Акварыумні рослини | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як підібрати рослини для акваріума

У чому користь акваріумних рослин

Які рослини посадити в акваріум для початківців

Догляд за рослинами в акваріумі

 

Естетика домашнього акваріума багато в чому залежить від того, які у ньому є рослини. Вони роблять підводний світ більш гармонійним. І це стосується не лише гарного зовнішнього вигляду біосистеми. Акваріумні рослини є «легенями» середовища проживання рибок. Саме вони природно насичують воду киснем. Крім того, флора є важливим фільтрувальним елементом акваріума. Вона очищає воду від небажаних і часом небезпечних для здоров'я хімічних сполук.

Тому рослини для акваріума служать не тільки елементом дизайну. Без них досить складно підтримувати біологічну рівновагу у системі. Однак важливо уважно підійти до питання вибору та заселення флори у домашній акваріум. Адже при невідповідних для рослин умовах, вони можуть хворіти та відмирати, негативно впливаючи на біологічну рівновагу. Тож головне — правильно підібрати зелених мешканців, які будуть себе добре почувати у створеному вами середовищі. Як це правильно зробити, розглянемо у цій статті.

 

Флора акваріума| Зоомагазин MasterZoo

Як підібрати рослини для акваріума

Рослини в акваріумі — це дуже різноманітна група флори. Кожен вид має власну специфіку. А при виборі рослин важливо врахувати низку факторів.

Варто розуміти, що водна флора, залежно від своїх характеристик, буває трьох видів:

  • плаваюча на поверхні води;

  • вільноплаваюча;

  • така, що вкорінюється.

До першої категорії належить, наприклад, водяний салат, річчія. При підсаджуванні таких рослин важливо не перестаратися з їх кількістю. В іншому випадку вони можуть створювати зайву затіненість, що не буде корисним ні для рибок, ні для іншої флори.

Яскравий приклад вільноплаваючих рослин — кабомба, людвігія. Це свого роду мобільні фільтри акваріума. Пересуваючись у товщі води, вони поглинають надлишки хімічних сполук по всій площі домашньої біосистеми.

І, нарешті, до рослин, які висаджуються в ґрунт для акваріума, належать валіснерії, елодеї. Вони виконують відразу кілька функцій, включаючи створення укриттів для рибок. Це найпоширеніша група, яку можна зустріти в біосистемах і в досвідчених, і в початківців.

Також рослини для акваріума класифікують за кількістю світла, яка потрібна для їх життєдіяльності. Є флора, яка може зростати лише в умовах високого освітлення. А є й така, якій достатньо мінімальної інтенсивності.

При виборі рослин для свого акваріума обов'язково враховуйте біологічні особливості обраної флори та кількість світла, якого вона потребує. Також потрібно взяти до уваги:

  • розміри акваріума та водну площу;

  • видові та поведінкові особливості рибок;

  • параметри води, що підтримуються на постійній основі;

  • особливості освітлення;

  • характеристики ґрунту. 

У такому випадку акваріумні квіти, рослини зможуть виконати свої функції на 100%.

розільнк 1 | Зоомагазин MasterZoo

У чому користь акваріумних рослин

Рослини — це невіддільна частина природних та штучних водойм. Вони приносять неоціненну користь підводним мешканцям. В акваріумі водна флора виконує такі функції:

  1. Поглинає шкідливі речовини із води, включаючи токсичні сполуки азоту.

  2. Є біологічним конкурентом водоростей, тим самим регулюючи їх чисельність.

  3. Вдень виділяє кисень, що необхідний для водних жителів та біологічної рівноваги.

  4. Слугує укриттям для жителів акваріума.

  5. Доповнює естетику акваріума, роблячи його ще більш візуально привабливим.

Акваріуми з рослинами — набагато більш біологічно стабільні та збалансовані системи. Флора допомагає вирішувати цілу низку проблем з коригуванням показників води та приносить життєво важливу користь підводним мешканцям.

 

Догляд за рослинами в акваріумі | Зоомагазин MasterZoo

Які рослини посадити в акваріум для початківців

Догляд за акваріумними рослинами може бути досить клопітким. Тому початківцям варто віддати перевагу невибагливим видам флори. До таких експерти та досвідчені акваріумісти відносять наступні:

  • амбулія;

  • роголистник;

  • анубіас;

  • валіснерія;

  • гігрофіла;

  • елодея;

  • річчя.

Догляд за рослинами в акваріумі може бути абсолютно посильним новачкам. Головне — правильно підібрати флору та регулярно стежити за її станом. Прості дії допоможуть зберегти листя та стебла здоровими та гарними протягом тривалого часу.

 

акваріумні рослини| Зоомагазин MasterZoo

Догляд за рослинами в акваріумі

Акваріумні рослини, догляд за якими залежить насамперед від виду флори, вимагають уваги. Основні аспекти стосуються організації правильного освітлення, параметрів води, підживлення та використання відповідного ґрунту.

Висадження 

Перед висаджуванням нових рослин верхній шар ґрунту з акваріума потрібно делікатно очистити. Це допоможе усунути забруднення, які можуть завадити флорі прижитися. Посадку краще виконувати спеціальним пінцетом, проте можна і руками. Рослини акваріума, якщо вони вимагають укорінення, потрібно надійно закріпити у ґрунті. Для прикріплення рослин до корчів та каменів (анубіаси, мох, мікросоуми, папороть) можна використовувати спеціальну сітку або тонку нитку. 

Освітлення

Акваріуми для рослин мають бути оптимально освітлені. Для цього використовують спеціальні світлодіодні світильники із правильно підібраним спектром. Саме від якості та кількості освітлення залежить здоров'я рослин та їх здатність до фотосинтезу. Тому віддавайте перевагу якісному обладнанню, адже в результаті йдеться не лише про благополуччя флори, а й самопочуття підводних жителів.

 

Грунт

Для висадки рослин в акваріумі використовують піщаний ґрунт або гальку невеликих розмірів — до 5 мм. Для цих цілей відмінно підходить, наприклад, Tetra Active Substrate. Він сприяє швидшому зростанню флори та запобігає гниттю коренів. Квіти для акваріума також чудово почуваються в ґрунтах від Nechay Zoo, Aquael.

Підживлення

Ще одна важлива умова для зростання та розвитку флори — наявність оптимальної кількості та балансу корисних речовин. Для його підтримки відмінно підійде спеціальне підживлення для акваріумних рослин. Воно сприяє зростанню, зміцненню кореневої системи та адаптації після пересадки.

У продажу можна знайти мікро- та мікродобрива. У формули більшості мікродобрив входить невелика кількість заліза, цинку, міді та інших важливих елементів. Зазвичай вони випускаються у рідких формах. Макродобрива містять у складі оптимальну для росту флори кількість фосфору, калію і т.д. Як правило, ці засоби представлені у вигляді спеціальних таблеток чи також у рідких формах.

Кожна рослина по-різному поглинає добрива: кореневою системою, поверхнею пагонів або листа. При виборі засобу для підживлення важливо це врахувати. 

 

 

Це основні аспекти, які важливо включити до комплексу заходів для догляду за акваріумними рослинами. Однак не забувайте і про інші важливі заходи. Так, для гармонійного зростання та здоров'я флори необхідно:

  • очищати скло акваріума та декорації від нальоту та дрібних водоростей;

  • підтримувати біологічну рівновагу акваріума;

  • регулювати чисельність водоростей, адже вони негативно впливають на повільно ростучі рослини (такі як анубіаси);

  • регулярно перевіряти основні параметри води за допомогою крапельних тестів та смужок;

  • своєчасно підрізати рослини, щоб вони не створювали зайву затіненість;

  • забезпечити якісну підміну води в акваріумі.

І пам'ятайте, що купувати флору варто лише у перевірених магазинах чи спеціальних розсадниках акваріумних рослин.

Так, акваріумні рослини — це не просто гарний компонент, а незамінний елемент домашньої біологічної системи. Деякі види флори навіть не вимагають особливого догляду. Щоб вони продовжували зростати та виконувати всі свої функції, достатньо подбати про освітлення та регулярно їх підгодовувати спеціально створеними для цих цілей засобами.

 

FAQ
  • Які рослини очищають воду в акваріумі?

    Всі акваріумні рослини допомагають очищувати воду від нітратів, фосфатів та азотних сполук. Адже флора природним чином використовує ці речовини для власного підживлення. Тому присутність будь-яких акваріумних рослин, яким підходять умови створеного середовища, добре позначається на добробуті підводних жителів. Для додаткового очищення води можна використовувати кладофору. Хоч це і не рослина, а колоніальні водорості, вона здатна виконувати роль природного фільтра. Пропускаючи через себе воду, кладофора накопичує на своїх поверхні різний бруд (тому її потрібно час від часу промивати). Однак важливо пам'ятати, що ні вона, ні рослини не замінять роботу якісного фільтраційного обладнання та не позбавлять необхідності контролювати й коригувати параметри води.

  • Який колір потрібний для рослин в акваріумі?

    Флора в акваріумі потрібна не тільки для естетики, а й для природних процесів біологічної фільтрації. Рослини також насичують воду киснем, забезпечуючи рибкам здорові умови проживання. Але щоб ці процеси відбувалися, важливо обладнати акваріумом правильним освітленням. На один з найважливіших процесів у фізіології рослин — фотосинтез — особливо впливають червоний та синій спектри світла. Тому до основного освітлення варто додавати спеціальні лампи чи світильники, в спектрограмі яких піки будуть у синьому та червоному спектрах.

  • Які рослини потрібні рибам в акваріумі?

    Річ у тому, що рослини потрібні рибкам так само як і нам з вами. В акваріумі вони продукують кисень, поглинають фосфати, нітрати та азотні сполуки, а також слугують укриттям для деяких підводних мешканців. Всі види акваріумної флори виконують ці функції. Тому відповідь на те, які рослини потрібні рибам, полягає в тому, що їх треба правильно підібрати. Враховуйте видові особливості рибок, характеристики екосистеми та їх відповідність потребам конкретної рослини. Частіше за все в акваріумах початківців можна зустріти гігрофілу, валіснерію, анубіаси, роголистник, папороті. Рідше – деякі види криптокаріни, пістію, ехінодоруси, кабомбу.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі