нього ідеальні умови життя у вас вдома.

Умови утримання імператорського удава: поради герпетолога

Цей вид неотруйних змій викликає особливий інтерес любителів екзотичних тварин завдяки відносній «невередливості» - удаву не потрібні спеціальні умови, складні системи освітлення та підігріву, зволоження повітря тощо. Достатньо один раз вкласти кошти у створення оптимальних умов у тераріумі, і ви можете більше не хвилюватись. Що ж знадобиться імператорському удаву для щасливого життя у вашому домі?

Тераріум для удава

Імператорський удав утримання вимагає просте, головне – забезпечте вихованцю достатньо простору для життя. Габарити тераріуму залежать від довжини рептилії. Найдовша сторона тераріуму має бути не менше 70% довжини тіла удава, а краще більше. Для дорослої особини (2-2,5 м) ідеальний варіант «апартаментів»: 250х200х150 см. У занадто тісному тераріумі удаву буде некомфортно, він почне шукати способи вибратися на волю і, не сумнівайтеся, їх знайде. А ловити у будинку двометрову змію – те ще задоволення. Однак занадто великий простір теж не найкращий варіант, деякі фахівці відзначають, що в просторих вольєрах або тераріумах удави стають полохливими та нервовими.

Для малюків довжиною до метра як житло ви можете використовувати великий пластиковий бокс, а потім переселити удава у просторий тераріум. Більш естетичний, але менш бюджетний варіант – купувати новий тераріум у міру зростання улюбленця.

Зверніть увагу, що тераріум для імператорського удава повинен мати невеликий басейн, в який удав зможе забиратися весь. Басейн служить водночас і джерелом води для пиття, і водоймою для купання. Удав із задоволенням проводить час у воді, а в період линьки це йому просто необхідно. Відповідно, мити басейн і наливати чисту воду удаву потрібно щодня.

Подбайте про відповідний ґрунт. Найкраще покласти на дно м'яку тирсу, кокосове волокно, мульчу, мох-сфагнум, м'який штучний килимок. Використовувати гостре каміння, тирсу з деревини твердих порід або дерева, що дає багато тріски, не можна. По-перше, після линьки удав легко ранить ніжну шкіру гострими предметами, а при потраплянні в органи травлення тріски можуть травмувати їх. Удави люблять іноді зариватися в ґрунт, тому рекомендований шар підстилки на дні – 8-10 см.

Температура та освітлення

Зазвичай сонячного світла, що потрапляє до тераріуму через скло, імператорському удаву достатньо. Якщо тераріум стоїть у темному кутку, то знадобиться лампа видимого світла, але не дуже потужна. У природі удави уникають сильно освітлених місць, воліючи ховатися в листі, між корчами або камінням.

Пам'ятайте, що удову обов'язково потрібен ультрафіолет, без якого неможливе нормальне зростання та линька. Подбайте, щоб в оселі удава була лампа ультрафіолетового світла, а також інфрачервона лампа або обігрівач для створення «теплої зони». Як і багатьом іншим рептиліям, імператорському удаву потрібна «холодна» і «тепла» зони в помешканні. Укриття для відпочинку краще встановити в «холодній», а ось басейн, корчі, каміння – ближче до теплої. Середня температура, комфортна для удава, + 25-28 ° С, у найтеплішому місці - до +30-32 ° С. Вночі температура може знижуватися до 22-24 °С.

Як обігрівачі можна використовувати інфрачервону лампу, термошнур або термокилимок, які укладаються під ґрунт. Подбайте, аби біля басейну було тепло. Це дозволить удаву почуватися комфортно під час купання та допоможе підтримувати в тераріумі оптимальну вологість. Рекомендований рівень вологості - 60-70%. Щоб повітря залишалося помірно вологим, регулярно обприскуйте внутрішню частину тераріуму теплою відстояною водою. Контролювати вологість необхідно за допомогою гігрометра, який так само як термометр, нагрівач та ультрафіолетова лампа належать до обов'язкового устаткування. 

Декор та інше обладнання

Удави, особливо молоді, дуже рухливі, тож слід забезпечити їм простір для прогулянок. Розмістіть у тераріумі удава товсті корчі, велике каміння (без гострих країв), спорудіть печерки. Один-два пласкі камені можна покласти в «теплій» зоні, щоб змія могла погрітися на них.

Зверніть увагу, укриття для удава повинно знаходитися в сухій холодній зоні та в затінку. Живі рослини удаву в тераріумі не обов'язкові, розміщуйте їх у тераріумі за бажанням. Якщо хочете додати в інтер'єр зелені, то вибирайте рослину без колючок і гострих гілок, а горщик такий, щоб рептилія не перекинула його. Декоративні елементи можете встановлювати на свій розсуд, але корчів та кількох каменів удаву буде цілком достатньо.

Чим і як часто годувати імператорського удава

Ви наважилися купити імператорського удава і підготували для нього комфортабельні «апартаменти»? Саме час подбати про харчування змії. Імператорський удав – хижак, у природному середовищі його раціон складають птахи, гризуни, риби, земноводні. У домашніх умовах удаву можна пропонувати мишей, хом'яків, молодих щурів, курчат, великим особинам – кролів чи дорослих щурів, перепілок, молодих курей. Також удави їдять і заморожену їжу, яку попередньо обов'язково потрібно розморозити до кімнатної температури та трохи підігріти.

Молодих імператорських удавів (до 3 місяців) слід годувати раз на 4-6 днів, пропонуючи молодих мишенят та хом'ячків. Більше дорослих змій достатньо забезпечувати їжею раз на 7-15 днів і пропонувати більших тварин. Врахуйте, що занадто велика «здобич» може викликати проблеми з травленням і відригування, після якого рептилія приходитиме до тями досить довго.

Має значення температура у тераріумі після того, як імператорський удав поїв. Якщо вона опускається нижче 23 ° С або підвищується до 33 ° С і вище, можливі проблеми із травленням і відригування їжі. Не рекомендується турбувати удава і брати його на руки, доки «обід» не буде достатньо перетравлений, тобто не зникне видиме потовщення на тілі рептилії. Зазвичай під час перетравлювання їжі удав лежить у своєму укритті й не вибирається назовні – у цей час його краще не турбувати.

Не забудьте доповнити раціон імператорського удава спеціальними мінеральними добавками для рептилій, що представлені в асортименті інтернет-магазину «Мастерзоо».

Особливості утримання імператорського удава

Імператорський удав – гарна і спокійна змія, з якою легко налагодити контакт, а забезпечення їй відповідних умови життя не викличе особливих труднощів. Однак якщо ви вирішили купити імператорського удава, потрібно пам'ятати, що цей вихованець, як і будь-який інший, має свої особливості.

Насамперед подбайте, щоб у тераріумі була щільна кришка із засувками та не було великих отворів. Удави допитливі та за першої ж нагоди вирушать досліджувати ваш будинок.

Не варто заводити удава у домі, де є маленька дитина. Малюк може ненароком травмувати рептилію, а якщо він завдасть їй болю, то змія, захищаючись, поведеться агресивно. Навіть старшим дітям не можна дозволяти гратися з удавом без нагляду дорослих!

Не перегодовуйте удава, занадто часте годування викликає порушення обміну речовин і відригування, а це для змії процес болючий і неприємний.

Будьте уважні до свого вихованця – це запорука його успішного утримання.

 

FAQ
  • Чим годувати імператорського удава?

    Імператорський удав є хижим плазуном, тому подбайте про відповідний раціон. До нього входять:

    • миші;

    • щури;

    • хом'яки;

    • курчата;

    • кролики;

    • перепілки;

    • заморожене м'ясо.

    Не забувайте регулярно доповнювати меню удава спеціальними мінерально-вітамінними добавками для рептилій.

  • Скільки коштує імператорський удав?

    Boa constrictor Imperator – вихованець досить рідкісний, тому ціна його не може бути низькою. Купуйте рептилію в магазинах, де вам можуть надати документи на тварину, або у перевірених заводчиків. Перед покупкою порадьтеся з досвідченим герпетологом, він підкаже, на що звернути увагу, як переконатися, що змія здорова. Також солідних капіталовкладень вимагатиме облаштування просторого тераріуму. Після цього вам потрібно буде витрачатися тільки на корм і мінеральну добавку.
  • У чому різниця між пітоном та удавом?

    У чому різниця між пітоном та удавом?Чимало любителів часто плутають удавів із пітонами. Візуально відрізнити пітона від удава легко - у пітонів є надочноямкова кістка, що виступає, а в удавів вона відсутня. Пітони - змії, у яких на передщелепнійх кістці (перед лобною кісткою на кінці морди) є зуби, удави ж їх там не мають. Загалом зуби в удавів і пітонів є, ними вони хапають і утримують жертву, доки обвивають кільцями  її тіло. Також відрізняються ці неотруйні змії способом розмноження. Пітони - яйцекладні, самка відкладає яйця в гніздо, а удави є живородними, потомство розвивається в яйцях всередині тіла самки.

  • Що потрібно для утримання імператорського удава?

    Щоб екзотичний улюбленець радував вас багато років, знадобиться:

    • просторий тераріум з корчами, укриттями та водоймою;

    • відповідний температурний режим, ультрафіолетове освітлення та стабільна вологість;

    • регулярне харчування, що відповідає віку та потребам рептилії, а також наявність необхідних кормових добавок;

    • увага до вихованця, турбота про його здоров'я.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі