Скільки спить кішка| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Особливості сну у котів

Проблеми зі сном у котів

Де і як котам подобається спати

 

Представники сімейства котячих – великі любителі поспати. Так, леви проводять уві сні близько 20 годин на добу, тигри відпочивають 15-20 годин, гепарди – 14-18 годин, рисі – 12-17 годин. Домашні кішки теж люблять поніжитися, подрімати, повалятися й витрачають на відпочинок у середньому 15 годин на добу. Отже, якщо ваша кішка постійно спить і при цьому не спостерігаються порушення поведінки або самопочуття – це цілком нормальний стан. Кіт спить і вдень, і вночі, у першому випадку вона слідує інстинкту, у другому - пристосовується до вашого графіку. У природі коти – сутінкові тварини. Їхня здобич – птахи та гризуни, яких простіше ловити в момент переходу від сну до активного життя. Коти ідеально пристосовані до полювання в сутінках: зір дозволяє їм добре бачити здобич, а слабке освітлення дає можливість успішно ховатися від великих хижаків.

 

 

Домашні коти позбавлені клопоту, пов'язаного з пошуком їжі, тому кіт спить цілий день на своє задоволення і прокидається не тоді, коли пора йти на полювання, а коли йому захочеться пограти, поспілкуватися з вами, поїсти чи попити. Домашня кішка спить близько 15 години, але тривалість сну може змінюватися залежно від багатьох факторів.

🐾 Стать. Коти проявляють більшу активність ніж кішки, особливо в період еструсу, коли потрібно знайти партнерку, відігнати конкурентів і продовжити рід, у стерилізованих котів статеві особливості практично не впливають на тривалість сну.

🐾 Вік. Кошенята та літні вихованці сплять значно більше ніж дорослі активні особистості. Кошенята до двох місяців сплять 20-23 години на добу, прокидаючись, щоб поїсти та сходити в туалет. В цей час організм активно росте і формується, йому потрібен максимальний спокій. Якщо кошеня у цей період недостатньо спить, у нього порушується зростання, формуються різні патології. Кошенята від двох місяців сплять менше, близько 20 години, починають вивчати світ навколо. У цей час кошенятам потрібно багато енергії, тому вони їдять 5-6 разів на день і після кожного перекусу сплять приблизно 2-3 години. З чотирьох місяців котики починають скорочувати тривалість сну, стають активнішими. У цьому віці вони сплять 16-18 годин, а до 10-12 місяців переходять на «дорослий» режим. Літні коти більше відпочивають через проблеми із суглобами, зниження тонусу м'язів, зайву вагу та інші особливості здоров'я.

🐾Порода. Не секрет, що кожна порода котів має свої особливості, у тому числі відрізняється і тип нервової системи. Тривалість сну безпосередньо залежить від темпераменту породистого мурчика. Британський кіт постійно спить – це цілком нормально. Також більше сплять кішки порід сибірська, шотландська, мейн-кун. Східні породи котів темпераментніші, тому сплять вони менше. Найбільш активними вважаються бенгальські, сіамські, абіссінські, єгипетські кішки. Якщо ви хочете завести саме такого улюбленця, вам доведеться враховувати його любов до активних ігор і рухливість в цілому, забезпечити умови для скидання надлишку енергії, інакше кішка просто розгромить вашу оселю.

🐾 Спосіб життя. Коти, які мають можливість виходити на вулицю, і домашні – сплять по-різному. Зазвичай середня тривалість сну домашніх котів на 1-3 години більша.

🐾 Погода. Коти, як і люди, реагують на погодні зміни. Зазвичай вони більше сплять у спеку та під час дощу чи снігу, а у сонячну не дуже спекотну погоду активніші.

🐾 Індивідуальні особливості. Кожна кішка – пухнаста особистість, у кожної – свій характер та уподобання, тому тривалість сну підопічного безпосередньо залежить від його настрою.

🐾 Стан здоров'я. У період хвороби та відновлення котам потрібно більше часу для сну, ніж здоровим вихованцям. Особливу увагу приділіть котам із зайвою вагою, їм важко рухатися, грати, тому вони більше часу проводять уві сні та набирають вагу ще більше. Виходить зачароване коло, і тільки ви допоможете мурчику розірвати його: більше проводьте часу з кішкою, грайте, симулюйте її активність і стежте за харчуванням, це дозволить без стресу знизити вагу та відновити нормальний режим сну та активності.

Разделитель девон- рекс

Коти зазвичай підлаштовуються під ритм життя людей, якщо кіт не спить вночі, варто спробувати привчити улюбленця відпочивати одночасно з вами. Хронічний недосип точно не піде вам на користь і не найкращим чином вплине на взаємини з мурчиком. Тому, якщо киця серед ночі шумить, вимагає погратися з нею або погодувати, виявіть твердість. Згодом вона зрозуміє, що ви не піддаєтеся на провокації, та заспокоїться. Варто один раз поступитися, і вставати ночами годувати або розважати пухнасту «величність» доведеться постійно.

Щоб допомогти вам зорієнтуватися чи кіт багато спить, чи в нього нормальний сон – пропонуємо таблицю із середніми показниками тривалості сну у котів.

 

Характеристики котів

Тривалість сну (год.)

Кошенята до 2 місяців

20-23

Кошенята 2-4 місяців

19-20

Кошенята 4-6 місяців

16-18

Кошенята 6-12 місяців

14-16

Дорослі коти

12-15

Дорослі кішки

12-16

Літні коти

14-18

Літні кішки

15-20

Стерилізовані улюбленці

14-17

 

Особливості сну у котів

Унікальна особливість кота, якій заздрять люди – здатність миттєво прокидатись і мати такий бадьорий вигляд, ніби він не спав зовсім. Насправді весь секрет полягає в особливостях сну кішок. У природі не можна повністю «відключатися», так можна стати легкою здобиччю хижака, тому котикам постійно доводиться бути напоготові. Дозволити собі повністю розслабитися можна лише на кілька хвилин.

 

Вчені встановили, що сон котів складається з двох фаз: повільної та швидкої. Перед тим, як лягти відпочивати, кішка ретельно вибирає місце, тупцює, крутиться, обирає позу і, нарешті, вкладається. Перший етап сну – повільне розслаблення. Улюбленець лежить нерухомо, дихання і серцебиття поступово сповільнюються, трохи знижується температура тіла, але кішка не спить, контролює ситуацію і будь-якої миті готова перейти до активних дій. Повільний сон триває 15-25 хвилин, а потім настає фаза швидкого сну. М'язи розслабляються, кіт щільно заплющує очі. У цей період мозок активно працює, можна спостерігати як у мурчиків смикаються лапи та хвіст, ворушаться вуса, рухаються очні яблука. Ця фаза сну триває близько 7-8 хвилин, можливо, у цей час коти бачать сни.

Коти сплять у кілька «підходів» - повністю «вимкнутись» надовго їм не дозволяє інстинкт. Сон у них дуже чуйний; гучний чи незвичний звук будить їх миттєво, тому котикам доводиться регулярно прокидатися, переконуватись, що їм нічого не загрожує, і лягати спати знову. Через цю особливість іноді виникає відчуття, що кіт постійно спить.

 

Кішка спить | Зоомагазин MasterZoo

Проблеми зі сном у котів

Якщо ваш кіт постійно спить і млявий, поводиться незвичайно, варто показати вихованця ветеринарному лікарю. Часто кішка погано їсть і багато спить через хворобу. Самостійно поставити діагноз та правильно вибрати лікування практично неможливо. Обов'язково зверніться до ветеринара, якщо крім занадто тривалого сну, у кішки спостерігаються:

🐾 конвульсії;

🐾 пінисті виділення з рота;

🐾 утруднене дихання, хрипи;

🐾 тіло стискається в клубок;

🐾 відмова від їжі;

🐾 розлад травлення…

Ці симптоми вказують, що з вихованцем не все гаразд і кішку терміново потрібно лікувати.

роздільник 3 | Зоомагазин MasterZoo

Кішка мало спить – чи потрібно турбуватися?

Насамперед враховуйте породу кота – східні породи більш темпераментні та сплять порівняно небагато. Можливо, ваш улюбленець просто дуже допитливий, активний, любить пригоди, і саме цією особливістю характеру обумовлений менш тривалий сон. Також кішка менше спить у період статевого збудження, у стресовій ситуації, через голод. Якщо раніше мурчик спав більше, то треба спостерігати за ним і розібратися, що тепер заважає йому висипатися. Можливо, ви просто пересунули його улюблений будиночок або крісло на інше місце, поміняли духи або випрали його подушку з новим ополіскувачем і йому не подобається запах. Причин того, що кіт спить менше, буває багато, і якщо ви не можете розібратися, що сталося, проконсультуйтеся з ветеринаром.

 

Кіт спить | Зоомагазин MasterZoo

Кіт не спить вночі

Це справді проблема, тому що кішка не дасть виспатися і вам. Якщо ви опинились у такій ситуації, проявіть твердість і не намагайтеся догодити хвостатому маніпулятору. Варто вам один раз стати вночі, щоб нагодувати котика або пограти з ним, і він вимагатиме «хліба та видовищ» щоночі.

Як привчити кота не гуляти вночі? Досвідчені ветеринари та заводчики дають кілька порад:

🐾 зробіть так, щоб вдень кішка менше спала: грайте з нею, запропонуйте іграшку, пропилососьте квартиру, увімкніть на годину-півтори музику;

🐾 запропонуйте кішці нові розваги, які викликають інтерес: дряпки, інтерактивні іграшки, іграшки на мотузку з дзвіночками, котячою м'ятою, полички, ігрові містечка та ін.;

🐾 приділіть увечері котику час і добре пограйте, щоб улюбленець трохи втомився;

🐾 діліть добову дозу корму на дві нерівні частини та більшу половину пропонуйте увечері – коти перетравлюють їжу під час відпочинку.

Період коригування розкладу кішки займає від одного до декількох тижнів, але при правильному підході до виховання кіт переходить на ваш режим і спокійно спить вночі.

 

Де спить кішка | Зоомагазин MasterZoo

Де і як котам подобається спати

Котики славляться не лише вмінням спати цілими днями, а й тим, що примудряються робити це у найрізноманітніших позах та несподіваних місцях. Соцмережі переповнені світлинами котів, які сплять на ноутбуках, у вазах, горщиках з квітами, каструлях, між двома стільцями, вниз головою… Насправді поза кішки, що спить, може багато розповісти про її настрій і самопочуття. Якщо кіт згорнувся клубочком, то йому холодно або він на вас образився. Якщо кішка ховається в затишний куточок, намагається залізти в коробку - вона не почувається в безпеці, її щось турбує. Кіт спить на животі в позі сфінкса - це означає, що вона не спить, а просто відпочиває та контролює простір навколо навіть якщо очі заплющені.

Найулюбленіші пози для сну у котиків - на боці або пузиком догори. Ці пози свідчать, що вихованець почувається в повній безпеці, йому комфортно, і він з налаштуванням добре поспати та набратися сил для нових подвигів.

Власники котів часто запитують: чому кішка спить на мені? Зазвичай вихованці забираються до вас у ліжко, тому що поряд з вами їм добре і затишно, вони знають, що ви захистите їх від будь-яких неприємностей, повністю довіряють і тому вважають за краще спати під вашим захистом. Хоча в холодну погоду котики у такий спосіб ще й гріються.

Якщо ви не хочете, щоб кішка спала з вами, починайте привчати її до свого лежака або будиночка з перших днів перебування у вашій оселі. Встановіть місце для відпочинку в тихому безпечному місці, якомога далі від телевізора, кондиціонера, опалювальних приладів, покладіть туди улюблену іграшку кота, переносіть його в лежанку, коли він висловлює бажання поспати, заохочуйте за сон на своєму місці ласощами. Важливо чітко дотримуватись обраної стратегії. Якщо ви дозволите котові періодично спати у своєму ліжку, відучити його від цієї звички не вийде.

 

FAQ
  • Скільки кіт має спати на добу?

    У середньому дорослий кіт спить на добу 14-16 годин.

  • Як дізнатися, що кіт спить?

    Сон котів складається з двох фаз: повільної та швидкої. Зазвичай кішка, що засипає, нерухома, очі закриті. Якщо вона не лежить на боці або вгору животом, то, швидше за все, просто дрімає, а не спить, або тільки збирається заснути. У швидкій фазі сну тіло улюбленця повністю розслаблене, лапки, вуха, кінчик хвоста, вуса можуть посмикуватися.

  • Як люблять спати коти?

    Котики люблять спати будь-де і як завгодно, в найрізноманітніших позах і несподіваних місцях. Про те, що підопічному добре і спокійно, свідчить сон на боці або вгору животом. Спроби влаштуватися поспати в коробці, сумці, шафі, під диваном вказують, що мурчика щось турбує, він відчуває приховану загрозу чи дискомфорт.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі