Зміст

Різні види декоративних щурів

Підготовка до утримання декоративних щурів

Догляд та обслуговування клітки

Особливості годування декоративних щурів

Підтримка здоров'я

Навчання та соціалізація

Чудово мати домашніх щурів як вихованців! Їхні милі носики та розумні очі наповнюють серце теплом, а кумедні трюки та швидкі рухи розважають і розчулюють. Декоративні щури весь час зайняті чимось цікавим: вони досліджують домівку, шукають ласощі, пізнають світ у своїй особливій манері, а часом можуть виявити свою пухнасту особистість з несподіваного боку. Спостерігаючи за ними, згадуєш, як важливо знаходити радість у дрібницях. Тому декоративні домашні щури не просто стануть вам улюбленими товаришами, а й зможуть дечому навчити. Але щоб вихованцю було комфортно і затишно, слід врахувати кілька моментів.

роздільник гризуни | Зоомагазин MasterZoo

Різні види декоративних щурів

Декоративні щури - це різноманітна і дивовижна спільнота, де кожен має свій унікальний характер і зовнішність. Вони різняться між собою забарвленням, шерстю, розмірами. Та їх різновидів досить багато. Однак найпоширенішими вважаються такі породи декоративних щурів.

Дамбо

Одним із найпопулярніших видів є щури дамбо. Їхня яскрава відмінна риса - великі округлі вушка, часто розташовані не зверху, а ближче до середини голови, та які нагадують вуха слона. Забарвлення і шерсть у щурів дамбо може бути будь-яка. Навіть кучеряві та лисі щури належать до цього виду, якщо вуха відповідної форми. Пацюки дамбо зазвичай мають спокійний і доброзичливий характер, що робить їх відмінним вибором для сімей з дітьми.

Хеджхог, або щетинистий щур

Ще одним цікавим видом декоративних щурів є щури хеджхог. Їхня назва походить від унікальної шерсті, що нагадує кольори їжака. У ранньому віці їхня шерсть м'яка і навіть може бути кучерявою. Але з часом вона вирівнюється і стає жорсткішою, і навіть може стати твердою і колючою на дотик. Подібності до їжака цього виду декоративних щурів додає ще й забарвлення.

Рекс

Пацюки рекс - це ще один цікавий та незвичайний вид декоративних щурів. Їх особливість полягає в кучерявій шерсті та хвилястих вусах. Щури рекс мають доброзичливий та кмітливий характер, що робить їх відмінними компаньйонами в сім'ї.

Безхвості щури

Цей вид декоративних щурів також відомий як щури-манкси. Їхня особливість полягає в тому, що у них немає лисого хвоста, яким і відрізняються всі щури в цілому.

Сфінкси

Як і коти-сфінкси, щури цієї породи не мають шерсті. Вони відмінно підійдуть тим, хто мріє про вихованця-гризуна, але страждає від алергії. Також їх особливо люблять шанувальники екзотичних тварин. Вирішивши завести щура-сфінкса, будьте готові приділяти йому підвищену увагу, оскільки він більше схильний до інфекцій і хвороб через відсутність шерстяного покриву.

Стандартні декоративні щури

Серед усього різноманіття декоративних щурів не можна забувати і звичайну породу, яка найчастіше зустрічається як домашні вихованці. Вони можуть бути білі або з чорними плямами, рідше зустрічаються руді, коричневі та триколірні забарвлення. Розмірами та вагою декоративні щури також розрізняються, досягаючи ваги до 500 г і до 20 см завдовжки.

Підготовка до утримання декоративних щурів

Перед тим як принести додому декоративного щура, підготуйте кілька ключових моментів, щоб забезпечити вихованцю комфортне і дбайливе проживання.

  • Підберіть простору клітку з горизонтальними прутами, щоб щури могли легко підніматися. Обладнайте клітку будиночками, сходами та іграшками для стимуляції активності та розваг. Також не забудьте про спальне місце для щура.

  • Клітку поставте в тихому місці, щоб тварині не заважало пряме сонячне світло і протяг. Також не розташовуйте клітку біля опалювальних приладів, декоративні щури не люблять зайвого тепла і комфортно почуваються при кімнатній температурі 18-22 °. Для щура буде краще, якщо температура в місці його утримання буде рівномірною та постійною, без різких перепадів.

  • Для підтримки правильного біологічного ритму, щурам необхідне достатнє природне освітлення вдень та темрява вночі.

  • Забезпечте різноманітний та збалансований раціон, включаючи готові корми для щурів, свіжі овочі, фрукти та білок. Переконайтеся, що щури завжди мають доступ до чистої прісної води.

  • Забезпечте вихованцям регулярний огляд ветеринара, вакцинації та обробку від паразитів.

Декоративні щури - соціальні тварини, тому забезпечте їм багато уваги, ігор і ласки. Регулярно спілкуйтеся з ними, щоб зміцнити взаємну прихильність.

роздільник лапки | Зоомагазин MasterZoo

Догляд та обслуговування клітки

Обладнати та вибрати місце для клітки щура недостатньо. За нею ще потрібно регулярно доглядати. Утримання декоративного щура передбачає щотижневе повне прибирання його житла. Заберіть відходи, витріть поверхні та замініть наповнювач. Це допомагає підтримувати свіжість та гігієнічність у клітці.

Забезпечте хорошу вентиляцію у приміщенні, де знаходиться клітка. Це запобігає неприємному запаху і забезпечить щурам необхідне свіже повітря.

Іграшки та обладнання клітки також слід по можливості оновлювати. Декоративні щури - дуже активні та допитливі, тому точно будуть раді новим розвагам. Намагайтеся не використовувати дерев'яний декор та забавки для щурів, тому що цей матеріал вбирає запах і вологу, що не практично для утримання щурів.

Використовуйте якісний наповнювач. Не рекомендується використовувати хвойні матеріали, оскільки вони руйнують клітини трахеї та погано впливають на печінку гризунів. Також багато щурів люблять купатися, тому ставте періодично їм ємність із теплою водою, щоб порадувати вихованця.

Купуйте якісні клітки та іграшки для гризунів, які вони не зможуть погризти чи зламати. Також слідкуйте за станом клітки та її елементів – своєчасно ремонтуйте або замінюйте зламані деталі.

Щур | Зоомагазин MasterZoo

Особливості годування декоративних щурів

Правильне харчування - запорука здоров'я та активності декоративного щура. Надайте йому збалансований раціон, який містить усі необхідні вітаміни, мінерали та білок для підтримки здоров'я. У щурів досить слабка печінка, тому важливо, щоб харчування виглядало приблизно так: 10% жири, 25% білки, 65% вуглеводи.

Самостійно розрахувати ідеальні пропорції для годування щура дуже складно, тому найкращим варіантом буде купити готовий корм для гризунів. Він стане основою раціону, забезпечуючи тварину всім необхідним. Також введіть в меню щура овочі та фрукти, молоко та кисломолочні продукти, зелень, горіхи, яйця. Ці продукти збагатять раціон вітамінами та волокнами, сприяючи здоровому травленню. А раз на тиждень можна дати щуру якусь м'ясну їжу. Краще, щоб це було нежирне м'ясо, наприклад курка. Звичайно ж, не можна годувати щурів солоними та гострими стравами, а також солодощами, хлібом та здобними виробами, соєю, сирою картоплею, зеленими бананами, недозрілими або перезрілими фруктами. Слідкуйте за тим, щоб у щура завжди був доступ до свіжої води.

Побудуйте зручний для вас та вихованця графік годування, щоб підтримувати біологічні ритми тварини, та завжди давайте їжу в один і той же час. У ранньому віці щурів годують 3-4 рази на день, а у дорослому – 2 рази.

 

Підтримка здоров'я

Пацюки люблять активні ігри та дослідження, тому надайте їм сходи, тунелі, колеса та інші іграшки для фізичної активності та розумового розвитку. Коли щур уже звик до нового будинку і ви налагодили з ним контакт, його можна випускати з клітки на прогулянку. Доглядайте за звірятком у цей час, щоб він не зіпсував меблі або не завдав собі шкоди.

Що стосується захворювань декоративних щурів, то вони, як і інші гризуни, найбільше схильні до алергій та інфекцій. Якщо ви помітили, що вихованець став млявим і апатичним, у нього проблеми з апетитом і роботою ШКТ, шерсть потьмяніла, а очі не такі блискучі, як завжди, варто звернутися до ветеринара.

Також декоративні щури страждають від неправильної форми та надмірної довжини передніх зубів. Причина цього може бути в невідповідному або недостатньому кормі, та у відсутності смаколиків і іграшок для сточування зубів. На місці ран та травм у щурів виникають абсцеси, а якщо на шкірі гризуна виникли струпи – то слід провести обробку від паразитів. Раз на два місяці потрібно акуратно підстригати кігті.

Більшості проблем зі здоров'ям у декоративних щурів можна уникнути, правильно підібравши раціон та забезпечивши їм потрібний догляд та гігієну.

Щури | Зоомагазин MasterZoo

Навчання та соціалізація

Декоративні щури - це не тільки милі та цікаві, але й розумні тварини, які мають визначні інтелектуальні здібності. При цьому щури мають різний характер і навіть різний темперамент, залежно від статі. Наприклад, самці більш слухняні та пасивні, тоді як самки щурів активніші.

Проводити час із домашнім щуром цікаво. Вони кумедні та піддаються навчанню. Декоративні щури можуть вивчити різні команди, такі як "сидіти", "підніми", "приходь". Використовуйте смачні частування, щоб мотивувати їх до навчання. Поступово збільшуйте складність команд, даючи можливість проявити свою кмітливість. Також можна привчити до лотка.

Декоративні щури також активні та потребують фізичної активності. Урізноманітнити дозвілля тварин допоможуть головоломки, лабіринти та пошук пригощань. Ці ігри допоможуть щурам розвинути логічне мислення та винахідливість, і зроблять навчання захопливим та корисним.

Щури потребують компанії. Вони товариські, люблять ласку. Якщо ви не можете забезпечити їм достатньо уваги, то рекомендується заводити не одного вихованця, а пару. Це може бути одностатева або різностатева пара. Так вихованець не нудьгуватиме на самоті, стане більш розвиненим і соціалізованим. Також це дозволить уникнути проблем у його поведінці.

Висновки

Декоративні щури - цікаві та розумні. Вони мають зв'язок із господарем і за ними досить легко доглядати. Утримання домашніх щурів не потребує особливих умінь чи дорогого обладнання. Однак до них слід ставитися уважно і серйозно, забезпечивши комфорт і належний догляд.

Декоративні щури грайливі. Вони люблять контакт із людьми та потребують соціалізації. Спостерігати за тим, як вони проводять час та облаштовують побут у клітці дуже цікаво. Домашні щури - справжні друзі, готові подарувати свою безумовну щирість і відданість. Вони вчать нас бути ніжними, дбайливими та любити навіть у найдрібніших деталях. А ми в MasterZoo, своєю чергою, допоможемо вам подбати про них і надамо все найкраще, щоб підтримати їхнє здоров'я та веселий настрій!

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі