Змія | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Всі змії отруйні

Змії завжди агресивні та атакують без причини

Змії можуть відкусити свою голову та продовжувати жити?

Змії вбивають свою жертву, приголомшуючи її своїм голосом

Змії сліпі та покладаються лише на нюх

Змії завжди вбивають своїх господарів

Усі змії душать свою здобич перед тим, як з'їсти її

Змії завжди змінюють свою шкіру

Усі змії слизькі та є джерелом хвороб

Змії не відіграють жодної ролі в екосистемі та не мають користі для навколишнього середовища

Висновки

У той час, поки одні люди охоче заводять екзотичних вихованців, інші побоюються їх і вірять у різні чутки. Особливо коли йдеться про змій. Вони незвичайні та загадкові. Й несправедливо оточені безліччю різних міфів. Тому сьогодні ми хочемо розвінчати поширені міфи про змій, щоб показати вам, що певні види можна без побоювання поселити вдома, потрібно лише забезпечити тварині відповідні умови.

Всі змії отруйні

Справді, є багато видів отруйних змій. Через це люди звикли боятися змій, вважати їх небезпечними та тікати від них під час зустрічі. Однак далеко не всі змії становлять небезпеку для людини. Сьогодні дослідникам змій відомо близько двох із половиною тисяч видів. І з усіх них лише близько 400 видів змій отруйні. При цьому в Європі лише 11 видів отруйних змій. У Південній Америці 72 види отруйних змій. Інші види небезпечних змій зустрічаються на інших континентах.

Змії завжди агресивні та атакують без причини

Черговий міф про небезпеку змій пов'язаний з тим, що, побачивши людину, вони хочуть захиститися. І тому шиплять, гойдаються з боку в бік або роблять загрозливі рухи. Для нас це виглядає агресивно і здається, що гадюка готова атакувати. Але ж це міф. Змія, як правило, нападає тільки з метою самозахисту. Якщо ви зустріли змію і вона поводиться подібним чином – повільно відійдіть від неї, і тоді вона уповзе.

Змії | Зоомагазин MasterZoo

Змії можуть відкусити свою голову та продовжувати жити?

Жодна жива істота не може жити без голови та змія - це не виняток. Це ще один міф про змій. Якщо змія буде без голови, порушуються всі життєво важливі системи організму, та вона, як і будь-яка інша тварина, помре.

Змії вбивають свою жертву, приголомшуючи її своїм голосом

Більшість змій взагалі не мають голосових зв'язок і тому не можуть видавати гучних звуків для оглушення здобичі. Цей міф швидше пов'язаний із різними фантастичними творами, де героями виступали змії та василіски, та не має підтвердження у реальному житті. Також підставою для цього міфу стало те, що гризуни та дрібні тварини злякавшись, як заворожені дивляться на змію, а та розкриває рота перед атакою. І це виглядає так, ніби вона впливає на свою здобич.

Змії сліпі та покладаються лише на нюх

Змій точно не можна назвати сліпими. Насправді вони мають два види зору, денний і нічний. Денний зір дозволяє чітко розпізнавати навколишнє середовище та реагує на рух, а нічний більше орієнтований на тепло, що випромінюється тілом. Тому навіть уночі змія безпомилково знаходить свою здобич.

Змії завжди вбивають своїх господарів

Як ми вже написали вище, далеко не всі змії небезпечні. Якщо поселити вдома неотруйну змію і правильно доглядати за нею і ставитися до неї з любов'ю і повагою, то вона не представлятиме для вас небезпеки. Напасти змія може з метою самозахисту.

Усі змії душать свою здобич перед тим, як з'їсти її

Цей міф про змій також багато в чому викликаний кінематографом. Насправді змії не завжди душать здобич. Методи полювання змії залежать від її виду і від того, чи отруйна вона. Змії дуже терплячі та найчастіше вони вичікують у засідці, поки їхня жертва не наблизиться на достатню відстань. Після чого вони різко кидаються на неї та кусають. Отрута поширюється по тілу жертви після укусу і вона не чинить опір атаці змії. Якщо ж змія не отруйна, вона душить здобич. Щоправда, теж у різний спосіб. Наприклад, удави та пітони обвиваються кільцями навколо жертви та душать. А полоз притискає здобич до землі. Також змія може одразу цілком проковтнути жертву, доки вона ще жива.

Отруйні змії | Зоомагазин MasterZoo

Змії завжди змінюють свою шкіру

У всіх живих істот оновлюється шкіра. І змії не виняток. Чим доросліша змія, тим рідше вона линяє. Якщо молоді особини можуть линяти кожні 3-4 тижні, то дорослі від 4 до 1 разу на рік. У складних умовах, наприклад, при недостатній вологості, або якщо змія хворіє, вона може линяти не повністю, а тільки на деяких ділянках тіла. Це природний процес для всіх земноводних і плазунів, якого не варто боятися і сприймати як щось надприродне та моторошне.

Усі змії слизькі та є джерелом хвороб

Змії відносяться до холоднокровних тварин і температура їхнього тіла така ж, як температура навколишнього середовища. Їхня шкіра вкрита лускою, що щільно прилягає один до одного. Вона дуже гладка і практично не має залоз, тому змії можуть здаватися слизькими. Насправді слизом вони не покриті, а мають суху приємну шкіру.

Змії не відіграють жодної ролі в екосистемі та не мають користі для навколишнього середовища

Це також міф про змій. Насправді вони є важливою частиною біологічного ланцюжка. Вони регулюють популяцію дрібних тварин, зокрема гризунів. При цьому самі є їжею для хребетних тварин, наприклад, птахів та хижаків. Велика їхня санітарна роль формуванні тієї чи іншої біосфери. Змії приносять велику користь людині, по-перше, охороняючи сільське господарство від надмірної кількості гризунів і шкідників, а по-друге, їх отрута використовується в медичних цілях.

Висновки

Можна підсумувати, що довкола змій є безліч міфів. Люди не до кінця розуміють цих величних істот, а все невідоме викликає у нас страх. Однак не варто боятися всіх змій. Серед них не всі особини небезпечні та тим паче рідко яка зі змій перша нападе на людину просто так. Тому не довіряйте всім вигадкам та міфам про змій, які ви чуєте. Придивіться до них, можливо, саме серед змій ви знайдете собі ідеального вихованця, якого полюбите всім серцем і не зможете відірвати від нього погляд!

 

FAQ
  • Які ознаки допомагають визначити отруйну змію?

    Отруйні змії часто мають яскраве забарвлення. У отруйних змій трикутна голова і зіниці більш вузькі та витягнуті, ніж у вужів і полози. Також небезпечні змії мають ямки біля очей та ніздрів. Це “датчики”, які допомагають їм відчувати тепло своєї жертви.

  • Чи можуть змії передавати інфекції та хвороби?

    Можуть, проте це скоріше виняток, ніж правило. Через те, що змії харчуються комахами та гризунами, вони можуть переносити ті ж хвороби, переносниками яких є їхня здобич.

  • Як змії пристосовуються до різних видів здобичі?

    Тип полювання змії залежить від її виду і від того, чи отруйна вона. Якщо змія не отруйна, то вона душитиме свою жертву або ж заковтне її цілком, поки та ще жива.

  • Як відбувається линяння у змій?

    У більшості змій линяння починається з голови. Змінюється весь покрив тіла поступово і навіть зберігається цілком. Чим молодша змія, тим частіше вона линяє. Якщо змія мешкає в несприятливих собі умовах або вона хвора, то линяння відбувається частково, на певних ділянках тіла.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі