Голден ретривер| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Історія породи

Особливості характеру золотистого ретривера

Догляд за голден ретривером

Дресирування та виховання голден ретривера

 

Зріст у холці

Кобелі: 57-62 см

Суки: 55-59 см

 

Вага

Кобелі: 28-35 кг

Суки: 25-32 кг

 

Тип шерсті

Довга із густим підшерстком

Можливі забарвлення

Від кремового до темно-рудого

Рівень активності

Вище середнього

Країна походження

Великобританія

Тривалість життя

11-14 років

 

Всі люди, які хоч раз зустрічалися з собакою золотистим ретривером, в один голос стверджують, що милішого, доброзичливішого, розумнішого хвостика не зустрічали. І це не упереджена думка, досвідчені кінологи підтверджують, що собака була виведена з метою створити уважного та кмітливого компаньйона для людини, спершу – на полюванні, а згодом численні таланти ретривера почали широко застосовуватись і в інших сферах.

Голден ретривер активно використовується в діяльності, де людині потрібен сильний, кмітливий та доброзичливий помічник. Найчастіше ретривери:

🐾 поводирі;

🐾 рятувальники;

🐾 шукачі;

🐾 компаньйони;

🐾 пет-терапевти.

Миролюбність не дозволяє використовувати цього песика як охоронця майна чи людини, собака позбавлений агресії і завжди намагається звести конфлікт нанівець. Тільки у разі явної загрози собака стає на захист господарів, і це серйозний супротивник, бо пес досить великий і спритний.

Людина – головне в житті цього собаки, він не просто слухається, він прагне догодити всім членам родини і дуже старається, при цьому надзвичайно розумний і здатний у нестандартних ситуаціях приймати рішення самостійно.

Ретривер золотистий потребує постійного контакту з людьми, він обожнює грати, обійматися, цілуватися, лежати поруч, виконувати команди, а особливо гуляти разом з вами. У США жартома кажуть, що ідеальна сім'я повинна складатися з батьків, дітей та золотистого ретривера. Собаки золотистий ретривер фотогенічні, тому вони часто з’являються на екранах, в інтернеті, на обкладинках журналів і книг.

Якщо вам потрібен саме такий вихованець, з'ясуємо, як з'явилася ця порода, який має золотистий ретривер характер і як забезпечити хвостику оптимальні умови, щоб він жив з вами довго та щасливо.

 

 

Історія породи

Собака золотистий ретривер напрочуд красива. Порода ретривер відзначається пропорційною статурою, витонченістю ліній, яку підкреслює довга хвиляста шерсть, широкою об'ємною грудною кліткою. Шия досить масивна, потужна. Лапи сильні, середньої довжини. Розмір голови пропорційний розмірам тіла, чоло широке, очі карі, обведені темною облямівкою. Вуха помірної довжини із закругленими кінцями звисають з боків морди. Шерсть середньої жорсткості, трохи хвиляста, красивого золотистого, кремового, світло- або темно-рудого кольору. Підшерстя собаки пристосоване для захисту тіла від води, тому воно надзвичайно щільне і практично водонепроникне. Прикус - ножиці, при цьому собака настільки контролює стискання зубів, що здатна принести в пащі пару яєць, не роздавивши їх.

Як з'явилася порода собаки ретривер? За легендою, сер Дадлі Маджорібенкс лорд Твідмаут у 1858 році приїхав на відпочинок до Брайтона і відвідав циркову виставу. Виступ собак, які демонстрували дива спритності та кмітливості, вразив його, він придбав кількох хвостатих артистів і зайнявся виведенням нової породи. Однак немає жодного документа, що підтверджує вірогідність цієї історії. За іншою версією лорд Твідмаут придбав собаку на прізвисько Нус і зробив його родоначальником нової породи, схрещуючи з іншими породистими собаками. У родоводі золотистого ретривера є:

🐾 твід спанієль (вимерла порода);

🐾 лабрадор ретривер;

🐾 ірландський сетер;

🐾 бладхаунд.

Можливо, серед предків були шукачі, завдяки яким у золотистого ретривера міцніший скелет і надзвичайно тонкий нюх. У єгерських книгах у шотландському маєтку лорда Твідмаута знайдено багато записів щодо роботи над породою. Для розведення вибиралися лише цуценята золотистого чи рудого забарвлення, решту лордів роздавав рідним та друзям. Пристрасний мисливець і любитель собак, лорд хотів створити вихованця, ідеального для полювання на водяну дичину: з відмінним нюхом, чудовою здатністю плавати, більш уважного до мисливця, ніж сеттери та спанієлі, відданого та розумного.

У 1904 році представник нової породи на прізвисько Дон Гервін став переможцем Міжнародної ліги Гундог. Англійський клуб собаківників визнав золотистих ретриверів самостійною породою у 1911 році. Тоді за класифікацією він називався "ретривер жовтий або золотистий". 1920 року порода отримала сучасну назву.

 

Особливосты характеру Голден ретривера| Зоомагазин MasterZoo

Особливості характеру золотистого ретривера

Cобака золотистий ретривер відрізняється гармонійною будовою тіла, спритністю, витривалістю, красою і видатними інтелектуальними здібностями. А характер у цих песиків справді золотий. Усі, починаючи з кінологів та грумерів, закінчуючи заводчиками та власниками, наголошують, що працювати із золотистим ретривером – суцільне задоволення. Ретривер чуйний, слухняний, на нього не доводиться підвищувати голос, він прагне сам передбачити ваші бажання і часто йому це вдається, тому що собака спостережливий, уважний і має чудову пам'ять.

Золотистий ретривер щеня або дорослий собака гавкають рідко, тому їх легко утримувати у квартирах – вони не турбують сусідів. Ретривери приязні, до незнайомців вони ставляться нейтрально чи доброзичливо, тому охоронці вони не дуже добрі. Деякі особини настільки добродушні, що просто не уявляють, як можна кинутися на людину, гавкати на неї і тим більше вкусити. Якщо вам потрібен сторож вдома, слід провести низку занять під керівництвом кінолога, щоб пояснити ретриверу, що людина, яка проникла за вашої відсутності або вночі до будинку – не друг і щодо неї потрібно проявити агресію.

Ретривери – делікатні інтелігентні собаки, орієнтовані на людину. Вони прив'язуються до господаря та всіх членів родини, їм обов'язково потрібно почуватися у колективі та бути корисними. У сім'ї вони не обирають одного господаря, а однаково прив'язуються до всіх, дорослих та дітей. З дітьми ретривери особливо дружні, вони люблять ігри, веселощі, біганину і метушню, добре справляються з роботою няньки. Однак пам'ятайте, що собака досить великий і може ненароком збити з ніг маленьку дитину просто через свою вагу. Якщо в будинку є діти до трьох років, то за ними краще приглядати під час гри з собакою.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Ретривери добре уживаються з іншими домашніми улюбленцями, але буде краще, якщо голден ретривер щеня познайомиться з котами в дитинстві, інакше можливі непорозуміння. З іншими собаками ретривери зазвичай не конфліктують, виняток - спроба чужого пса напасти на господаря або інших членів сім'ї, в цій ситуації голден ретривер безстрашно виступить на захист.

Золотистий ретривер спочатку був мисливським собакою, тому хвостику для підтримки форми потрібне фізичне навантаження. Заняття спортом, ігри, прогулянки та інтелектуальні заняття - улюблені розваги вихованця, тому гуляйте з ним не менше 3-4 годин на день і постарайтеся урізноманітнити дозвілля, пропонуючи і побігати, і пограти, і зловити м'яч і пошукати щось. До речі, остання навичка дуже корисна: якщо ви під час прогулянки забудете або загубите якийсь предмет, вихованець з високою ймовірністю знайде його і принесе.

Ще одна риса до портрета ретривера – любов до води. Автор породи тренував вихованців для апортування видобутку з води, і любов до купання у ретривера в генах. Тож якщо хочете зробити вихованцю приємне - відведіть на прогулянку до водоймища і дайте досхочу похлюпатися, звичайно, в безпечному місці. Також враховуйте погоду, хоча підшерстя у хвостика густе, але при довгому перебуванні у воді воно підмокає і на вітрі перетворюється на холодний компрес. Собака досить витривалий, але переохолодження ще нікому не йшло на користь.

Золотисті ретривери – не лище компаньйони, поводирі, мисливці та няньки, вони чудові психотерапевти. Саме ці собаки найчастіше використовуються у пет-терапії для хворих з психічними та фізіологічними порушеннями. Ретривер здатний викликати посмішку навіть у людини, яка перебуває в апатії або глибокій депресії, вони щедро діляться життєрадісністю, дарують позитив і пробуджують бажання боротися за життя та здоров'я навіть у тяжких пацієнтів.

Як бачите, якщо й- існує ідеальний собака, то це швидше за все золотистий ретривер. Ретривер порода невибаглива, але все ж вони потребують певного догляду та уваги. Як створити найкращі умови життя для вихованця? Розберемося у цьому питанні.

 

Догляд за Голден ретривером | Зоомагазин MasterZoo

Догляд за голден ретривером

Ретривер чудово почувається і в приватному будинку, і в не дуже маленькій квартирі. Головне, приділяти хвостику достатньо уваги та не залишати надовго наодинці. Якщо ви багато часу проводите на роботі, часто буваєте в роз'їздах або не зможете виділити 3 години на день для прогулянок, ця порода вам не підійде. А от якщо у вас велика родина, то догляд за ретривером буде набагато простішим – будь-хто з родини зможе без проблем годувати улюбленця та виконувати необхідні гігієнічні процедури, дресирувати та гуляти. Обов'язки можна розподілити між усіма домашніми, у результаті вам буде простіше, і собака залишиться задоволений.

 

Годування Голден ретривера | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно годувати золотистого ретривера

Збалансоване харчування є важливим фактором підтримки здоров'я та активності ретривера. Для підопічного слід вибирати якісний готовий корм, у якому щонайменше 50% м'яса та інших продуктів тваринного походження. Зазвичай такі раціони містять повний комплекс вітамінів, мінералів, амінокислот та інших корисних речовин. Величезний вибір сухого та вологого корму від провідних вітчизняних та закордонних виробників ви знайдете в інтернет-магазині «Мастерзоо», там представлені як універсальні меню, так і спеціальні корми для собак певних порід та вікових груп. Це дозволяє вибрати оптимальний раціон з урахуванням індивідуальних потреб та уподобань вихованця.

Натуральний корм збалансувати складніше, проте чимало власників собак обирають саме такий тип харчування для своїх улюбленців. У цьому випадку мінімум половину раціону повинні складати м'ясо, риба та птиця з невисоким вмістом жиру. Ветеринари та нутриціологи рекомендують давати хвостику яловичину, індичку, курку, періодично доповнювати меню морською рибою без кісток. М'ясо та рибу краще варити або готувати на пару. Доповнюйте раціон вівсяною, рисовою або гречаною кашею, приготованими на пару, а також або свіжими чи відварними  овочами та фруктами: морквою, гарбузом, яблуками, грушами, абрикосами без кісточок, кабачками, капустою, зеленню. Періодично пропонуйте яйця, нежирні молочні продукти. Ретривери обожнюють натуральні жувальні ласощі, тому можете вибрати для підопічного такі ласощі з невисоким вмістом жиру. Вони не тільки подарують масу задоволення, а й допоможуть очистити зуби від нальоту, помасажувати ясна і підтримувати здоров'я ротової порожнини в цілому.

 

 

 

Які продукти не можна давати ретриверу:

🐾 жирні та смажені страви, сало;

🐾 копченості;

🐾 гострі кістки;

🐾 цибулю, часник, картоплю, помідори, кукурудзу;

🐾 горіхи, фініки, родзинки та інші сухофрукти;

🐾 хурму, авокадо, гранат та інші екзотичні овочі та фрукти;

🐾 шоколад та будь-які солодощі;

🐾 борошняні вироби.

Годувати дорослого собаку потрібно двічі на день, вранці та ввечері, в один і той самий час. Розмір порції повинен відповідати віку та рівню активності. Цуценя золотистого ретривера у віці до трьох місяців має отримувати корм 5-6 разів на день, а у віці 3-6 місяців - 4 рази на день. Порція залежить від рівня грайливості, тривалості прогулянок, темпу зростання та інших індивідуальних особливостей малюка. З шестимісячного віку цуценят переводять на «дорослий» дворазовий режим харчування.

 

Гігієна Голден ретривера  | Зоомагазин MasterZoo

Догляд за шерстю та гігієнічні процедури

До вичісування та гігієни цуценя ретривера має звикати з дитинства. У собак довга шерсть і дуже густе підшерстя, які потребують постійної уваги. Вичісувати собаку бажано 2-3 рази на тиждень, а під час линяння – щодня. Купати досить раз на три місяці зі спеціальним шампунем, проте в теплу пору року готуйтеся до частіших купань, тому що ретривери – великі любителі води, навіть якщо це просто брудна калюжа на узбіччі дороги. Після водних процедур на вулиці, звісно, доведеться купатися вдома. Шерсть потрібно дуже ретельно сушити, щоб волога не залишалася в підшерсті і не провокувала запалення шкіри. Не забувайте регулярно чистити вушка (1-2 рази на тиждень), щодня протирати очі та за необхідності підстригати кігті.

Бажано привчити цуценя до чищення зубів спеціальним засобом та щіткою. Якщо собака ну дууууже проти, регулярно пропонуйте спеціальні іграшки та жувальні ласощі, які зчищають із зубів наліт, стимулюють кровообіг у яснах та освіжають дихання.

 

Фізична активність та прогулянки

Голден ретривер щеня потребує помірних фізичних навантажень, тому що в період активного зростання навантаження і травми загрожують проблемами зі здоров'ям у майбутньому. Дорослому собаці необхідні щоденні прогулянки не менше 3 годин, ігри, також їм потрібне інтелектуальне навантаження, адже ці вихованці такі розумники!

Які ігри та іграшки зацікавлять ретривера? Улюбленцю можна запропонувати:

🐾 пробіжку у парку або на спортмайданчику (ви можете повільно їхати велосипедом);

🐾 гру з м'ячем, кільцем, фрісбі, апортом;

🐾 перетягування каната чи іграшки;

🐾 купання в будь-якій водоймі (за сприятливої погоди);

🐾 хованки (і на вулиці, і вдома);

🐾 розумні іграшки з ласощами.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Поширені захворювання

Ретривери - витривалі, невибагливі собаки, що відзначаються міцним здоров'ям, але й у них є "слабкі місця". Щоб запобігти розвитку найбільш поширених у цієї породи хвороб, потрібно забезпечити собаці правильний догляд, збалансоване харчування, гігієну і, звичайно, регулярно проводити вакцинацію та відвідувати профілактичні огляди у ветеринара. Не забудьте регулярно проводити профілактику паразитів, адже ретривери – дуже активні вихованці, дослідники та мисливці, тому ймовірність «зловити» кліща або іншу болячку у них вища, ніж у спокійних собачок.

Найбільш поширеними захворюваннями у золотистих ретриверів є:

🐾 дисплазія кульшового суглоба;

🐾 захворювання суглобів лап;

🐾 алергічні реакції;

🐾 катаракта;

🐾 епілепсія;

🐾 остеохондроз;

🐾 аортальний стеноз;

🐾 хвороба фон Віллебранда;

🐾 заворіт кишок;

🐾 гіпотеріоз.

Якщо ви помітили у хвостика зміни поведінки, у нього зник апетит, відзначається нездужання, одразу звертайтеся до ветеринарної клініки. Будь-яку хворобу на ранніх стадіях вилікувати простіше та швидше.

 

Дресирування Голден ретривера  | Зоомагазин MasterZoo

Дресирування та виховання голден ретривера

Починати навчати цуценя потрібно відразу після того, як воно освоївся у вашому будинку, зазвичай цей процес займає 6-9 днів. За цей час щеня долає боязкість, знайомиться з усіма домашніми та починає активно вивчати світ навколо. Якщо через 8-10 днів малюк залишається боязким, полохливим, малоактивним, зверніться до ветеринара, щоб виключити можливі захворювання, і порадьтеся з досвідченим кінологом.

Дресирування має йти послідовно та методично, паралельно із соціалізацією та адаптацією до навколишнього світу. До того, як щеня золотистого ретривера отримає всі щеплення, воно повинно вивчити, де в будинку знаходиться його миска з кормом і ємність з водою, куди ходити в туалет, де його лежак. Також до перших прогулянок привчіть малюка до нашийника та повідця.

За перші 6 місяців життя ваш підопічний повинен зрозуміти:

🐾 не можна кусатися, навіть під час гри;

🐾 грати потрібно зі своїми іграшками, а не вашими речами;

🐾 не можна гризти меблі, одяг, взуття та інші предмети;

🐾 коли господар йде, не можна вити і скиглити, а також псувати речі – потрібно чекати на його повернення, розважаючись своїми іграшками.

До пів року ретривер повинен освоїти виконання основних команд, навчитися взаємодіяти з людьми, собаками та іншими домашніми вихованцями, не відволікатися на міський шум і не боятися його, відрізняти своїх від чужих, припиняти гавкіт по команді.

Золотистий ретривер - талановитий учень, він все ловить на льоту і дуже намагається догодити вам, тому якщо щось йде не так, не можна кричати на собаку і карати його. Улюбленець просто виконував вашу команду. Мабуть, ви неправильно пояснили йому, що потрібно, тому спробуйте повторити ще раз, а якщо не виходить, проконсультуйтеся з кінологом, фахівець підкаже, де ви помилилися і допоможе домогтися від хвостика бажаного результату.

Золотистий ретривер – дуже делікатний, компанійський і красивий собака, який входить до переліку найрозумніших порід. Для повного щастя ретриверу потрібно небагато: ваша увага та любов, прогулянки та ігри, повноцінне харчування та своєчасна профілактика хвороб, а також ретельний догляд за шерстю. Цей пес стане вашим надійним другом і компаньйоном, готовим прийти на допомогу та втішити в будь-якій ситуації.

 

FAQ
  • Хто краще, лабрадор чи золотистий ретривер?

    Лабрадор ретривер і золотистий ретривер – дві різні породи, хоча багато хто помилково вважає, що це представники однієї породи з різним забарвленням. Для лабрадорів характерна лише коротка шерсть, можливі забарвлення: чорне, палеве та коричневе. Золотисті ретривери – лише довгошерсті, їхня шерсть може бути різних відтінків між кремовим та темно-рудим.

    Лабрадори здаються масивнішими, а голден ретривери - витонченими, хоча в цілому вони мають однакові розміри. Загалом обидві породи відзначаються високим інтелектом, поступливим доброзичливим характером, знаходять спільну мову з усіма членами сім'ї, обожнюють дітей і живуть мирно з іншими вихованцями.

  • Чому золотисті ретривери добрі?

    У процесі виведення породи однією з головних вимог була увага собаки до господаря, орієнтованість на потреби людини. Таким чином, золотистий ретривер став ідеальним компаньйоном, здатним вгадувати бажання господаря і практично повністю позбавленим агресії.

  • Навіщо потрібен золотистий ретривер?

    Золотистий ретривер – це собака-компаньйон для дорослих та дітей. При цьому вихованець активний і потребує постійних фізичних навантажень, тому стане ідеальним супутником для людей, які віддають перевагу активному відпочинку, займаються спортом, родинам з дітьми (ретривери відмінні няньки, уважні й терплячі). Буде корисний ретривер і людям зі стресовою роботою – ця порода вважається одним із найкращих психотерапевтів серед усіх домашніх улюбленців.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі