ТОП 10 дивовижник фактів про соак| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Вступ

Собаки: цікаві факти

 

Одомашнення собак почалося приблизно 15 000 років тому. З тих часів ці напрочуд розумні та віддані пухнасті мешкають поруч із людиною. Собаки – це єдині дикі тварини, які повністю приручені людьми. Спільним предком сучасних собак та вовків на думку ряду вчених був мегафаунний вовк. Сучасні собаки і вовки не є «близькими родичами», хоча 99% їхніх ДНК збігаються.

Звичайно, предки наших домашніх улюбленців мали не такий вигляд, як зараз, і справді більше нагадували вовків. Собак використовували на полюванні, як охоронців для житла та домашньої худоби, у багатьох регіонах собачі упряжки були єдиним доступним “транспортом”. У різних куточках землі собаки разом із людьми пристосовувалися до різноманітних умов, тож виникли перші примітивні породи. Згодом люди почали втручатися у природні процеси розмноження, селекція призвела до появи нових порід. Найактивніше займалися селекцією у Китаї, Тибеті, Японії, на Далекому Сході. Так порода акіта-іну з'явилася в Японії в другому тисячолітті до нашої ери. Приблизно в цей же час з'явився самоїдський собака на Далекому Сході та в Сибіру й пекінес у Китаї. До найдавніших порід собак також відносять басенджі, сибірського хаски, лхаса апсо, афганського хорта, тибетського тер'єра, чау-чау.

 

Собаки - неймовірні вихованці, цікаві факти про собак не перестають дивувати. Науково-дослідні інститути регулярно презентують дивовижні факти про собак, а власники хвостиків впевнені, що про їхніх підопічних відомо далеко не все. Цікаві факти про собак розповість практично кожен господар хвостика і це закономірно, адже кожен вихованець – особистість з унікальним характером, здібностями й талантами. Часто люди приписують собакам людські почуття та переживання, але насправді емоції наших хвостатих улюбленців сильно відрізняються від наших. Вчені виділили п'ять емоцій, що домінують у сприйнятті собакою навколишнього світу: потреба у соціалізації, цікавість, любов до ігор, схильність до переслідування та агресія.

Ось ще цікаві факти про собак: під час досліджень вдалося з'ясувати, що всі хвостики поділяються на оптимістів і песимістів. Під час експериментів вихованцям пропонувалося вивчити територію з різною ймовірністю виявити там їжу. Коли шанси знайти корм становили 50/50, одна частина собак продовжувала пошуки, а інша «махнула лапою» на можливу здобич і лягла відпочивати.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Собаки чудово пристосувалися до життя поруч із людьми і навіть освоїли деякі хитрощі. Ті, хто має вдома хвостика, часто навіть не підозрюють, що підопічний ними маніпулює. Наприклад, собаки не мають почуття провини, це складна емоція, доступна людям. Песик просто розуміє, що він порушив правила і буде покараний. Але якщо заглядати господареві в очі, тикатися носом у коліна, метляти хвостом, то покарання буде м'якшим або зовсім вдасться його уникнути. Те саме з собачою посмішкою. Іноді ви бачите, що ваш підопічний начебто посміхається. Це захоплює вас, ви гладите вихованця, хвалите його, пригощаєте смачним. Насправді такий вираз морди рідко вказує на те, що собака щасливий чи задоволений. Набагато частіше песик робить так, коли нервує, стурбований, потребує вашої уваги та ласки. І така "усмішка", як правило, дозволяє йому отримати бажаний результат.

До речі, сміятися собаки теж можуть. Найчастіше собачий сміх звучить під час ігор або під час зустрічі з господарем. Це звук схожий на уривчасте форкання і звучить як «х-х-ха».

Факти про собак нові вчені повідомляють щороку. Собаки дуже емпатичні, чудово розуміють людську мову тіла та зчитують наші емоції через запахи. На відміну від інших домашніх улюбленців, собаки відчувають дуже сильну прихильність до свого господаря, тому завжди прагнуть розділити його емоції, допомогти та заспокоїти. Якщо вам здається, що собачка розуміє, що у вас проблеми на роботі, щось болить і вам потрібна втіха та співчуття, то вам не здається, це дійсно так.

 

 

Факти про собак та їхню поведінку цим не вичерпуються. Виявляється, хвостики, як і люди, можуть впадати в депресію з різних причин: самотність, брак уваги з боку господаря, переїзд, погана погода. Також у песиків відзначається сезонна депресія восени та взимку. Щоб допомогти подолати цей стан, приділяйте підопічному більше уваги, розмовляйте з ним, грайте, показуйте, що він не одинокий і завжди може розраховувати на вашу допомогу та підтримку.

Ще цікаве про собак: вони дуже розумні. "Тож мені новина, це загальновідомий факт" - скажете ви. Насправді інтелект практично будь-якого собаки, у тому числі безпородного, не поступається інтелекту дворічної дитини, а в деяких порід відповідає розумовому розвитку дітей 5-7 років. При правильному навчанні вихованець запам'ятовує близько 250 слів і жестів, вміє рахувати (як мінімум до 5, а іноді й більше), наприклад, перераховувати автобусні зупинки. Деякі хвостики використовують свої таланти на практиці, самостійно вирушаючи на прогулянку до улюбленого парку на автобусі, як це робить пес Екліпс із Сіетлу. Цей хвостик самостійно заходить до автобуса, проїжджає потрібну кількість зупинок та виходить біля парку, а потім повертається додому. Він навіть має власний квиток, прикріплений до нашийника.

Часто цікавлять такі факти про собак: найбільша чи маленька порода, найрозумніший собака та ін. Серед фахівців навіть із розмірами виникають суперечки, а з приводу розумових здібностей вони не вщухають десятиліттями. Вчені проводять різноманітні тести та експерименти, але цілком зрозуміло, що собака-компаньйон не може виконувати функції мисливського або пошукового пса чи навпаки. Тому пропонуємо факти про собак цікаві, але вони усереднені, адже у будь-якому правилі завжди є винятки.

Отже, кілька фактів про породи. Найменші породи собак: чихуахуа (вага 1-3 кг), бішон фризе (маса тіла 3-4 кг), померанський шпіц (важить 2-4 кг), той пудель (2,5-4 кг), йоркширський тер'єр (1,8-3 кг), ши тцу (4-5 кг). Серед невизнаних порід найменша - японський мініатюрний пудель, якого ще називають «чайна чашка», тому що вихованець легко поміщається у звичайній чашці. Вага дорослого собаки не перевищує 1,5 кг.

Найбільшими породами вважаються:

🐾 тибетський мастиф;

🐾 неаполітанський мастиф;

🐾 леонбергер;

🐾 ірландський вовкодав;

🐾 іспанський мастиф;

🐾 тоса іну.

Розум, як відомо, не залежить від розміру, і список найрозумніших собак включає як маленьких, так і великих вихованців. Інтелектуалами серед чотирилапих особистостей вважаються золотистий ретривер, австралійський пастуший  собака, бордер-колі, пудель, шотландська вівчарка (шелті), німецька вівчарка, доберман-пінчер, папільйон, австралійська вівчарка (ауссі).

 

Собаки: цікаві факти| Зоомагазин MasterZoo

Собаки: цікаві факти

Факти про собак цікаві не лише їхнім власникам, а й іншим людям. Вони дають можливість ще раз переконатися, що хвостики – добрі, щирі, віддані, розумні та люблячі істоти! Пропонуємо вам цікаві маловідомі факти про собак, які вас напевно здивують.

Факт 1

Органи чуття у собак працюють не так, як у людей. Найбільш розвинений у хвостиків нюх. Гострий нюх собаки давно увійшов у приказку, але не всі уявляють, наскільки тонко відчувають чотирилапі друзі різні запахи. Так доберман зміг йти слідом злодія, який знаходився вже за 160 км від місця злочину. Деякі породи собак здатні розрізняти сліди, залишені понад 4 доби тому. До речі, нещодавно з'ясувалося, що у собак є ще один орган нюху, «другий ніс», і він знаходиться між небом і ніздрями. Навіщо собаці цей орган точно встановити поки що не вдалося, існує думка, що за його допомогою хвостики вивчають мітки, залишені іншими песиками.

Наші підопічні мають надзвичайно тонкий слух, їхнє вухо сприймає звуки в частотах 30-40 тисяч Герц, тобто вони чують ультразвук.

Зір улюбленців також відрізняється від нашого. Вони здатні розрізняти синій, жовтий та зелений кольори та їхні поєднання, а ось червоний сприймають як сірий.

Факт 2

З усіх тварин тільки собаки можуть простежити, куди спрямований погляд людини, та використати цю інформацію.

 

собака з людиною | Зоомагазин MasterZoo

Факт 3

Під час теракту 11 вересня 2001 року собака-поводир Дорадо врятував свого сліпого господаря – допоміг йому спуститися з 70-го поверху світового торгового центру під час пожежі та відійти на безпечну відстань.

Факт 4

Відбиток собачого носа так само унікальний, як відбитки пальців у людей.

Факт 5

Більшість собак не люблять, коли їх обіймають, бо сприймають ваші обійми як прояв домінування.

Факт 6

Песики хоч і мають тонкий нюх, не дуже перебірливі в їжі – у них у 5 разів менше смакових рецепторів, ніж у людей. Тому при підборі корму не намагайтеся порадувати собаку кулінарними шедеврами - він не зможе оцінити всі нюанси смаку. Головне забезпечити улюбленцю повноцінний збалансований раціон.

Факт 7

Собаки страждають від спеки, як і люди, але при цьому потіють у них лише подушечки лап. Щоб у спеку допомогти хвостику, давайте йому пити більше води, стежте, щоб він знаходився в прохолодному приміщенні або хоча б у тіні та дайте можливість регулярно змочувати лапи водою.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Факт 8

Собаки визначають час за допомогою запахів і таким чином можуть досить точно визначити, коли ви повернетеся додому з роботи. Вранці концентрація вашого запаху в повітрі сильніша, протягом дня вона знижується і в певний момент ви повертаєтеся додому. Собака може запам'ятати рівень вашого запаху в цей момент і орієнтуватися по ньому, коли ви прийдете з роботи.

Факт 9

У собак, як у людей, бувають різні групи крові, тільки у собак їх одинадцять.

Факт 10

Собака може чудово замінити вам і спортзал, і лікаря. Науково доведено, що спілкування з чотирилапим другом знижує артеріальний тиск, стимулює вироблення ендорфіну. Також зазначається, що власники собак приблизно на 20% рідше хворіють і на 66% більше рухаються порівняно з людьми, які не мають вихованців.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі