Риба ротань| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Вибір риби ротань для домашнього акваріума

Особливості утримання

Чим годувати рибу ротань-головешка

Проблеми при утриманні ротанів

 

Ротань-головешка — незвичайна своїм зовнішнім виглядом акваріумна риба. Саме тому вона привертає багато уваги тих, хто шукає унікальних підводних жителів. Тіло цієї рибки має цікаву краплеподібну форму. На поверхні розташовані лусочки середніх розмірів. Для представників цього виду не характерне яскраве забарвлення. Як правило, головешки зустрічаються в сіро-зеленому або сіро-коричневому кольорі. При цьому на тілі рибок помітні акуратні смужки та плями.

Прісноводний ротань вважається не дуже вибагливим в утриманні акваріумним мешканцем. Однак, щоб вихованець був здоровим і зміг прожити своє життя в комфорті, важливо подбати про створення сприятливих умов. У цій статті поговоримо про особливості ротань-головешок і специфіку їхнього утримання.

 

 

Вибір риби ротань для домашнього акваріума

Перед тим, як прийняти рішення завести ротана в домашньому акваріумі, важливо вивчити його особливості та спосіб життя. Як і будь-який підводний мешканець, він має свою специфіку утримання. Так, риба цього виду — хижак. Відповідно, її не можна обирати для акваріума, в якому є миролюбні невеликі вихованці. Ротанів можна утримувати з активними рибами, які здатні витримувати таку конкуренцію.

Важливо зважати на агресивний територіальний характер цих підводних жителів. Тому в один акваріум не рекомендується поміщати кількох самців. Самки ж — спокійніші. Тому їх можна підселяти у більшій кількості. Варто пам'ятати і про те, що ротани досить плідні. Вони легко розмножуються у домашніх умовах. Шлюбний період у них настає із приходом тепла. Якщо в акваріумі є і самець, і самка, на мальків довго чекати не доведеться. Але після їх появи варто відселити «новонароджених» в іншу ємність. Самці часто з'їдають своє потомство.

 

 

При виборі ротана для домашнього акваріума варто звернути увагу на його зовнішній вигляд. Проблеми зі здоров'ям риб часто позначаються на стані їхньої луски та поведінки. Так, перед покупкою уважно огляньте потенційного вихованця з усіх боків. На те, що рибка здорова, вказують такі ознаки:

  • рівна і блискуча луска;

  • відсутність на тілі ран та виразок;

  • немає слідів паразитів;

  • плавці правильної форми, цілі;

  • рівна поверхня тіла, відсутність деформацій;

  • активність та рухливість;

  • наявність апетиту.

 

Пам'ятайте, що хвора риба може заразити весь акваріум. Тому варто ретельно ставитись до вибору нових вихованців. В ідеалі — після покупки слід розмістити ротанів на карантин та забезпечити їм умови на 40 днів окремого життя.

 

Особливості утримання риби ротань| Зоомагазин MasterZoo

Особливості утримання

Ротань риба за своєю природою добре пристосовується до різних умов середовища. Термін життя представників цього виду становить в середньому 5 років. Однак у домашніх умовах за належного догляду деякі вихованці можуть радувати своїх господарів і довше.

Акваріумні ротани потребують простору. Для їхнього утримання знадобиться досить велика ємність. Риба повинна мати можливість вільно плавати: на одного представника потрібно щонайменше 10 літрів води. Також варто облаштувати підводному мешканцю систему укриттів на дні. Це допоможе наблизити умови його існування до природних та трохи зменшити його агресивність до родичів. Для цього чудово підійдуть, наприклад, декоративні колоди з кераміки, натуральні корчі та камені.

розільнк 1 | Зоомагазин MasterZoo

Риба цього виду може жити в дуже широкому температурному діапазоні — від +3 до +35 градусів Цельсія. Однак найбільш комфортними для них будуть параметри у +15 градусів і вище. Щодо додаткових умов утримання, якогось особливого обладнання чи облаштування рибка не вимагає. Завдяки суворим природним умовам проживання, ротань невибагливий навіть у питаннях кількості розчиненого кисню у воді.

Чим годувати рибу ротань-головешка?

Акваріумний ротань має досить великий рот. Це пов'язано з тим, що риба є хижаком. Так, такий підводний мешканець може легко з'їсти черв'яка. Щобільше, за непродуманого сусідства, ротань швидко усуне і маленьких мирних рибок. Спостереження показали, що за кілька днів він може з'їсти до 10 рибок розміром з гупі.

Цікаво, що після споживання їжі черевце ротань-головешки може збільшуватися втричі. Тому при складанні раціону для такого вихованця важливо врахувати його високий апетит та хижацькі звички. Найбільше представникам цього виду підходить і подобається живий корм. Вони із задоволенням поласують маленькими рибками, комахами, креветками та хробаками.

Годувати ротаня слід 1 раз на добу. Розмір порції повинен бути таким, щоб вихованець міг з'їсти її за один раз. Це важливо, щоб на дні акваріума не залишалося їжі. Як ми вже згадували, у цих риб досить високий апетит. Тому важливо стежити за тим, щоб ротань не переїдав.

 

Проблеми при утриманні | Зоомагазин MasterZoo

Проблеми при утриманні ротанів

Розміри дорослого ротана в акваріумі залежать від умов утримання та наявності простору. В диких умовах довжина їх тіла сягає 25 см. Тому важливо враховувати їхній потенціал при підготовці акваріума і відразу ж купувати ємність відповідних розмірів. Що стосується форми, то можна вибрати будь-яку конфігурацію, яка подобається, окрім круглої.

Основна складність утримання таких риб — у їхньому характері. Не завжди просто підібрати ротанам відповідних сусідів. Вони сумісні з деякими річними рибами. Важливо, щоб розміри сусідів перевищували об’єм рота хижака. До головешки можна підселяти, наприклад, великих сомів чи цихлідів. 

роздільник риба | Зоомагазин MasterZoo

Що стосується питань здоров'я, ці особини вважаються досить стійкими до різного роду специфічних захворювань. Однак, як і всі акваріумні риби, вони можуть зазнавати бактеріальних та паразитарних інфекцій.

Так, риба ротань — цікавий кандидат на те, щоб стати родзинкою вашого акваріума. Невибаглива у догляді, але досить активна рибка, не завдасть багато клопоту в утриманні. Важливо забезпечити їй достатню кількість простору, правильне сусідство та збалансоване харчування живим кормом, щоб вихованець прожив у вашому домі 5 і більше років.

 

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі