Норвезький кіт | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Норвезька кішка: історія породи

Зовнішній вигляд

Особливості характеру та поведінки норвезьких кішок

Догляд за норвезьким лісовим котом

Харчування норвезьких котів

 

Вид

Великі кішки

Вага

Самці 6-9 кг, самиці - 5-7 кг

Шерсть

Напівдовга з густим підшерстком

Активність

Вище за середню

Тривалість життя

11-14 років

 

Норвезькі кішки зовні грізні та суворі, але насправді добрі, ласкаві та доброзичливі домашні вихованці. Так, вони справді великі – це одна з найбільших порід котів. Ще масивнішими вони здаються через пухнасту напівдовгу шерсть з дуже густим підшерстям. Розкішний шерстяний "комір", "манішка" і "штанці" мають надзвичайно ефектний вигляд, а китички на вухах і могутні лапи роблять норвезьких котів схожими на рисей.

Порода норвезька лісова кішка визнана порівняно недавно, але згадки про неї зустрічаються ще в документах XVI століття - в них є опис "хижого дикого кота", трохи пізніше норвезькі коти стали героями казок. За однією з легенд норвезькі коти є нащадками чарівних котів, яких богиня кохання та родючості Фрея запрягала у свій візок.

Норвезька лісова кішка характер має воістину скандинавський, вона спокійна, доброзичлива, ласкава, прив'язується до господаря, проте при цьому ретельно оберігає свій особистий простір і незалежність та не терпітиме нав'язливої уваги – сховається і чекатиме доки емоції вщухнуть. Загалом добродушні вихованці терплячі, особливо по відношенню до дітей, непогано уживаються з іншими домашніми улюбленцями, у тому числі з собаками. Норвезький лісовий кіт - ідеальний вихованець для сім'ї з дітьми, він не вимагає постійної уваги та швидко стане втіленням спокою та затишку в оселі.

 

Норвзький кіт особливочті породи  | Зоомагазин MasterZoo

Норвезька кішка: історія породи

Зовнішність у норвезького кота справді казкова, тому велика кількість легенд навколо нього не дивує, хоча 100% вірогідної версії появи породи норвезький кіт поки що немає. Найбільш популярна версія: норвезькі коти з'явилися в результаті схрещування короткошерстих британських котів, привезених вікінгами з островів, та довгошерстих кішок ангорських, яких завезли на північ Європи хрестоносці з Туреччини. Також у створенні породи, ймовірно, взяли участь місцеві дикі коти. В результаті з'явилася нова порода: великі м'язисті тварини з довгою шерстю і щільним водонепроникним підшерстком, що дозволяє котам ловити рибу у водоймах і не боятися суворих скандинавських зим. Згодом дикі коти знову були приручені людьми - фермери високо оцінили красу, невибагливість і спритність цих вихованців, їхній дивовижний талант ловити гризунів.

Вперше ця порода котів була визнана в Норвегії у 1930 році та з 1938 року брала участь у виставках. Однак під час Другої світової вона ледь не зникла, лише зусиллями членів Клубу любителів норвезьких лісових кішок популяцію вдалося врятувати від вимирання. У Європі порода була офіційно визнана у 70-х роках минулого століття, а у Великій Британії – лише у 1989 році. Зараз норвезький кіт входить до двадцятки найпопулярніших порід у світі.

 

 

 

Зовнішній вигляд

Норвезький лісовий кіт має воістину королівський вигляд. Він витонченіший за мейн-кунів, у нього менш витягнута морда. Норвезький лісовий кіт розміри має цілком солідні, самці важать 6-9 кг, самиці – 5-7 кг. Зріст дорослого вихованця - 30-40 см. Густе підшерстя і довга шерсть надають котику об'єм, і він візуально здається більшим, ніж є насправді. Особливість цієї породи в тому, що дорослим вважається тварина старше 4 років, до цього моменту організм продовжує зростати та формуватися.

Голова норвезького кота має форму рівнобічного трикутника, носик невеликий, мочка носа рожева, округле підборіддя. Вуха середнього розміру, посаджені широко і часто їхні кінчики прикрашають китиці. Очі великі мигдалеподібні різних кольорів, від зеленого до бурштинового. Шия тварини гнучка, мускулиста, тіло довге, потужне, задні лапи довші за передні. Довжина хвоста дорівнює довжині тулуба, хвіст покритий пишною шерстю. Чудовою окрасою котів є комір і манішка, вони пишніші та часто трохи відрізняються за кольором. Підшерстя щільне, не пропускає воду, тому дана порода до водних процедур ставиться з цікавістю (на відміну від багатьох інших котиків) і при нагоді кіт не проти самостійно зловити у ставку рибку або залізти до вас у ванну.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Норвезька лісова кішка окраси має найрізноманітніші, причому в різних країнах діють різні стандарти. Найпопулярніші: чорний, білий, рудий, черепаховий, блакитний, шиншила та ін. На цей момент офіційно визнано 64 забарвлення норвезьких котів та їхнє перерахування триватиме багато часу. Простіше сказати, які окраси не входять до стандарту породи:

🐾шоколадний;

🐾 коричневий;

🐾 вершковий;

🐾 фіолетовий;

🐾 колор-пойнт (як у сіамських котів).

 

Характер норвезького кота  | Зоомагазин MasterZoo

Особливості характеру та поведінки норвезьких кішок

Про цих котів можна з упевненістю сказати: характер нордичний. Вони спокійні, врівноважені, терплячі, рідко виявляють бурхливі емоції та намагаються уникати конфліктних ситуацій. Вони дуже цінують свій особистий простір. Коти не нав'язливі, не вимагають постійної уваги, навіть не люблять обіймашки та сидіти на руках. Ідеальний варіант для них – сидіти поряд з господарем на дивані або в кріслі, щоб людина в цей час гладила, чухала і хвалила котика.

Для підтримки гарної форми котам потрібно багато рухатися. Якщо у вас виключно домашній улюбленець, створіть йому ігрове містечко, де він зможе виплеснути енергію. Коти дуже люблять гуляти на вулиці, лазити по деревах, полювати. Садиба з обгородженою ділянкою – те, що йому потрібно. Вибираючись на вулицю, кіт може зникнути на весь день, але якщо господар вирішить поїхати на кілька днів, то після повернення йому проведуть «розбір польотів»: «як ти міг залишити мене і поїхати», «як тобі не соромно, бідний котик нудьгував»… Ці закиди читаються у виразних очах вихованця, та й іншими способами він намагатиметься продемонструвати, що страшенно скривджений.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Попри незалежний характер і флегматичність норвезькі коти дуже добрі та ласкаві, прив'язуються до своєї людини та нудьгують, коли її довго немає. Саме тому краще заводити кота такої породи, якщо у вас велика родина і в будинку завжди знайдеться той, хто приділить мурчику час, погладить і трохи пограє.

До речі про ігри. Ці коти люблять різноманітні іграшки. Норвезьке лісове кошеня - дуже грайливе і пустотливе створення і після чотирьох років, коли воно досягає розмірів дорослого кота, ця грайливість нікуди не дівається, тож постарайтеся забезпечити хвостика достатньою кількістю розваг і обов'язково придбайте дряпку - вона врятує ваші меблі, стіни та двері від гострих кігтів підопічного. Про гостроту і чіпкість кігтиків можна судити з того, що норвезькі коти здатні злазити з дерева вниз головою по спіралі, чіпляючись за стовбур кігтями всіх чотирьох лап.

Вихованням кошеняти потрібно займатися з раннього віку. Важливо привчити його не дряпати меблі та стіни, ходити в лоток, гратись іграшками, не кусатися і не дряпатися. Не забудьте про соціалізацію, чим раніше ви познайомите кошеня з іншими людьми та улюбленцями, та навчите правильної поведінки, тим менше у вас буде клопоту з дорослим мурчиком.

 

Догдяд за норвезьким укотом  | Зоомагазин MasterZoo

Догляд за норвезьким лісовим котом

Котики цієї породи відрізняються надзвичайно красивою густою шерстю і правильний догляд за нею дуже важливий. Звичайно, коти й самі багато часу приділяють своїй зовнішності. З огляду на це регулярно пропонуйте вихованцю мальт-пасту та інші засоби для виведення шерсті з органів травлення. Однак якщо ви не хочете, щоб все в будинку було вкрите шаром пуху та шерсті, допомагайте хвостику – вичісуйте не менше двох разів на тиждень, а в період линяння вичісуйте кота щодня, інакше шерсть буде всюди, включаючи каструлі та холодильник.

 

Також котикам потрібно протирати очі ватними дисками зі спеціальним лосьйоном і кілька разів на тиждень чистити вушка. У вухах котів росте довга шерсть, туди регулярно потрапляють порошини, комахи, тому важливо своєчасно прибирати сторонні предмети, щоб уникнути проблем зі здоров'ям.

Коти потребують догляду за зубами. Буде краще якщо норвезьке лісове кошеня з дитинства звикне чистити зубки та ясна. Накопичення нальоту призводить до утворення зубного каменю, розвитку гінгівіту та пародонтиту, а це дуже неприємні хворобливі стани. Цілком у ваших силах запобігти їх розвитку за допомогою регулярного чищення зубів та спеціальних жувальних ласощів.

 

 

Забезпечте улюбленцеві можливість активно рухатися, це важливо і для фізичного, і для психологічного здоров'я кота. В ідеалі котику потрібно надати можливість гуляти ділянкою біля будинку (якщо будинок приватний) або виводити на повідці до парку і дозволяти побігати, полазити по деревах. Якщо такої можливості немає, то доведеться обладнати вдома «тренажерний зал» із драбинками, поличками, платформами, дряпками. Якщо цього не зробити, то мурчик розважатиметься, як уміє, а вам його ідеї можуть не сподобатися.

Звичайно, догляд за норвежцем включає щеплення та профілактику паразитів. Регулярно проходьте огляди у ветеринара, щоб помітити проблеми зі здоров'ям на ранніх стадіях і завжди звертайтеся до фахівця, якщо бачите, що з вихованцем щось не так.

 

Харчування норвезького кота | Зоомагазин MasterZoo

Харчування норвезьких котів

У їжі норвезькі коти невибагливі, проте особливості породи передбачають, що меню має відповідати деяким вимогам. Процеси зростання та розвитку у норвезьких котів тривають довгий час, крім того, вони поводять себе активно протягом усього життя, а це означає, що м'ясо та інші продукти тваринного походження мають становити понад 50% раціону, в ідеалі 60-70%. Пропонуйте улюбленцю:

🐾 курку;

🐾 індичку;

🐾 яловичину;

🐾 кролика;

🐾 морську рибу без кісток.

Також доповнюйте раціон яйцями, нежирними молочними продуктами, субпродуктами, кашами (вівсянка, гречка, рис), овочами та фруктами, свіжими або приготовленими на пару. Пам'ятайте, що для підтримки краси шерсті та здоров'я шкіри ваш котик потребує особливого вітамінно-мінерального комплексу. За рекомендацією ветеринара ви можете купити його та періодично пропонувати коту.

Більшість заводчиків воліють давати  хвостикам готовий корм класу суперпреміум або холистик. У цьому випадку кіт гарантовано отримає повний комплекс поживних речовин, вітамінів, амінокислот, флавоноїдів та інших корисних речовин. Великий вибір якісного корму для котів великих порід представлений в інтернет-каталозі магазину «Мастерзоо». Для хвостатих гурманів пропонуються сухі та вологі меню з м'ясом, птицею, рибою, морепродуктами.

роздільник 3| Зоомагазин MasterZoo

Частоту годівлі та розмір порції вам порекомендує ветеринар. Врахуйте, що кошеням, дорослим та літнім вихованцям потрібен різний корм, що відповідає потребам організму на кожному етапі життя.

Не можна годувати норвезького кота:

🐾 жирним м'ясом, салом;

🐾 смаженими, копченими продуктами, ковбасами, сосисками та іншими напівфабрикатами;

🐾 консервами для людей;

🐾 картоплею, помідорами, броколі, авокадо, виноградом, цибулею, часником, горіхами;

🐾 борошняними продуктами;

🐾 кондитерськими виробами та солодощами;

🐾 кістками та рибою з кістками;

🐾 грибами;

🐾 кормом для собак.

 

FAQ
  • Скільки важить лісовий норвезький кіт?

    Вага самця коливається в межах 6-9 кг, самки важать в середньому 5-7 кг.

  • Скільки живуть норвезькі коти?

    Тривалість життя норвезького кота залежить від умов утримання, харчування, догляду. Якщо ви добре дбаєте про вихованця, то він буде з вами 11-14 років, а може й більше.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі