Розмноження черепах  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Основні правила розведення черепах у домашніх умовах

Комфортні умови для розмноження черепахи

Догляд за черепашками, що вилупилися

 

Черепахи – дивовижні та загадкові домашні улюбленці, за якими цікаво спостерігати. Усі домашні черепашки поділяються на дві великі групи – сухопутні та водні. Найбільш популярними в Україні є середньоазіатські сухопутні, зірчасті та єгипетські черепашки. Середньоазіатські – невеликого розміру, максимум 25 см завдовжки. Вони харчуються рослинною їжею, люблять свіжі сезонні овочі, фрукти та ягоди. У домашніх умовах живуть у середньому 30 років. Завдяки цим якостям середньоазіатські черепахи часто стають компаньйонами для дітей.

Зірчасті черепахи дуже красиві – темний панцир прикрашає світлий візерунок у формі зірок. Вони розумні, спокійні, невибагливі. Харчуються травою, овочами, фруктами та ягодами, потребують чистої свіжої води та температури навколишнього середовища на рівні 27-30 °С. У відповідних умовах живуть 70-80 років.

 

Єгипетські черепахи зовсім невеликі, довжина панцира в середньому досягає 13 см. Цих черепашок можна утримувати групами, вони потребують помірного тепла (23-26 ° С) і рослинної дієти. Забарвлення мають пісочно-жовте з темними плямами. Особливість цих рептилій – зариватися в пісок у разі небезпеки або для відпочинку, тому в тераріумі має бути досить великий шар піску. У домашніх умовах єгипетські черепахи живуть близько 30 років. 

Не менш популярні прісноводні черепахи – дуже цікаво спостерігати, як вони неспішно плавають у воді та вибираються на каміння, щоб відпочити та погрітися. Серед них найчастіше можна зустріти червоновухих. Вони невибагливі, всеїдні. Скільки живуть черепахи? При хорошому догляді червоновуха черепашка радуватиме вас 45-50 років. Червоновуха черепаха може розмножуватися в домашніх умовах, але дуже важливо підібрати близьких за генотипом особин. Якщо в однієї черепахи «вуха» червоні, а в іншої – помаранчеві або жовті, може нічого не вийти.

Європейські болотяні черепахи відмінно пристосовуються до домашніх умов, не вимагають складного утримання, із задоволенням їдять рибу, комах, молюсків. Доповнювати раціон потрібно вітамінами та рослинною їжею.

Трионікс або далекосхідна черепаха має дуже оригінальний вигляд і відрізняється складним характером. Гладити або брати на руки її не варто – трионікс обов'язково намагатиметься хапнути вас за палець, а укуси черепахи досить болючі. Годувати трионікса потрібно рибою, молюсками та ракоподібними. За добрих умов утримання він живе у тераріумі близько 25 років.

Травоїдні та хижі морські черепахи вимагають дуже складних умов утримання, тому в домашніх умовах їх не тримають.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

У любителів рептилій часто виникає питання: як розмножуються черепахи, чи можна отримати потомство в домашніх умовах? Адже це так цікаво – спостерігати, як черепахи залицяються одна до одної, потім самка відкладає яйця, і зрештою з них з'являються крихітні потішні черепашки. Безумовно, розмноження черепахи вдома можливе, але для цього вам доведеться створити відповідні умови, забезпечити збалансоване харчування, температуру, вологість, місце для гнізда і подбати про інкубацію яєць черепахи, оскільки після відкладання батьки залишають їх.

Ми пропонуємо вам ознайомитись із загальними правилами, які допоможуть успішно отримати потомство. Проте в кожному конкретному випадку знадобиться коригувати ці рекомендації відповідно до виду улюбленця, його віку, умов утримання та інших особливостей. Для кожного виду потрібна спеціальна температура, місце для гнізда тощо.

 

Розведення черепах в домашніх умовах | Зоомагазин MasterZoo

Основні правила розведення черепах у домашніх умовах

Як отримати потомство від домашніх черепах? Перше правило: вибирайте для парування особин одного виду, максимально схожих одна на одну та з одного географічного регіону. Навіть у межах виду можливі різні варіанти забарвлення, форми панцира, відтінку шкіри. Що більше таких відмінностей, то менше шансів отримати життєздатне потомство. Генетична подібність – це запорука створення черепашої пари та успішного розмноження.

Для формування пари недостатньо просто посадити разом самця та самку. Насамперед розберемося, чим самці відрізняються від самичок. Черепашки-дівчатка зазвичай більші, а у самців довші кігті та хвіст. Однак найнадійніша ознака, за якою визначається стать черепахи – форма пластрону (черевного щитка). У самців на пластроні є невелике поглиблення, а у самок, навпаки, опуклість. Для успішного спарювання в тераріумі має бути 2-3 самки та один самець. Самці досягають статевої зрілості зазвичай раніше, ніж самички, у віці 6-7 років. Самки готові до розмноження, коли їм виповнюється 7-10 років. 

Для успішного розмноження черепашки мають бути молоді, бажано одного віку, та здорові.

Рекомендується:

 

 Комфортні умови для розмноження черепах| Зоомагазин MasterZoo

Комфортні умови для розмноження черепахи

Коли ви побачили, що у черепах склалася пара, відсадіть їх в окремий тераріум, забезпечте повноцінне різноманітне харчування, вітаміни та мінерали, а також придатну для розмноження температуру – залежно від виду черепах. Пам'ятайте, що кожен вид черепах має свої вимоги до майбутнього «гнізда». Одним для відкладання яєць потрібен пісок і температура вище, іншим дуже волога земля з високим вмістом органіки, третім – вода певної температури. У кожному випадку забезпечте черепашкам оптимальний температурний режим, вологість і відповідне місце для кладки яєць, а також шар ґрунту завтовшки не менше, ніж довжина тіла черепахи. Фахівці при вираховуванні обсягу ґрунту використовують формулу: довжина задніх ніг + 70% довжини панцира.

Залицяння у черепашок бувають ніжними, але частіше самці виявляють грубість і наполегливість, кусаючи самочку за лапи та панцир. Відсутність шлюбних ігор показує, що самець не дуже зацікавлений у розмноженні, і яйця можуть виявитися незаплідненими. Навіть якщо злягання відбулося, це не гарантія того, що всі яйця згодом перетворяться на черепашок, деяка частина може виявитися «порожньою». Причина – бідний раціон, невідповідна температура або її коливання, які уповільнюють дозрівання сперми, генетичні проблеми або недостатня кількість статевих актів. Гарантоване запліднення зазвичай відбувається після 2-3 злягань, тому не поспішайте відсаджувати самця відразу після першого контакту. Як запліднюються черепахи? Самець позаду забирається на самку, притримуючи її за панцир передніми лапами. Процес може тривати близько 10 хвилин, наприкінці вони видають крик, що означає, що все вийшло.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Якщо все йде як слід, то через 2-3 місяці (залежно від виду черепашки) її поведінка зміниться, вона відмовлятися від їжі й шукатиме місце, де можна відкласти яйця. Зазвичай черепаха викопує ямку, відкладає до неї яйця, зариває і залишає це місце. Деякі види маскують кладку екскрементами. 

Ці плазуни не дбають про потомство, тому після того, як ваша черепашка успішно зробила кладку, відсадіть її в інший тераріум, забезпечте спокій та збалансоване харчування, щоб вона могла відновити сили та зміцнила імунну систему.

Яйця черепах відразу після пересаджування самки в іншу ємність потрібно перенести в інкубатор. Але не поспішайте, цей процес потребує певної підготовки. По-перше, слід встановити потрібну температуру, вологість, освітлення в інкубаторі, укласти субстрат. По-друге, шкаралупа яєць порівняно м'яка, брати їх треба дуже обережно. По-третє, яйця черепах не можна перевертати! Кожне яйце має залишатися в тому ж положенні, в якому воно потрапило в ґрунт, інакше зародок загине. Фахівці після розкопування кладки рекомендують зробити на верхній частині яєць позначку маркером, щоб правильно перекласти в інкубатор і випадково не перевернути.

Переконатися, що яйце запліднене, ви можете лише тоді, коли перекладатимете його в інкубатор. Кожне яйце необхідно акуратно тримати збоку і підсвітити лампою знизу. Якщо всередині ви помітите темне ущільнення – незабаром з яєчка вилупиться черепашка. Якщо всередині немає темних ділянок, яйце порожнє.

Тривалість перебування яєць в інкубаторі залежить від виду черепах та умов, які ви створите всередині ємності. Навіть незначне зниження температури уповільнює розвиток плода на кілька тижнів. Помітне зниження температури призводить до загибелі яєць так само як і надмірно висока температура. Для більшості видів черепах оптимальна температура в інкубаторі 27-32 °С. Цікаво, що температура впливає на те, якої статі будуть діти черепах. Якщо вона ближча до нижнього рівня, то більшість черепашок будуть хлопчиками, якщо до верхнього – дівчатками.

 

Догляд за черепашками що вилупились| Зоомагазин MasterZoo

Догляд за черепашками, що вилупилися

Коли з яєць з'являться черепашки (процес інкубації займає від 3 до 6 місяців), забезпечте їм ті ж умови, що й дорослим особинам. Не забудьте про ультрафіолетову лампу, вона необхідна для розвитку опорно-рухового апарату і панцира. Якщо у маленької черепашки залишився жовтковий мішок, залишайте її в інкубаторі доти, доки він не розсмокчеться. Потім малюка слід перемістити в тераріум і забезпечити відповідний корм збагачений кальцієм і вітаміном D. Маленькі черепашки дуже ніжні й тендітні, тому їх не можна утримувати разом із дорослими особинами. Складаючи меню малюків, рекомендується порадитися з ветеринаром-герпетологом, а якщо такої можливості немає, пропонуйте черепахам ті ж продукти, що й дорослим, але дрібно порізані та ніжнішої консистенції. Через 8-10 днів малюка можна годувати так само як і дорослу улюбленицю, але щодня. У міру дорослішання поступово переводьте малюків на режим харчування їхніх батьків. Земноводні черепахи вже за кілька днів після народження починають активно плавати у воді.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі