Як стригти кігті папугі головна| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Навіщо стригти кігті папузі?

Як правильно обрізати папузі кігті?

Де можна зрізати кіготь?

 

Пернаті — це не зовсім звичайні вихованці. Тому догляд за ними має свої особливості. Господарю варто приділяти достатньо уваги раціону та гігієні вихованця, щоб він залишався здоровим та красивим. Одне з найчастіших питань, яке виникає у власників пташок — як стригти кігті папузі? І цей інтерес більш ніж обґрунтований. У цій статті ми підготували низку рекомендацій, які зроблять процедуру безпечною для всіх її учасників. А також допоможуть знизити рівень стресу під час стрижки.

Навіщо стригти кігті папузі?

Процес життя пернатих у природному середовищі передбачає, що вони багато часу проводять на деревах. Гілки їм служать природним інструментом для сточування пазурів. Саме тому в природних або наближених до таких умовах не зустріти пташку без «манікюру».

У домашньому середовищі іноді вихованцям не вистачає умов для того, щоб цей процес відбувався самостійно та без участі людини. Найчастіше занадто довгі кігті виростають у тих птахів, у клітинах яких встановлені гладкі пластикові жердинки. Заміна аксесуара на дерев'яну модель з відповідним діаметром для конкретної породи може розв’язати цю проблему.

Так, для хвилястого папуги оптимальною буде товщина жердинки від 15 мм. На ній пернатий зможе відпочивати з комфортом для своїх лапок та кігтів. Жако, какаріку та кореллі підійдуть товстіші моделі. А арі для максимальної зручності потрібні одні з найбільших жердинок за своїм діаметром.

 

Інфографіка 1 | Зоомагазин MasterZoo

Однак навіть ці заходи не завжди допомагають відновити природні процеси сточування кігтів. Коли вони стають надто довгими, вихованець може стикатися не лише з дискомфортом та обмеженнями у рухах, а й із досить сильним болем. Відрослі пазурі можуть загортатися та травмувати лапки, спричиняючи ризик занесення інфекцій. 

Довгі кігті роблять дуже дискомфортним пересування по плоскій поверхні. Внаслідок цього може деформуватися постава лапок, викривлятися пальчики; кігті можуть розлущуватися, ламатися. Через це вихованець переживає сильний дискомфорт та біль.

 

 

Якщо птах живе з родичами, він може випадково зашкодити їм. І, звичайно ж, надто довгі кігті можуть завдати шкоди й господареві. У домашніх умовах ситуація для власника погіршується і тим, що пернатий ненароком ушкоджує предмети меблів, інтер'єру. Пташка може чіплятися кігтями за текстильні побутові речі, одяг та врешті заплутатися. Це призводить до стресу, ламання кігтиків та навіть травм пальців і лапок при намаганні вирватись. Також пташка може чіплятися за грати клітки і травмуватися.

Кігті для папуги — це не просто частина лапок, яка допомагає захистити шкіру від пошкоджень. У житті пернатих вони відіграють важливу роль. Саме з їх допомогою пташка може спритно переміщатися між гілками та предметами. Вони допомагають зафіксувати корпус у потрібному положенні та тримати баланс. Якщо кігті не в порядку, пернатий під час відпочинку може втратити рівновагу та травмуватися.

 

папуга  | Зоомагазин MasterZoo

І, очевидно, дискомфорт неминуче призводить до змін у поведінці малечі. Він стає неспокійним, а іноді — агресивним. Якщо є болючі відчуття, вихованець може навіть нападати на господаря в спробах захиститися від дискомфорту. Тому стрижка кігтів — процедура, важливість якої неможливо переоцінити. Однак, щоб все зробити правильно, слід попередньо ознайомитися з інструкцією та дотримуватися техніки безпеки.

Як правильно обрізати папузі пазурі?

Щоб підстригти кігті папузі, який виявляє сильні ознаки занепокоєння, знадобиться асистент. Без допомоги складно обійтися й у випадках із представниками великих порід. Для стрижки знадобиться наступний інвентар:

Важливо! У пазурах у пернатих проходять невеликі кровоносні судини. Їх можна побачити неозброєним оком. Вкрай важливо не пошкодити ці судини під час процедури.

Стрижка кігтів папуги починається з того, щоб зафіксувати улюбленця. Це важливо для того, щоб забезпечити його безпеку і власний захист. Малюка це вбереже від випадкових травм крил та інших частин тіла. А господаря захистить від пошкоджень, якщо пернатий буде надто стурбований і поводитиметься агресивно.

Процедуру зручно проводити удвох, тому що не доводиться одночасно концентруватися і на фіксації пташки, і на зрізанні кігтів. За наявності помічника ці ролі можна розділити. Однак у випадку з маленькими пташками, наприклад, хвилястими папугами, цілком реально впоратися самостійно.

Отже, щоб підготувати малюка до процедури, важливо огорнути його м'яким рушником до шиї. Це допоможе зафіксувати крила та уникнути активних помахів ними та «втечі». Вказівним та великим пальцями потрібно буде притримати голову, щоб не дати себе вкусити. Тепер можна акуратно зрізати кінчики пазурів попередньо підготовленим інструментом.

Як тільки ви закінчите стригти кігті, пригостіть пернатого улюбленими ласощами. Якщо він відлетить, дайте йому побути самому, щоб оговтатися від неприємних переживань.

 

кігті папуги  | Зоомагазин MasterZoo

Де можна зрізати кіготь?

Обрізати кігті папузі потрібно особливо уважно, щоб не пошкодити судини. Така травма може бути досить небезпечною та хворобливою. По-перше, через рану в організм вихованця може потрапити інфекція. По-друге, вона ще досить довго може завдавати дискомфорту пернатому — доти, доки кіготь не відросте.

Однак, якщо раптом травма все ж таки сталася, не варто надмірно хвилюватися. Головне вчасно обробити її антибактеріальним та кровоспинним засобом. Це допоможе усунути ризики інфекції.

Щоб зрозуміти, де можна зрізати кіготь, розгляньте його уважно. Червоні зони на поверхні — це судина. Ділянки рожевого кольору також не можна чіпати, тому що в них знаходяться закінчення капілярів. Зрізати потрібно лише кінчик кігтя — прозору білу зону на кінці.

 

Інфографіка 2 | Зоомагазин MasterZoo

Так, догляд за кігтями пернатого та їх стрижка — не найулюбленіша процедура пташок. Однак у ряді випадків це просто необхідно, щоб подбати про здоров'я вихованця. Найголовніше — добре підготуватися до процедури, мати хороший інструмент і самому дотримуватися спокою. У такому разі всі учасники процесу матимуть змогу уникнути зайвого стресу.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі