кішка | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як визначити перегрів у тварин

Загальні застереження щодо догляду за тваринами у спеку

Як допомогти собаці у спеку?

Як допомогти кішці перенести спеку?

 

Чотирилапі вихованці схильні до впливу спеки не менше, ніж їхні господарі. При перегріві улюбленець може навіть отримати тепловий удар. А при ходьбі по поверхнях, які довго перебували під прямим сонячним промінням, пухнастики ризикують обпекти подушечки лап. Сьогодні поговоримо про те, як допомогти собаці перенести спеку, і що робити, щоб коти не страждали від підвищених температур.

Як визначити перегрів у тварин

Спека та тварини — тема, яку важливо вивчити кожному господареві пухнастика. Через густу шерсть процес тепловіддачі у вихованців влітку відбувається гірше, ніж у людини. Тому перегрів може виникати швидко та несподівано. Наслідки такого стану можуть бути серйозними: від зневоднення до послаблення імунітету та ушкодження внутрішніх органів. Саме тому потрібно розуміти, як уберегти собаку від спеки та не допустити теплового удару у кішки. А у разі появи ознак перегріву — оперативно вжити заходів.

 

Французький бульдог | Зоомагазин MasterZoo

Ознаки теплового удару у собак та котів

Спека для собак і котів, особливо довгошерстих порід, нестерпна. Зрозуміти, що вихованець перегрівся або отримав тепловий удар, можна за такими ознаками:

  • загальне занепокоєння;

  • відсутність сил та апатія;

  • підвищення температури;

  • швидке дихання;

  • інтенсивне виділення слини.

Внаслідок теплового удару можуть навіть виникати судоми та втрата свідомості. Тому коти та спека — це справді серйозні та потенційно небезпечні обставини, в яких треба бути максимально уважним до свого вихованця.

 

хомяк| Зоомагазин MasterZoo

Симптоми перегріву в інших тварин

Ознаки перегріву у гризунів аналогічні симптомам собак та котів. Малюки стають млявими, прискорено дихають. Однак тепловий удар у гризунів має свої специфічні симптоми. Наприклад, у морських свинок при перегріві можуть червоніти очі, а у шиншил шерсть стає вологою. Як допомогти щуру в спеку або охолодити кролика, хом'яка, мишку? Найкраще, що можна зробити, — перенести клітку в прохолодне місце і розмістити в ній ганчірку, змочену водою.

У птахів процеси теплообміну мають особливості. Але у спеку вони теж досить сильно страждають від перегріву. Виявлятися це може втратою координації, прискореним диханням та млявістю. Часто пташки, коли їм жарко, тримають дзьоб відкритим і розпускають крила.

 

кішка п'є воду | Зоомагазин MasterZoo

Загальні застереження щодо догляду за тваринами у спеку

Отже, як допомогти домашнім тваринам у спеку для запобігання перегріву? По-перше, важливо подбати про захист лап від гарячих поверхонь. Плануйте прогулянки з собакою на ранок або вечір. Наносьте на лапки захисні креми та використовуйте спеціальне взуття. Спека та собака більше не будуть «ворогами», а ви зможете бути спокійними за стан вихованця.

По-друге, потрібно організувати хорошу вентиляцію у будинку. Охолоджуйте кімнати за допомогою кондиціонера та вентиляторів. Так буде комфортніше і вам, і пухнастику.

Третє — організуйте вільний доступ до води. Не зайвим буде навіть збільшити кількість напувалок, щоб вихованець міг поповнити баланс рідини в кожній кімнаті.

 

Собака купається | Зоомагазин MasterZoo

Як допомогти собаці у спеку?

Правила, як допомогти собаці у спеку, досить прості. Тому не варто ними нехтувати. У дні, коли температура на термометрі надмірно висока, варто не лише переглянути час прогулянок, а й зменшити їхню тривалість. Активні ігри рекомендується перенести на період, коли нормалізується погода.

Влітку можна також збільшити кількість купань. Це хороший спосіб, як охолодити собаку в спеку і нормалізувати процеси теплообміну. Якщо вихованець не виявляє ознак занепокоєння, можна мити його під прохолодною (але не холодною) водою.

Собак порід із щільною шерстю рекомендується частіше вичісувати, а при купанні з шампунем використовувати кондиціонер. Від стрижки ж у спекотний період варто утриматися. Це створить додаткові труднощі для процесу природного теплообміну.

 

Як допомогти кішці перенести спеку?

Один з основних способів як допомогти кішці перенести спеку — перегляд раціону. Додайте до нього більше вологого корму. Це допоможе підтримувати оптимальний рівень водного балансу. Також важливо подбати про те, щоб пухнастик мав вільний доступ до пиття.

Також варто створити комфортний мікроклімат у квартирі. Найкраще використовувати техніку для охолодження — кондиціонери, вентилятори. Організуйте котику місця для відпочинку в прохолодних місцях житла. Як правило, це ванна кімната або коридор. Не забудьте забезпечити захист підвіконь та інших поверхонь від перегріву. Для цього рекомендується затінити вікна шторами.

 

кішка під вентелятором | Зоомагазин MasterZoo

Загальні поради, як підтримувати хвостиків у спеку 

Дотримуйтесь простих порад про те, як допомогти тваринам у спеку, і ваш вихованець завжди буде в безпеці. Будьте уважні до симптомів перегріву, щоб запобігти тепловому удару.

Не нехтуйте спеціальними засобами та аксесуарами, які допомагають вихованцям у спеку. Наприклад, охолоджуючий килимок допоможе улюбленцю швидко відновити нормальну температуру тіла. Фонтанчик для пиття відновить баланс рідини. Розмістіть їх у вільному доступі для вихованця, щоб він міг самостійно охолоджуватися при необхідності.

 

 

Крім спеціального взуття для захисту подушечок лап, деяким породам зовсім не завадить панамка або одяг для прогулянок у спеку. Аксесуари захистять чотирилапого від перегріву та сонячного удару. Збираючись у літню поїздку, обов'язково візьміть із собою дорожню напувалку. Вона допоможе собаці вгамувати спрагу прямо в дорозі, без необхідності робити зупинку.

Запасіться якісним вологим кормом для свого пухнастика. По-перше, у спеку його їсти значно легше і приємніше. По-друге, він допоможе підтримати оптимальний водний баланс в організмі.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі