Як визначити стать кошеняти  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Навіщо визначати стать кошеняти

Коли найкраще визначати стать кошеняти

Як поводитися з кошеням при визначенні статі

Як зрозуміти, якої статі кошеня

 

 

Ви збираєтеся завести котика чи в домі вже з'явився чарівний пухнастик? Напевно вам хочеться відразу з'ясувати, якої статі ваш улюбленець, він кіт чи кішка. Досвідчені ветеринари розповіли нам, як максимально точно визначити стать кошеня, а також, що потрібно враховувати під час огляду, як провести процедуру з мінімальними незручностями для малюка.

Навіщо визначати стать кошенят

Визначити стать кошеня слід з низки причин. По-перше, щоб підібрати кошеняті відповідне ім'я. Перейменовувати мурчика, коли він підросте і раптом з'ясується, що у вас не хлопчик, а дівчинка чи навпаки, небажано. Кошеня звикає до імені на інше може не реагувати. По-друге, не всім людям байдуже, буде у них кішка чи кіт, вони хочуть вихованця певної статі. По-третє, знаючи стать кошеняти можна спрогнозувати його поведінку, рівень активності та відповідно підготуватися, а також з'ясувати, який тип стерилізації знадобиться підопічному.

 

Кошеня | Зоомагазин MasterZoo

Коли найкраще визначати стать кошеняти

У мене кіт чи кішка, як зрозуміти? Чи можна з'ясувати стать кошеняти у віці кількох тижнів або відразу при народженні?

Досвідчені заводчики та ветеринари можуть відрізнити кішку від кота вже при народженні. У перші дні життя кошеняти область паху майже не вкрита шерстю, тому статеві органи кота чи кішки добре видно. Але вони настільки крихітні, що без певного досвіду ви навряд чи зможете самостійно розібратися, хто з кошенят хлопчик, а хто дівчинка. За розміром та ступенем активності визначити стать кошеня після народження неможливо - більшу частину часу маля спить. Іноді у віці 2-3 тижнів можна помітити, що одні кошенята більші й швидше набирають вагу, а інші - повільніше. Швидше за все, перші – хлопчики, другі – дівчатка. Однак і тут можливі варіанти: деякі юні кішечки відрізняються чудовим апетитом, за розмірами й темпами зростання не відстають від хлопчиків.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Щоб не помилитися та з'ясувати напевно, кіт у вас чи кішка, зачекайте 3-4 тижні. До цього моменту кошенята встигають трохи підрости, зміцніти, менше сплять і не так швидко замерзають без маминого теплого боку, тому процедуру визначення статі проводити простіше. У 8-10 тижнів статеві ознаки кошенят вже стають добре помітними, зокрема, у кошенят-хлопчиків добре промацуються сім'яники, а у 12 тижнів вони помітні при візуальному огляді. У цей час також починають виявлятися відмінності характеру та темпераменту котів та кішок. До 6 місяців у кошенят формуються всі статеві ознаки, починаючи зі статевих органів, закінчуючи розмірами, поведінкою.

 

Кошеня на руках| Зоомагазин MasterZoo

Як поводитися з кошеням при визначенні статі

Проводити огляд кошеняти в перші тижні життя можна, якщо кішка не турбується, не проявляє агресію, коли ви берете в руки малюків, не намагається сховати кошенят у більш спокійному місці. Огляд повинен проходити на очах у мами-кішки, його потрібно припинити відразу, тільки-но кішка або кошеня почнуть нервувати. Не можна брати кошеня для огляду, коли воно спить та їсть. Також не слід відривати кошеня від мами відразу після вживання їжі, кішка повинна вилизати йому животик і промежину, інакше малюк не зможе справити природні потреби. Підберіть для огляду кошеняти момент, коли він поїв, зробив «справи», не спить і спокійний.

Перед процедурою ретельно вимийте руки із гігієнічним засобом без запаху. Брудні руки - джерело патогенних мікроорганізмів, які можуть виявитися небезпечними для кошеняти, а мило з ароматом часто викликає у пухнастиків занепокоєння, а у кішки - негативну реакцію на малюка, що пахне чимось незрозумілим.

Кошенята в цьому віці ще не здатні самостійно підтримувати температуру тіла тривалий час і далеко від кішки швидко замерзають, тому постарайтеся підготувати м'яку пухнасту підстилку, щоб малюкові було тепло і затишно, і не затягуйте процедуру більше ніж на одну хвилину.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Під час огляду не можна:

🐾 перевертати кошеня на спину;

🐾 підіймати за лапи чи хвостик;

🐾 тиснути на живіт та промежину;

🐾 продовжувати процедуру, якщо кошеня сильно кричить або кішка непокоїться.

Досвідчені ветеринари та заводчики рекомендують для прискорення процесу та зниження стресу усіх учасників процедури швидко сфотографувати промежину кошеняти та повернути дитя кішці. Стать кошеня по фото можна визначити у 90% випадків. А якщо виникнуть сумніви, ви можете використовувати додаткові методи визначення статі, не виймаючи малюка з гнізда, наприклад, простежити за поведінкою або акуратно промацати область паху.

 

якої статі кошеня | Зоомагазин MasterZoo

Як зрозуміти, якої статі кошеня

Кіт чи кішка, як визначити це вдома без допомоги фахівця? Найпростіший і найнадійніший спосіб з'ясувати стать кошеня – оглянути його геніталії. Щоб зробити це, покладіть кошеня на горизонтальну поверхню, вкриту пухнастим рушником або пледом, спинкою догори. У малюка має бути можливість повзати. Обережно підніміть хвостик так, щоб задні лапки не відривалися від поверхні, а краще погладьте хвіст біля основи – тоді він рефлекторно підніметься сам.

 

Уважно огляньте (і сфотографуйте) місце під хвостиком, оцініть відстань між анальним отвором (ближчим до хвоста) та геніталіями. У кошенят-дівчат відстань між анусом і вульвою невелика, всього 3-5 мм і разом вони виглядають як буква «і» або «;». Область між вульвою та анусом майже не вкрита шерстю. У кошенят-хлопчиків отвір статевого органу – це отвір крайньої плоті. Між ним та анусом відстань у 2-3 рази більша, ніж у кішечок, - приблизно один сантиметр. Саме в цьому місці розташовується мошонка і при промацуванні в області між анальним отвором і статевим органом кота ви можете знайти дві невеликі горошинки - це насінники. Вони опустяться в мошонку у віці близько 11-12 тижнів і тоді візуально стануть помітними.

Про другий спосіб визначення статі кошеня ми вже згадали – це пальпація. Акуратно проведіть подушечкою пальця по нижній частині живота кошеняти між анусом та статевим органом. Якщо відчуєте там ущільнення, точніше, дві крихітні кульки, то перед вами хлопчик, якщо животик у цьому місці м'який, - дівчинка. Іноді у дівчаток спостерігаються ущільнення в області статевих органів, що вказують на наявність патологій. Якщо у вас такий випадок – обов'язково покажіть кошеня ветеринару.

 

 

Статевий орган кота – не єдина вірна прикмета. Визначити стать кошеня досить точно в деяких випадках дозволяє його забарвлення. Триколірне чорно-рудо-біле забарвлення зустрічається тільки у кішок, у котів таке забарвлення припадає на одного з тисячі та є результатом генетичних відхилень. Річ у тім, що і темне, і руде забарвлення визначаються статевою хромосомою Х, у кішок їх дві (ХХ), тому шерсть трьох кольорів у них досить часте явище. У котів лише одна Х-хромосома, тому забарвлення у них або з рудим, або з темним кольором, але не з двома одночасно. За кольором кошеня потрібно спостерігати до пів року, тому що забарвлення шерсті після дитячої линьки змінюється, наприклад, з'являються невеликі цятки іншого кольору на спині та боках.

Поведінка - не перевірена ознака статевої приналежності, хоча ветеринари стверджують, що спостерігаючи за поведінкою кошеняти можна більш-менш точно визначити його стать. Кішки зазвичай більш незалежні, менш охоче спілкуються з людьми, люблять грати з клубками, іграшковими мишками, котушками та іншими невеликими предметами. Також кішечки особливу увагу приділяють догляду за шерстю. Кошенята-хлопчики із задоволенням спілкуються з людьми, більш терплячі та лагідні, менше бігають і стрибають і більше часу проводять в улюбленому кріслі, лежаку, на підвіконні – у місці, де йому комфортно і є можливість контролювати ситуацію.

Часто на стать кошеняти вказує його статура. Кошенята-дівчата дрібніші, витонченіші, голова у них менша, а котики більші та важать помітно більше. Зазвичай у кішечок мордочка вужча. Кошенята-хлопчики більш мускулисті, мордочка у них ширша, а лапи – потужніші. Однак буває, що кішечка любить поїсти та швидко набирає вагу, а кошеня-хлопчик дуже активний і тендітний, і в такому разі даний спосіб визначення статі не спрацює. Кожен котик – пухнаста та хвостата особистість з унікальним характером та особливостями, тому для точного визначення статі вивчення поведінки та статури недостатньо.

Найточніші дані про стать кошеняти дає генетичне дослідження. У цьому випадку ви отримаєте 100% правдивий результат, а також зможете дізнатися про схильність малюка до генетичних захворювань. Недоліком цього способу визначення статі кошеня є висока ціна.

Використовуючи одночасно кілька методів, ви напевно зможете встановити стать кошеняти в ранньому віці.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі