Скалярії| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Догляд за скаляріями

Сумісність скалярій з іншими видами риб

Поширені хвороби скалярій та їхня профілактика

Цікаві факти про скалярії

 

Скалярії - красиві та неймовірно граціозні акваріумні рибки. Родова назва риб походить від грецьких слів рtero – «крило» та phyllum – лист. Pterophyllum рибок назвав у 1840 австрійський зоолог Хеккель. Походження видової назви досі пояснити не вдалося. Scalare у перекладі означає «сходи», але що мало на увазі: смугасте забарвлення тіла риби або схожі на драбинку рисочки на спинному плавнику – невідомо. У багатьох англомовних країнах скалярій називають ангелами – angelfish. Дійсно, великі плавці оригінальної форми нагадують крила.

 

 

Скалярії відносяться до цихлідових. Від інших представників цього сімейства їх відрізняє плоске тіло, дуже довгі спинні та анальні плавці, що надають рибам схожість із трикутником або півмісяцем. Рухаються скалярії неквапливо та граціозно, тому спостерігати за ними дуже цікаво. Довжина тіла скалярії сягає 15 см, а висота з урахуванням плавців – до 30 см. Спинний та анальний плавці мають форму витягнутого трикутника, черевні – ниткоподібні. Статевий диморфізм у скалярій слабо виражений. Визначити стать дорослої рибки можна за розташуванням плавників, також у дорослих самців може сформуватися на голові жировий горбок. Початківцям це зробити нелегко, тому якщо ви хочете купити пару, проконсультуйтеся із досвідченим фахівцем.

 

 

До Європи живі скалярії вперше потрапили 1911 року. Спочатку екзотичних рибок продавці називали «риба-лист». Пізніше, відзначивши схожість довгих плавців з крилами, скалярій стали називати більш романтично - «ангелами». Через три роки німецький акваріуміст Кванкар зумів вперше отримати потомство скалярій і довгий час зберігав секрет успіху в таємниці, тільки після 1920 року розведення стало масовим, хоча рибки скалярії догляд вимагають непростий, їм необхідні особливі умови.

В акваріумістиці мають популярність три види: скалярія звичайна (Pterophyllum scalare), скалярія альтум (Pterophyllum altum) з високим тілом, довгими плавцями та видовженою мордочкою, скалярія Леопольда (Pterophyllum leopoldi) найменша - до 10 см.

На основі цих видів селекціонерами виведені численні породи скалярій:

• коі;

• чорна;

• червона;

• блакитна;

• ріо-нанай;

• зебра;

• мармурова;

• золота;

• біла;

• вуалева та ін.

Щоб забезпечити рибкам правильний догляд та комфортні умови, важливо знати, в яких водоймах вони мешкають у природі. Скалярії живуть у Південній Америці, зокрема в Амазонці та її численних притоках, для яких характерна тепла м'яка слабокисла вода. Рибки віддають перевагу місцям зі слабкою течією і водними рослинами, серед яких спритно рухаються завдяки плоскому тілу. Вертикальні смужки на тілі та плавцях дозволяють рибкам добре маскуватися в підводному «лісі». Живуть скалярії невеликими зграйками до 10-15 особин. Щоб рибки відчували себе у вашому акваріумі, як вдома, відтворіть для них природні умови проживання.

 

Утримання скалярій | Зоомагазин MasterZoo

Догляд за скаляріями

Акваріумісти часто цікавляться: які рибка скалярія догляд та утримання вимагає? Яка потрібна температура води та інші умови? Чи потрібна скаляріям спеціальна їжа, чи достатньо звичайного сухого корму? Ми попросили досвідчених акваріумістів дати відповіді на ці та інші поширені запитання.

Акваріум для скалярій

Якщо вас цікавлять акваріумні рибки скалярії, догляд за ними починається з вибору акваріума. Скалярії звикли до простору, для підтримки хорошого самопочуття їм необхідно багато плавати, крім того, риби дуже територіальні, особливо під час нересту, тому для пари знадобиться акваріум об'ємом не менше 100 л, а для зграйки – 200-400 л. Висота водойми має становити не менше 50 см, а ширина акваріума великого значення не має. Не забудьте встановити кришку на акваріум, хоча рибки зазвичай не намагаються вистрибнути з води. Кришка необхідна, щоб обмежити потрапляння у воду дрібного сміття, яке є джерелом хвороботворних мікроорганізмів.

Декорації для акваріума бажано підбирати такі, які максимально відтворюють природне середовище проживання скалярій. Один або кілька корчів і зарості живих рослин не лише мають чудовий вигляд, але й створять для вихованців оптимальне місце існування. Якщо в акваріумі скалярій більш як дві, постарайтеся розмістити декор так, щоб він зонував простір. Якщо молоді рибки охоче тримаються групкою, то в міру дорослішання вони розбиваються на пари й кожна пара займає свою територію.

В акваріумі, де живуть скалярії, обов'язково потрібні компресор і фільтр, тому що вихованцям потрібна багата на кисень чиста вода - в іншій вони просто не виживуть. Одночасно потрібно враховувати, що скалярії не люблять сильної течії, тому струмінь води з фільтра не повинен бути потужним.

роздільник рибки | Зоомагазин MasterZoo

Оскільки рибки дуже чутливі до коливань температури, рекомендується встановити в акваріумі автоматичний терморегулятор, який підтримуватиме стабільну температуру. Деякі дорогі породи скалярії догляд вимагають особливий, і для запобігання різноманітним захворюванням варто купити ультрафіолетовий стерилізатор води, що дозволяє видалити з неї будь-які патогенні мікроорганізми. Щоб запобігти розвитку небажаної мікрофлори та спростити догляд за акваріумом ґрунт краще зробити з дрібної гальки або грубого очищеного піску. З такого ґрунту легше збирати залишки корму, він не травмує тендітні плавнички скалярій та естетично виглядає.

 

За хороших умов утримання та правильного догляду середня тривалість життя скалярій – близько 10 років.

Параметри води

Природне місце існування скалярій - Оріноко, Амазонка та їх теплі повільні притоки. Листя, що падає у воду, поступово розкладається, створюючи кисле середовище. Вода цілий рік добре прогрівається, температура коливається в межах 23-30 °С, лише в сезон дощів опускаючись до 18-22 °С. З огляду на ці факти оптимальною для скалярій вважається вода з жорсткістю 5-15, кислотністю 6.5-7.4 і температурою 24-28 °С.

Догляд за скаляріями в акваріумі передбачає щотижневу заміну 20% свіжої води. Якщо для заміни використовується водопровідна вода, до неї необхідно додавати кондиціонер для надання м'якості та потрібного рівня рН. Ряд виробників випускає кондиціонери, які дозволяють використовувати для підміни невідстояну воду – це помітно полегшує догляд за акваріумом, особливо якщо він має великий обсяг. Все необхідне обладнання та різноманітні засоби для води ви можете замовити в інтернет-магазині «Мастерзоо» у будь-який зручний час.

Освітлення

Скалярії не люблять яскраве світло і віддають перевагу розсіяному, але за наявності затишних куточків спокійно витримують яскраві лампи, тому вибирайте освітлення, орієнтуючись на потреби рослин. Щоб рибки не відчували дискомфорт від великої кількості світла, створіть кілька зон з низькою освітленістю, де вони зможуть сховатися. Для цього використовуйте рослини з широким листям або елементами декору.

Рослини – важливий  елемент оформлення акваріума для скалярій. У природних умовах рибки звикли плавати серед листя і ховатися в ньому від хижаків. Зазвичай рослини висаджуються ближче до стінок, а в центрі залишається вільний простір для плавання, проте ви можете оформити водоймище інакше, створюючи за допомогою рослин окремі зони або доповнюючи ними елементи декору: корчі, гроти, скелі та ін. Для оформлення підійдуть амбулія, валліснерія, а для створення затінених ділянок можна використовувати широколистяні рослини, наприклад, ехінодоруси або криптокорини. Зазвичай скалярії не поїдають листя. Якщо ви помітили, що рибки обкусують рослини, це означає, що потрібно переглянути їхнє меню, доповнити його та урізноманітнити.

 

Годування скалірії| Зоомагазин MasterZoo

Чим годувати скалярій

При виборі корму для скалярій враховуйте особливість цих рибок - їм важко підіймати їжу з ґрунту, будова рота дозволяє їм брати корм з поверхні або ловити в товщі води шматочки, що повільно опускаються.

У їжі скалярії невибагливі та з однаковим задоволенням вживають натуральний чи готовий сухий корм. Однак годування живим або замороженим кормом, приготованими самостійно сумішами, таїть небезпеку – у продуктах можуть бути патогенні бактерії або речовини, небезпечні для рибок. Тому досвідчені акваріумісти рекомендують надавати перевагу готовій їжі - сухому корму перевірених виробників. Він гарантовано безпечний, збалансований за складом та випускається у формі, яка зручна для рибок – чипси, пластівці, гранули. Великий вибір різноманітних кормів, ласощів та вітамінів для акваріумних риб ви знайдете у «Мастерзоо». До раціону скалярій з яскравими жовтими чи червоними відтінками можна додавати спеціальні, збагачені каратиноїдами, корма що будуть посилювати їх яскраве забарвлення.

Як і інших риб, скалярій рекомендується годувати двічі на день. Одну порцію корму риби повинні з'їдати протягом 2-3 хвилин. Якщо корми занадто багато, він починає розкладатися та псувати воду. Пам'ятайте, що переїдання негативно відбивається на самопочутті скалярій та стані акваріума загалом. Щоб попередити ожиріння, раз на тиждень їм можна влаштовувати день розвантаження - годувати один раз.

розільнк 1 | Зоомагазин MasterZoo

Сумісність скалярій з іншими видами риб

Скалярія догляд і утримання вимагає особливе, вона дуже чутлива до коливань температури та параметрів води, тому сусідів по акваріуму слід підбирати або з такими самими вимогами до водного середовища або менш вибагливих. Іноді скалярій селять разом із дискусами, але це не найкращий варіант, оскільки дискусам комфортно за вищої температури води, ніж скаляріям.

Загалом скалярії спокійні та миролюбні риби, хоча іноді вони «згадують», що вони трішки цихліди, і тоді їхні дрібні сусіди по акваріуму мають проблеми. Особливо агресивними скалярії стають у період нересту – відганяють від ікри чужинців.

Невідповідними сусідами для неквапливих скалярій стануть активні риби, наприклад барбуси та деякі види лабіринтових, які так і намагаються обкусати рибкам-ангелам довгі плавці. Як сусіди по акваріуму скаляріям підійдуть:

• недрібні живородні риби: моллінезії, пецилії, мечоносці;

• деякі види гурамі та ляліуси;

• донні рибки: коридораси, таракатуми, анциструси;

• тернеції;

• великі тетри;

• апістограми та ін.

Коропові (золоті рибки та ін.) будуть для скалярій поганими сусідами не через агресивну поведінку, а тому, що умови утримання цих риб  кардинально відрізняються, тож один з видів напевне почуватиметься гірше, ніж інший.

 

Розширені хвороби скалярії | Зоомагазин MasterZoo

Поширені хвороби скалярій та їхня профілактика

При хорошому догляді, стабільних умовах в акваріумі та правильному годуванні скалярії практично не хворіють. У сприятливих умовах їхній імунітет досить сильний, щоб справлятися з патогенними мікроорганізмами, які потрапляють у воду. Перепади температури, неправильно підібраний корм знижують захисні сили організму, і тоді скалярії починають хворіти.

Найчастіше у скалярій спостерігаються вірусні та паразитарні інфекції, отруєння, мікози. Ознаками того, що з рибами щось не так, є: відмова від їжі, бляклість луски, наліт на ній, мляві рухи, пошкодження плавців. Якщо не надати рибкам допомогу, то вони загинуть.

Лікування хворої рибки проводиться в окремій водоймі. В акваріумі потрібно провести прибирання та дезінфекцію, одночасно спостерігаючи за самопочуттям інших вихованців. За найменших ознак хвороби їх також потрібно буде відсадити на карантин. Пам'ятайте, що будь-яку нову рибу слід спочатку витримати певний час у карантині й лише потім підсаджувати у загальний акваріум.

роздільник бульбашки | Зоомагазин MasterZoo

Цікаві факти про скалярії

Перші породи скалярій з'явилися менш ніж століття тому: в 1956 році вперше вивели скалярію з вуалевими плавниками та хвостом, чорні скалярії з'явилися на рік пізніше, в 1957 році, а такі популярні зараз мармурові скалярії були виведені в США в 1969 році.

• Скалярії потребують особливих умов для нересту, а скалярії Леопольд особливо примхливі. Навіть у наш час дуже рідко вдається досягти розмноження цих рибок у неволі.

• Скалярії – дуже дбайливі батьки. Якщо пара скалярій відклала ікру, вона відганяє від неї інших риб, постійно обмахує кладку плавцями та видаляє відмерлі ікринки. Личинок, що проклюнулися, батьки в роті переносять в інше місце, щоб малюки не захворіли, перебуваючи поряд з гниючими оболонками ікринок. Протягом тижня батьки доглядають молодь, охороняють її, а коли поживні речовини в мішку закінчуються і личинки перетворюються на мальків, малюки самі починають шукати їжу. Через промислове розведення скалярій рибки все частіше «забувають» батьківські обов'язки. Зараз дбайливі скалярії, які самостійно доглядають за ікрою і потомством, – це справжнє диво.

• За допомогою генної інженерії створена унікальна рожева скалярія, яка ніби світиться при  спеціальному освітленні.

 

FAQ
  • Яка температура має бути для скалярії

    У природі скалярії живуть у теплих водоймах зі слабкою течією, відповідно, температура води має бути стабільною в межах 24-28 °С.

  • Як відрізнити самця скалярії від самки

    Статеві ознаки у скалярій виражені дуже слабо, особливо у молоді. Ані поведінка, ані розмір, ані наявність «чола» над очима не є вірогідними ознаками приналежності до статі, оскільки рибки можуть мінятися ролями, зустрічаються самички з «лобом» і самці без нього. Найбільш перевірений спосіб – вивчення будови тіла та плавників. У самців скалярії лінія спини та спинний плавець знаходяться під кутом відносно одне одного, а черевце та анальний плавець практично на одній лінії, а у самочок навпаки – спинний плавець є продовженням прямої лінії спини, а черевце та анальний плавець утворюють помітний кут.
  • Як поводяться скалярії в акваріумі

    Скалярій рекомендується утримувати парами чи зграйками. Молоді риби тримаються групою, а з дорослішанням розбиваються на пари, серед яких одна домінує над іншими. Рибки територіальні, іноді готові нападати на непроханих гостей, тому облаштуйте акваріум так, щоб кожна пара мала свій куточок.

 

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі