Топ 10 порід найбільших котів | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Мейн-кун

Савана

Норвезька лісова кішка

Турецький ван

Британська короткошерста кішка

Курильський бобтейл

Регдол

Регамафін

Сибірська кішка

Чаузі (Хаусі)

 

Котиків багато не буває, згодні? Хтось утримує вдома кілька різних котиків, а когось більше приваблюють  великі коти. Однак великий кіт – це велика відповідальність,  отже, потрібно вивчити великі породи котиків, щоб правильно обрати серед них вихованця.

Великі породи кішок мають свої особливості. Ці мурчики ближче до своїх диких родичів, тому відзначаються міцним здоров'ям, спокійним характером та чудовим зовнішнім виглядом. Описати їхню грацію та елегантність словами неможливо – це потрібно бачити! Коти великих порід мають особливості характеру. Зазвичай вони спокійні, навіть трохи флегматичні, дружні, прив'язуються до господаря.

Які породи котів вважаються великими? У середньому вага звичайного кота коливається в межах 3,5-5 кг. Йдеться не про перегодованих мурчиків, які страждають на ожиріння, а про котів з нормальною комплекцією. Якщо в середньому представники породи важать понад 6 кг, її вже можна вважати великою. Такі коти не просто мають більшу масу тіла, вони довші, вищі, сильніші, ніж звичайні котики. Причому кожна порода великих котів має свої особливості, про які ми обов'язково розповімо.

 

 

Великі домашні кішки вимагають певних умов утримання, адже вихованцю вагою 10-15 кг у невеликій однокімнатній квартирі явно буде тісно, а це не найкраще позначиться на його здоров'ї та настрої. Тому якщо ви хочете, щоб у вашому будинку мешкав великий кіт (порода не має значення), правильно оцініть свої можливості. Для всіх великих улюбленців потрібно достатньо місця для ігор та активностей, крім того, деякі великі мурчики – любителі водних процедур. Ідеальним житлом для них стане простора квартира або приватна оселя з обгородженою ділянкою, деревами, чагарниками та водоймою. Також великим котам знадобиться спеціальне харчування, що підтримує опорно-руховий апарат і м'язи, а також перешкоджає набору зайвої ваги.

 

 

 

Головне при виборі домашнього вихованця заздалегідь з'ясувати особливості породи: чого потребує кіт, як правильно годувати та організувати дозвілля, які особливості характеру цієї породи... Щоб вам було простіше, ми коротко розповімо про десять найбільш популярних і цікавих порід великих котів.

 

Мейн-кун

Майн-кун| Зоомагазин MasterZoo

 

Найбільший кіт у світі - мейн-кун на прізвисько Людо. У 2017 році цей кіт потрапив до Книги рекордів Гіннеса – його довжина 118,33 см. Найбільший мейн кун живе у Великій Британії. Його господиня закохалася в породу після того, як побачила у фільмах про Гаррі Поттера Місіс Норріс, кішку завгоспу Гоґвортсу. Після цього вона розшукала кошеня цієї породи та взяла його до родини.

Менські єноти, як називають мейн-кунів, належать до аборигенних порід. Їхні близькі родичі – дикі коти, що мешкають на узбережжі штату Мен. Є легенда, що мейн-куни походять від схрещування цих котів з єнотами, і саме тому мають такі великі розкішні хвости. Біологи спростували цю теорію, але завдяки цій легенді порода отримала свою назву, адже англійське слово coon – скорочене racoon, тобто єнот.

Мейн-куни вважаються однією з найбільших порід котів, самці часто важать 13-15 кг, хоча середня вага "хлопчика" 6-10 кг, а "дівчинки" - 4-7 кг. Висота в холці коливається в межах 21-45 см. При гарному догляді та збалансованому харчуванні коти цієї породи живуть 14-18 років. Мейн-куни мають чарівний вигляд завдяки пухнастій довгій шерсті та китичкам на кінчиках вух, які є у багатьох представників породи, хоча і не є обов'язковими для неї.

 

Коти спокійні, доброзичливі, ненав'язливі, рідко нявкають і взагалі намагаються не привертати до себе зайвої уваги, але ж не помітити таку кицю важко. Мейн-куни виділяють у сім'ї одну людину – господаря – і слухаються її, інших членів сім'ї кіт вважає рівними собі. Ці вихованці добре опановують прості команди, люблять перебувати поруч із людьми, брати участь у різних домашніх справах або просто спостерігати за ними.

Догляд за мейн-куном простий: знадобиться знайти збалансований корм з високим вмістом білка і регулярно вичісувати шерсть. Коту потрібні дряпка, лежак чи будиночок, тунель та кілька іграшок. Як правило, за наявності таких розваг коти байдужі до меблів, шпалер та інших ваших речей.

 

Савана

Савана | Зоомагазин MasterZoo

Найвищою кішкою у світі Книга рекордів Гіннеса називає Фенріра, домашнього вихованця породи савана. Висота Фенріра у холці – 48 см. Брат кота Корвус також був рекордсменом, але він, на жаль, загинув під час пожежі.

Порода савана з'явилася 1986 року у США внаслідок схрещування домашніх кішок з африканськими сервалами. В результаті селекції вийшов «домашній леопард» - короткошерстий плямистий кіт із миролюбним характером. Загалом це найбільша порода кішок, тому що у спадок від сервалів їм дістався великий зріст і, відповідно, сила та вага. Великі коти савана можуть важити близько 16 кг. У середньому параметри самця савани: 33-45 см у холці, вага – 7-13 кг, параметри самички: 28-35 см у холці, вага 5-10 кг.

Від диких предків ці великі домашні кішки успадкували не лише розміри, а й допитливість, активність та любов до води. Щоб вихованець почувався добре, йому необхідно надати великий простір для ігор, стрибків та купання. За сприятливих обставин савана проживе у вас вдома 17-20 років.

Створити коту оптимальні умови життя нескладно. Знадобиться підібрати збалансоване харчування з великою кількістю тваринного білка, місце для ігор, дряпки, іграшки, лабіринти, драбинки та інші аксесуари для активностей. При цьому коти погано витримують зниження температури та протяги, тому їх не можна тримати в неопалюваних приміщеннях або на вулиці. Коти породи савана люблять купатися і при нагоді самі лізуть у водойму, чи то річка, ставок у саду чи ванна. Простежте, щоб після водних процедур великий кіт не замерз і не застудився. 

 

Норвезька лісова кішка

Норвезька лісова кішка | Зоомагазин MasterZoo

 

Норвезька лісова кішка – аборигенна порода. За найвірогіднішою версією предками норвезьких котів стали ангорські, яких до Північної Європи завезли хрестоносці. Тут вони схрещувалися з місцевими породами та адаптувалися до суворого клімату: набули довгої густої шерсті з настільки щільним підшерстком, що він не промокає у воді. Лапи котів стали ширшими, а про силу захвату та довжину кігтів красномовно свідчить той факт, що норвежці можуть спускатися з дерев головою вниз.

Виглядають коти норвезької породи дуже солідно, проте масивними вони здаються через шерсть і підшерстя, насправді це активні, рухливі та граціозні вихованці, хоч і досить великі. Параметри «хлопчиків»: вага 6-11 кг, зріст у холці – 35-40 см. Дівчатка трохи дрібніші, важать 4-6 кг, а висота в холці 25-35 см. За сприятливих умов норвезькі коти живуть 15-17 років.

Норвежці може і не найбільша порода кішок, але точно найговіркіша. Ці великі котики дуже товариські та ласкаві, люблять увагу, сидіти на руках, грати. Ця порода потребує уваги та постійного спілкування, можна сказати, що це відмінний кіт-компаньйон.

Норвежці не потребують складного догляду, їм достатньо забезпечити потрібне харчування, підібрати вітаміни для підтримки здоров'я шкіри та шерсті, організувати розваги: встановити будинки, дряпки, містечка, лабіринти. Псувати меблі та речі за наявності іграшок ці великі коти не схильні. Найбільше часу вимагатиме догляд за густою шерстю. Вичісувати її доведеться 2-3 рази на тиждень, а в період линьки – щодня. Ці коти із задоволенням купаються, тому за бажання можете влаштувати їм банний день. Головне, правильно вибрати шампунь та ретельно просушити шерсть.

 

Турецький ван

Турецький ван  | Зоомагазин MasterZoo

 

Турецький ван - аборигенна порода, яка з'явилася неподалік озера Ван у Туреччині, звідси й пішла її назва. Коти відрізняються гармонійною статурою, мускулистим тілом, широкими грудьми та потужною шиєю. Вага кота 7-10 кг, кішки – 5-7 кг. Найбільшими візуально ванів робить пишна напівдовга шерсть, яка на дотик схожа на кашемір. При цьому коти породи турецький ван майже не мають підшерстя, тож вони мало линяють. За правильного утримання тривалість життя котів становить 12-15 років.

Відмінна риса турецьких ванів – гетерохромія. У багатьох котів білого та стандартного забарвлення одне око жовте або зелене, а друге – блакитне. Ще одна характерна риса цих котів – любов до води. Вони із задоволенням купаються, грають у воді та з водою, можуть годинами спостерігати за цівкою, що тече з крана. Якщо ви хочете завести улюбленця цієї породи, забезпечте йому контакт із водою – це позитивно позначиться на його настрої та психологічному стані. Вани - великі коти, що зберігають активності до похилого віку. Найбільше вони люблять грати з господарем, бігати, кудись дертись, тому щодня влаштовуйте їм невелику фізкультуру або виділіть годину для активних ігор. При нестачі спілкування або довгій відсутності господаря вдома ці лагідні та розумні улюбленці починають нудьгувати, стають неспокійними, схильні до деструктивної поведінки. Якщо вас довгий час немає вдома або у вас немає 1-2 години на день для спілкування з турецьким ваном, цю породу краще не обирати.

 

Британська короткошерста кішка

Британська короткошерста кішка | Зоомагазин MasterZoo

 

Британська короткошерста кішка – одна з найпопулярніших порід великих котів в Україні. З'явилася ця порода давно й тісно пов'язана із римськими завоюваннями. Після переможних воєн Юлія Цезаря в Британії залишилося жити багато римлян, які привезли з собою не лише речі, необхідні для господарювання та комфортного побуту, а й домашніх улюбленців. Кішки римлян схрещувалися з місцевими лісовими котами, і в результаті з'явилася британська порода котів. Ці мурчики відрізняються спокійним, трохи флегматичним характером, непогано витримують самотність, ненав'язливі і не люблять, коли до них виявляють надто пильну увагу. Якщо британець зайнятий своїми справами, то його краще не чіпати.

Британські коти доброзичливі, в міру допитливі, добре ладнають з усіма членами сім'ї і не схильні ворогувати з іншими вихованцями. Головна вимога до утримання – забезпечити збалансоване харчування та підтримувати активність. Ці котики - великі лдацюги, в результаті у них часто розвивається ожиріння, що провокує хвороби нирок і серця. Щоб вихованець залишався здоровим якомога довше, частіше запрошуйте його пограти, встановіть вдома дряпку та ігрове містечко, де він зможе побігати, полазити.

Шерсть британських кішок хоч і коротка, але дуже густа і потребує регулярного догляду. Вичісуйте кота 2-3 рази на тиждень, у період линяння – щодня. Купуйте за потребою.

Основні параметри британських кішок:

🐾 вага: 4-7 кг;

🐾 зріст у холці: 30-40 см;

🐾 колір шерсті: сіро-блакитний, чорний, білий, лиловий, з плямами та смужками;

🐾 тривалість життя: 12-15 років.

 

Курильський бобтейл

Курильський бобтейл | Зоомагазин MasterZoo

 

Ці чарівні коти мають дивовижну особливість – у них короткий хвостик, схожий на помпон. Крім того, саме ця порода великих кішок відмінно підходить для родин з дітьми - курильські бобтейли дуже ласкаві, не агресивні, якщо дитина грає занадто активно або грубо, кіт прагне уникнути контакту і сховатися, а не атакує.

Порода курильський бобтейл сформувалася на Курильських островах внаслідок схрещування сибірської кішки та японського бобтейлу. У 70-х роках минулого століття ці дивовижні котики потрапили на материк і одразу здобули величезну популярність завдяки видатним мисливським талантам і спокійному характеру.

Бобтейли – доброзичливі та допитливі вихованці, із задоволенням вивчають усе навколо, відмінно ладнають з усіма домашніми, але більше прив'язані до одного господаря. Доглядати кота легко: знадобиться хороший корм з високим вмістом тваринного білка та речовинами, корисними для шкіри й шерсті; простір для ігор та розваг (коти активні та допитливі, і цю енергію краще спрямовувати у мирну справу); догляд за шерстю. Шерсть у курильського бобтейла коротка або напівдовга, підшерстя не дуже густе, тому вичісувати вихованця буде легко. Робити це потрібно двічі на тиждень.

Основні параметри котів породи курильський бобтейл:

🐾 зріст у холці: 27-32 см;

🐾 вага: 5-10 кг (самці); 3-6 кг (самки);

🐾 довжина шерсті: коротка, напівдовга;

🐾 забарвлення: відтінки коричневого зі смужками;

🐾 тривалість життя: 15-20 років.

 

Регдол

Регдол  | Зоомагазин MasterZoo

 

Чому ці коти отримали таку дивну назву? Адже англійською Ragdoll – лялька з ганчірок. Назва породи обумовлена унікальною здатністю цих котиків повністю розслаблятися на руках у господаря, перетворюватися на м'яку іграшку. Порода з'явилася у США у 60-х роках ХХ століття. При селекції коти відбиралися не лише за вигляд, але й з урахуванням характеру – перевага віддавалася найбільш доброзичливим і спокійним вихованцям.

Котики Регдол відрізняються солідними розмірами. Серед представників породи зустрічаються особини близько 1 м у довжину та вагою 11-12 кг. Крім цього, у котів чарівні пухнасті щічки, довгі вуса, гарні виразні блакитні очі, м'яка ніжна шерсть та чудовий пишний хвіст. Регдоли бувають різних забарвлень, але всі кошенята народжуються білими і набувають свого справжнього забарвлення тільки у віці двох років. Коти цієї породи ростуть повільно, формування організму закінчується приблизно в 4 роки. Це потрібно враховувати при виборі корму та розваг, щоб уникнути травм і патологій розвитку.

Самці регдолів більші за самочок, у холці осягають 40 см, важать 7-11 кг. Кішки на 4-7 см нижче та важать у середньому 4-7 кг. Якщо ви забезпечите котику збалансоване харчування та гарний догляд, він проживе у вашому домі 12-15 років.

 

Регамафін

Регамафін| Зоомагазин MasterZoo

 

Регамафін перекладається з англійської як «обірванець», хоча насправді це дуже гарний, делікатний і доброзичливий кіт. Порода з'явилася внаслідок схрещування регдолів із безпородними кішками. Шерсть цих котиків здається трохи скуйовдженою, за цю особливість вони і отримали назву. Великі коти схожі на пухнасті м'ячі з хвостом, вирізняються виключно миролюбним характером і любов'ю до комфорту. Заради зручного дивана, іграшок і, головне, вашої ласки та уваги, вони готові на все, навіть терпіти витівки дітей. Найстрашніше випробування для регамафіну – самотність. Без постійного спілкування у котиків розвивається депресія та різні фізичні захворювання. Тож якщо більшу частину дня вдома нікого немає, краще вибирайте іншу породу, не завдайте вихованцю страждання.

Регамафіни виглядають дуже солідно, особливо коли розпускають розкішний пухнастий хвіст. Висота котів у холці зазвичай 35-45 см, вага «хлопчиків» у межах 6-12 кг, «дівчаток» - 5-8 кг. Середня тривалість життя – 11-15 років.

 

Сибірська кішка

Сибірська кішка| Зоомагазин MasterZoo

Це аборигенна порода, що сформувалася на півночі Європи, можливо, за участю перських чи ангорських котів. Сибірська кішка відрізняється незалежним характером і водночас дуже віддана господареві. Завдяки такому набору якостей сибірський кіт стане чудовим вихованцем як для зайнятої людини, яка проводить весь день на роботі, так і для домосіда. Визнаючи авторитет господаря, сибіряк намагається зайняти місце лідера серед інших членів сім'ї та домашніх вихованців. До дітей ставиться доброзичливо, якщо вони не докучають і не тягнуть його гратися тоді, коли котик зайнятий своїми важливими справами. Сибірська кішка вміє завоювати повагу людей і тварин. Причому захоплення викликає як характер, так і зовнішність. Коти мають розвинену мускулатуру, широкі груди, потужні лапи. Шерсть напівдовга, підшерстя настільки густе, що не пропускає воду.

Ріст котів у холці близько 30-40 см, вага 6-10 кг у самців, і трохи менше, 4-7 кг, у самочок. Особливої уваги потребує шерсть сибіряків. Її потрібно ретельно і часто вичісувати, особливо в період линяння, щоб запобігти утворенню трихобезоарів в органах травлення. Також слід подбати про повноцінне харчування, яке задовольнити потреби організму в корисних речовинах та сприятиме зростанню красивої блискучої шерсті.

Сибірські кішки потребують постійних фізичних навантажень. Організуйте їм ігровий простір вдома або випускайте надвір, щоб вихованець мав можливість підтримувати хорошу фізичну форму. У дбайливих господарів сибірські коти живуть 12-15 років.

 

Чаузі (Хаусі)

Чаузі (Хаусі)| Зоомагазин MasterZoo

 

Чаузі – дуже рідкісна порода котів в Україні. Виведена вона була в Америці шляхом схрещування абіссінських та диких очеретяних котів. В результаті гібрид зберіг зовнішній вигляд диких родичів: гладку шерсть, м'язисте тіло, витончену голову та потужні лапи. Однак домашній великий кіт став трохи дрібнішим за дикого і значно добродушнішим. Ріст чаузі в холці - близько 40 см, вага 7-15 кг. Породу було визнано порівняно недавно – у 1995 році.

Утримання хаусі має низку особливостей. Шерсть у котів коротка, тому часто вичісувати її не доведеться, достатньо робити це 1-2 рази на тиждень. А ось розважати кота потрібно ґрунтовно. Ці улюбленці дуууже активні. Вдома у чаузі повинні бути сходи, канати, стенди, полички, де він зможе бігати та стрибати, а також місце десь на шафі, звідки котик спостерігатиме за тим, що відбувається в будинку. Дуже корисно виводити кота на прогулянку у двір чи парк (звичайно, на повідці).

Хаусі потребують руху та вашої уваги, ігор з господарем. Якщо кіт занудьгує, він почне псувати меблі та ваші речі, а враховуючи розміри мурчиків, за день він здатний розгромити весь дім. Звичайно, такому активному вихованцю знадобиться збалансоване харчування з високим вмістом білків тваринного походження. У добрих умовах чаузі живуть 15-20 років.

 

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі