Лікування Равлика Ахатина | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Ахатини – великі гарні равлики, які користуються величезною популярністю у любителів екзотики. Родом ахатини з вологих регіонів Африки, Танзанії та Кенії. Згодом вони поширилися країнами Південно-Східної Азії, чудово почуваються в Індії та на півдні Сполучених Штатів. У нашому кліматі ахатини не живуть – температурний режим та вологість їм не підходять. Однак у домашніх умовах равлики ахатини почуваються чудово і вже перестали бути дивиною.

Цей великий черевоногий молюск практично ідеальний підопічний. Він займає небагато місця - одному равлику потрібна ємність 8-10 л. З ахатинами не треба гуляти, хоча вони дуже люблять повзати по руках. Цих равликів навіть використовують для проведення косметичних процедур.

Равлики ахатини невибагливі в їжі і не вимагають складного догляду – достатньо підтримувати в тераріумі постійну температуру та вологість. За вологістю легко стежити за допомогою звичайного моху, розміщеного на субстраті. Коли він свіжий та зелений – вологість у тераріумі на достатньому рівні. Коли починає підсихати, треба долити воду.

Для контролю та підтримки температури в тераріумі з ахатинами знадобляться термометр та обігрівач. Оптимальна температура для равликів ахатин – 25-28 °С. Якщо вона трохи нижча, 22-24 ° С, улюбленець рухатиметься повільніше, якщо нижче 20 ° С - впаде в сплячку, вивести з якої равлика буде непросто. Перегрів для нього теж небезпечний. Не можна допускати потрапляння на улюбленця прямих сонячних променів.

Якщо ви дотримуєтеся цих простих правил, але вихованець відмовляється від їжі, на тілі чи мушлі з'являються нарости або надлишковий слиз, значить, равлик хворіє. Як йому допомогти, чим лікувати і як запобігти хворобам ахатин, ми детально розберемо в цій статті.

Особливості поведінки равликів ахатин у нормі

Як дізнатися, що равлик ахатина захворів і яка в нього хвороба? Для початку з'ясуємо, як поводиться здоровий молюск. Вдень равлик зазвичай спить, закопавшись у субстрат або сховавшись під каменем або гілкою, а з настанням сутінків вибирається і починає шукати їжу.

У здорового равлика ахатини блискуче, покрите помірною кількістю слизу тіло без ушкоджень, міцна блискуча раковина без сколів, розшарування, плям і наростів. Здоровий равлик досить рухливий, тому потрібно стежити, щоб у тераріумі не було щілин, через які він зможе вибратися. Особливо активні та допитливі молоді особини. Також ахатини не скаржаться на поганий апетит (чим годувати равликів, ми розповімо докладніше). Якщо ви помітили відхилення від норми, можливо, улюбленцеві потрібна допомога.

  • Ахатини люблять банани. Однак не варто пропонувати їх равликам занадто часто, інакше вони можуть відмовитися вживати іншу їжу.
  • Звичайна сіль – справжня отрута для равликів ахатин. Перед тим як взяти молюска на руки, ретельно сполосніть їх без миючих засобів, і не тримайте на руках більше ніж півгодини, оскільки сіль, яку виділяє наша шкіра, здатна нашкодити равлику.
  • Африканські равлики ростуть все життя. З віком процеси зростання сповільнюються, але не припиняються до останніх днів.
  • Равлики ахатини дуже чутливі до будь-якої хімії, навіть незначна концентрація викликає у них опік. Не рекомендується брати ахатин до рук відразу після манікюру з покриттям нігтів лаком або використання крему для рук.
 

Равлик Ахатина | Зоомагазин MasterZoo

Ознаки захворювання улюбленця

Хвороби равликів ахатин не завжди помітні з перших симптомів. Хоча молюсок і не може поскаржитися на здоров'я, його тіло подає сигнали. Ознаки, що свідчать про хвороби равлика, є такими:

  • зміна поведінки: млявість, відмова від їжі, впадання в сплячку;
  • погіршення зовнішнього вигляду: поява нетипового слизу, наростів на мушлі;
  • тріщини, розшарування та інші пошкодження мушлі;
  • глибоке занурення у раковину, відхід за виток.

Також уважно спостерігати за равликом ахатиною треба після ситуацій, у яких вихованець міг отримати травму. Навіть якщо безпосередньо після події вам здається, що з равликом все гаразд, хвороба іноді проявляється пізніше.

Можливі хвороби равликів

Причин хвороб равликів ахатин кілька: паразити, вірусні та бактеріальні інфекції, травми, отруєння. На жаль, у ветеринарній клініці вам навряд чи допоможуть при хворобі ахатини, тож лікуванням равлика доведеться займатися самостійно. Препарати для людей та інших домашніх тварин не допоможуть - підібрати мікродозу для равлика практично неможливо. Тому просто тримайте під рукою цілющі трави та антисептики на випадок хвороби молюска. Чим лікувати різні хвороби ахатин, ми зараз розберемося.

Паразити, глисти та їхні ознаки

Равлики ахатини, як й інші улюбленці, часом страждають від паразитів – нематод та трематод. На щастя, за правильних умов утримання шанс зіткнутися з паразитами у домашнього равлика мінімальний. Помітити черв'ячка можна під час ретельного огляду тіла молюска чи його фекалій. Ігнорувати хворобу не можна, оскільки черв'ячок повільно вбиває равлика, а деякими глистами від нього може заразитися і людина.

Пліснява та грибок: ознаки хвороби

Цвіль і грибок вражають як тіло, так і панцир. Вони покриваються білим нальотом чи піною, равлик стає апатичним. Причиною хвороби найчастіше є порушення умов утримання тварин: до появи плісняви призводить надмірне зволоження ґрунту, порушення вентиляції в тераріумі, зіпсована їжа. Також причиною того, що равлик ахатина не справляється з пліснявою та грибком, є неправильне харчування та дефіцит кальцію.

Інші хвороби ахатин

Гельмінтози та мікози – найпоширеніші захворювання ахатин. Однак існують інші хвороби, не менш небезпечні для здоров'я улюбленців.

Інфекційні захворювання равликів

Інфекційні хвороби у равликів можуть викликати віруси та бактерії. Специфічне лікування для ахатин не розроблене, тож необхідно зміцнювати імунітет тварини, щоб вона могла протистояти інфекційним хворобам. Для цього потрібно уникати перегріву або переохолодження, забезпечити підопічним повноцінне харчування, стежити, щоб їм не було затісно. При великому скупченні равликів хвороби трапляються частіше.

Новоутворення на тілі равлика

Іноді незважаючи на ідеальні умови утримання у равлика з'являються пухлини. Причиною цієї хвороби є пестициди у кормі або контакт із хімічними засобами. Прогноз давати складно – орієнтуйтесь на загальне самопочуття ахатини. Якщо новоутворення не заважає, не позначається на апетиті, нічого не потрібно робити. Якщо улюбленець млявий, пухлина приносить йому страждання, доведеться його приспати.

Випадання ахатини з мушлі

Бактеріальні та грибкові інфекції без лікування закінчуються сумно. Молюск випадає з мушлі. У переважній більшості випадків це загрожує тварині смертю. Виростити новий будиночок здатний лише молодий равлик. Немолоду тварину гуманно приспати, помістивши її в холодне місце, без панцира вона в 99% випадків гине. Випадання буває викликане не лише хворобою, але й генетичною схильністю.

Захворювання мушлі

Витончення панцира, його лущення – це звичайна реакція на нестачу кальцію та вітамінів у раціоні. Також проблеми з мушлею можуть свідчити про глистну інвазію, грибкове захворювання або інші хвороби. Необхідно відкоригувати раціон та стежити за гігієною. Після купання панцир змащують маззю прополісу або реп'яховою олією.

Здоров'я равлика ахатини | Зоомагазин MasterZoo

Як зберегти здоров'я равлики ахатини?

Спеціальних ліків від хвороб для равликів не створено. Використовуються загальні знезаражувальні препарати типу хлоргексидину, мазі прополісу, реп'яхової олії, «Мікосептину» та його аналогів, ванни з блакитною глиною, а також відвари трав – ромашки, пижму, полину та ін. Все це – зовнішні препарати. У воду бажано зрідка додавати невелику кількість охолодженого відвару ромашки.

Хворого улюбленця необхідно ізолювати від родичів, уважно оглянути та зайнятися лікуванням. Одночасно слід спостерігати за іншими ахатинами, щоб вчасно помітити симптоми хвороби.

Що робити, якщо виявили у равликів ахатин глистів? Насамперед, треба провести генеральне прибирання, повністю замінити ґрунт, промити ємність водою з содою та облити окропом. Пам'ятайте, що агресивні миючі засоби не можна використовувати – їхні залишки викликають опік у равликів. Протигельмінтні препарати для собак або людей не застосовують, вони токсичні для равликів. Лікування глистової інвазії включає додавання до раціону:

  • Подрібненого насіння гарбуза;
  • Збільшення тривалості життя
  • Квітів та листя ромашки;
  • Листя алое без шкіри.
 

Глисти в ахатин не з'являються нізвідки, занести їх в улітаріум можна з погано промитою зеленню, зараженим ґрунтом або хворою твариною. Щоб паразити в ахатин не з'явилися, ретельно мийте зелень та овочі перед тим, як дати їх вихованцям. Нового улюбленця обов'язково на місяць витримуйте на карантині. Підтримуйте чистоту, прибирайте недоїдену їжу та виділення. Для профілактики регулярно давайте гарбузове насіння.

При появі плісняви або грибка, їх необхідно обережно змивати з тіла та панцира відваром ромашки або теплим молоком. Іноді мушлю рекомендують обробляти пестицидом для рептилій. Завитки мушлі рекомендується додатково потерти нежорсткою зубною щіткою, змастити протигрибковим препаратом «Мікосептин» або його аналогами, потім змастити панцир маззю з прополісом. У тераріумі слід терміново навести лад: викинути субстрат, ретельно промити стінки. Декоративні прикраси прокип'ятити і висушити або прогріти у НВЧ-печі, щоб знищити грибок та плісняву.

Надалі не допускати зайвої вологості, але пам'ятати, що пересушування теж не корисне равликам. Іноді білий наліт і рясний слиз викликає не грибок, а надлишок тваринного білка в раціоні. У цьому випадку необхідно відкоригувати раціон.

При пошкодженні панцира ахатину слід відсадити від родичів і додати в меню більше товченої крейди, яєчної шкаралупи, сепії, гамаруса. Невеликі фізичні ушкодження на панцирі можна «залатати» за допомогою пластиру або медичного клею БФ-6. При цьому клей у жодному разі не повинен торкатися тіла молюска. Його не можна лити на пошкоджену ділянку, лише наносити тонким шаром. Як латка також використовують і плівку, яка знаходиться під яєчною шкаралупою – обережно приклеюють її над пошкодженим місцем.

Чого категорично не можна робити з равликом ахатиною?

Якщо хочете, щоб ваша ахатина залишалася здоровою і прожила довго, слід дотримуватись ряду правил. Вони нескладні, але дуже важливі для вашого вихованця.

Отже, що потрібно робити, щоб равлик не хворів:

  • захищати від падіння на тверду поверхню;
  • не годувати їжею зі свого столу;
  • не допускати контакту з сіллю, содою, кислотою, будь-якою побутовою хімією та косметикою;
  • ретельно мити всі продукти у проточній воді;
  • щодня видаляти залишки недоїденої равликом їжі;
  • підтримувати оптимальну температуру та вологість в улітарії;
  • забезпечити ахатині достатній простір для життя – не менше 8-10 л;
  • оберігати равликів від прямого сонячного світла;
  • вибрати відповідний субстрат.

Равлик Ахатина | Зоомагазин MasterZoo

Які умови утримання створити, щоб вихованець був здоровим?

Чистота – запорука здоров'я ваших равликів ахатин. Саме нерегулярне прибирання чи коливання температури й вологості призводять до розвитку хвороб. Оптимальні умови утримання у 99% випадків дозволяють уникнути проблем зі здоров'ям ахатин. Що потрібно равлику для довгого життя?

Будиночок

Будинок равлика можна облаштувати у скляному тераріумі (акваріумі) або ємності із прозорого пластику з кришкою. Оселя равлика обов'язково повинна провітрюватися, але при цьому отвори повинні бути невеликі, щоб улюбленець не зміг вибратися через них назовні.

Розмір «житла» залежить від розмірів ахатини. Для невеликих підійде ємність 6-8 літрів, для великих – 10 літрів. Парі ахатин знадобиться площа в 1,5-2 рази більше, ніж одній особі.

Догляд

Температура в будиночку ахатини має становити 25-28 °С, а вологість - 70-85%. Лампа розжарювання або світильник для тераріуму не підійдуть, тому що пересушують повітря і їх не рекомендується використовувати при високій вологості. Оптимальний варіант – термокилимок або термодріт, який укладається на дно ємності під шар ґрунту.

Вологість слід підтримувати за допомогою пульверизатора – обприскувати відстояною водою ґрунт та стінки ємності 2-3 рази на день. Головне – не перестаратися. Ґрунт має бути вологим, але не мокрим. Якщо равлик ахатина не заривається у ґрунт вдень, а залишається висіти на стінці тераріуму, то субстрат надто вологий або сухий. А якщо ви придбали нову підстилку, то вона не підходить за складом.

Харчування

Для складання збалансованого раціону важливо знати, що їдять равлики. Основу раціону ахатин складають:

  • М'які овочі та фрукти – морква, огірки, яблука, груші, кабачки, гарбуз, капуста, сливи, вишні тощо;
  • Трави та зелень – салат, кріп, листя кульбаби, конюшини, винограду;
  • Запарені зернові суміші – вівсянка, гречка, ячмінь, пшоно;
  • Яєчна шкаралупа, сепія, кормова крейда, гамарус, дафнія.
 

Щоб прибирати у тераріумі було простіше, рекомендується класти корм у миску. Молодим особам варто купити пластикову миску – нею неможливо пошкодити мушлю, а дорослим підійде важка керамічна ємність – вона стійка та не перевертається.

Профілактика хвороб равликів ахатин

Головна профілактична процедура в будинку равликів - регулярне прибирання. Щодня потрібно прибирати залишки їжі, щоб вони не почали гнити, та продукти життєдіяльності ахатин. Стінки та кришку будинку равликів необхідно протирати не менше одного разу на тиждень. Перед повною заміною новий субстрат слід прожарити у духовці. Ретельно стерилізуйте прикраси та інші аксесуари тераріуму, щоб не занести паразитів, не викликати хворобу. Для зволоження ґрунту та водних процедур слід використовувати тільки кип'ячену відстояну воду, час від часу до неї можна додавати трохи відвару ромашки.

Дотримуйтесь цих правил – і ваші вихованці будуть здорові!

 

FAQ
  • Як зрозуміти, що равлик ахатина хворіє

    Хворий равлик втрачає апетит, на тілі та мушлі ахатини з'являється наліт, нарости, нехарактерний слиз, у тяжкій ситуації равлик може піти за виток – це прирівнюється до коми.
  • Чому равлик ахатина нічого не їсть

    Причин відсутності апетиту може бути кілька:

    • хвороба або отруєння; 
    • висока вологість;
    • занадто низька температура або коливання температури;
    • непідходящий ґрунт;
    • зміна обстановки;
    • повна заміна наповнювача тощо.
  • Яку траву можна давати равликам ахатинам

    Равликам можна давати свіжу зелень, вона містить безліч мікроелементів та вітамінів. Корисні для ахатин конюшина, кульбаба, салат, лопух, кріп, молода кропива, подорожник.
  • Що робити, якщо равлик ахатина вивела потомство

    Ахатини – равлики дуже плідні, за сприятливих умов вони можуть відкладати за рік близько мільйона яєць. Якщо вам не потрібні малюки ахатини або ви хочете контролювати їхню кількість, регулярно піднімайте контейнер чи тераріум та вивчайте дно. Зазвичай кладка равлика прихована на дні або вздовж бічних стін ємності. Врахуйте, що маленькі ахатини ростуть швидко і вам скоро знадобиться нове житло для них. Якщо ви проти поповнення, то найгуманніше буде помістити яйця в холод.
  • Що робити з яйцями равлики ахатини

    Ваші дії залежать від того, чи плануєте ви розмножувати равликів чи поповнення сімейства не планується. У другому випадку яйця ахатин потрібно вилучити із субстрату та заморозити. Для успішного розвитку молодих равликів слід створити оптимальні умови, а після початку появи на світ провести відбраковування. Зазвичай першими вилуплюються найсильніші та найздоровіші особини. Після отримання потрібної кількості інші яйця рекомендується заморозити. Заморожені та висушені яйця можна використовувати потім як мінеральне підгодовування для ахатин.
  • У чому має жити равлик ахатину

    Для равликів необхідно підібрати тераріум або прозору пластикову ємність із кришкою об'ємом 6-15 л – залежно від розміру вихованця. Види равликів різняться за розміром. Ахатина фуліка досягає 17-20 см завдовжки, іммакулята трохи менше, довжина мушлі - до 12 см, лимонна ахатина невелика - раковина равлика виростає до 6 см завдовжки.
  • Чим корисний равлик ахатину для обличчя

    Слиз, який виділяє ахатина, містить понад 20 речовин, корисних для шкіри. Це колаген та еластин, що підвищують пружність шкіри, гліколева кислота, що очищує епідерміс від ороговілих клітин. Також у рідині містяться вітаміни А, С, Е та природні антибіотики, які перешкоджають розвитку запалень та появі прищів. Косметологи стверджують, що слиз равлики, проникаючи в шкіру, зволожує її, підтягує, сприяє розгладжуванню шрамів та нерівностей, усуненню акне.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі